Фашизмът се завърна и България отново е част от него | webcafe.bg
Webcafe

Фашизмът се завърна и България отново е част от него

Webcafe по Аделина Марини, в. "Сега"
02.11.2018, 11:11 (обновена 06.11.2018, 09:08)
нацизъм

Предпоставките, известни от XX век за започване на световна война, са налице и в началото на XXI

Откакто Доналд Тръмп е на власт и откакто Виктор Орбан орязва права, необезпокояван в Унгария, все повече и повече анализатори започнаха да призовават събитията да се наричат с истинските им имена.

Според тях е грешно и много опасно човек или политическа сила с безспорно фашистки убеждения да бъде наричан крайнодесен или популист, защото това легитимира и дори оправдава деянието. Събитията напоследък налагат наистина да започнем да наричаме нещата с истинските им имена.

За да направим това, без да бъдем обвинени в пресилване, преувеличаване или друго, най-добре е да направим проверка с четиринайсетте характеристики на Умберто Еко за фашизма, които са може би най-доброто обобщение на стотиците книги, изписани по темата.

Първата характеристика е култ към традицията.

Ако направим проверка с България, ще видим, че в последните години е отбелязан сериозен "напредък" в тази посока - масовата мания по носии, хорА, шевици и народни обичаи е ярък пример за култ към традицията в допълнение към охулването на всичко "чуждо".

А традицията, както гласи втората характеристика на Еко, е по своята същност отхвърляне на модернизма, който той вижда като произтичащ от Просвещението, Епохата на разума. Тази характеристика е оспорвана от британския социолог Джерард Деланти, според когото фашизмът е една от четирите форми на модерност, тъй като носи със себе си дълбока обществена промяна.

Различията в схващанията в конкретния случай нямат значение, тъй като целта е да проверим дали е налице завръщане на фашизма. Ако се съди по останалите характеристики на големия италиански писател, лингвист и философ, фашизмът не само се е завърнал в нашия свят, но и доста бързо се разпространява.

Сред тези характеристики е още, че за фашизма несъгласието е предателство (тоест нетолериране на различно мнение); говоренето за нашественици (мигрантите); вкопчването в конспиративни теории, тоест говоренето за международен заговор, целящ създаването на усещане за нападение и обсада; мачизмът и омразата към жените, нетолерантност към сексуално различните; простият и дори просташкият говор са все точки от списъка на Еко, които можем да отбележим като изпълнени в България, Унгария, Полша, но вече и в САЩ.

Според споменатия по-горе британски социолог фашизмът е авторитарен популизъм, който често съдържа елементи на демокрация и републиканизъм. Той припомня, че всички фашисти имат вътрешни врагове на нацията, които най-често са левицата и либералите.

В България понятието левица не се различава особено много от това, което невярващите на очите си наричат крайнодесни или популисти, затова най-големият враг остават либералите, наричани либерасти, което обединява две омрази в една - омраза към либералите и към хомосексуалните хора. А онези, които си позволяват да проявяват проевропейство, са етикетирани с не по-малко омраза като евролиберасти.

България съвсем не е единствената, която отговаря на почти всички критерии на Еко за фашизма, но това по никакъв начин не прави България част от просто някакво си там модно течение. Прави я съучастник в това, което тепърва ще става по света. И то вече започна.

В САЩ опозицията е атакувана чрез, за щастие, заловени писма-бомби; евреи станаха жертва на разстрел в синагога в Питсбърг; президентът Тръмп и любимата му пропагандна телевизия "Фокс" създават паника от предстоящо нашествие на автобуси с търсещи убежище бежанци, медиите са обявени за обществен враг номер едно, насилието е вече оправдано; в България е ежедневие убийството на жени и пребиването на чужденци в допълнение към нескончаемата пропаганда в определени медии срещу инакомислещите; Орбан затвори Централноевропейския университет; в Бразилия на власт дойде президент с фашистки възгледи.

Фашизмът е идеология, която приема насилието като средство за постигане на цели. Или както Хана Аренд пише, банализирането на злото е основна характеристика на тоталитарните режими.

Мнозина харесват твърдението, че историята се повтаря като фарс и често го използват. Тук обаче не става дума за повторение на историческо събитие, а за цикъла на злото и доброто, или както пише Джон Стайнбек, проблемът не е, че злото винаги побеждава, тъй като това не е вярно.

Проблемът е, че злото не умира. Фашизмът е зло .

Без значение дали ще го разглеждаме като вид модерност или не (в крайна сметка модерността не е синоним на нещо положително). Още по-големият проблем е, че са налице всички симптоми, че фашизмът се е завърнал на белия кон на демокрацията, но ние нехаем.

Смятаме, че това е реакция срещу естаблишмънта. И наистина е, но е грешната реакция, която е резултат от банализирането на злото (по Аренд). Фашизмът също се е появил като реакция на последиците от натрупването на множество проблеми.

<p>Въпреки многото прилики с началото на ХХ век има и някои съществени разлики. Една от тях е, че комунизмът няма да е силата, с която либералите ще сключат фаустовска сделка за борба с фашизма. В ХХI век тоталитарните идеологии вече имат едно лице, което ще направи живота на идните поколения по-лесен, тъй като едва ли ще изпадат в нелепи дебати кой кого е победил и кой е лошият - дебат, който все още трови европейските общества. Лошата новина обаче е, че идеите на фашизма се разпространяват доста по-лесно и бързо благодарение на социалните мрежи и усъвършенстваните средства за пропаганда.

Единствените опоненти (засега) на новия тоталитарен бум продължават да са либералите. Неслучайно кандидатът на либералното течение на ЕНП за водещ кандидат на партията за председател на ЕК Александър Стуб започна кампанията си с думите, че от трите основни идеологии на ХХ век - фашизмът, комунизмът и либералната демокрация - само последната е останала жива. Проблемът е, че той смята фашизма за мъртъв, а това очевидно не е така, тъй като във все повече страни по света все по-голям брой характеристики на Еко са изпълнени.

Европа отново попада в плен на фашизма, независимо че ЕС беше създаден именно с цел да предотврати повторение на престъпленията му и затова определя събитията от 1989 година като продължение на точно тази следвоенна визия. Битката в ЕНП е битка срещу неофашизма в Европа, който понякога наричаме антилиберализъм.

В този дух беше и приетата от Европейския парламент резолюция срещу нарастващото насилие на неофашизма в Европа. Фактът, че резолюцията мина на косъм по време на гласуването в Страсбург на 25 октомври, основно с гласовете на евродепутатите от групата на либерално-прогресивните групи, е само по себе си показателен.

Документът осъжда терористичните нападения, убийствата, психологичното насилие и шествията на неонацистки организации в страните членки. Възмущава се от нормализацията на фашизма, расизма, ксенофобията и други форми на нетолерантност, както и от зачестилите нападения над представители на малцинствата – евреи, мюсюлмани, чернокожи, роми, ЛГБТИ, хора с увреждания (в България клеветническата кампания срещу майките на деца с увреждания). Резолюцията се възмущава и срещу още нещо много важно – превръщането на обществените медии в някои страни членки в пропаганда на една партия. Резолюцията призовава за решителни действия.

Проблемът е обаче, че тя беше масово бойкотирана.

За нея гласуваха само 484 евродепутати от общо 751. От тях 355 гласуваха "за", 90 "против" и 39 души се въздържаха. Разбивката по партии показва откъде точно преминават линиите на разлома. Единствено при Зелените и крайнолевите нямаше нито един въздържал се или гласувал против. При социалистите и демократите също нямаше гласували против, но имаше двама въздържали се.

Линията на разлома минава през най-голямата партия ЕНП и познатите като евроскептични групи. При ЕНП от 130 участвали в гласуването (от 219 депутати) 82-ма са гласували "за", 31 "против" и 17 са се въздържали. Гласувалите против покриват широк географски спектър - от Германия, през Унгария до Холандия, Малта, Люксембург, Италия.

От седмината български евродепутати, присъствали в залата (от общо 17), петима са гласували "за", 1 "против" и 1 се е въздържал. Разбивката на VoteWatch за гласуването на резолюцията показва съвсем ясно проблема, пред който е изправена Европа, и обяснява също защо изборите през май 2019 година ще бъдат толкова важни.

Не обяснява обаче защо трябва да чакаме до изборите, за да вземем мерки против неофашизма, който обхваща Европа всеки изминал ден, вместо да припомним думите на един от бащите на ЕС - Шарл де Гол, че патриотизъм е, когато любовта към собствения народ е на първо място, а национализъм е, когато омразата към различните е на първо място.

Световните войни през ХХ век започват след натрупване на силно социално напрежение и заради липсата на баланс на силите, слаби демокрации и бездействие на големите сили.

Днес отново имаме силно социално напрежение, балансът на силите е нарушен, а тогавашните противодействащи сили днес са обхванати от същите проблеми - САЩ, Великобритания. Италия отново е под властта на лидер с фашистки убеждения, а в Германия иде краят на управлението на Ангела Меркел, смятана доскоро за лидер на либералния свят.

 

*Текстът оригинално е публикуван във в. "Сега"

Oще: webcafe  аделина марини  анализи  бизнес  българия  вестник сега  декларация  евродепутати  енп  забавление  идеологии  коментари  консерватизъм  консерватори  крайно дясно  лайфстайл  медии  новини  омраза  политика  предпоставки  развлечение  различни  реторика  реч на омразата  сега  толерантност  фашизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2015, 08:55

114 Kaly Petkov.456553021192602 | 07.11.201821:27

По принцип не знаеш,кое истина и кое е клевета.
Това не ти пречи да лепиш етикети, да се опитваш да конфротираш и разпалваш т. нар. Език на омразата.
Ей тази твоя неграмотна лукавост ще ти изиграе лоша шега.
Хубаво, че накрая цвърченето ти придоби пожелателен характер

ПП българските шевици си имат точно определени послания - за здраве, плодородие и пр.
Обичаи, нрави и традиции и ритуали имат положителен или поне зрелищен ефект, до момента в който се прекрачи границата на благоразумието и масата се емне с червени конци по ръцете или вдяват същите в игли и си мерят кръвното налягане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2015, 08:55

113 Kaly Petkov.456553021192602 | 07.11.201821:15

По принцип не знаеш,кое истина и кое е клевета.
Това не ти пречи да лепиш етикети, да се опитваш да конфротираш и разпалваш т. нар. Език на омразата.
Ей тази твоя неграмотна лукавост ще ти изиграе лоша шега.
Хубаво, че накрая цвърченето ти придоби пожелателен характер
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

112 sim4o | 07.11.201817:24

Дейвид Гиън от Депеш мод, също е приел православието!

10.06.2011 г. - Dave Gahan of Depeche Mode A Convert to Orthodoxy ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

111 sim4o | 07.11.201817:19

По принцип Четенето ни дава знание , а Знанието прави сляпото - окато и не случайно дадох на Палмица Кактусова линкове , към книги за Тео Адорно и за разни други неща - преди да се разсъждаба, не е зле да се знаят факти..

Лично аз не знам , кой е аджеба сатанист, а за кого е клевета , но за музиканти - християни писах .. не е зле всеки да ги слуша тях !

Ето Макс Кавалера : .."Макс Кавалера .. Легендарният .. музикант, бил кръстен във Ватикана на 9-годишна възраст. В интервю от 2009 г. той признава, че вярва в Бога, въпреки че не е правоверен католик. По негово мнение, „по-истинска” е православната църква, а самият той се интересува от Сръбската, Руската и Гръцката православни църкви. Жената на Макс - Глория, и техните деца са православни; Глория има руски корени, а нейната баба е напуснала Русия след комунистическата революция. По-късно става известно, че музикантът окончателно се е определил и е приел православието..."

Лошо, че се скара с брат си Игор. Дали няма да се съберат пак? Тъжен
"Фостър тъ пийпъл" също май са си християни - някой знае ли?
А за "Кели Фемили" проверих - в манастир влиза Анджело!

https://www.youtube.com/watch?v=zIesGXH4slY

П.П
Либерастите-соросоиди са си антихристи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2015, 08:55

110 Kaly Petkov.456553021192602 | 06.11.201822:15

“Чел съм , ама не съм убеден..”
Ами стига с есетата тогава! Някои неща трябва и да се видят, за да няма Симчови дивотии.
Нали си чел “Кръстникът”? И там са само вярващи, силно вярващи.
Вземи прочети Аз съм Ози” , да ти разкаже самият той, какви сатанисти са били Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

109 sim4o | 06.11.201821:14

Не са само Шнур, Игор и Максим Кавалера и Елвис.. сетих се за КОЛ :

Кейлъб Флоуил си е от религиозно семейство .. чуй Палмице ква яка музика :

https://www.youtube.com/watch?v=gFp7q-IJqno&list=PLWYjyXAFC56fEkfJHOkJBHtsyS-MJjRbL&pbjreload=10

https://www.youtube.com/watch?v=RF0HhrwIwp0

https://www.youtube.com/watch?v=gnhXHvRoUd0

Други вярващи християни са и Кели Фемили - даже май Анджело Кели (или някой от другите братя??? ) отиде в манастир !

https://www.youtube.com/watch?v=hmWWSVnDcD8

https://www.youtube.com/watch?v=pTOd39107EY

https://www.youtube.com/watch?v=AIGGVIkcyWU

И личи, да ти кажа , когато музиката е създадена от вярващи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

108 sim4o | 06.11.201820:24

Aбе Палмице, то иска четене , па после, ако искаш да обсъдим .. Вземи, отвори някоя книжка.
Знанието - то сляпото окато прави. Ето няколко книжки по темата :
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread15901/pg1
http://www.whale.to/b/satan_rock.html.

Да не говорим за публично вдигания на концерти от братята Янгъс на знака с рогата .. Всъщност на една от първите плочи на групата – “Жълтата подводница”, Джон Ленън е направил двурогия знак на Сатана. Този знак се използва в днешно време от рок-музиканти, хеви метъл групи и поп-изпълнителите...
А прословутото име на групата и знака на Луцифер и Падналия Ангел ,а по-преди комай и на Прометей - светкавицата? Уж сестра им Маргарет разопаковала шевна машина, та на опаковката видели и AC/DC и светкавицата ..
Ето Палмице и на български :
http://antoninus.blog.bg/muzika/2012/05/19/muzika-ot-ada-2.956278
.. "Лед Цепелин" (в превод "Оловният цепелин"). Един от лидерите на групата, Джими Пейдж, е изявен сатанист и последовател на Алистър Краули . Пейдж обитава къща на брега на езерото Лох Нес, която преди това е била на Алистър Краули . Пейдж е известен и с това, че има книжарница за окултна литература. .."

Но има и друга истина:
Има и вярващи християни сред рок-артистите - сещам се за братята Игор и Максим Кавалера , или Елвис, за когото ти спомена , ама явно има и неверници ...

Пък има и уж християни, песните им - оптимистични , ама пък пушат и пият и дават лош пример (давах примери с оптимистичните песни на Шнур - "Ху.. мене сломиш" , ей тукана ще дам и "На х..й не иду!")

Чуй ги, Палмице.. https://www.youtube.com/watch?v=Va1UpS0Eiag

Та всеки си има някаква истина, и за да се разсъждава - явно човек трябва да е попрочел .. Усмивка Усмивка Усмивка
Аз съм чел книжки и за Бийтълс и за разни други , ама не съм на 100 % убеден .. Щото ето ги братята Кавалера - виж каква яка музика правят - пък вярващи католици!
Ако искаш - прочети книгите - па да коментираме ? Шокиран

А иначе левичарчетата-либерали са си и сатанисти .. две мнения няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

107 Palma Kaktusova | 06.11.201819:13

Напълно естествено е бунтари от бедни работнически квартали превърнали се в милионери да променят стила си. Те да вече друга класа и не се нуждаят от революции.
Елвис Пресли - рокендрол иконата на Америка, а и на света,остава до краят на живота си в Мемфис и то в най-голямото гето. Пее госпел, дори в най-славните си години. А рокът му е все по-софт.
Единствен Джон Ленън след разпадането на Бийтълс остана социално ангажиран и ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

106 sim4o | 06.11.201815:50

"Секретите на Билдебергите"

http://litlife.club/br/?b=173338&p=7

.. Ричард Уорън Липак - книга „Epoch Moments and Secrets: John Lennon and the Beatles as the mirror of man's destiny“ ..

https://www.goodreads.com/book/show/88054.Epoch_Moments_and_Secrets
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

105 sim4o | 06.11.201814:16

1.Песните всеки си ги пише сам , но е длъжен те да имат отчаяно звучение .. Това се постига по много начини ..
..."Министъра на пропагандата в нацистка Германия, Йозеф Гьобелс през 1939 г. издал генерален указ, с който наредил на всички да настроят тонът Ла 440 Hz, вместо на 432 Hz както е бил до тогава. ... Височината на тона ла е същата, както и по рано. 440 Hz се използва от 1939 г. до наши дни. "
За това музиката днес е повечето отчаяна! Де ги старите свирни, де го оптимизма?

2.Теодор Адорно си е маркузист-левичарче. Това ДА!

http://krizata.blog.bg/muzika/2013/04/10/proektyt-biityls-na-fona-na-harlem-sheik.1099413.. Донълд Фау разказва в своята книга „Сатанинските корени на рок-музиката“ („The Satanic Roots of Rock“): „Две недели подред в програмата на Еда Съливан ставаше нещо безпрецедентно. Повече от 70 милиона американци наблюдаваха как „Бийтълс“ тресат главите си и извършват такива движения с тялото, сякаш изпълняват някакъв ритуал, който скоро ще започнат да имитират стотици бъдещи рок-групи“.

3.Е има тук-таме някоя бодра песен .. ето "Х..й мене сломиш!" :
https://www.youtube.com/watch?v=hFqnjALNrek
Но с тази показна бодрост, те се опитват да създадат популярност на Шнуров , а да не забравяме, че Шнуров открито в клиповете си показва пушене, пиене на алкохол и употреба на дрога..

ето пушене и дрога:
https://www.youtube.com/watch?v=sl_pxCAcJz4

ето алкохол :
https://www.youtube.com/watch?v=1ugivNRYfjc

4.В българските шевици, май имало кодирано послание на светлите сили! .. за това, определени сили, не могат дълго време да ги гледат и ги клеймят , като "фашистки" ..
   

оценка

+0 -1