Изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, показва, че хората, които консумират редовно шоколад, са по-склонни към депресия | webcafe.bg
Webcafe

Шоколад срещу депресия? Да или не...

Webcafe.bg , По BBC
27.04.2010, 16:40 (обновена 27.04.2010, 17:43)
жена, шоколад

Повдига ли шоколадът настроението или...

Хората, които редовно ядат шоколад, са по-склонни към депресии, твърдят специалисти. Изследвания, публикувани в Archives of Internal Medicine, показват, че хора, които ядат поне един шоколад на седмица, са по-мрачни от тези, които рядко консумират шоколад.

Мнозина вярват, че шоколадът имат способността да повдига настроението - може и да е истина, въпреки че научни доказателства за този факт липсват, коментират изследователи пред BBC.

Но също така казват, че не може да се изключи вероятността шоколадът да е причинител, а не лекарство за депресията. В изследванията, в които са участвали близо 1000 пълнолетни американци, колкото повече шоколад са консумирали мъжете и жените, толкова по-лошо е било настроението им.

Тези, които са яли най-много шоколад - повече от шест стандартни 28-грамови блокчета, са регистрирали най-високи показатели в областта на депресията, като се е използвала международно призната скала за регистриране. Нито един от участниците в експеримента не е бил на антидепресанти, нито е бил диагностициран от лекар като клинично депресивен.

Д-р Натали Роуз и колегите й от Калифорнийския университет в Сан Диего имат много възможни обяснения на техните открития и е необходимо да бъдат проучени. Може просто причината да е в това, че хората, които са депресирани, жадуват за шоколад като "самолечение" за повдигане на настроението.

Или че депресията може да предизвиква апетита за сладкия десерт без какъвто и да е благотворен ефект.

"Същото е както при алкохола - може да има краткосрочни ползи от шоколада за настроението, но в дългосрочен план ефектите са по-скоро неблагоприятни," коментира д-р Роуз. Според някои от изследователите е възможно шоколадът дори да е директен причинител на депресията.

Бриджит О'Конъл от благотворителната организация за психично здраве Mind казва: "Начинът, по който се чувстваме, и това, което консумираме, може да бъдат тясно свързани - мнозина познават усещането за апетит за определени храни или облекчение при консумацията им по време на стрес, под натиск или депресия.

Но, както показва изследването, необходими са още изследвания, за да се определи каква точно е връзката между шоколада и човешкото настроение.

Oще: депресия  жени  мъже  шоколад 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.