Как да разпознаеш психопата до теб | webcafe.bg
Webcafe

Как да разпознаеш психопата до теб

Webcafe
14.07.2017, 17:32 (обновена 19.07.2017, 18:37)
американски психар

За жалост не изглежда като на тази снимка от "Американски психар" и изобщо не е лесен за разгадаване...

Психопатията не е психично заболяване, а разстройство на личността. Психопатът е човек, който не притежава съвест, но не защото не схваща разликата между добро и зло, а просто защото не може емоционално да ги разграничи.

Той се отличава с поразителна липса на съпричастност и загриженост за околните. Ако при другите хора може да се различи емоционално наситено от неутрално събитие, то при психопатите това е невъзможно.

Части от лимбичната зона и части на мозъка, отговарящи за емоционалността като цяло при психопатите не работят. Това за жалост може да доведе до поредица последици за околните хора, които често се превръщат в плячка за психопата.

Той трудно може да бъде разпознат дори и от специалист, защото умело влиза в ролята на съвсем нормален човек. Ето обаче някои тревожни сигнали, които комбинирано сочат, че може би си имате работа с психопат и трябва да внимавате:

На пръв поглед той е изключително чаровен

Точно както актьорът може да влиза в множество роли, психопатът ще си сложи маска на нормалност, която да го направи симпатичен и приятен в очите на другите. Той често е душата на компанията. Обича да печели одобрението на околните, така че да може по-късно да ги манипулира по-лесно.

Психопатът излъчва самоувереност, която по естествен начин привлича околните. Вероятно има стабилна работа и чудесно симулира, че е "гражданин за пример". Като цяло не е трудно човек да се впечатли от психопат и да му се довери.

Обърнете внимание на това дали е грандоман

Психопатът често вярва, че е по-умен и по-силен, отколкото реално е. Той обича да се заобикаля с успешни и властни хора, защото това повдига собствения му статус. Чувството му за собствена важност често води до пропукване на маската му. Психопатът ще те настъпи, без да му мигне окото, ако нямаш статус или ценност, от които той да се възползва.

Често се държи безотговорно и импулсивно

Психопатът има склонност да не вижда нищо лошо в начина, по който се държи и приема света, дори когато обективно има място за притеснение. Супер характерен за него е отказът да поема отговорност за решенията си или за последиците от тях.

Тази му склонност се изразява най-ясно под формата на постоянна безотговорност. Психопатът е фокусиран върху собствените си желания. Той прави каквото си иска, когато си поиска. Това може да доведе до изневери, лъжи, кражби.

Психопатът може да води безразборен полов живот, както и да напуска работа, когато му е доскучало или не му се занимава.

Той просто не спазва правилата

Ако човекът, който подозирате в психопатия, се движи винаги строго по правилата и нормите, най-вероятно няма за какво да се тревожите. Психопатът не признава авторитети и обичайно гледа на себе си като на човек над закона. Може би затова около 25% от мъжете в затворите по света са психопати.

Проверете дали въпросният човек е имал проблемно детство. Повечето психопати са имали.

Показва ли емоции, когато ситуацията предполага?

Особено характерна за психопата е липсата на съвест и неспособността за емоционално разграничаване на доброто от злото. Обикновено на него не му пука дали наранява някого с действията си, ако те му помагат да изпълни целите си.

Психопатът не спазва моралните принципи, които останалите в обществото смятат за важни. Ето защо може да тръгне да съблазнява половинката на свой приятел да кажем или да прецака колега в работата, за да получи повишение. Без да чувства вина след това.

Психопатът не познава това чувство. Но пък може доста добре да имитира емпатия с цел да се хареса на околните. Нищо чудно да даде пари на просяк пред вас например.

Психопатите не реагират обичайно на тъжни поводи като смърт, наранявания и други негативни поводи, които разстройват останалите.

Влиза ли в ролята на жертва?

Психопатите са експерти в това да си играят с чувствата и несигурностите ви, така че да можете да погледнете на тях самите като на жертви. Това помага да намалите защитните си сили и ви прави уязвими на бъдеще експлоатация от тяхна страна.

Ако ролята на жертва е комбинирана и редувана с изблици на неприемливо поведение и зли действия, би трябвало да се замислите за истинската природа на този човек.

Психопатите са патологични лъжци

Психопатът няма задръжки и притеснения относно лъжата. Той лъже за малки неща, измисля цели истории, дори когато няма обективна причина да се скрие истината, той пак ще излъже поне малко.

Той не се смущава или срамува от това. Даже се гордее. А ако си мислите, че сте го хванали, той просто ще измени така нещата, че ще замаже умело положението, лъжейки още повече. Държи се спокойно, излъчва увереност и те лъже в очите.

И велики манипулатори

Психопатът е способен да те накара да правиш неща, които иначе не би извършил. Със средствата на умелата манипулация и пословичния си чар, с лъжите си и игричките си, той те използва като кукла на конци по пътя към своята цел. Той ще се сприятели с теб, ще изучи слабостите ти и после ще ги използва умело срещу теб и за лична изгода.

Oще: безотговорност  власт  жертви  личностно разстройство  лъжци  манипулации  правила  психопат  съпричастност  чаровен 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 15.07.201709:28

Единствената причина да съществуват психопати е да ви тровят живота, да ви убиват всеки ден по малко, понякога и по много, не забравяйте че те са друг биологичен вид, като зли извънземни са. Запомнете: Те са непоправимо зли.

Единственият начин да ги победите е да им свалите маската публично, това ги срива тотално.
   

оценка

+1 -0