Руснаци не искат плакати на Сталин в Москва | webcafe.bg
Webcafe

Руснаци не искат плакати на Сталин в Москва


05.03.2010, 13:18 (обновена 07.03.2010, 18:04)
Йосиф Сталин

Плакат на Сталин от времето на култа към личността му

65 години след края на Великата отечествена война в бившия Съветски съюз назрява истинска гражданска война по темата с плакати.

По повод годишнината общинските власти възнамеряват да украсят Москва с 2000 огромни плакати, сред които и на Сталин, което предизвика остра реакция на правозащитни организации.

Кметът Юрий Лужков заяви, че не е почитател на Сталин, но въпреки това смята, че името на главнокомандващия трябва да е част от историята на победата над фашизма.  „Не можем да променяме историята, така като не можем да разрушаваме и паметници",изтъкна той.

Кметът се опита да успокои правозащитниците и като съобщи, че Сталин ще присъства само на 10 от 2000-те плаката, които че окичат руската столица след 1 април.

Руските правозащитници от своя страна заявиха, че ще разлепят в Москва свои плакати, разказващи за престъпленията на съветския диктатор. Това е политическа провокация и пълзяща реабилитация на сталинизма, се казва в декларация на организацията „Мемориал". Според тях, появата на плакати с образа на Сталин в Деня на победата - 9 май, ще бъде оскърбление към паметта на загиналите, които са дали живота си, защитавайки своята родина, а не репресивния режим на комунистическия лидер.

„Народът спечели войната въпреки всичките престъпления на Сталин. Постигнахме победата на чудовищна цена, която и досега не е напълно пресметната. Основният смисъл да празнуваме Деня на победата е да изкажем признателност към тези, които в действителност постигнаха тази победа. Те, уви, вече останаха съвсем малко. Те и само те трябва да бъдат в центъра на вниманието в този ден", пише в официално обръщение на „Мемориал".

Ръководителят на организацията Арсений Рогински подчерта, че милионните загуби на СССР във Втората световна война лежат на съвестта на Сталин. През 1937-38 г. той репресира много от командирите на Червената армия, а през 1939 г. сключва пакт за ненападение с хитлеристка Германия.

В края на декември по време на своето традиционно телевизионно обръщение към гражданите премиерът Владимир Путин заяви, че не смята за правилна еднозначната оценка на Сталин. "Ние спечелихме Великата отечествена. Който и каквото да приказва, ние победихме. Дори да се връщаме към загубите, вие знаете, че никой сега не може да замеря с камъни тези, които организираха и ръководиха тази победа, защото, ако не бяхме спечелили войната, последиците за нашата страна щяха да бъдат много по-катастрофални", каза Путин. Той обаче направи крайно важното допълнение, на което малцина обърнаха внимание, че "страната се е сблъскала не само с култа към личността, но и с масовите престъпления срещу собствения народ", както и че "резултатите от такъв начин на управление на държавата са неприемливи".

Годишнината от победата над хитлеристка Германия предизвика политически сблъск и в Молдова. Поводът е решение на правителството да се разработят юбилейни медали, които да бъдат връчвани както на воювалите в редовете на Червената армия, така и в армията на Румъния.

Депутатът Владимир Воронин, бивш президент и лидер на Комунистическата партия на Молдова обаче възрази остро на намеренията на правителството. Според него във войната има един победител - съветският народ и само тези, които са служили в армията на Съветския съюз, имат право на подобни отличия.

Временният президент и председател на парламента Михай Гимпу от своя страна смята, че „по време на комунистическото управление тези, които през Втората световна война са служили в състава на румънската армия, са се смятали за врагове. Тъй като обикновените войници не носят вина за политически решения, нормално би било всички да бъдат наградени с един и същи медал."

Oще: годишнина  йосиф сталин  медали  плакати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

2 djsupermax | 08.03.201014:20

Уважаеми г-н Шопов,

Авторът - в случая аз - не е историк, а журналист и затова не може да гарантира с подписа, честта и кръвта си (както сигурно Ви се иска) верността на изнесените от него данни. За сметка на това обаче ги е проверил, доколкото е възможно.

Що се отнася до конкретните изнесени от Вас цифри, успях да ги открия единствено в един български форум като частно мнение на юзър, който изрично е предупредил, че те не са достоверни и е цитирал приблизително.

И те наистина са верни - но приблизително, ако вярваме на Уикипедия. Цифрите на танковете обаче - приблизителни или не - не изчерпват общата картина. В навечерието на войната част от съветските танкове са дори най-модерните тогава в света и превъзхождат германските. Но тези модели са едва 7,2 % от общия брой съветски танкове, които при това са разпръснати по цялата граница на СССР, а не само по западната, където напада нацистка Германия. Снабдяването с боеприпаси и бензин - не само за новите танкове - на руснаците е лошо, а войската не е обучена да използва модерното въоръжение. 21 юни 1941 г. заварва съветската армия в момент на генерално превъоръжаване, което е планирано да приключи едва към 1942-43 година - с други думи, заварва я неподготвена. В добавка голяма част от военната си мощ Сталин държи не на западната, а на източната си граница, тъй като очаква нападение от Япония. Ако не вярвате на Уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Barbarossa , то е добре да сте гледали поне някои от сериозните филмови документални поредици на големи западни ТВ канали за Втората световна - например популярният в последните месеци "World War II In Color", има го в торент тракерите.

В този смисъл, не приемам по никакъв начин Вашия упрек в недостоверност на написаното от мен. Имате позиция, но доколкото мога да съдя, тя си е лично Ваша и не се споделя от достъпните поне за мен източници по темата.

Длъжен съм обаче да Ви предупредя, че ако продължите да употребявате груби обидни определения към автори или потребители на сайта, профилът Ви може да бъде изтрит, а IP-то Ви - забранено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 11:31

1 ДИМИТЪР ШОПОВ | 06.03.201011:36

Бесен
Какви глупости сте изписали ?

От кой достоверен източник научихте, че на 22.06.1941 г. армията на болшевишка Русия е зле въоръжена ?
Нищо подобно. Точно обратното е било.

Германия напада болшевишка Русия с около 3500 танка, а болшевиците имат около 22 000. Що за несретници списват статиите при Вас ?
   

оценка

+0 -0