Нов капан за българите в чужбина | webcafe.bg
Webcafe

Нов капан за българите в чужбина

Вестникът на българите в чужбина, http://www.bulgariasega.com
21.12.2012, 17:31 (обновена 27.12.2012, 16:32)
НЗОК

Може ли да бъде избегната хватката на Здравната каса

На 1 януари 2013 г. повечето българи в чужбина могат да се окажат длъжници на здравната каса...

Капанът

Капанът ще щракне на 1 януари 2013 г., когато влиза в сила една промяна на Закона за здравното осигуряване, чиято цел е да направи повечето българи в чужбина длъжници на здравната каса. Става дума за прословутия член 40а, според който всеки българин в чужбина, дори да е напуснал България преди 1999 г., когато се създаде Националната здравноосигурителна каса, трябва да плати здравни осигуровки за целия период на отсъствието си от страната.

И това не е свързано с правото на здравно обслужване, защото българи, които се завърнат от чужбина, сега могат да възстановят здравноосигурителните си права, като се осигуряват в продължение на шест последователни месеца или заплатят наведнъж сума, равняваща се на 12 здравноосигурителни вноски.

След 1 януари 2013 г. това няма да бъде възможно за тези българи, които са живели в чужбина повече от 183 дни в една календарна година през минал период и не са подали съoтветната декларация и заявление в Националната агенция за приходите, за да бъдат отписани старите им задължения към НЗОК.

Нещо повече. Дори да нямат намерение да възстановяват здравноосигуритените си права, те ще си останат със старите задължения и държавата ще предприеме необходимите действия, за да ги принуди да се издължат.

Не на рекета на държавата към българите в чужбина

Как да избегнем капана?

Независимо дали ви харесва или не, вие ще се окажете длъжник на държавата, ако не предприемете незабавно следните стъпки.

Стъпка едно. Най-напред проверявате дали и откога са прекъснати здравноосигурителните ви права. От чужбина това най-лесно може да стане, като отидете на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg. В раздела "Услуги" избирате "Как да възстановя здравноосигурителните си права" и чрез електронната услуга на НАП "Здравен статус" може да направите нужната проверка, като въведете единния си граждански номер. Ще се появи името ви и табличка, в която са посочени годините и месеците, за които дължите здравни осигуровки.

Стъпка две. Ако дължите здравни осигуровки за минали години, незабавно попълвате и изпращате до съответното поделение на НАП Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване и Декларация за български граждани, които отговарят на условията по чл.40а от Закона за здравното осигуряване, но не са подали заявлението преди напускането на страната по параграф 19п от преходните и зключителните разпоредби на същия закон.

Заявлението и Декларацията може да свалите от сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg. Те се намират в раздела "Осигуряване", в менюто "Образци на други документи". При попълването на тези два документа има един подводен камък, който е трудно да се допусне, че е поставен нарочно; по скоро той е резултат на некомпетентност.

Става дума, че в Декларацията има графа, в която трябва да посочите кога сте напуснали страната и от вас, според писмените указания в самата Декларация, се изисква да посочите само годината и месеца. В допълнителна информация, качена на сайта на НАП обаче, пише: "Не посочвайте само месец и година, тъй като това прави документите невалидни."

Така че не забравяйте да посочите дата, месец и година на напускане на страната - и в двата документа. Имайте предвид също така, че Заявлението и Декларацията трябва да бъдат изпратени заедно. В противен случай служителите от деловодството на Националната агенция за приходите отново ще ги обявят за "невалидни" и вие ще се окажете в безпомощната ситуация да няма как да оспорите тяхното решение.

Но това не е всичко. Във всеки един момент служителите от НАП може да заявят, че в документите ви има несъответствия и да не изчистят дължимите суми за здравно осигуряване. Ето защо когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, е добре да посочите електронен адрес за контакт. Най-добре е, разбира се, ако имате роднина, близък човек или приятел в България, който да приеме работата присърце и да проследи нещата, докато се изчистят напълно.

Стъпка три. След попълването на Заявлението и Декларацията незабавно ги изпратете в съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Три са опциите за изпращане.

Първата е да сканирате попълнените документи и да ги изпратите по електронен път. Това може да направите обаче, ако вече имате електронен подпис и по Интернет сте изпратили до Националната агенция за приходите Заявление за ползване на електронни услуги на НАП, подписано с вашия електронен подпис. Тази опция е най-удобната, но едва ли са много българите в чужбина, които имат електронен подпис.

Втората опция е изпращане по куриер или по пощата. В такъв случай задължително съхранявате всички експедиционни документи, от които да личи, че това е станало преди 31 декември 2012 г. Така, ако възникне по-късно спор, ще може да докажете, че вие сте свършили това, което се е искало от вас, точно и в срок. Заявлението и Декларацията се изпращат до териториалната дирекция на НАП по вашия постоянен адрес в България.

Пощенските адреси на всички териториални дирекции на НАП може да се видят на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg в раздела "Контакти". Ако сте в Съединените щати и имате затруднения да намерите съответния адрес, може да позвъните на 01135970018700. Това е телефонът на Информационният център на Националната агенция за приходите и служителките в този център са компетентни и любезни.

Третата опция е да упълномощите някого в България да предаде лично в териториалната дирекция на НАП подписаните от вас Заявление и Декларация. В този случай обаче трябва да отидете до българското генерално консулство в Чикаго или до българско дипломатическо представителство, където ви е най-близко и най-удобно, и да заверите пълномощното.

Това означава, че трябва да отделите време и средства и за тази процедура. А след това ще трябва да изпратите отново по пощата или по куриер Заявлението, Декларацията и завереното пълномощно до човека, когото упълномощавате, и той да подаде от ваше име тези документи в съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

Кои българи в чужбина не следва да подават Заявление и Декларация?

Само тези, които, след като направят проверка чрез електронната услуга на НАП "Здравен статус", установят, че не дължат здравни осигуровки, не следва да подават Заявление и Декларация. Всички останали попадат в капана, заложен в член 40а на Закона за здравното осигуряване, и от тях ще се търсят по един или друг начин дължимите суми.

Освен това държавата задължава до 31 декември 2012 г. всеки българин, който възнамерява да пребивава през следващата година повече от 183 дни в чужбина, да подаде Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване. Ако не стори това, той отново става длъжник на Националната здравноосигурителна каса.

На практика това означава, че всички българи, които постоянно живеят в чужбина, всяка година трябва да подават такова заявление. А това са стотици хиляди заявления, които трябва да се обработват и въвеждат в електронната система. Дали това обяснява защо администрацията в България непрекъснато се увеличава?

А ако съм и американски гражданин?

Според член 33 ал.1 от Закона за здравното осигуряване, задължително се осигуряват в Националната здравноосигурителна каса всички български граждани, които не са граждани и на друга държава. Ако междувременно са станали американски граждани, но запазват и българското си гражданство, техните имена и единни граждански номера си остават в базата данни и здравноосигурителните вноски се дължат.

Ето защо настоятелно съветваме всички българи, които живеят постоянно в чужбина, дори и да имат двойно гражданство, да подадат Заявлението и Декларацията и по този начин да изчистят стари задължения, за които вероятно не знаят, но които може да им създадат много други главоболия в бъдеще.

Oще: българи  българия  нап  нзок  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

15 Galina Aleksandrova | 29.01.201314:52

Уууф!
Да не казвм голяма приказка, ама... в момента 1/3 от брутното възнаграждение отива за преки данъци и осигуровки, като не виждам никакъв резултат, полза или възможност за ползване нито на едното, нито на другото.
Да не казвам голяма приказка, както казах... но съм навита между 20-25% от брутния ми доход да отива за преки данъци и после държавата да ги разпредели както й е кеф... само да спрат с тъпите осигуровки. Не искам да плащам за пенсия, не искам да плащам здравни осигуровки, не искам да плащам нечие социално подпомагане.
Навита, освен тези 1/5-1/4 от доходите си за преки данъци, да давам друга 1/3 за незадължително осигуряване в частни фондове и за здравна застраховка.
Не е нормално аз да се осигурявам уж срещу болест, старост и безработица, да давам ежемесечно на държавата по 250 лв за тези три неща, а накрая да не мога да отида на поета от касата профилактика, а от БТ да нямам един курс, който да ми запълни времето и който да НЕ умея. Е айде извини! За 250 лв на месец ежемесечно ще спестя пари за безработни и старчески години, ще си сменям очилата 5 пъти в годината заедно с рамките и ще мога спокойно да ида на лекар, без да ме отпращат в началото на декември с 'нямам направления, съжалявам'. И най-важното, ще имам пари за прословутото им самоусъвършенстване и преквалификация и без чекиджийските компютърни курсове на БТ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2011, 23:16

14 Krasimir Zahariev | 03.01.201301:05

АКО СТЕ ПОД 40 ГОД НЕ ЧАКАЙТЕ ДА ВИ СЪСИПЯТ ЖИВОТА ИЛИ ДА ОТМИНЕ И ПРИМИНЕ В БЕДНОСТ....БЯГАЙТЕ НА ДАЛЕЧ ОТ ТУКА!! ТУК СКОРО НЯМА ДА ВИДИТЕ ДОСТОЕН ЖИВОТ ИЛИ НОРМАЛНО ЗАПЛАТЕН ТРУД !!!НЕ ПРАВЕТЕ МОЙТА ГРЕШКА ДА ОСТАРЕЕТЕ БОРЕЙКИ СЕ СЪС ЗАЕМИ И СКОТСКИ ЖИВОТ- И НАКРАЯ ДА ВИ ИЗГОНЯТ ОТ ФИРМА ДЕТО СТЕ Я ОСНОВАЛИ И ПОМОГНАЛИ ДА ТРЪГНЕ ОТ НИЩОТО А СА ВИ ИЗХВЪРЛИЛИ ПРЕДИ ПЕНСИЯ ДА МРЕТЕ ОТ ГЛАД И ОСКЪРБЕНИ И УНИЖЕНИ..А ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА СЕ УСТАНОВЯ НА ДРУГО МЯСТО И ДА ЖИВЕЯ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ДОСТОЙНО!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2011, 23:16

13 Krasimir Zahariev | 03.01.201300:50

АЗ ПЪК БИХ НАПРАВИЛ СТЪПКА 1 И ЕДИНСТВЕНА- ОТКАЗВАНЕ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО! То и без това много мои познати нямат и намерение да се връщат и децата им и те така са се натурализирали на местна почва че не биха могли да свикнат с живота у нас! Има хора 10-15 год живели вече в чужбина!И аз ако искарам толкова ще си идвам тук от време на време само за да видя че не съм загубил нищо освен унижението и бедняшки живот!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 15:29

12 Boyko Hadjiyski | 29.12.201215:34

В статията определено има неверни неща. Моля, този, който я е написал, да си я редактира. Първо, за всички задължения има 5-годишна давност, независимо към кого са. Второ, който си е длъжник сега, си е длъжник и след Нова година - т.е. не неподаването на декларацията създава задължението. Трето, този ред се отнася само до тези, живеещи извън ЕС, което не е написано в дописката. И последно - влизайте по-често в страницата на НАП, а не по разни форуми, за да разберете действителното състояние на нещата, преди да си губите времето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

11 hahaha | 27.12.201201:41

По време на работата по долуописаните от мен препоръка ето съвет за избягване на някои странични ефекти:
-не купувайте неща на ваше име, и не регистрирайте новото си ауди в КАТ. Оставете го така със страия номер, който обаче трябва да е все пак български. Готово-вече няма да плащате за камерите.
-ако получите заплахи или по-особени покани за срещи-връщайте им парите или оттегляйте исковете. Това със случайните имена работи, но някой не всеки с дружество в БГ е случаен.
-ако някой от пострадалите има познат или роднина полицай-да не ви пука изобщо, даже му пуснете още един договор.
-Накрая продайте дружеството на някой манго от "Факултета" в София.
-не харчете много по жени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

10 hahaha | 27.12.201201:35

нещо ми стана весело, та поуките ако не живеете все още в чужбина са:
-Заминете още сега! Какво чакате??? (без африка, близкия изток, някои части на Азия и Автстралия-заради многото отровни животинки, крокодили и акули(и медузи).
-Ако не можете да заминете веднага - спрете да плащате данъци. Купете химикал с изчеващо мастило и теглете кредити и взимайте стоки на изплащане.
-Инвестирайте в ООД със стандартните предмети на дейност и купете принтер канон за 55лв. от технополис.(вземете и хартия)
-(ако НЕ РАБОТИТЕ като кредитен консултант, в Хенди, Мтел, Глобул или Виваком)-Влезте в google.bg и напишете - "търговски регистър", от ляво натиснете на "справка по физическо или юридическо лице". От новото меню на име напишете произволни често срещани две имена "Иван Георгиев". От резултатите търсете дружество с по-голям капитал-5000-10 000лв. Отидете на "документи" и изтеглете дружествения договор. Отворете го с Adobe PDF reader. Запишете личните данни на хората (л.карта, номер, издадена на...адрес...алабала). Принтирайте го за да им имате подписите за после.
Повторете на няколко пъти.
-сега напишете в google.bg - "договор за заем". Изтеглете първия който намерите и пишете, че вашата фирма дава примерно 5000лв. заем в брой на някой от по-горе изтеглените сладури. Ако ще давате над 15000лв. купете някоя фирма от преди 2012 година и го направете с дата преди 01.01.2012г. Воала..Усмивка
-сега остава да отидете при частен съдебен изпълнител и да ви обясни какво се прави.
-Процедурата отнема няколко месеца, но пари ще има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

9 hahaha | 27.12.201201:24

В БГ ООД-то си е направо 8-мото чудо на света. Деветото е подписа, такъв какъвто го приема нашето "законодателство". Много много малко хора ще схаванат какво имам предвид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

8 hahaha | 27.12.201201:22

Колкото и странно да звучи, това налага задължения със задна дата. На 100% противоречи на Конституцията. Добре, че някой се е сетил да информира, тук научавам за поредните велики идеи на неграмотници. Все още е далавера да се осигуряваш здравно с минимална внока, да укриваш(по-скоро въобще да не плащап) данъци и да си взимаш данъчен кредит по-малко. Чук и манго, прави КангоУсмивка. Накрая на веригата винаги е един дето не плаща данъци и има милиони задължения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

7 Lucky Stike | 24.12.201211:02

много полезна информация,дано се оправят момчетата и момичетата естествено.
мен вече ме няма в никакви списъци и таблици,ебати и тия са ме отписали,ама кво се чудя,преди няколко години случайно разбрах,че ме водят още на адресна регистрация в къща ,която вече е разрушена поне от петнадесетина гогини Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.12.2012, 10:04

6 Zeratul | 23.12.201210:15

За ЕС преди заминаване се подава в здравната каса заявление Е104.

С него доказваш, че си се осигурявал в България. Това е за пред другата държава с цел да влезеш в тяхната система.

Като се върнеш в БГ същото. Пак подаваш Е104 в касата с цел да докажеш, че си се осигурявал там и няма да има проблеми в БГ.

За ЕС само Е104 е достатъчно. Така ми казаха в касата.
   

оценка

+0 -0