Благодаря, но не, благодаря | webcafe.bg
Webcafe

Благодаря, но не, благодаря

Явор Николов
07.07.2013, 13:01 (обновена 08.07.2013, 12:37)
Константин Тренчев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дали синдикатите се канят да защитят обществения интерес по начина, по който защитават интересите на своите членове?

Българските синдикалисти явно се изживяват като египетските военни - ако политиците не могат да се разберат за бъдещето на страната, те са готови да вземат нещата в свои ръце. Поне такова впечатление оставя предупреждението на КТ "Подкрепа", че ще организира обща политическа стачка, ако не бъде свикано Велико народно събрание.

На пръв поглед звучи куул. Понеже е ясно, че настоящите управляващи ВНС и срещу разстрел няма да свикат, няколко хиляди души повече ще започнат да пият кафе пред парламента сутрин и биричка - вечер.

Вече със сигурност демонстрантите няма да са само "красиви", "интелигентни", "богати" и т.н. според класификацията на пропагандистите в червено. По жълтите павета ще стъпват не само Converse-ки, но и от онези раздърпани китайски маратонки, на които БСП разчита да заведат притежателя си до избирателната секция, където той да даде гласа си за Столетницата. Не отива много да ги громиш тези в партийния официоз.

Покрай включването на широките трудови маси в протеста, той може и да позагуби доброто си възпитание, което така или иначе не върши работа срещу депутатското дебелокожие. Ще хвъркнат камъни от едната страна, палки - от другата... явно и тази власт хич не разбира от намеци. Ще има шоу.

Всичко хубаво, ама нещо не мога да приема чистите намерения на работническите организации. Те, впрочем, и по време на предната протестна вълна през зимата искаха Велико народно събрание и промени в Конституцията. Явно вдъхновението им идва, когато властта се разклати.

Докато е стабилна, те също са добре. Наскоро излезе разследване, което даже измерва в милиони левове колко точно са добре - от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", по програмите за заетост от националния бюджет и т.н. Това - при три правителства: две тройни коалиции и ГЕРБ. Някои биха казали, че властта си плаща абонамент към синдикатите.

Ако влезем в тази терминология, май са възможни и продажби на дребно - в началото на март 2000 работници дойдоха с автобуси в столицата на безсмислен протест срещу междувременно отпадналата идея за промяна в енергийния микс и изваждане от него на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки. Формално организирани от синдикатите, доста от демонстрантите бяха работници от неговите предприятия Бобов дол, Перник и Стара Загора.

Заради подобни истории, а и по-простички неща като видимо добрия статус на синдикалните лидери в предприятията, обикновените работници отдавна са наясно, че КНСБ и КТ „Подкрепа" повече гонят собствения си интерес, отколкото да защитават техния. Затова и заявките за обща политическа стачка звучат като опит да се мине на "удобна" позиция.

На протестите срещу властта всеки е добре дошъл. Но като гражданин, а не като бройка в поредния безплатен автобус от някъде си.

Oще: велико народно събрание  кт подкрепа  оперативни програми  опортюнисти  протести  синдикати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

5 Елисавета Домовчийска | 16.07.201313:59

КРИБ нали са някаква там работодателска организация с председател Огнян Донев, от обкръжението на Плевню, т.е. да факто стои зад протестите. Те така или иначе спонсорират въпросните протести, не виждам нищо по-логично от това да си пуснат работниците в едноседмичен принудителен отпуск с цел да имитират масовост на стачката. Трудно ще им се получи и адски много ще платят, но пък нали жаждата за власт е по-голяма, нищо чудно и да стане. Впрочем ето ви един линк: http://img.deltanews.bg/protests.jpg както и това: http://reporterbg.com/index.php?id=62977&cpage=11
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 08.07.201311:02

"Убедихте ме напълно, че нацията има излишък от дебили и идиоти!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 06:35

3 Valeri Vasilev | 08.07.201310:14

Не мога да си представя гърне на което доктора да не може да сложи мерудия !!! Пиша го в негативен аспект , разбира се . Иначе ако чак сега е усетил Вятъра на Промяната и опъва платната по него , късно докторе , късно пролетарии ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 08:30

2 олег георгиев | 07.07.201319:04

Олег Георгиев
Дошло е време всички да се отличим, кой-кой е.
Аз питам:
Къде беше Конфедерацията на десния капитал, наричаща себе си "Подкрепа" през изминалите четири години на диктата "Борисов"?
Къде беше Конфедерацията по време на февруарските събития?
Къде беше Конфедерацията, когато хиляди работници я призоваваха да създаде структури в частните предприятия в страната, за да престане гаврата с достойнството на обикновените работници от страна на алчните собственици?
Какво правеше Конфедерацията по време на срещите на Тристранката, та не постави подобен ултиматум пред работодателските организации за "закована" 10%-на печалба на КРИТ-джиите и други подобни полумафиотски образования?
Защо Конфедерацията и КНСБ не пожелаха да извадят дйствителните си приходи на светло?
Не е ли време да я наричаме вече "Конфедерация на бизнеса" ПОД-КРЕПА?
Питам, и не очаквам откровен отговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2012, 10:45

1 Димитър Матев | 07.07.201318:01

Много щастлив добре де, добре Ще плиска водата,да тече по-бързо реката!
   

оценка

+0 -0