Християни сме само на думи - и докато си боядисваме яйцата | webcafe.bg
Webcafe

Кръстът пада. На какво се крепим?

Любомира Вълчева
17.05.2011, 10:51 (обновена 18.05.2011, 08:56)
Вяра, кръст, църква

Снимка: © Стоян Георгиев

Църквата днес е безгласна буква, която няма никакво отношение към обществения живот... Важното е да си боядисаме яйцата

България е християнска държава...
Да! Няма проблем! Ние ще я оставим да се нарича християнска. Дори ще прокараме и вероучение в училищата. Ще пратим Бойко Борисов и Гоце да палят свещи на празници. На всеки православен празник ще казваме по новините кой езически обичай се свързва с този празник. Да, защото на всеки празник ние си имаме езически еквивалент. Важното е народът да следва "правилата".

На този ден се прави курбан за здраве, на този ден се боядисват яйца, на този ден се пече питка, на този ден не се реже с ножица, на този ден се сервират нечетен брой ястия. Ако сте болни - отидете при еди-коя си икона или при еди-кой си извор, ако сте бездетни спете в еди-коя си църква.

За какво ли ни е Бог след като имаме всички тези български традиции и обичаи? Какво като са езически, те са нашето наследство. Те ни правят уникални. Вие си пейте на старославянски и си палете свещите, но оставете политиката, икономиката и обществения живот на нас.

Но да направим една историческа равносметка. Едни от най-великите, най-успешните, най-богатите и най-свободните държави са изградени на базата на християнския мироглед. Дори Конституцията на САЩ е написана на основа на Божия закон.

В своя труд "Протестантската етика и духът на капитализма", социологът Макс Вебер ясно показва как икономиката в западните страни процъфтява благодарение на християнския морал, спестовността и дългосрочната визия на пуританите.

Християнството е дясно по презумпция. То издига върховенството на закона и свободата на индивида. Пред закона всички са равни. Християнството признава, че макар и равни пред закона, всички хора се раждат различни, с различни способности и умения. Едни са по-работливи и по-мъдри, ето защо те са по-успешни от други и натрупват повече материални блага.

И в това няма нищо лошо! Този, който е казал, че комунизмът се родее с християнството, не е чел и един ред от Библията. Взимането от едни и даването на други в Библията се нарича кражба. Съвсем друго нещо е благотворителността - грижата към сирачето и вдовицата, към тези, които са ощетени от живота.

Християнството посочва като най-голямо престъпление престъплението срещу личността. Ето защо убийството се наказва със смърт. Християнството издига семейството като градивна частица на обществото и го натоварва със задачата да "възпита децата си отрано в правилния път, за да не се отклонят от него дори когато остареят".

Комунистите, макар и атеисти, прекрасно разбираха силата на Вярата, на истинската Църква. И направиха всичко, за да ги подчинят и разбият. Задайте си въпроса - защо ДС е внедрявало свои в най-висшата църковна йерархия? Защото добре знае приказката "Вържи попа за да ти е мирно селото".

По време на османското владичество църквата е била независима и силна - тя е обединявала хората. По време на комунизма тя е завзета отвътре и почти унищожена. Защото социалистическата държава-тиранин знае колко силно е оръжието на църквата. Днес т.нар. демократична държава се опитва да унищожи това, което комунизмът не успя.

Някога най-значимите и най-престижните професии в обществото са били тези на учителя и на свещеника. Днес българската държава се опитва с всички средства да принизи и омаловажи тези професии, като ги обрича на мизерия. Тя се подиграва с техния труд и с тяхната значимост.

И ето днес църквата е безгласна буква, която няма никакво отношение към обществения живот. Някой знае ли какво е отношението на църквата към държавата? Към семейството? Към бизнеса? Към икономиката? Към политиката? По-добре е да не знаем. Важното е да си боядисаме яйцата.

Резултатът - умопомрачение. Тирания. Морален упадък. Срив в икономиката. Неефективна политика.
Защо държавата затъпява децата ни? Защо разрушава моралните ценности? Защо убива работливия човек?
За да може да лансира на политическата сцена месии като Симеон Сакскобургготски или очевидно неграмотни субкултурни субекти като ...

За да може същият субект да се показва по 9343446565 пъти по телевизията и да лъже за това как България излиза от кризата и как строежът на магистралите тече с пълна сила, как у нас се живее добре, а в Румъния ни дишат праха от високата скорост.

Или най-просто казано - за да има ПЪЛЕН контрол над умовете, над обществото, над икономиката. Това се нарича Тоталитаризъм. Дали нашето общество от прехода насам е извървяло някакъв път по посока на дясната политическа визия или само се заблуждаваме? Ето това се питам аз.

Oще: библия  вероучение  вяра  дс  държава  икона  комунисти  християнство  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

41 v guza | 10.12.201123:29

"иван | 18.05.2011 11:37
Критиката, която прочетох по-долу, към религиите като цяло е прекалена и, бих казал, несправедлива. Когато се говори за „през вековете” не бива да се забравя, че през вековете единствените средища на културата (за Европа, имам предвид) са манастирите. Дори в нащата история, първите възрожденци са монаси – Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. "

Хм да, след като христианите убиват с камъни, забраняват, изгарят и скриват постиженията на античната мисъл и потапят Европа в мракобесие, за да трупат на гърба на оскотялото и неграмотно население власт и облаги... да, културата се осъществява в манастирите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

40 ivorad | 20.05.201119:38

Отново приказки на килограм...
Поред:
1. "Полезно е да си припомни що е то това "вяра" - "вяра" е религиозният смисъл на понятието е да вярваш в нещо без никакви конкретни доказателства в негова подкрепа."

Полезно е да Ви напомня, че именно в религиозния смисъл на понятието "вяра" не е да вярваш в "нещо", а в Бога. Опитайте се да осъзнаете раликата между вярата в Бога и вярата в безсмъртната дамска превръзка. Опитайте се да осъзнаете и това, че склонност да не вярват в Бога демонстрират главно хора, които имат качеството искрено да вярват във второто.

2."Да, може да се каже, че хората, които са се освободили от оковите на древните сувеверия съставялват един вид интелектуален "елит" спрямо останалата част от популацията, но припокриването на този интелектуален "елит" с елита, дефиниран по социално-икономически критерии не е значително."

Може да се каже, разбира се. Да се каже от хора, чието недорасло и шумно его комически се опитва да формулира някаква универсална формула, според която няма никаква нужда да блеснеш с истински качества - започваш да плюеш по Вярата на хората и - Хооооп! - ето те в елита. Комедия.

3."Водещите умове на цивилизацията днес са с много малки изключени атеисти и това е от много по-голямо значение отколкото това дали Нютон е вярвал в Бог или не. "

За интелигентния човек дори един подобен случай означава едно - крах на всякакви крайни теории за взаимоотношенията на Интелекта с Вярата. Нека не забравяме, обаче, че тук разговарям с "научен" талибан, същността на този комичен талибанизъм обясних в предната точка. На всичкото отгоре - броят на вярващите хора сред представителите на интелектуалния елит и днес не е "много малък"......Що се отнася до невярващите сред същия този елит - те нямат привичката да говорят за Вярата по Вашия примитивен начин. Първо - защото уважават възгледите на различните от тях, а и не им се налага - те са част от елита, нямат нужда да се самоизмислят комплексарски!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

39 Georgi Marinov | 19.05.201122:44

1. Говорите за "един куп неща в които.......". Да поставите религията, човешката Вяра в някакъв куп, простете, е някакво очевидно недомислие. Ако имате нещо конкретно да кажете за религията - моля, изхождането от някакви измислени общи принципи е форма на бла-бла.

==========================

Полезно е да си припомни що е то това "вяра" - "вяра" е религиозният смисъл на понятието е да вярваш в нещо без никакви конкретни доказателства в негова подкрепа. За всеки разумен човек е очевдино, че това е не само абсурдно, но в редица ситуация изключително вредно, а на глобално ниво застрашава съшествуването на човешкия вид тъй като вярвайки неща, които не отговарят на действителността сме в състояние да свършим един куп саморазрушителни глупости.

Да се издига вярата в ценност е безумие.


-----------------------------------------------------------------------------------------

2. Опитвате се да избягате от резделението "елит/популация", като заговорихте за нещо "трето", което, без да знае "всичко", знае "достатъчно". Само дето това остава в схемата на обикновеното словоблудство, разделението все пак остава същото в принципа си. Очевидно се опитвате да се самоубедите, че масата от вярващи е напълно заблудена, но / Слава Богу!/ има една малка част от светли умове, които знаят достатъчно, за да оценят и да се противопоставят на заблудите на "популацията".

===========================================

Противпоставянето "Елит - маса" няма никакво отношение към този спор. Това, което има значение е какво е вярно и какво не е, а тези неща следват от фактите и прилагането на солдина логика върху тях.

Да, може да се каже, че хората, които са се освободили от оковите на древните сувеверия съставялват един вид интелектуален "елит" спрямо останалата част от популацията, но припокриването на този интелектуален "елит" с елита, дефиниран по социално-икономически критерии не е значително.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Във връзка с това Ваше твърдение, мога ли да Ви попитам как гледате на статистическото обстоятелство, че значителен брой от водещите умове на цивилизацията и исторически, и днес са вярващи, ерго - попадат в групата на "заблудените"? Как се съвместява този факт с твърдението Ви, че вярата е равнозначна на опасна заблуда и това се вижда от всеки достатъчно интелигентен човек на планетата?

==============================================

Това е любим креационистки "аргумент", повтарян хиляди пъти и също толкова пъти правен на пух и прах, не ми е ясно защо трябва да го правя пак. Водещите умове на цивилизацията в миналото са били вярваши понеже друга опция не е имало и понеже основните принципи, на които солидната интелектуална дейност се базира в днешно време, даже не са били напълно развити. Водещите умове на цивилизацията днес са с много малки изключени атеисти и това е от много по-голямо значение отколкото това дали Нютон е вярвал в Бог или не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

38 ivorad | 19.05.201111:14

"Но знаем достатъчно за да сме сигурни че един куп неща, в които мнозинството от популацията сляпо вярва, не са верни. Знаем достатъчно и за да кажем, че това е много сериозен проблем като се имат предвид предизвикателствата, пред които светът е изправен в момента. "

Понеже поставихте проблема за логическите грешки, само да отбележа две неща:
1. Говорите за "един куп неща в които.......". Да поставите религията, човешката Вяра в някакъв куп, простете, е някакво очевидно недомислие. Ако имате нещо конкретно да кажете за религията - моля, изхождането от някакви измислени общи принципи е форма на бла-бла.
2. Опитвате се да избягате от резделението "елит/популация", като заговорихте за нещо "трето", което, без да знае "всичко", знае "достатъчно". Само дето това остава в схемата на обикновеното словоблудство, разделението все пак остава същото в принципа си. Очевидно се опитвате да се самоубедите, че масата от вярващи е напълно заблудена, но / Слава Богу!/ има една малка част от светли умове, които знаят достатъчно, за да оценят и да се противопоставят на заблудите на "популацията".
Във връзка с това Ваше твърдение, мога ли да Ви попитам как гледате на статистическото обстоятелство, че значителен брой от водещите умове на цивилизацията и исторически, и днес са вярващи, ерго - попадат в групата на "заблудените"? Как се съвместява този факт с твърдението Ви, че вярата е равнозначна на опасна заблуда и това се вижда от всеки достатъчно интелигентен човек на планетата?
Хайде , пробвайте да отговорите конкретно, а не чрез инфантилни упражнения в областта на голата реторика!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

37 Georgi Marinov | 18.05.201121:30

37 ivorad | 18.05.2011 16:21
"огромното мнозинство хора на тази планета живеят в абсолютна заблуда и пълна неразбиране относно същността си и относно това как светът около тях работи"

Прощавайте, но ще задам един нетактичен въпрос - а Вие към коя група хора се причислявате - към "огромното мнозинство" или в елитния клуб на незаблудените разбирачи от всичко?

==================================================

Това е елементарна логическа грешка - не е необходимо да разбираш света около теб напълно за да знаеш със сигурност как той не работи. Науката е напреднала много в последните няколко столетия, но има още много работа да се свърши. Не можем да твърдим че знаем всичко най-малкото понеже има един куп фундаментални въпроси, на които в момента нямаме отговор. Но знаем достатъчно за да сме сигурни че един куп неща, в които мнозинството от популацията сляпо вярва, не са верни. Знаем достатъчно и за да кажем, че това е много сериозен проблем като се имат предвид предизвикателствата, пред които светът е изправен в момента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

36 ivorad | 18.05.201116:21

"огромното мнозинство хора на тази планета живеят в абсолютна заблуда и пълна неразбиране относно същността си и относно това как светът около тях работи"

Прощавайте, но ще задам един нетактичен въпрос - а Вие към коя група хора се причислявате - към "огромното мнозинство" или в елитния клуб на незаблудените разбирачи от всичко?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

35 Dimitar Stamboliyski | 18.05.201113:48

@ Георги Маринов: Пример - п-ов Индустан!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

34 Georgi Marinov | 18.05.201112:54

иван | 18.05.2011 11:37
Критиката, която прочетох по-долу, към религиите като цяло е прекалена и, бих казал, несправедлива. Когато се говори за „през вековете” не бива да се забравя, че през вековете единствените средища на културата (за Европа, имам предвид) са манастирите. Дори в нащата история, първите възрожденци са монаси – Паисий Хилендарски и Софроний Врачански.

.....

Вярата, като кодекс от нравствено-етични ценности и като опора на самотния човек, изпаднал в безизходица, даваща му надежда и в най-трудни моменти е едно голямо предимство, от което ние хората с разклатена вяра, защото няма човек, който да е на 100% атеист, за жалост сме лишени.

==================================================

Това няма абсолютно никакво значение и е просто поредна прекрасна илюстрация на проблема с неспобността да се мисли логически и рационално. Да, "културата" през вековете е била тясно свързана с религията. Това твърдение следва да изяснява някаква причинно-следствена връзка ли? Ами естествено, че "културата" ще е свързана с религията, от времето на шаманите е така. Значи ли това, че има нещо вярно в религията? Абсолютно не.

И то за каква точно култура говорим - огромното мнозинство хора на тази планета живеят в абсолютна заблуда и пълна неразбиране относно същността си и относно това как светът около тях работи. И това е директен резултат на силно повлияната от религията култура, в която са отгледани. Това едва ли би следвало да се счита за нещо положително
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

33 Dimitar Stamboliyski | 18.05.201112:42

Ми, батка, може да е и имало тоталитаризъм, репресивен режим с позитивни благопожелания, но точно комунизъм, никогаш! Тъпото е, че се използва дума, която въобще не си е на мястото. Както в момента се води "демокрация". При над 40% активно негласуващи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

32 Оня Дето Го Трият | 18.05.201112:37

Dimitar Stamboliyski | 18.05.2011 12:23
"... И също така, в България никога не е имало комунизъм! "

Айдеее.....
В БГ не е имало турско робство
в БГ не е имало фашизъм
сега не било имало и комунизъм.....
Бе в тая България някога нещо имало ли е? Чуди се
   

оценка

+0 -0