Насилниците са хамелеони | webcafe.bg
Webcafe

Две изнасилвания. Виновна ли съм...

Дона
28.10.2011, 13:19 (обновена 28.10.2011, 13:44)
жена, сянка

Снимка: © Getty Images

Близо 120 000 жени в България стават жертви на сексуални престъпления

Близо 120 000 жени са станали жертва на сексуални престъпления у нас, показва една статистика...

А колко ли са тези, които никога не са осведомили органите на реда - от страх, срам, от усилия да забравят спомена за това ужасяващо престъпление, за оскверняващото деяние? Сигурно не са малко. Аз съм една от тях. Две изнасилвания. Виновна ли съм? Не знам. Опитвам се да бъда максимално обективна- съдете сами.

Бях осемнадесетгодишна, когато случайността ме срещна с Иван (променям имената). Разхождах се с приятелка, която се оказа негова позната. Засякохме се в центъра, покани ни да пийнем по нещо. Седнахме в близко барче. Оказа се словоохотлив и остроумен, пълен със забавни случки и вицове. Поиска телефонния ми номер, беше ме харесал и въпреки че му обясних, че имам приятел, настояваше "ей така, само за питие поне".

Признавам - дадох му грешен номер. Изминали бяха около няколко месеца от случилото се, когато, стоейки на трамвайната спирка, едно такси заби спирачки пред мен. Вътре беше той, Прибирал се от морето, за къде съм, каква изненада и той бил в същата посока, да заповядам. По пътя беше много мил, укори ме, но майтапчийски, по неговия си начин, за лъжата с телефона.

Сега съм му дължала едно питие. Знаел едно заведение по пътя. Ами - съгласих се. Спря таксито пред едно кафе и слязохме. В един момент зарови в джобовете си и изненадан подхвърли - не се усетил, че свършил парите, тези за шофьора били последните, не, в никакъв случай няма да приеме аз да черпя и то при положение, че живее в отсрещната кооперация.

Отидохме у дома му, разтича се, имал страхотно кафе, по-добро от това, дето щели да ни го сервират, наля и по чашка коняк... Говорехме си, поведението му с нищо не вещаеше това, което щеше да се случи. Телефонът му иззвъня, обаждаше се негов приятел.

Нищо не си спомням от разговора, а и не слушах внимателно до момента, в който фразата: "Брато, айде малко по-късно, че сега ше чукам" ме хвърли в невъобразим ужас. Остави телефона, изражението му беше съвсем променено, ледено: "Ти не чу ли, какво говоря? Аре събличай се, или си мислиш че ще ти се размине? На кой ше правиш номера, ма пикло? За каква се мислиш".

Стоях вкаменена. И отново: "Ти не чули, какво ти говоря или да дойда да ти скъсам блузата..." Хвърлих се към вратата, не успях, разбира се, хвана ме за косата, шамар, втори, запуши ми устата. По-нататък е излишно да разказвам, изпрати ме със заплахата, че ако някой узнае или посмея да се оплача, животът ми бил свършен. Не исках и да се оплаквам, няма и да разказвам за часовете под душа, кошмарите и ужаса на спомена. Не казах и на гаджето си, мой съученик. Отблъсквах го, държах се грубо, обиждах го... Изоставих го без обяснения.

След около година срещнах един човек. Спокоен, уравновесен и стабилен. Неговата самоувереност рязко контрастираше с моята невротичност. Чувствах се добре с него и само той единствен знаеше за случилото ми се. Омъжих се за него за ужас на родителите ми - разликата във възрастта ни беше 18 години. Роди ни се дъщеричка.

По-сетне, размишлявайки съм се давала сметка, че съм се хвърлила към него, търсейки спасение от страховете си, надявайки се да ми помогне да забравя...

Разликата в годините наистина си каза своето - не се получи. Взехме решение да се разделим. Остана ми приятел, остана си и любящ баща.

Вторият път беше преди около 3 години. Работя в голяма фирма- около 500 човека. Хубав, добре сплотен колектив. Бяхме резервирали хотел за новогодишните празници. Организирахме томболи, изненади, поканени бяха певци... Но дъщеря ми се разболя два дни преди събитието и аз (не съм шофьор), уведомих колегите, с които щях да пътувам, че няма да отида. В късния следобед на заминаването за планината вече съжалявах за решението си, детето беше по-добре, баба й и дядо й бяха с нея, а аз доста рядко си позволявах да се забавлявам - бях се отдала на нея и работата си. Нямах приятел.

Излязох навън в парка да разходя кучето и както често ми се случваше видях няколко познати с домашните се любимци. Всъщност почти всички се познавахме и засичахме в различни периоди. Този следобед се видяхме с Пламен - съсед през две кооперации. Забелязала бях отдавна, че ме харесва и той не ми беше безразличен, но някак си все още не се бях отърсила от развода си и нямах желание за интимност, за връзка на този етап.

Разхождахме кучетата и аз му разказвах как съм си объркала плановете и колегите вече са отпътували. Предложи ми да ме закара. Дори се зарадвах. Горе ни посрешнаха радушно. Не ме бяха виждали с мъж след развода ми. Дума да не ставало да си тръгва Пламен, място за спане имало в хотела. Аз щях да спя при две колежки. А и какво ти спане, да купонясваме сме дошли.

Всичко започна много хубаво, организацията отлична, менюто чудесно. Пламен седеше до мене на масата. Направи ми впечатление, че доста си пийва, не ми пречеше до момента, в който ръцете му започнаха да шарят по бедрата ми под масата. Отблъснах го любезно, той сякаш стана още по- настоятелен. Ядосах се, отидох да танцувам, смесих се с тълпата. От време на време го поглеждах - продължаваше да се налива.

В един момент се оказа пред мен и ме хвана за ръката в покана за танц. Какъв ти танц, бях като в менгеме в прегръдките му и отново ръцете му гадно зашариха по тялото ми. Толкова от празника, обявих, че се качвам да почивам, взех от колежките ключа от стаята и трепереща от нерви, хукнах нагоре.

Дори и не съм забелязала, че ме е последвал, влезе почти едновременно с мене. Нахвърли се да ме целува, ужасна воня на алкохол се разнасяше от него, опитах се да говоря, като с възрастен човек, казах му, че не го желая, да си отиде, да продължава да се забавлява долу. Не ми обърна внимание, казах, че ще викам, ако не се махне, а той с бърза реакция ме хвана за гърлото: "Обърни се", просъска. "Ще викаш ли, а? " Задушавах се. "Няма да викам", изхриптях...

Сега искам едно единствено нещо - дъщеря ми да замине в Германия при бившия ми съпруг, който от известно време живее и работи там. Да замине, да се махне от тук. Да замина и аз.

Oще: дъщеря  жени  жертви  изнасилвания  насилие  приятел  семейство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2012, 15:14

325 Inna Kadeva | 26.01.201214:32

Еее, браво, няма що...Коментарът под мен крайно ме потресе, абсолютно съм шокирана. Дори и художествена измислица не се коментира толкова арогантно, камо ли история, която се възприема за реална изповед. Знам, че не бих повлияла на Ицо по никакъв начин, но не успях да сдържа реакцията си. Колкото до оформилия се спор - жените са точно толкова хора, колкото и мъжете. Под какъвто и да било предтекст, при каквито и да било обстоятелства, никоя жена (в случая) или мъж не заслужават каквато и да било форма на насилие. Всеки се ражда с демократично право на абсолютна неприкосновеност и автономност върху собственото си тяло. Как би могъл някой да упрекне или прехвърли отговорност върху жертвата на такова незачитене на правото? Не виждам смисъл в това - ако предположим, че влезна в претъпкан магазин и ми откраднат портмонето, това значи ли, че съм допуснала рискова ситуация и нося отговорност за случилото се? Ако излизам в дъждовен ден значи ли, че съм виновна, ако ме удари гръм? Я стига!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

324 Ицо | 26.01.201210:38

Ха-ха-ха ... Германия. Ами те там са по-извратени ма
и си чукат дъщерите даже.
Май не следиш новините.
А може би затова си неадекватна за живота.
Ще те изнасилват още много пъти - бъди сигурна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

323 Мина | 06.11.201113:13

qwe, благодаря, че написа това "В случая точно ти не мислиш, а имаш огромно самочувствие. Аргументите ти не струват. "

Може би, ако и още хора го напишат, нашият божествен Боби може и да започне да схваща, че хората не го обиждат, заяждат му се или каквото там му роди главата, ..... а просто не са съгласни, защото Е НА ГРЕШНАТА СТРАНА ИНЯМА ДОРИ ЕДИН СВЕСТЕН АРГУМЕНТ ДА ЗАЩИТИ ТАЗИ СИ ПОЗИЦИЯ!

Но дълбоко се съмнявам, че НЯКОГА ще го разбере! Той е самовлюбен, с високо мнение за себе си, инат, не се всушва в ничие различно мнение и като не може да се справи в спора с жена, му е най-лесно! Нарича я бесна феминистка, неуравновесена,... и това хваща дикиш у мнозина (мнозина мислят на/обичат клишета- така светът се обяснява къде къде по-просто!!!)! От това позицията му не става правилната , но пък си попма самочувствието как е наврял някоя където й е мястото...

Ама, хайде, че се отплеснах, това което е ВАЖНОТО си го казал/а и пак да го надебеля: АРГУМЕНИТЕ МУ НЕ СТРУВАТ. А и това не е изненада, като се има предвид, че е заел грешната страна в случая....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2011, 14:02

322 electricneoncolor | 05.11.201112:48

"На нас ни е много по-трудно отколкото на Вас. Най-малкото защото повечето от нас никога няма да станем курви."

E това ме съсипа просто да се хиля.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

321 Bobby_gBG | 04.11.201118:58

>Боби, не зная на кой казваш, че е неграмотен. Малко по-внимателно с обидите, защото има хора, които не са казали една дума срещу теб.
----------
Говоря за Мина дето ме обижда на страхливец задето не съм и отговорил, понеже е достатъчно технически неграмотна за да намери статията и да види че всъщност съм и отговорил. Като допълнение явно е и тъпа защото смята на принципа "щом не съм го видяла да отговори, значи не е отговорил", а след това се чуди защо я обиждам в отговор, след като за това ме нарича страхливец...


Пак, казвам, че за мен то няма никаква вина, а да приравняваш изнасилвача до неговото ниво и все едно да го оправдаваш.
Освен това за кучетата сме виновни най-вече като общество, а за изнасилвачите- не. > но пак обръщаш нещата с/у мен по толкова дебилски начин- не си бил казал, че сме били виновни като общество за изнасилвачите.
---------------------------
Напротив казал съм го, стоя си зад мнението, и го повтарям. Не знам къде видя че съм казал че обществото не е виновно за изнасилвачите.
Смятам че и за масовите убийци, и за изнасилвачите обществото носи около 50% от вината. Дали ще са родители изроди, изверги-побойници и "терористи" в училище, или курви-използвачки дето са доубили всичко човешко в някой дето поначало е със слаба психика, огромната вина е точно в начина по който е устроено човешкото общество.

А при психопатите сравнението с животните е доста уместно, тях морални дилеми не ги тормозят, те си знаят какво искат, какво им казват инстинктите им, и без да се интересуват какво и на кого причиняват - отиват и си го вземат това което им трябва и го искат.


Единствената им разлика с животните е, че извергите осъзнават че другите човешки същества няма да приемат техния начин на мислене и действие, и ще им се противопоставят, затова се крият, докато животните направо си действат пред всички от своя вид.
Най-малко има поне няколко вида животни които могат да мислят.Обаче на мен основното питане, дето не мога да го схвана е - какво като изнасилвача е човек и може да мисли, а кучетата не са? Това по какъв начин оборва каквото и да било от моята теория? Какво точно трябва да докаже, че го намесваш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:20

320 qwe | 04.11.201116:36

Боби, не зная на кой казваш, че е неграмотен. Малко по-внимателно с обидите, защото има хора, които не са казали една дума срещу теб. Лично аз ти видях отговора отдавна и сега видях тези като си търсех статията по обичайния начин.
Предполагам, че и други са така. Просто няма за какво да споря. Изнасилвачът бил животно. Хубаво, мисловната му дейност е под въпрос, но животното наистина не може да осъзнае нещата за разлика от него. Пак, казвам, че за мен то няма никаква вина, а да приравняваш изнасилвача до неговото ниво и все едно да го оправдаваш. Освен това за кучетата сме виновни най-вече като общество, а за изнасилвачите- не. Това, Боби го казах за да покажа разликата с въпроса с кучетата, не защото, видиш ли, ти си го бил казал незнайно-къде-си.
В случая точно ти не мислиш, а имаш огромно самочувствие. Аргументите ти не струват. Когато ти дам пример защо се различават кучетата от изнасилвачите, самият го потвърждаваш, но пак обръщаш нещата с/у мен по толкова дебилски начин- не си бил казал, че сме били виновни като общество за изнасилвачите. Когато ти кажа, че животното не разбира, а човекът-да, ти ми излизаш с някакви обиди за изнасилвача(не че не ги заслужава). Приказвам си едни и същи неща, все едно на стена. Затова не ти отговорих, както сигурно и други. Няма да се занимавам повече и това няма да е защото не мога да намеря статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

319 Bobby_gBG | 04.11.201110:10

Ама ето- ще им пиша 2 коментара да се покаже там, току-виж някой индианец се сетил как да стигне до тук.

Ма пък от друга страна - защо ли се пробвам да водя спор с хора дето не мислят, ами всичко което казват е само и единствено емоционално, а не рационално.

И хем го знам че не трябва да го правя, и въпреки това го направих. Повече никога спор с хора които само чувстват без да мислят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

318 Bobby_gBG | 04.11.201110:08

Мдам, разни неграмотни хора ще ме питат що не съм им бил отговарял, а се вижда че просто нямат достатъчно мисловна дейност как да открият статията ако не се намира при "най коментираните".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

317 Bobby_gBG | 03.11.201119:08

Боби, хайде предната да ти заобяснява на теб някои неща. Първо "съгласен" си с мнението ми за кучетата само защото така ти отърва(според теб) в ситуацията. Нали ти видях коментара със съгласието за "кучета агресори".
----------------------------------
В крайна сметка какво въобще се опитваш да кажеш? Сериозно не мога да ти схвана мисълта. С какво съм съгласен с теб?

За мен хората са виновни за това че по улицата има толкова много разбеснели се кучета които от глад тръгват да нападат това което може да стане за манджа. Но това няма да промени факта че тези кучета в по-голямата си част вече са неспасяем случай. Съжалявам за тях и за съдбата им, но в случая хората продължават да са по-важните.

Ако едно побесняло изоставено куче тръгне да ме напада, аз няма да мисля за това колко е бил жесток живота към него, ами ще мисля как да се защитя, и какво да искам от властта, за да може за в бъдеще да вървя спокойно по улицата без да ме нападат побеснели кучета.
Аз обичам животните, особено котките, но когато вече е късно за някого да бъде превъзпитан - съжалявам. Затова 30 дена в кучкарника - ако никой не иска да си го прибере и да го "превъзпита" и да се грижи за него - се приспива.------------------------------ QWE
За мен няма виновно куче, но това не означава, че конкретният човек, ако не го е предизвикал, е виновен. Виновни сме като общество, да, но можеш ли да ми кажеш как по-точно сме виновни(или само жените) за това, че има изнасилвачи?
-----------------------
Да абсолютно съм съгласен с теб. Къде точно видя да казвам че сте виновни само жените? Особено пък за това че има изнасилвачи? Никъде и никога не съм казвал нещо подобно. За хиляден път повтарям - жертвите носят ЧАСТ от вината. По-малката част. Която се изразява в непредпазливост и безотговорност.


И ти самата с написаното --------------------
За конкретните ситуации може да си е виновен и човекът, да. Може да е тормозил животното или пък то да е тормозено от други, но видиш ли, явно то има акъла да напада точно определени хора, просто защото така си е решило------------------------

Изказвайки се така ти показа че и за теб "Вина" значи неразумно поведение - ТИ казваш че човека който е дразнил животното "си е виновен", тоест въпреки че физическия извършител е кучето, виновния в случая е този който го е дразнил. Той си е ВИНОВЕН, дори и да не е извършил той ухапването.
Тоест ти имаш абсолютно същото възприятие за вина като мен, и въпреки това ми казваш че това всъщност не било така...


Което 1 към 1 важи за изнасилването - глупавата жена описана в статията си "е виновна сама" че с неразумното си поведение се е поставила в опасни за изнасилване ситуации, независимо че не тя е извършила изнасилването.

--------------------
Много ми е странно как можеш да сравняваш човека с животното в случая
-------------------
Защо, ти смяташ че този изверг дето изнасилва просто ей така не е животно ли? Че действа на принципа "получавам каквото си искам, независимо от това какви последици ще има това за другите?


А и както ти обясних за пореден път - аз не сравнявам животното с човека. И в двата случая вината за която говоря е на човек - първия път е за човека който с цялата си глупост дразни агресивно куче, и другата е за жена която е достатъчно глупава да се качи сама в апартамента на мъж когото не познава.


И този изверг не е такъв само спрямо жените - той е такъв спрямо всеки който е по-слаб от него. Нищожество в цивилизования свят, такива като него се гаврят с всичко по-слабо физически от него - дали ще е да набие някой по-слаб, но по умен от него мъж, или да изнасили някоя беззащитна жена, все тая. Той смята че след като е по-силен от някого, му се е удала подходяща случка да покаже превъзходство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:20

316 qwe | 03.11.201117:21

Боби, хайде предната да ти заобяснява на теб някои неща. Първо "съгласен" си с мнението ми за кучетата само защото така ти отърва(според теб) в ситуацията. Нали ти видях коментара със съгласието за "кучета агресори".
Второ, тъй като за мен това, за което говориш, е неразумно поведение, имаше някои верни приказки, но с последните коментари за кучетата ти просто се хващаш за някакви неща без даже да мислиш.
За мен няма виновно куче, но това не означава, че конкретният човек, ако не го е предизвикал, е виновен. Виновни сме като общество, да, но можеш ли да ми кажеш как по-точно сме виновни(или само жените) за това, че има изнасилвачи?
Другото, което правиш е, че сравняваш едно животно с човек. Не казах ли в коментара си, че именно, защото кучетата не са толкова интелигентни и не разбират не са виновни. Ето това е основната разлика. Изнасилвачите, въпреки "сложната" дейност в главите си разбират какво правят, животното- не. Много ми е странно как можеш да сравняваш човека с животното в случая, но след като е така май е излишно да се спори.
   

оценка

+0 -0