Конфискуват незаконните деца в Китай | webcafe.bg
Webcafe

Конфискуват незаконните деца в Китай

Webcafe.bg , по сп. Economist
25.07.2011, 14:35 (обновена 27.07.2011, 08:39)
Дете в Китай

Снимка: © Getty Images

Китайското правителство е силно привързано към закона, който позволява само едно дете и постоянно го възхваляват

"Преди години ни наказваха, като унищожаваха къщите ни, ако не спазваме закона, който позволява само по едно дете на семейство. От 2000 г. започна нова политика - наказанието вече е детето да бъде конфискувано." Това разказват китайски жители, пише авторитетното британско списание Economist.

Законът в страната с 1.34 милиарда население е въведен през 1980 г. от тогавашния реформаторски "гуру" на КНР Дън Сяопин като част от кампанията му за намаляване на бедността.

А законът, който влезе в сила от няколко години, работи по следния начин: когато бъде получена информация за незаконно дете, силите на реда идват и го конфискуват, а след това го изпращат в клиника, където може да бъде осиновено от чужденци. Цената за осиновяване на дете е между $3000 и $5000.

Кражбата на деца не е официална политика в Пекин, а следствие от проблема, че доста хора нарушават правилото само за едно дете. Китайците са изобретателни в заобикалянето на закона.

Държавните служители в големите градове прибягват до различни тактики, за да го заобиколят. Някои просто плащат глобата, която може да достигне и $130 000. Други дават по $20 000 на сурогатна майка, която да износи детето. Известен е случаят на бизнесмен, който имал деца последователно от няколко съпруги, с които после се развеждал.

През 2006 г. министър от провинция Хайнан поддържал "харем" с 6 втори съпруги и с дете от всяка. Знаменитости и супербогаташи уреждат "извънредните" раждания в чужди страни като Канада.

По-евтина дестинация е Хонконг, тъй като родените там деца също не нарушават правилата. За да обезкуражат бъдещите родители, властите в Хонконг изискват предварително да се запази болнично легло и плащане в аванс, което излиза около $4000.

Те задължително трябва да бъдат санкционирани, защото проблемът с популацията е изключително сериозен и това изглежда като най-ефикасния метод.

Глобата за всяко следващо след първото дете в Китай е около 30 000 долара и не се прилага само в случаите, когато единият от двамата родители е чужденец и децата приемат неговото гражданство.

Този ред наранява семействата, разваля баланса в поколенията и причинява много болка и мъка на голяма част от населението. Въпросното правило е толкова мразено, че в Китай избухват множество политически атаки спрямо него.

Китайското правителство е силно привързано към закона, който позволява само едно дете и постоянно го възхваляват. Според тях, ако законът не действаше, сега населението на Китай би било значително по-голямо с около 400 милиона души.

Всеки спад в раждаемостта на населението се дължи на действащото ограничение. Това твърдение е абсолютно грешно, защото този показател е спадал десетилетия преди 1979 г. - годината, когато е въведен законът. Но манията за по-малки семейства и контрол над раждаемостта са свързани с идеята за икономическо развитие, при това не само в Китай.

Резултатът е, че Китай е държава с много добра пропорция "зависимост" от икономическа гледна точка. За всяка дете отговарят средно по трима работещи възръстни. Това позволява на държавата да се радва на изключително големия напредък, който бележи в последните години.

В периода между 2000 и 2010 г. статистиката показва, че броят на деца под 14 години в Китай е спаднал от 23% на 17%. Така проблемът вече не е, че има прекалено много млади хора, а прекалено малко.

Политиката е развалила семейния живот и в някои други аспекти, като например аборти с цел подсигуряване, че единственото дете в семейството ще бъде момче. По този начин след 20 години няма да има достатъчно майки за една пета от малките момчета в страната.

Начинът по който се развиват нещата в Китай, и фрази от рода на "още едно бебе значи още един гроб", са на път да нанесат тежки щети на населението, а впоследствие и на развитието на държавата.

Догодина ще се състоят избори за ново правителство, което ще получи възможността да помисли хубаво и да реши дали да остави закона в сила. Засега можем само да се надяваме, че не само нечовешката, но и опасна за развитието на Китай политика най-после ще бъде премахната за постоянно.

Oще: дете  китай  политика  семейства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2011, 14:54

8 toshko | 11.08.201114:58

Когато един човек иска да живее в общество, за да продължава да съществува обществото, има 2 варианта:
1. Човекът има обществено самосъзнание и както взима от обществото, така и дава. Освен това, както приема позитивите, така приема и негативите по собствено желание.
2. Човекът няма обществено самосъзнание и обществото му налага правила, за да се запази във вида, който е най-добър за него.
3. Обществото изчезва малко по малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 26.07.201121:41

Когато някой има предубеждения и прилага двойни стндарти никой не може да му угоди.
Ограничаването на прирастта на населението в Китай е от интерес за света като цяло. За китайците негативите са много, но в този случай са оправдани. Разбира се, както винаги британската преса не пести негативите и откровените измислици от типа „Това разказват китайски жители....”
Една обективна оценка на политиката на Китай за ограничаване на раждаемостта можете да намерите в http://en.wikiperia.org/wiki/One-child_policy.
Санкциите при нарушение на семейното планиране са много сериозни, но необходими и напълно оправдани. Още повече, че мерките за ограничаване на прирастта се променят, въвеждат се изключения в случаите когато младите родители нямат братя и сестри. Тогава им се разрешава да имат по две деца. Задачата е да се намали темпа на нарасването до приемливи размери, след което мерките ще се корегират в зависимост от ситуацията.
Можем само да съжаляваме, че при нас същият проблем, макар и с обратен знак, се подминава, непрекъснато се задълбочава и както изглежда, „прогнозата не е добра”, както казват лекарите.
Ако проблемът е в отрицателния прираст на българският етнос, мерките за стимулиране да се ограничат само до него. Когато има наводнение, не се раздават помощи на всички наред, а само на тези, на които къщите са наводнени! Но докато избираме да ни управляват недоразумения........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

6 Божидар Гюлмезов | 26.07.201120:39

Да, но рано или късно пък от друга страна както се каза липсата на момичета ще си каже думата, и от друга страна ситуацията ще се получи като в Европа - след бума на раждаемостта, и после рязко спадналата раждаемост, когато сегашните млади китайци се пенсионират, работната ръка ще е много намаляла, и няма да има кой да им работи за пенсиите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

5 Georgi Marinov | 26.07.201119:30

Bobby_gBG | 26.07.2011 15:29
Засега можем само да се надяваме, че не само нечовешката, но и опасна за развитието на Китай политика най-после ще бъде премахната за постоянно
--------------------
Тези от икономист луди ли са? Абсолютно изтрещели?
Тея имат ли си представа ако китайците продължат да се размножават като до преди забраната? Я да направят една бърза справка с Индия да видят там как се развиват нещата при липса на мерки за контрол на раждаемостта.

Я въз от тук глупаци...

=============================================

Все пак работата на сп. Economist е да промотира партийната линия, а тя е, че планетата е безкрайна, че ако има търсене, предлагането ще се материалисира (понеже "законите" на икономиката така казват) и че такова нещо като изчерпване на ресурси няма (понеже в "законите" на икономиката, физически принципи като законът за запазване на масата или втория закон на термодинамиката не са инкорпорирани; а светът, както е много добре известно, не се управлява от законите на физиката, а от тези на икономиката) или пък ако има, човешката изобретателност винаги ще намери заместител (интересно с какво точно може да бъде заместена храната Чуди се ).

Така че изобщо не е изненадващо, че такива пасквили се появяват във въпросното издание. Контрастът между Индия и Китай е прекрасна илюстрация за това кой се движи в правилната посока и кой не. Но това изобщо не значи, че Китай е решил проблемите си. Както впрочем е видно и от самата статия. За да се постигне тoва, на което на английски му се вика sustainability и за което в българския език към момента даже няма точен еквивалент, е необходимо не само да се ограничи раждаемостта, но да се реорганизира цялото общество из основи и всеки един човек в това общество да разбира защо това се прави и какви са последствията ако се продължи по стария начин. Китайците си регулираха раждаемостта, но във всичко останало са много далеч от целта. Първо, втурнаха се с главата напред да имитират светлия западен пример на безкрайния икономически растеж, и второ, разбирането у населението го няма никакво както селективните аборти на момичетата и желанието на повече от едно дете демонстрират. И все пак, те са в много по-добра позиция от Запада, понеже са сравнително стабилна авторитарна държава и ако на лидерите им дойде акъла в главата, те биха могли да се опитат поне да налеят акъл отгоре и у населението. На Запад това няма как да проработи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 26.07.201116:09

То е ясно, че като има кажат да имат само по едно дете ония ще започнат да раждат по пет. Егати малоумниците.
Като толкова искат да имат по две деца просто да ходят да живеят някъде другаде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 26.07.201115:29

Засега можем само да се надяваме, че не само нечовешката, но и опасна за развитието на Китай политика най-после ще бъде премахната за постоянно
--------------------
Тези от икономист луди ли са? Абсолютно изтрещели?
Тея имат ли си представа ако китайците продължат да се размножават като до преди забраната? Я да направят една бърза справка с Индия да видят там как се развиват нещата при липса на мерки за контрол на раждаемостта.

Я въз от тук глупаци...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

2 Архангел | 26.07.201112:49

Трябва да се въведе силен контрол, но чрез даване на пълна свобода, както стана в България с идването на демокрацията.Мизерията и недоимъка сами регулираха нещата.Лошото е, че на ония не им дреме колко мизерно ще живеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 26.07.201111:35

Конфискация му е майката. И в България трябва да се въведе.
   

оценка

+0 -0