Трай си, бабо, не разбираш | webcafe.bg
Webcafe

Трай си, бабо, не разбираш

джЕнерала
28.01.2013, 13:38 (обновена 30.01.2013, 08:27)
Млади хора

Снимка: © Стоян Георгиев

За да "знаеш" нещо и да си "сигурен" за нещо, първо трябва да провериш информацията, с която разполагаш...

"За да "знаеш" нещо и да си "сигурен" за нещо, първо трябва да провериш информацията, с която разполагаш." 

Добър ден, драги сънародници! Седя си и си пия кафенце, с чувство за изпълнен граждански дълг, след като отидох до посолството и си пуснах бюлетината с вота по повод бъдещето на ядрената енергетика в България. Седя си и си се чувствам като пич, супер отговорна българка и човек с ясно определена гражданска позиция едновременно. Идилия!

Нещата за мен обаче не са толкова розови... От вчера в интернет пространството водя разговори по темата с познати и непознати и се опитвам да разбера какво, аджеба, иска народът - ДА имаме ли "Белене", или НЕ? И в проведените дискусии кристализира една проста истина... или две, по-точно:

Първо: че много хора, особено млади ентусиасти, като мен, с поглед, устремен в бъдещето, пресни-пресни висшисти, имат доста определено мнение по въпроса. Всеки "знае" и е "сигурен" и изобщо е готов да защитава мнението си с нокти и зъби. И това ме радва - мен, човек, който от едно 5 години наблюдава ставащото в България отстрани, и който след още половин година е твърдо решен да се върне в България и да даде на близките си и на страната си (колко патетично!), най-доброто от онова, което е научил за изминалите години и което ще научи в бъдеще. Преди сами да определим какво искаме, как можем да очакваме да го получим?Дерзайте!.. Но и ме натъжава. 

Второ: "гражданската позиция", която едно 80% от събеседниците ми заявяват наляво и надясно със снимки и картинки, постнати с мисълта безапелационно да разбият инакомислещите "родоотстъпници", се основава на две неща: (а) липса на информация и (б) тонове емоция, която кой знае откъде извира.

Няма да се изказвам по повод вота, енергетиката и подобни - сигурна съм, че всички вие, драги читатели, сте в състояние сами да определите позицията си и да си използвате мозъците по назначение, пък и времето за агитация вече се изтърколи.

Искам обаче да отбележа една неумолима тенденция: много, ама много малко от събеседниците ми се оказаха в състояние да отговорят на елементарни въпроси по темата - въпроси, които би задал човек "отвън", абсолютно незапознат с темата. И много, ама много от събеседниците ми цитираха едни и същи заучени фрази, като от конвейер.

"Великите умове мислят еднакво", както беше казал мислителят, но дали е така? Порази ме убедеността, напираща в много коментари и много разсъждения, свеждащи се до това, че реално "ами не мога да ти отговоря на този въпрос, но ЗНАМ, че България има/няма нужда от нова АЕЦ".

Резонно си зададох въпроса: откъде такова знание, като даже не можеш да ме шамаросаш с елементарни факти? Обясни ми, аргументирай, убеди ме, че ти си прав, а аз не съм! Откъде, като боравиш с информация, която не си проверил/а? Държа да отбележа, че нямам никакво намерение да обидя когото и да е или да налагам мнение...

Но като човек, който има много въпроси в главата си и изобщо има природната склонност да налива масло в огъня, си спомних един апел, който Френската асоциация на журналистите беше публикувала преди известно време във връзка с разсекретяването на източниците на информация на репортерите.

Лайтмотивът на статията беше, че "свободата на словото и правото на свободен достъп до информация са основата на демокрацията и на гражданското общество". Един вид, трябва да знаеш всичко, за да можеш да си направиш изводите. САМ! В сравнение с този вик, душевен порив!, на колегите от Франция, се замислих за ограничеността на информацията, която се приподнася в България.

Тръбим за свободна журналистика, очакваме компетентен вот, а реално не разполагаме с такава! При това не защото не искаме, не защото не можем да я намерим, а защото е по-лесно да "чуем по радиото", отколкото да отворим учебник, да чуем интервю със специалист в Ютюб или да прочетем официално проучване на сайта на Евросъюза, МААЕ, сайта на стринката на вуйчото на лелята...- сами си изберете.

Как може гражданска позиция да се строи върху фундамент, изграден от заявления, взети от въздуха и неподкрепени с факти? Как може да говорим за гражданска позиция, когато думите ни се сипят като пясък в момента, в който им се противопоставят един-два солидни факта или някоя друга цифра? Как може да разпространяваш мнение, като не можеш да обясниш ЗАЩО мислиш така?.. Все интересни въпроси, не мислите ли?

В хода на дискусиите също така станах свидетел на възмущението на един друг мой събеседник, който се кахъреше от факта, че хора на 65+ години ще гласуват на референдума, защото "нея пък какво я засяга бъдещето на България?!" Много демократично, Петров! Евала!

Това ли ще научим децата си един ден: че баба и дядо изобщо не ги засяга бъдещето на страната ни, понеже така или иначе са пътници и изобщо, кво им пука?! Да си копаят там картофите на село и да си траят. ... Ама и ти ще станеш дядо, Петров, не забравяй! ;)

Жалко. Наистина си мислех, че нещата тръгват на добре, наистина си мислех, че страданията, мизериите и разочарованията са ни направили ако не друго, то поне мъдри и... пресметливи! Защо пресметливи? Защото е хубаво да се учим от грешките и жизнения опит поне на по-възрастните - по-евтино излиза.

Ние сме една от най-старите нации на Европа, а ни тресе юношески максимализъм, та дрънка. И после защо не ни уважават? Ами защото емоцията, драги ми Смехурко, също като децибела, не е аргумент.

Но, отклоних се от темата, съжалявам. Мисълта ми беше, че преди да можем да говорим за независима гражданска позиция, преди да се надяваме, че можем да определим бъдещето на страната, трябва поне да не ни домързи да се поразровим, а не да взимаме наготово заучени фрази, написани от някой-си. Че трябва да се замислим за това какви ще са последствията "за мен и семейството ми", а не да оперираме с високопарни и абстрактни понятия, значението на които дори не сме погледнали в Уикипедия.

Сигурна съм, че хората са най-ценното съкровище на България - не "Белене", не златото, което копаем и подаряваме на други, не политическите партии, даже не така обичаното от мен Черно море и уникалните му плажове, а хората - онези, които не се страхуват да не вярват на всичко, което им се повтаря и потретва, които не се страхуват да се съмняват и да задават неудобни въпроси.

Хората, които не вървят по пътя на най-малкото съпротивление и хората, които искат достойно бъдеще, които искат целият свят да знае къде именно е България, а не да се ориентира, че е "ми там някъде, на запад от Турция". Самите ние да си даваме сметка кои сме и какво можем да дадем на децата си и на света.

Не ви призовавам към анархия, призовавам ви да мислите с главите си. Знам, че можете.

Ай, наздраве! ;)

Oще: аец белене  близки  българия  информация  народ  референдум  факти  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

35 Georgi Tashev | 30.01.201313:44

deowin a какъв човек трябва да си, за да не можеш да намериш отговора в реторичен въпрос. Питай генералката. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

34 Зелен Бетон | 30.01.201308:20

Коментар 36 беше към авторката на статията (по-точно, на нейния коментар 15),
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

33 Зелен Бетон | 30.01.201308:17

>> Не мога да се съглася с тезата за мисията на политика.

Това, което съм описал, не е мисия, разбира се, а само изисквания (част от изискванията) към политиците. Мисията е съвсем друга тема.

>> Работата на политиците е да си преследват политическите цели (колкото по-алтруистично, толкова по-добре) с финален връх - завземане на властта.

Виж, тук имаш нужда от сериозна корекция. Това не е „работата“ на политиците, а само една от възможните им линии на действие. Политическите цели са етапни приоритети, а властта – инструмент. Нищо повече.

Фактът, че един политик е постигнал политическите си цели и се е изкачил на власт, изобщо не е гаранция, че си върши работата. Ама изобщо.

Работата на политиците е да управляват държавата така, че на мен, нейния гражданин, да ми е максимално удобно и сигурно да живея в нея – както днес, така и в бъдеще. Точно това и само това.

А „колкото по-алтруистично, толкова по-добре“ е way off the mark. Първо, не става въпрос за алтруизъм, а за разум и придържане към определени (консенсусни за обществото) ценности. И второ, пожелателната ти формулировка значи „е, ако не са особено съвестни, не е добре, но не е катастрофа“ (сиреч, в краен случай може и така).

Ако наистина ще се връщаш тук, трябва да си пределно наясно, че ТОВА НЕ ТИ Е ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО. Ако тамошния политик можеш да не го надзираваш особено (защото действа по утвърдени и ненарушими правила и норми) и можеш да си позволиш да го оценяваш по високи и абстрактни критерии като „степен на алтруизъм“, тукашния трябва непрекъснато да го гледаш под лупа и да му дишаш във врата.

Защото ако малко се разсееш, той веднага започва да си играе игрите, и то на твой гръб; а често е толкова нагъл, че те гледа в очите и продължава да ги играе.

Излязох от темата, сори, но задължително трябва да си коригираш представите. Ако искаш действително да останеш в България, а не след година-две омерзена да поемеш тичешком пак към Терминал 1 или 2.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 29.01.201322:41

Пак ли ти? Що не ми пратиш един мейл, че да имам повод да отеба тоя сайт веднъж завинаги? Нали уж си шеф на всички БГ онлайн медии, значи трябва да имаш достатъчно влияние барем да ми вземеш адреса, с който съм се регистрирал тук..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 29.01.201321:21

Georgi Tashev, ако наистина очакваш отговори на въпросите, които задаваш, може би не е лоша идея да не ги формулираш като риторични. Не друго, ама аз в твоя коментар въпрос не видях - чете се точно като поредица съобщителни изречения, независимо от изборът ти да завършиш някои от тях с въпросителни знаци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 29.01.201321:16

>Руските университети не ставаха за нищо още преди перестройката

МГУ.
Поне от него съм сигурен, че още излизат ценни кадри, защото интервюираме такива наред с хора от стандартните MIT, Stanford, Harvard, IIT и прочие.
Вероятно има и други руски университети, които са все още добри.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

29 Лудколю Деликолев | 29.01.201320:13

Авторката е вложила много емоции, коментирайки въпрос, който има чисто количествени измерения.
Проектът "Белене" беше суперпривлекателен при цена 4,3-4,9 млрд. евро и с краен срок на завършване през 2013, не толкова изгоден с тенденция към леко губещ при цена 6,3 млрд. евро и срок на завършване 2015 г. и абсолютен "бял слон" при цена 10 млрд. евро и срок след 2016г. Няма нужда да си ядрен физик или пък финансов магьосник за да го проумееш, достатъчно е да можеш да дръпнеш киртика на екселя. При това, в тази сметка не се отчитат уникални фактори, като особеностите на руско-българската дружба: корупционерство, комисионерство, "откаты", многоговорене и нищоправене. Не се отчита и влиянието на одиозни персони, като ру.овч.нац.предател.ру, ру.пет.водки.петк., гочиту и агЭнт гоцЭ. Не се отчита влиянието на обективни фактори, като драстично падналите цени на квотите за CO2 емисии EUA, които ТЕЦ-овете трябваше да купуват и които през 2008 бяха 23 евро/квота, а сега са 4 евро/квота и които бяха един от основните аргументи за икономическата жизнеспособност на проекта. Не се отчитат и данните за електропотреблението след икономическата криза през 2010 г. - икономиката се възстановява, но електропотреблението остава на същото ниво, както и редица други обективни фактори, но няма да ви пиша домашното уважаема госпожице.
Затова и RWE се отказаха и проекта дефакто умре още през 2009г., пък ние ако ще да се направим десет референдума
А защо, правителството на мъчително некомпетентния украински гражданин тов. Дмитриевич си хваща мухи по гъза три години, вместо да ускори проекта, кой ще ни каже? Целият шум, е че едни другарье взеха едни комисиони, които сега ще трябва да връщат на едни товарищи. Та сега демонстрират активност, белким им се размине, ама се съмнявам.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.01.2013, 14:18

28 Prokopi | 29.01.201319:28

Много приятна статия улучва в десетката поздравления за авторката.
А за рефернедума в духа на статията всеки който има средно образование би трябвало да е в ъстояние да схване ако не в детаили то поне принципите на ядрената енергетика. Информация има на много места но лично аз бих препоръчал най обикновени учебници по физика било немски френски руски или китайски ще се учудите колко еднакви неща пише в тези учебници, що ли ?
След учебниците по физика е редно да се образовате с география Е като приключите с това ограмотяване което като извлечете информацията е не повече от 100 странички (не е кой знае колко ако сте решен да ги прочетете) можете да имате най базова информация която да ви насочи какво да питате и какво още да потърсите Усмивка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

27 джЕнерала | 29.01.201318:51

@ Georgi Tashev

Да.
През 2012 сме изнесли малко под четвърт от произведеното. Колко точно е от Козлодуй - не знам,но предполагам, че е около половината.
Кои няколко причини?
Не съм му на Овчаров в главата, нито съм му личен счетоводител, че да му знам доходите, и слабо ме интересуват.
Няма нужда да имаш научна степен; тайни договорки и засекретени клаузи винаги има при големи международни сделки, не само при въпросната. Не ги оправдавам, но е факт.
..... (риторика)....
Ми дай като сме най подходящ клиент да купуваме, бе, то се е видяло! Иначе какво ще си го правят целия тоя ток? Те на нас ни ги правят тия централи, като услуга, да не си цапаме ние ръцете! Юруш на турския ток, майната й на енергийната безопасност, ония в ООН-то нищо не разбират!
Откъде взе цифрата 80%?

Още от първия коментар не претендирам за пълна информираност, не съм специалист. Не съм и инженер, нито икономист. Виж, що се касае дали съм "платен драскач"... не знам, ще ходя да поразмисля, докато си строя кулата от по 10 рубли до мавзолея... Също така над факта, че, според теб, в тоя сайт имат право да публикуват и коментират само хора, които са с регистрация минимум 5 години и само ако са съгласни с твойто мнение, иначе са "тъпи ботове". Ок, както кажеш.

Едно обаче забелязах от нашта "дискусия" (чети лаене и надплюване, както по мен, така и по останалите) - както ти казваш, че нищо не си научил от текста, така и аз ще ти кажа, че нищо ново не научих от твоите коментари. Върна ли ми го тъпкано изгубеното в четене време? А, честито.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

26 Georgi Tashev | 29.01.201318:05

"Great minds think alike." - English proverb. Мерси, че ни информира. А по стилът на писане се разбира, че учиш хуманитарна специалност и хабер си нямаш от икономика или енергетика. Та явно затова и в подкрепата на въпросното ДА няма и една цифра. Ах, тези ужасни цифрички. А ако все пак греша, то ти си един ужасен икономист/инженер.

Относно предразсъдъците и ученето ти в Москва, щях да ти повярвам само ако отговора ти не съвпадаше с този на проруската партия.
   

оценка

+0 -1