Новорусия като реалност | webcafe.bg
Webcafe

Новорусия като реалност

Ан Епълбаум, Washington Post
01.09.2014, 18:41 (обновена 04.09.2014, 08:11)

1 от 2 снимки Назад Напред

путин

Снимка: © Getty Images

Дали всичко това е само безумна реторика? Може би. Но "Моята борба" също е звучала истерично на западната и немската общественост през 1933 г.

Отново и отново - през целия ми живот като възрастен (или поне с такова усещане оставам) виждам полски снимки от прекрасното лято на 1939 г.: децата си играят на слънце, жени с хубави рокли вървят по улиците на Краков. Дори съм виждала снимка на сватба, случила се през юни 1939 година в градината на полска къща в провинцията, която в момента притежавам. Всички тези снимки предават усещането за обреченост, защото знаем какво се е случило по-късно. През септември 1939 година започва инвазия от изток и запад, окупация, хаос, разруха и геноцид.

Повечето хора, присъствали на тази сватба през юни, скоро ще са мъртви или в изгнание. Никой от тях така и не се връща в тази къща.

Ако погледнем назад, всички те сега изглеждат потресаващо наивни

Вместо да празнуват сватби, те е трябвало да зарежат всичко, да се мобилизират, да се подготвят за тотална война, докато това все още е било възможно. И сега трябва да се запитаме: дали украинците, през лятото на 2014, не трябва да направят същото? И дали централноевропейците не трябва да се присъединят към тях?

Осъзнаваме, че подобен въпрос звучи истерично и абсурдно апокалиптично за западноевропейците и американците. Но всъщност това е разговор, който много хора в Източна Европа водят в момента. В последните дни руски войски с нашивки върху униформите със знамето на дотогава непозната държава - Новорусия, преминаха през границата на югоизточна Украйна. Руската академия на науките наскоро обяви, че ще издаде история на Новорусия през есента, като според някои източници "произходът й може да бъде проследен чак до Екатерина Велика".

В Москва в момента се разпространяват различни карти на "Новороссия"

Някои от тях включват Харков и Днепропетровск, градове, които са на стотици километри от сегашните сражения. Други разполагат Новорусия по морското крайбрежие, така че тя да свързва Русия с Крим и евентуално с Приднестровието, окупираната от Русия провинция на Молдова. Дори и да се появи като непризната миниатюрна държавица - Абхазия и Южна Осетия, "държави", които Русия откъсна от Грузия, са перфектен пример в случая - Новорусия може с течение на времето да се разрасне.

Руските войници ще се наложи да "създадат" тази държава - колко точно такива войници ще са необходими зависи от това колко упорито се бори Украйна и кой им помага - но в крайна сметка Русия ще има нужда от нещо повече от войници, за да удържи тази територия. Новорусия няма да бъде стабилна, докато бъде населявана от украинци, които желаят тя да остава част от Украйна. Има и добре познато на мнозина решение на проблема. Преди няколко дни крайният националист Александър Дугин, чиито възгледи са повлияли силно на тези на руския президент, разпространи необичайно изявление. "Украйна трябва да бъде прочистена от идиоти," пише той и призовава за "геноцид" на "расата от копелета."

Новорусия обаче ще е трудна за удържане и ако има противници на Запад

Възможните решения на този проблем също вече се обсъждат. Неотдавна руският депутат Владимир Жириновски, нерядко приеман за "дворцов шут" на Путин, изричащ неща, които хората във властта не могат да си позволят да кажат на глас - заяви по телевизията, че Русия трябва да използва атомно оръжие, за да бомбардира Полша и прибалтийските държави - "държавите-джуджета," както ги нарича той - и да покаже на Запада кой реално държи властта в Европа: "Нищо не застрашава Америка, тя е далеч. Но източноевропейските държави се излагат на риск от тотално заличаване от лицето на земята," заяви той. Путин показно си затвори очите за тези коментари: изявленията на Жириновски не изразяват официалната политика на Кремъл, заяви руският президент, но той винаги "е много забавен".

Доста по-сериозен анализатор, руският дисидент Андрей Пьонтковски, наскоро публикува статия, твърдяща освен другото (и повтаряща изречените от Жириновски заплахи), че Путин реално се замисля за варианта за ограничени удари с ядрено оръжие - вероятно по някоя от балтийските столици или полски град - за да докаже, че НАТО е куха, безсмислена структура, която няма да се осмели да отвърне на удара от опасения, че може да настъпи още по-голяма катастрофа.

И наистина във военни учения през 2009 и 2013 г., руската армия открито "тренираше" за ядрен удар по Варшава

Дали всичко това е само безумна реторика? Може би. И може би Путин е твърде слаб, за да стори всичко това, или е просто тактика за сплашване, или неговите олигарси може и да го спрат, ако наистина реши да го направи. Но "Моята борба" също е звучала истерично на западната и немската общественост през 1933 г. А разпорежданията на Сталин за "ликвидиране" на цели класи и социални групи в Съветския съюз биха ни звучали също толкова безумно по онези времена, ако можехме да ги чуем с ушите си.

Сталин обаче прилага наистина това, което казва, и изпълнява заплахите си, не защото е бил безумец, а защото е следвал своя собствена логика до крайните й заключения с абсолютна отдаденост - и защото никой не го е спрял. В момента никой изглежда не може да спре и Путин. Така че все още ли звучи истерично да се подготвяме за тотална война? Или е проява на наивност да не го правим?

Oще: владимир путин  война  европа  ес  източна европа  нато  новорусия  путин  русия  сащ  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

17 Бегущий Волк | 09.09.201415:51

Вярно, че Русия може да смачка цяла Източна Европа за много кратък период само с конвенционална техника, но сценарият с превантивен ядрен удар е по-логичен! Защо ли?!
Първо, е демонстрация на непреодолима сила. Второ, е демонстрация на това, че Русия е пълновластен господар на тази територия. Трето, че просто няма кой да я спре в такива кратки срокове. Четвърто, повечето национални армии ще свалят оръжие без бой!

Териториите, които Русия откъсва от чуждите юрисдикции досега, са показателен пример как изкуствени държавни формирования остават за дълги периоди жизнеспособни, естествено с руска помощ. Макар и непризнавани от международната общественост, те са достатъчно стабилни. Отново Приднестровие, кой признава тази република?! Обаче я има Смее се

Хората си играят игричките, променят граници, чертаят планове, санкционират и отговарят на санкции. На едно внезапно нахлуване на Русия в ненатовска държава как ли ще отговорят от Нато, а?! Предполагам, с "бурни протести", да, но с реални военни мерки?! А и имайки предвид, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН, с което веднага блокира приемането на резолюции срещу себе си... Сещате се!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

16 A4i | 04.09.201411:03

www.youtube.com/embed/sR7TyLJw8lo?list=UUbwfUqs5Y6_jblWJwMIfRzA

луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

15 YOLE | 04.09.201409:58

Не , бе , хора , Русия не е нападнала Украйна , не откъсва територии от нея , просто Азия се разширява .
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

14 VK | 04.09.201408:50

9 Данъкоплатец | 03.09.201414:45
"... Никой не може да определи със сигурност границите на реална Украйна,прекалено често са се менили..."

Айде бе!
Ми те са определени и гарантирани даже!

"През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядреният си арсенал, останал й в наследство от СССР и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз - Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

Въпросът е защо една от страните нарушава това споразумение и прекроява граници 20 години по-късно. Щото има ядрен арсенал и може да си го позволи?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

13 puebloto | 04.09.201402:42

Чуди се дам,скоро ще има наритани задници...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

12 МарКом | 04.09.201402:18

Ейййй, ама лоши хора бе - пак с тоя самолет.
Ми казаха ви - Путин е виновен... не вярвате пак.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

11 МарКом | 04.09.201402:17

Продавам стар подземен гараж 1000м3 - блиндиран!!!
Дълбочина 30м., стени трислойни 1200мм, собствен каптиран воден източник, 15kW генератор + UPS за 72ч. Филтро-вентилационна установка за 2,2 бара на целия обем.
10 безплатни защитни комплекта с високо ниво на защита.

Цена по договаряне до началото на конфликта ...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

10 янаки | 03.09.201417:08

Западът следва своя политика за максимално изтикване на Русия от политическата сцена и лишаването й от възможност да провежда собствена геополитика, съобразена със собствените й интереси. И естествено е Русия да не е съгласна с тази политика. Ами представете си как биха реагирали САЩ, ако Мексико рече да се присъедини към БРИКС........

Нормално е Русия да провежда мащабни учения на стратегическите си ядрени сили . Ако Русия не притежаваше значителен ядрен потециал, обявена за „страна на злото” винаги щеше да се намери повод да бъде „поставена на мястото й”. Но като се знае, че това трудно може да се постигне с конвенционални оръжия (Наполеон, Хитлер), едно хуманно решение би било, това да стане с няколко точно премерени ядрени удара.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

9 Данъкоплатец | 03.09.201414:45

Учудвам се на злобата в коментарите насочена и към руснаците и към украинците! Същевременно се замислям за съдбата на стотиците хиляди бесарабски българи живеещи на територията на Украйна и за тормоза и геноцида приложен върху дях от Октомврийската революция та чак до днес. Защо и политици и държавни представители не се тревожат за тях!?
И между другото кой е първопричината за този конфликт ? Тези които не дадоха възможност да бъде проведен референдум за да се определи съдбата на рускоезичното население в Украйна или сеператистите които избързаха и развяха знамената на войната ?
За мен лично виновни са ЕС,САЩ и Русия че подсрекават и двете страни в конфликта за да си прокарат интересите. Никой не може да определи със сигурност границите на реална Украйна,прекалено често са се менили.
А дали Русия ще използва атомно оръжие е въпрос на който никой не може да даде отговор, ясно е че показва мускули сега , но пък това правят и държавите които командват в НАТО.
Русия е като куче натикано в ъгала на което освен да хапе друг избор не са и оставили - тогава е най-опасно.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

8 VK | 03.09.201413:45

5 XeqtR | 03.09.201400:07!
"Защо изобщо ни ги разказвате тия приказки? Ние глави нямаме ли? Ако искахме да четем вицове щяхме да четем на друго място. Защо й трябват на Русия ядрени удари...."

Надявай се да са приказки и вицове, щото нещата бая загрубяха!
Това е новина от днес:

" Русия ще проведе мащабно учение на стратегическите си ядрени сили"
Това е новина от днес.

"...то ще се проведе в Алтай, в Южна Русия, и в рамките му ще бъдат ползвани 400 ракетни установки и различни видове самолети..."

Да ти звучи като виц?
Или май не е толкова смешно вече....
   

оценка

+2 -2