Ирландското правителство се гаври с образователната система | webcafe.bg
Webcafe

Ирландското правителство се гаври с образователната система

Webcafe.bg, по Cafebabel.co.uk, Ману Томило
25.09.2013, 13:16 (обновена 25.09.2013, 14:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

дъблин

Снимка: © Getty Images

Младите се превръщат в основни потърпевши от сриването на ирландската икономика

Дъблин кипи от живот и звуци, с уличен музикант на всеки ъгъл, концерт във всеки бар и симпатичен господин, който си настройва цигулката докато чака автобуса.

Космополитната ирландска столица ни примамва да повървим и да почувстваме уханието на трева, пъбове и море, звука на рокендрол, блус и фолк, и вкуса на тъмна бира и уиски.

Но въпреки това градът може да се окаже изненадващо неприятен за посетителите, защото по улиците се усеща едно нарастващо, тежко безпокойство.

Правителството реши да отреже държавния бюджет с голяма ножица и не намери нищо по-подходящо за рязане от разходите за образование през 2014 г. - "брилянтно хрумване", касаещо пряко бъдещето на страната и перспективите пред младите хора.

Всеки може да си представи резултатите: спиране на субсидиите за поддръжка на училищата, нови ограничения при осигуряването на помощници за учениците със специални нужди, планове за намаляване на съотношението учител-ученик в началните и средните училища и т.н.

Естествено е да се запитаме какво бъдеще чака обществото, ако то не инвестира в образованието и културата си?

Първо икономиката, после обществото

Оптимистите в Ирландия стават все по-малко.

„Икономиите у нас са изключително вредни за ирландското общество", отчита Финтан О'Махоуни, професор по английски, история и политически науки. „Властите виждат страната първо като икономика и после като общество. Това означава, че парите са по-важни от бъдещето на младите хора".

Учителските заплати вече паднаха между 14 и 20% и мотивацията на учителите стигна дъното. Завършилите образованието си не виждат друга опция, освен да избягат и да си търсят каквато и да е работа където и да е другаде. Въпреки обещанията, които донесе глобализацията, да си изкарваш хляба все още не е лесно.

Затова дори все още да съществува известен оптимизъм у младите, държавата трябва да им помага в намирането на стабилни работни места. Това е ключово за тяхното самочувствие и перспективи.

В противен случай какво им остава? Изглежда, че който не остане по улиците на Дъблин с китара или укулеле в ръка, тръгва по други страни в търсене на по-добър живот.

Мечтатели не липсват

„Образованието е по-скъпо за чужденци, отколкото за ирландците", обяснява Алонсо от Малага, който следва анимация. „Влизането в анимационната индустрия е почти невъзможно", отчита той, но настоява, че ще преследва мечтата си, каквито и да му коства.

Да, сред студентите има и оптимисти, които са убедени, че няма невъзможни неща. Ирландецът Дейвид учи музикален мениджмънт в един от университетите, които се очаква да затворят догодина поради орязването на бюджета.

„Мечтателят", както той сам се определя, мрачно признава, че ще търси решение на проблемите в Германия. Той ще се мести в Мюнхен, за да завърши магистратурата си.

„Какво пък, кризата може и да доведе до създаването на страхотни неща", надява се той. Дейвид защитава образованието, особено креативните, рисковани и неконвенционални специалности, точно тези, в които ирландското правителство не вярва.

Встрани от утъпкания път

Други студенти не могат да повярват какво се случва. Певицата Уолис Бърд, която редовно прелита между Лондон, Мюнхен и Дъблин, се вбесява от мисълта, че правителството ще затвори толкова много училища и ще остави толкова много таланти на улицата.

Но тя смята, че най-доброто решение е да кривнеш от „официалния" път. „За да усъвършенстваш своето изкуство, по-добре е да останеш на пътя и да развиваш уменията и стила си". Пример за тази философия са ирландски банди като Villagers и Little Green Cars и изпълнители като Лиса Ханиган.

В оживения квартал „Темпъл бар" уличните музиканти Ерик и Дейв обсъждат живота между някоя и друга бира на мястото, на което свирят всяка сряда и петък. „Дори да ни налагат икономии и ограничения, не могат да ни отнемат културата", категорични са те. Може би наистина това е единственото решение.

Oще: дъблин  икономика  ирландия  криза  образование  общество  правителство  рецесия  студент  уличен музикант 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

4 ElenaStoyanova | 27.09.201307:28

Както коментирах към статията за българската фабрика затъпаци, това не е случайно. Въпроса е, дали се мислим за толкова отчайващо важни, че когато нещата не вървят по гайдата ни, ставаме и си заминаваме,.Вместо да поемем отговорност и креативно да търсим алтернативи.
С респект,
Елена
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 26.09.201315:08

И там се спука балона!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 25.09.201323:08

Я вземи се застреляй! НЯКОЛКО ПЪТИ, че дебелата кратуна да се пробие дано!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 25.09.201315:12

Жалко, много жалко, А колко хубав беше живота там в началото на 21 век!
   

оценка

+0 -0