Другите жертви на е-подслушването | webcafe.bg
Webcafe

Другите жертви на е-подслушването

Webcafe.bg, по InfoWorld
21.12.2013, 17:31 (обновена 21.12.2014, 14:26)
мъж

Снимка: © Getty Images

Швейцарските домейни късат връзката с американския контрол и дават увереност на клиентите, че техният бизнес не е под наблюдението на службите

По-рано през тази седмица комисия, назначена от Белия дом, излезе със заключението, че на Агенцията за национална сигурност (АНС) трябва да се наложат законови ограничения, за да е сигурно, че тя няма да злоупотребява с правомощията си и няма по този начин да причинява още външнополитически щети на Америка.

Ден преди произнасянето на експертите, делегация от лидери на големи технологични компании дойде във Вашингтон, за да сподели притесненията си от повсеместното електронно следене. Има ли нещо патриотично в тази загриженост на бизнеса? Определено не.

Кой опра пешкира?

Желанието на спецслужбите да шпионират абсолютно всеки вече се усеща не само от военната индустрия (Бразилия обърна гръб на Boeing и купи изтребители „Грипен" за над 4 млрд. долара от шведската Saab). По-рано през декември инвеститори в IBM заведоха дело срещу компанията заради нейната колаборация с АНС, а е много вероятно и на други като Microsoft да се наложи да се обясняват пред Темида.

Много по-сериозно последствие и от най-тежкото решение обаче е загубата на доверие в компаниите, замесени пряко или косвено в скандала.

Един от елементите на това е принципното положение, че чуждестранните клиенти се оказват под американски надзор. От друга страна, много от IT компаниите в САЩ разчитат на свои собствени затворени решения. Само твърдата дума на доставчика на услугата може да разсейва подозренията, че в дадената платформа са предвидени „задни вратички" за любопитни агенти от службите.

Ако не може да се разчита на дадената компания или се знае, че съдът я притиска да даде достъп на някой като АНС, нейните клиенти просто ще избягат.

Облачна сметка при Милка

Кой печели в тази ситуация? Компаниите, които работят в условията на по-свободно законодателство или разчитат на софтуер с отворен код. Любопитно е, че Швейцария в последно време се превърна в същото убежище за цифровия свят, каквото сме свикнали тя да е за финансистите.

Швейцарските домейни късат връзката с американския контрол и дават увереност на клиентите, че техният бизнес не е под наблюдението на службите. Затова и базираните в алпийската страна доставчици на облачни услуги чакат клиентите си с отворени обятия.

Проблемче

Най-просто казано: проблемът с облачните технологии е, че спестеното може да се завърне триумфално под формата на разход по-късно. Този тип инфраструктура постига икономии от мащаба като групира нуждите на много различни компании в един общ дата център, като попътно поема много от чисто логистичната работа и поддръжката.

Това е прекрасно, но в същото време е и източник на главоболия. Компанията, с която работите, не поставя като приоритет вашите нужди - вие сте само един от многото клиенти. В крайна сметка, ако нуждите ви станат много големи, това да останете разочаровани е просто част от цената, която дадената компания плаща, за да прави бизнес.

От правна гледна точка също настъпват усложнения - трябва да сте наясно не само със законодателството на страната, в която работите, но и с нормативните актове там, където се намират вашите сървъри. Въпреки това, все повече и повече компании от САЩ и другаде по света предпочитат да правят бизнес с швейцарци.

Има с кого

Държавният телеком SwissCom предлага богата гама от облачни услуги, като даже ги рекламира като по-защитени от следене. Макар компанията да признава, че не може да гарантира сигурността на платформите си навън, закрилата на местните закони изглеждат като голям плюс. SwissCom не са единствените, които искат да споделят съдбата на банките в своята родина.

Kolab залагат на отворения код, което означава, че не сте вързани за тях. Компанията предлага пълен набор от услуги, които са еквивалентни на продуктите на Google и Microsoft - електронна поща, календар, съхранение на файлове и други. Софтуерът се хоства в Швейцария, но ако наистина ви тресе параноя няма никакъв проблем да го свалите и да го качите на свои машини. Подобна гъвкавост се вижда рядко.

Това са само примери, има и много други. Фактът в случая е, че действията на американските разузнавателни агенции удрят по репутацията на САЩ и пречат за развитието в области, където страната спокойно би могла да бъде глобален лидер.

Това трябва да е за урок не само на Вашингтон, но и на всички други държави, на които в някакъв момент им дойде идеята да поставят сигурността пред свободата на гражданите си. Така не само се нарушават човешките права, но и се саботира труда на хора, които с нищо не са виновни за твърде голямото любопитство на агентите.

Oще: microsoft  агенция за национална сигурност  интернет шпионаж  облачни услуги  подслушване  сащ  швейцария  шпионаж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.