Какво значи един римски мост в България | webcafe.bg
Webcafe

Какво значи един римски мост в България

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
22.02.2016, 18:04 (обновена 24.02.2016, 15:58)

1 от 2 снимки Назад Напред

Римски мост, Драгново

Снимка: © http://rodopi24.blogspot.bg/

Ако опазването на културно-историческото наследство беше приоритет, мостът може би нямаше да рухне

Всичко сбъркано в държавата понякога може да се синтезира в една-единствена новина. Тя звучи така: „Иманяри разрушиха римски мост край село Дрангово". По-точно е да се каже - иманяри довършиха римски мост в Родопите, никой не ги спря.

Не са едно или две посегателствата срещу едносводестата конструкция над река Пещерска, свързвала околните махали в продължение на векове, също част от стария стар път към Беломорието, и така до окончателното рухване на моста в събота.

Преди това от основите му са изваждани камъни, за да се види дали случайно няма вградени съкровища, както гласи легендата. Миналата година стана ясно, че заради иманярски набези е срутено половината платно (ширина 4.5 метра и дължина 32.5 метра). Местните хора, малко над 1000 души, не си спомнят съоръжението някога да е ремонтирано.

Това означава, че държавата, която вдига крепости до зъбер и керемида за милиарди евро парчето и иска да баламосва туристи с бетонни плочки, червени керемиди и статуи на принцеси, не може да защити един изцяло запазен паметник.

Не да строи, а да реставрира. Или това е много сложно? Все пак се иска мозък, не мистрия.

Човешката алчност и безхаберие са по-страшни от векове, войни и бури, а когато няма (компетентна) сила / институция да ги спре, става много неприятно, даже обидно - разрухата като политика, съзиданието като бизнес.

Например - Перникландия, бетонните тухли на „Яйлата", фарса с Ларгото пред очите на цяла София и последния пример - срутването на метоха на Преображанския манастир от 1897 г. в стария град на Велико Търново.

Лошите примери станаха твърде много, не мислите ли? Затова някакъв си забит, забравен, никому ненужен стар мост в Дрангово просто нищо не значи, макар и да е популярен като една от забележителностите на селото (редом с гръцката граница).

Няма страшно, ще кажат някои, какво толкова е станало? Общината в Кирково може да възстанови моста с няколко милиона европейски пари, нали сега е много модерно да се „усвояват" такива проверки.

Може да го превърне в най-близкия до гръцката граница туристически атракцион, да го бетонира с колони от стомана и да пуска през един час на разходки траки, римляни, хайдути, чудовища и каруци с магарета.

Полимерните плочки пред камъните, имитацията пред оригинала.

Междувременно докато иманярите унищожават безценно наследство, директорът на НИМ Божидар Димитров иска да събаря изоставени жп. гари и да им взема тухлите, за да вдига Голямата базилика в Плиска. Може да вземат тези от Драгново, те са автентични, изваяни от реката. Нали всичко е въпрос на приоритети.

Oще: изоставените родопи  иманяри  културно-исторически туризъм  културно-историческо наследство  кърджали  мост  мост в родопите  разруха на паметници на културата  римски мост в драгново  рухнал мост  село драгново  ценности 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.