Катар е сред страните с най-широко разпространение на затлъстяване, диабет и генетични увреждания в света | webcafe.bg
Webcafe

Арабите затлъстяха от нефт

Webcafe.bg , По NY Times
28.04.2010, 17:44 (обновена 29.04.2010, 17:28)
Катар

Снимка: © БГНЕС

Катарците страдат от сериозни здравни проблеми, свързани с богатия начин на живот, за който плащат петролните богатства на страната

За толкова малка страна - пясъчна ивица, навлизаща в Персийския залив от източната страна на Арабския полуостров, Катар е държава на големите цифри.

Заема второ място по брутен вътрешен продукт в света и трето по мащаб на открити резерви на природен газ.

Катар обаче се класира доста напред и в недотам завидни категории - тя е сред страните с най-широко разпространение на затлъстяване, диабет и генетични увреждания в света, според международни и местни здравни експерти.

Самите катарци, които са около 250 000 от общо 1.6 милиона население, страдат от сериозни здравни проблеми, свързани предимно с охолния им начин на живот. Парите за него идват от  петролните богатства на страната, както и с решимостта да се спазват социалните традиции, като например бракове между братовчеди.

"Приемаме много сериозно проблема със затлъстяването", казва д-р Джъстин Грантъм, специалист в болницата по ортопедия и спортна медицина на Катар, която участва в пилотна програма за здравословен живот. "Дългосрочните последици за здравето ще бъдат сериозни."

Подобно на други богати на петрол страни, Катар за кратко време направи скок в развитието си, сравним с десетгодишните постижения на  други държави. Така остави зад себе си тежкият и труден живот на номади в пустинята, заменяйки го с климатизиран комфорт, обслужващ персонал и вериги за бързо хранене.

Въпреки че възприемат съвременните удобства, катарците  се борят да защитят културната си идентичност от глобализацията. За много от местните жители това включва традицията да се женят в рамките на семейството, въпреки че браковете между роднини водят до генетични малформации като слепота и различни психични увреждания.

"Много е трудно да се разруши традиция, пренасяна от поколение на поколение", казва д-р Хатем Ел-Шанти, педиатър и клиничен генетик, който ръководи център за генетични изследвания в столицата Доха.

Катарците живеят в страна, не по-голяма от щата Кънектикът, където са малцинство сред повече от милион чуждестранни работници. Проблемите им не са уникални.

Кувейт, Бахрейн, Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия също водят борба със затлъстяването, диабета и генетичните увреждания, като всяка от тях страда от страничните ефекти на финансирания с петролни долари начин на живот и желанието за придържане към традициите. И все пак Катар изпъква сред останалите.

Според Международната асоциация за изследвания на затлъстяването, Катар страната заема шесто място в света по разпространение на затлъстяването. Има най-високо ниво на затлъстяване сред момчетата в Близкия Изток и Северна Африка.

Публикация в катарския вестник "Ал Уатан" съобщава, че местните здравни експерти предсказват след пет години 73 % от жените и 69 % от мъжете да се определят като затлъстели.

Затлъстяването е един от водещите фактори за развитието на диабета и причинява много други заболявания като високо кръвно например. Международната федерация по диабет поставя Катар на пето място в света по отношение на дела на хората между 20 и 79 години, страдащи от диабет.

Американската благотворителна фондация March of Dimes, концентрирана върху опитите да се премахнат вродените увреждания, сочи Катар като 16-ата страна в света по честота на вродени малформации на всеки 1000 живородени деца. Основната причина за този проблем са бракове между близки роднини, казват специалистите. Саудитска Арабия заема второто място по същия критерий.

Въпреки всички тези предизвикателства и огромното си богатство, Катар основно се концентрира върху лечението на заболяванията, вместо върху превенцията им.

Ако някога е било табу да се обсъждат проблемите, свързани с браковете с близки роднини, сега за тях се говори по-открито. Има някои обсъждания за предбрачни генетични изследвания или извършване на генетични тестове при раждане. Но традицията е толкова силна, че никой не повдига въпроса тя да бъде поставена под контрол.

"Има някои големи семейства, кланове, които просто не се женят извън семейството. Те просто не биха го позволили.", коментира Моза Ал-Малки, семеен терапевт и писател.

Проблемът със затлъстяването е част от този с традициите, казват здравните експерти.

"Ако напуснеш нечий дом, без да си се хранил там, това е срамно", разказва 25-годишният Абдула ал-Наими, който се определя като "закръглен", но е с забележимо наднормено тегло. "Половината от членовете на семейството ми имат диабет," споделя Наими. "Майка ми, трима мои братовчеди, по-малки от мен. При мен проблемът е, че ям твърде много и не спортувам..."

Също така той е женен за първата си братовчедка.

Наими е директор на проекта Healthy Lifestyle, нов опит да се измести акцентът от лечението към превенцията. Той е свързан с Qatar Foundation, основана от емира на Катар - шейх Хамад бин Халифа ал-Тани. Наими не вижда никаква ирония в това, защото по катарски понятия теглото му и изборът му на роднина за брачен партньор са нещо нормално.

Той признава, че промяната на нагласите в най-добрия случай ще бъде бавен процес. "Опитваме се да променяме навиците на хората, поне да ги караме да ходят пеша," казва той, признавайки, че не намира време да спортува.

Ходенето не е популярно сред катарците - заради жегите. Средната температура през юни и юли е 41 градуса при много висока влажност, а столицата Доха, подобно на много от градовете в региона, не е строена с идеята за пешеходци.

Най-големият проблем обаче е самото отношение към проблема. Според диетоложката Нелда Надер за повечето хора в Катар всъщност е нещо съвсем нормално да си с наднормено тегло.

Oще: богатство  диабет  затлъстяване  петрол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.