"Моцарт е жълт" | webcafe.bg
Webcafe

"Моцарт е жълт"

Webcafe.bg, по Gazeta Wyborcza
19.05.2013, 13:44 (обновена 23.05.2013, 16:35)

1 от 3 снимки Назад Напред

Нийл Харбисън

Как един самообявил се за киборг човек "слуша" цветовете

До 11-годишна възраст Нийл Харбисън (който сега е на 31 години) няма представа, че това, което вижда, не са цветове, а оттенъци на сивото. Накрая той е диагностициран с ахроматопсия - рядко и нелечимо разстройство на зрението.

Когато изучава музикална композиция в Лондон, той се среща със специалист по кибернетика, който решава да му помогне да подобри усещането си за зрение. Заедно двамата създават т.нар. "окоборг" - устройство, поставящо се върху главата, което дава възможност да се възприемат цветове чрез слуха.

Какво точно представлява окоборгът?

Моделът, който използвам в момента, се състои от поставена върху главата камера, която долавя цветовете пред мен и преобразува цветовете в реално време в звукови вълни, а благодарение на чип, притиснат до тила ми, мога да чувам цветовете чрез костите си, подобно на делфините.

Тази година ще се подложа на уникална хирургическа интервенция, при която чипът ще бъде поставен в главата ми.

Защо звуци?

Цветовете и звуците имат нещо общо: цветът на светлинната вълна съответства на звукова честота. Електронното "око" преобразува цвета, към който е насочено, в съответния звук. То може също да преобразува наситеността му в сила на звука: чувам яркочервеното по-силно от бледозеленото.

В началото "превеждането" на цветовете беше подобно на изучаване на нов език. В някакъв момент обаче софтуерът и мозъкът ми постигнаха синхрон. После дойдоха емоциите. В сънищата си съм гледал небето и съм чувал много ясен до диез.

Това да виждате само в черно-бяло прилича ли на телевизор с изключени цветове?
За вас сигурно то винаги е "изключване" - тоест загуба. Може би обаче вие сте тези, които не могат да виждат света в черно-бяло? Някога мразех цветовете; рано или късно те изникват във всеки разговор: Червен кръст, зелен чай. Трябваше да помирисвам чашата, за да разбера какво пия. Беше неловко. Не съм се чувствал обаче никога увреден, просто изолиран.

Вече можете ли да разпознавате всичките 360 цвята?


Мога дори повече. Реших да разширя спектъра на зрението си до ултравиолетово и инфрачервено. Същевременно обаче, когато очите ми са затворени, нямам как да зная дали човек пред мен е чернокож или бял: кожата винаги звучи като оранжево, има само малко повече червено или жълто като фон. Трябва да отворя очи и да видя дали тоновете на кожата са тъмни или светли.

Носите много колоритно облекло.

Някога се обличах изключително в черно-бяло - не понасях мисълта, че не зная какви цветове нося. Сега се опитвам да композирам облеклото си така, че да звучи добре. В момента работя върху модна линия - тя ще позволява да носите любимата си песен като тениска.

Също така правя "звукови портрети" на известни хора. Между другото човек, който няма хармонични черти на лицето, може да звучи изненадващо добре, например румънският принц Карол звучи много подобно на Никол Кидман.

Как звуча аз?


Косата ви звучи като нотата сол. Очите, момент (насочва окоборга), едното е в ла диез, другото в си. Никога не звучат еднакво. Устните ви са в ми, кожата ви е във фа диез. Хората, чиито очи и коса имат подобен цвят, цвучат еднакво, докато във вашия случай има контраст; това е приятно.

Понякога почивате ли си от окоборга?

Никога. Ако искам да го изключа, го насочвам към тавана. Вкъщи спалнята е боядисана в черно-бяло, защото окоборгът не реагира на тези цветове.

Кой е любимият ви цвят?

Патладжановият. Той има красиво, силно и високо звучене. Виолетовото между другото е много опасно - то е с най-висока честота, затова звучи агресивно. Светофарите би трябвало да са с виолетово, не червено, което е с много ниска честота и звучи меко и невинно.

Кой художник звучи най-добре?

Уърхол, Миро, Ротко, защото звученето им е много ясно. Да Винчи, Веласкес и Мунк, обратно, използват различни оттенъци на един и същ цвят, така че издават много подобни звуци. Същинска музика на ужасите.

Чувате ли цветове, когато слушате музика?

Моцарт е жълт, Бетовен е виолетов или син. Но откакто използвам окоборга, класическата музика ми се струва твърде базова. В нея в крайна сметка има само около 12 цвята, които се повтарят непрекъснато! Предпочитам повече да слушам електронна музика. Всъщност много харесвам разстроени инструменти. При тях понякога може да изникне непознат оттенък на тюркоазено например.

Твърдите, че сте първият киборг, признат като такъв от властите.


През 2004 г., когато подновявах британския си паспорт, администрацията не ми позволяваше да използвам снимка с окоборга върху главата ми. Накрая, след подробна медицинска експертиза и писмо от университета успях да ги убедя, че окоборгът е част от тялото ми. Така че сега в паспорта си имам снимка с електронното око. Така че би могло да се каже, че вече съм официално киборг.

Oще: власти  киборг  музика  нийл харбисън  окоборг 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.