Банките - здрави, кредиторите - сити, еврото - цяло | webcafe.bg
Webcafe

Банките - здрави, кредиторите - сити, еврото - цяло

Емил Хърсев, в. Сега
11.06.2012, 07:52 (обновена 12.06.2012, 11:51)
Евро

Здрави банки в болни страни

В късната съботна вечер правителството на Испания поиска финансова помощ, след два часа и нещо телефонни дебати финансовите министри от еврозоната я одобриха. Петата по размер икономика в Евросъюза се нареди до Португалия, Ирландия и Гърция сред пациентите на европейската финансова клиника. Групата PIGS вече е в пълен състав. За разлика от случая с Португалия и най-вече с Гърция, където главен проблем е фискът, ситуацията в Испания е по-сходна с ирландската: външната помощ трябва за стабилизиране на банковата система на страната.

Засега не е уточнена необходимата сума помощ за Испания, но се счита, че няма да надхвърли 100 млрд. евро. Точният размер ще се изясни след нов външен одит на закъсалите трезори. По-вероятно е кръглата сума да е сериозно завишена. След като отнесоха заслужена критика за некадърни сметки на гръцкия спасителен план (реалната сума се оказа над 2 пъти по-висока от първоначалната), сега политикономистите еврозоната явно са избрали обратната тактика. По-голяма от нужното финансова помощ първо ще успокои пазарите, сетне ще даде повод за радост, като излезе, че няма да похарчат 100 млрд. евро, а половината. И дори по-малко, защото Испания вече плати 15 млрд. евро за капитал на дребните регионални банки (т.нар. каси). Най-голяма сума е нужна да покрие загубите на четвъртата по активи Банкиа - 23.5 млрд. евро, от които 4.5 млрд. евро вече са дадени, а в банковия фонд остават 9 млрд. евро.

От година за "отмиване" на загубите работи и една скрита схема за подпомагане на испанските банки. Само в четвъртото тримесечие на 2011 г. испанските банки пуснаха рекордни 39 млрд. евро ипотечни и обезпечени облигации. През 2012 г. процесът продължава. Лесно ще се сетим къде се дяват облигациите и как изобщо се пласират. Цял свят знае, че балонът на недвижимостите причини дълбокия срив на испанската икономика, а загубите на банките са от бремето на 445 млрд. евро ипотечни заеми (2009 г.) Всъщност новите испански емисии се рефинансират от Европейската централна банка. Така ЕЦБ превръща в пари загубите на испанските трезори.

Но това изкуствено дишане направи испанските банки и държавата силно уязвими от кредитните рейтинги ЕЦБ така и не успя да измисли с какво да замени и как да изхвърли кредитните рейтинги като оценка за качеството на приеманите за обезпечение ценни книжа - за две години откак тройката рейтингари (Стандард енд Пуурс, Мудис и Фич) брули еврозоната. Та в петък, след като Фич брутално свали рейтинга на Испания с три степени от А до ВВВ, на практика бе отрязан достъпът на банките до рефинансиране. Доходът по държавните книжа на Мадрид скочи над 6%, сви достъпа на страната до финансовите пазари, качи цената на държавния дълг. И Испания потърси европейска помощ.

Но ще има ли различен модел, нова, испанска мода в спасяването, или донорите ще пъхнат Испания в гръцки калъп? Отдавна това е препъникамъкът на помощта за Испания. Мадрид настоява, че фискална помощ не ще (т.е. отказва да приеме "спасителни матрици" тип МВФ, отхвърля надзор от "тройка" и "оздравителна" садо-мазо терапия). Испания иска помощ за банките, давана от еврофондовете пряко на всеки трезор. Очаквано, на обратната позиция е Берлин. Понеже плаща лъвския пай от спасителните мерки (ангажиментите й вече надхвърлят 2.1 трл. евро), Германия иска парите от Европа да се дават срещу строги ограничения в държавата, дори ако не се ползват за бюджета, а за банките.

Засега май Испания надделява в спора. От малкото, казано по същество, как ще се дава помощта, се разбра, че испанска "тройка" няма да има. Ще се дават само пари на ЕС; Мадрид отказва заем от МВФ. Фондът щял "да наблюдава" и ще "пише доклади". Сигурно няма да се ползва междинният (ЕФФС), а новият механизъм за стабилизация (ЕСМ). Може би Испания ще успее да наложи своя модел и ще избегне униженията, лишенията и някои откровено тъпи мерки, от които пищят в Гърция.

Лошото е, че  моделът е невероятно опасен. Възможността Европа пряко да се намесва във финансовата система на страната, да подпомага пряко банки (на други да отказва помощ и да ги събаря), позволява да държи банките, дори ако държавата е оставена да фалира. Ако се замислят малко във Франкфурт и в Берлин, ще видят, че този модел е много по-изгоден за официалните кредитори и невероятно опасен за спасяваните нации. Той в пъти намалява нужните за стабилизация средства, защото крепи банките и с това - сигурността в еврозоната, - без ангажимент за поддържане на обществени системи и социални функции в държавата. Банките - здрави, кредиторите - сити, еврото - цяло, а пък кашата сърбат местните: и "клети сиромаси", и "чорбаджии".

Забележка: Оригиналното заглавие е "Здрави банки в болни страни".

Oще: банки  евро  европа  ецб  ирландия  испания  кредитори  португалия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 11.11.201213:02

Точно това е целта, държавите и всичко започващо с нацио... да умре! За това работи и така наречената и изкуствено създадена криза. Това е така мечтания от банките нов комунизъм. Няма да ви хареса, но ще бъде късно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 12.06.201217:49

сички са доволни. овците остригани и издоени ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2011, 10:36

12 Lyubomir Todorov | 12.06.201211:43

имаше една приказка - болен здрав носи , аз бих добавил за такова дупе такъв .уи ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

11 Ицо | 12.06.201209:55

пива пак - щото се замислих че съвсем не сте схванали измамата.
Измамени не са тези които са взели кредити и не могат да ги погасят, защото те прото губят заложения имот, който никога не е бил техен.
Измамени са всички хора - всички които сме данакоплатци, защото всички ние ще плащаме тези заеми които банките взимат. Парите се наливат в банките, но държавата плаща на МВФ.
Толкова ли е сложно че не го разбирате ?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

10 Ицо | 12.06.201209:51

Scooby Doo, Aaauaa, Оня Дето Го Трият, leibstandarte ... много елементарно разсъждавате.
единствено Borracho схваща хитрината на богатите, което се опитах да обясня.

като се направи проста сметка че тук от 5 човека, само един схваща схемата на измамата на банките .... какво да говорим за масата от хората - естествено е че масата биват измамени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

9 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.06.201219:03

Испанците не ги мислете.
Понятията ни за криза са различни.
За нас криза е, като не можем да си платим прехраната и битовите разходи.
За тях криза е, когато не могат на пет години да си купуват нов автомобил, да разпускат пред пълни маси в ресторанта от петък вечер до полунощ в неделя и когато не могат месец и половина да почиват в зимни и летни, неиспански курорти.

Щом нашите цървули получават смешни за техните стандарти заплати и с тях успяват да си плащат квартирата, сметките, колата, ипотеката на жилището и да пращат още толкова в България, не я мисля испанската криза.

Същата работа е и в Гърция. Както и в Италия. За Португалия не знам.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

8 Borracho | 11.06.201218:41

И банките и лековерните, прости хора са виновни за това че едните са давали на поразия, другите са зимали без да му мислят. И банкерите чрез своите чиновници-марионетки в Брюксел държат спестяванията на хората като заложник. Значи не стига че си спестявал и не си харчилчужди пари, ами сега искат точно от теб да им платиш спасителните пакети защшото ако не ги спасиш ще изгорят точно твоите спестявания......
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

7 Borracho | 11.06.201218:37

Не е редно данъкоплатците да плащат на банките. Тези хора продължават вече 4та година откак криза да си раздават огромни бонуси - щом е така то си е очевадна гавра с данъкоплатците. С тези пари не се спасява никой, нито хората които са изгубили жилища (които изобщо не са могли да си позволят на първо място), нито спасяват работни места... всичко отива за да могат банкерите да продължат да си раздават пари помежду си за тлъсти подкупи на онези самоназначили се мафиоти в Брюксел...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

6 Scooby Doo | 11.06.201218:20

Банкерите се възползват от простотията на овцете, които когато е трябвало да учат, са блели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

5 Aaauaa | 11.06.201216:19

Хе, хе...кой ги бил насилвал. Ами по тази логика - ако ти откраднат колата някъде - ами да си си я пазил! Тъй яе ъа какво ли ни е и родната полиция (дето ги пази, както се споменава в една прочута песен). Леле колко икономии можем да направим ако я махнем. После и армият - колкото е останала де. И тя не ни трябва, щото всеки да си паъи имота и т.н. На бас, че и икономисти не са ни нужни!_
   

оценка

+1 -1