Когато бяхме малко по-големи | webcafe.bg
Webcafe

Когато бяхме малко по-големи

Драго Симеонов
09.01.2013, 17:59 (обновена 13.01.2013, 12:44)
10 януари

През зимата на 1997-а бяхме повярвали, че вече сме зрели

Спомням си едно време в махалата хлапетата имахме един лаф, който пробутвахме винаги, когато се фукахме с нещо, което не съответстваше на възрастта ни. Казвахме: "Аз, като бях малко по-голям".

И после, каквото и да закачиш след това встъпление, беше освободено от съмнения, даваше простор на фантазията да се представиш такъв, какъвто би искал да си. Това особено отскачане напред във времето верифицираше в детските ни мисли действия, които нямаше как да са реални, но това не ги правеше невъзможни.

Просто разказът за тях предшестваше случването им. За каквото и да говорехме, в очите ни то не беше абстракция, а само свидетелство, че порастването не е линеен процес и няма нищо странно да си бил по-голям, а после отново да станеш по-малък и само да пазиш спомен за това в очакване на новия ти растеж.

Децата интуитивно формулират мъдрости и понякога само спорадичните ретроспекции напомнят за тях. Без съмнение, ние сме общество със забавен растеж. Дали щитовидната ни жлеза беше увредена безвъзвратно от Чернобил или хипофизата ни по рождение е потънала твърде дълбоко в "турското седло" на генетичното покорство, не е ясно, но симптомите са налице.

Караме някакъв безкраен пубертет, наречен "преход" и продължаваме да сме дребни и хормонално неуравновесени. Точно както е с тийнейджърите, ние не можем да решим деца ли сме още, с постоянна нужда някои да се грижи за нас, да носи нашата отговорност, или сме възрастни, които сами могат да взимат решенията си.

Това ни прави неуверени и ни лашка в крайни състояния - от меланхолична апатия, която ни поставя на дъното на щастливите класации до патриотарски бабаитлък, че от нас по-важни няма и останалите са длъжни да го отчитат.

Изпадаме в паника от кризите, повтаряме непрекъснато едни и същи грешки; като всеки пубер сме абстрактно недоволни и постоянно кисели, но от друга страна продължаваме да търсим закрилата на Държавния Батко, който ни набива в главата, че без него сме загубени. Влече ни лъскавото, мързи ни да мислим. Гласът на социума мутира, но тялото му е още като на седмокласник.

И все пак, като погледнем назад в проточилото се израстване, има момент, в който бяхме по-големи. През зимата на 1997-а ние бяхме повярвали, че вече сме зрели, че гласът ни има нужната сила, а гневът ни може да държи на разстояние всеки, който се опитва да ни се подиграва.

Това беше ключовият момент в обществения ни пубертет. В хапещия десетоянуарски студ ние бяхме избрали да сме възрастни и макар все още да имахме акне от социализма, бяхме големи; по-големи, макар и малко.Днес ще се намерят достатъчно мъдри батковци, куп загрижени чичковци с агентурни псевдоними, които да ни обяснят колко сериозно грешим.

Как онази зима не е нищо повече от безсмислен хлапашки бунт, дирижирана акция, в която сме били марионетки, но ние с вас знаем истината. Тогава бяхме други. И макар развитието ни да не е линейно и сега да сме се върнали назад, ние спокойно можем да разкажем за онези събития с встъплението "когато бяхме малко по-големи". И да се надяваме, точно както при децата, че идеята за зрялост, спомена за нея, може да ни отведе един ден до реалното порастване.

Oще: 1997  зима  общество  пубертет  развитие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

28 Симо Петков | 17.01.201319:48

chacha | 15.01.201308:54
"Тази зима бях горд от България и Българския народ. Дали са манипулирани или не това не е... "
-----------------
малко ви биха!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

27 chacha | 15.01.201308:54

Тази зима бях горд от България и Българския народ. Дали са манипулирани или не това не е от значе ние, това беше акт на не съгласие с условията на живот завършил с победа. Колкото и да маниполираш хора който са доволни не можеш ги изкара на протест. Българския народ отстояваше правото си да живее. В последствие, че някой измами народа е друга тема. Тези 39 народни представители, които протестираха против новата конституция, които разбраха на къде води основния закон бяха пратени далече от България, да не вземат да се разприказват, да разкажат какви планове се кроят за нашето бъдеще. Тази конституция, която не ти дава право да сезираш конституционния съд за нарушение, не ти дава право да избираш пряко съдиите и правителства, ами изгражда зависимост между всички, как да работи. Не можеш да уволниш депутат или министър въпреки че си им работодател. Сега трябва да се случи същото, че да се промени тази превидна демокрация, написана и изпълнена от комунисти.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 14.01.201309:57

що се отнася до тогавашната ситуация Номер 15 е най-точен.
що се отнася до това, какви сме били тогава и какви сме сега - и тогава и сега сте си едни и същи. неспособни да различите мечти и надежди от бит. и затова си избирате и костов, и доган, и бойко и жорко ганчев, и цецка и мецка и всеки мъжоподобен, надянал шлифер според модата. и затова искате царя - да ви оправи за няколкостотин дни, а не за да ви е Цар, и затова смъркате сополи 23 години...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

25 greenstreet | 14.01.201301:23

А за мен една от причините да ненавиждам нюза е точно простащината и онанизма на повечето юзъри пред собствения им цинизъм. Как големи хора могат да ръсят толкова свинщина и да се въргалят в расизма си за мен остава загадка. За съжаление наблюдавам, че и тук почват да се изявяват, но не ме тревожи - най-лесното е да спреш да отваряш дадена страница. Уебкафето засега ме печели със сравнително добрия си тон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 13.01.201318:28

Фашист

В твоят живот единственното положително нещо с което си допринесъл за баланса в природата е ежедневното свалянето на половин кило лайна от тялото ти в посока мръсната канализация. Жан Виденов изигра своята роля и беше рециклиран, така е с всички правителства вкл. и сегашното. На ГРОБ им давам максимум още един опит и то не за друго , ами защото в комбинация с отчаянието и липса на алтернатива ще има и кораво фалшифициране на бюлетините в предстоящите избори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

23 Антикомунист | 13.01.201311:31

Пуебло - добър ник си избрал...селянин със селско мислене си,комунист и отрепка.
Бях на протестите ,с които сжалихме българоубиецът Жан Жиденож от власт и след които България влезе в Европа.
Без тези протести,без Костов и Софиянски бихте сънували Европата другари.
Благодарение на 1997 и по-малко на 1989 не сме вече роби на СССР и Русия,изметохме болшевиките завинаги от властта,а на тези които плямпат ,че Бойко,Дянков,Костов са комунистически синчета или членове - логично,какъв можеше да си преди 1989?
Важното е какъв си след това мили мои червени боклучета,а вие си останахте такива - червени боклучета.
България може да я има от 681,но съвременна България,европейска България я създадохме 1997.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

22 King | 13.01.201307:53

Бичкия, минах през телефона, ебати лузърите нещастни и бедни, да вземат да ми блокират айпито на компютъра, не е истина просто, колко жалки могат да бъдат някои сънародници, подтиснати от мизерия, глад и възможността да прекарват нощите си на мазни опърдяни столове пред писито..
Както и да е, новия ми ник е 05555 Усмивка)))))))))))), ще се видим в нюза, тук по принцип мразя да влизам, защото имам чувството че се събират най-нещастните и депресирани копелдаци да си дърлят въшките, въобразявайки си, че притежават някакъв литературен талант, а това е гротеско просто...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

21 King | 13.01.201307:22

Хм, блокирано ми е айпито, не мога да се регистрирам. Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 13.01.201301:55

Жоре за много години!

Има къде, къде по-големи рецедивисти теб ли баш! Прави си нови емейли и регистрации, пази само фотото да знаем кой е. Мъдото, агент Купър, оня свирчо от градът на Крюки и други са се сформирали вече в НХЛ рубриката на тъп спорт и чакат треперещи 19 януари. Аз не бях влизал от месеци и се оказа, че На Мъдото няма кой да му затвори ченето, пуснах му малко отрова, но той е свикнал и едва ли се е обидил. Мисля, че е развил е "Стокхолмският синдром", а и отделно има имунитета на хроничен чокър.
Аре до нови срещи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2011, 08:14

19 Todor Petrov | 12.01.201318:36

Не мога братле, какво ли не опитвах, стигам до някакъв екран с грешка после като се опитам да вляза с новия профил ми казва, че мейла ми е използван от друг потребител. Па и не искам, защо да се регистрирам като платените им мекерета ще започнат да ме псуват пак и като отговоря (а аз знам как да отговоря) ще ме изтрият отново. Ей така, само си гледам и се радвам, това е!! Пак е нещо !! Усмивка)))
   

оценка

+0 -0