Кютек | webcafe.bg
Webcafe

Кютек

Венци Мицов
07.05.2011, 13:17 (обновена 09.05.2011, 11:45)
Стоян Балтов

Снимка: © Sofia photo agency

Добре дошли в страната на Стоян Балтов

Добре дошли в страната на хилядите възможности. Само тук можем да ви обещаем вълнуващ нощен живот. Изборът е голям - да метнете неправилно салфетки в "БИАД" и да ви смачкат от бой. Да отидете на дискотека в Благоевград и да ви пребият. Да се разхождате в самият център на София и в една уличка около площад "Славейков" трима младежи да ви наритат хубаво.

После можете да отидете до Студентски град, където направо да ви наръгат с нож. За по-екстремно изживяване (казвам изживяване в случай, че оживеете, естествено).

Ако смятате, че това е характерно предимно за нощна България... имате много здраве. Можем да ви обещаем запомнящи се сцени и посред бял ден. Да видите как таксиметров шофьор убива колега с лопата в софийския квартал Младост 3. Или как младеж убива майка си и брат си в Кърджали.

Добре дошли, скъпи приятели, в страната на коравите пичове. Само тук имаме поговорки в стил - "Бий, за да те уважават". Само у нас боят може да служи едновременно за заплаха - "Ще те смачкам от бой". Но и за своеобразно обяснение в любов - "Бие... значи обича".

Само тук изразяваме радостта си с изрази като "Смачкахме конкуренцията" или демонстрираме интелектуално превъзходство с термини, като - "Убий простака с мълчание".

Само че аз не искам да философствам. Не желая да анализирам. Просто ми се драйфа от колективното скодоумие, обзело тази скоростно намаляваща населението си клета държавица.

Добре дошли в България, скъпи приятели. Страната, в която ако пребием някой ни е виновна макроикономиката, конституцията, класният ни ръководител, подредбата на звездите. Държавата, в която карането на автомобил е война, в която само за 1 година даваме жертви като за война.

Държавата, в която - след като отгледаш здраво и право дете и късаш от залъка си, за да го изучиш, трябва да трепериш всяка нощ да не би да го споходи съдбата на Стоян Балтов, убит за неправилно дишане пред чалготека в Студентски град.

Сега ще кажете, че органите на реда и прокуратурата не си вършат работата. И сигурно ще сте прави.
Аз обаче не смятам, че те носят вина за това, че ние се превърнахме в скотове. Че неусетно станахме хора, които след няколко питиета избухват в злобно отреагиране на чувството за малоценност.

Добре дошли в България, дами и господа. Страната, която трябва да смени националния си химн с оная песен на Ивана, в която се пееше "Пий за мене и се бий заради мене..."

Държавата, в която историята за един аутсайдер, който взе заложници в банков клон с цел да счупи каръка около своята незначителност, се превърна в телевизионен бестселър и ни накара да плачем за горкото момче, което преди това някак невинно почти уби охранител.

Добре дошли в България, в която:
- завчера двама пребиха младеж в благоевградска дискотека
- преди около седмица едно сепаре нападна друго в БИАД
- преди няколко седмици някакви младежи се стреляха с пистолети, защото единият намигнал на гаджето на другия...
- по време на Великденските празници пиян младеж помете и уби 6 свои връстници в Симеоновград
- преди няколко месеца един човек за малко не уби детето на приятелката си, ядосан, че не са му върнали навреме някакви пари.

Добре дошли в страната на Стоян Балтов.
В страната на сестрите Белнейски.
В страната, в която бием жените си, защото сме ядосани на шефа и бием децата си, защото "Берое" е паднал от "Локо" - София.
Добре дошли в страната на чудесата.

Понеже тук е мястото за поука - аз ви моля за помощ. Към кого да се обърнем?
Към църквата, където разни владици се скубят за брадите?
Към парламента, където депутатите се поливат с вода на трибуната?
Към правителството, което гордо бие опозицията на изборите или към опозицията, която бие тъпана и ни пречи да спим?
Към медиите, които се бият едни други по рейтинг?
Или към полицията, която си снима филмчета как бие някакви хора, докато ги арестува?

Аз не знам отговора.
Оставям го на вас.

Аз знам само едно.
Когато кютекът стане основна част от мисленето и народопсихологията...
Когато чалгата измести фолклора...
А мятането на салфетки - нормалното изразяване на радост...
Тогава работата ни е спукана.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

42 antiwebcafe | 14.05.201101:52

аФтора е пача умствено изостанал така рче не очаквай осведоменост
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 20:13

41 Явор Руменов | 12.05.201120:26

Уличната престъпност в Брюксел например е в пъти по-висока от тази в София. Явно и Венци не е наясно с проблемите с младежките сбивания в страни като Англия. Няма нужда тази статия да ни дава нас българите като анти-пример.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

40 antiwebcafe | 10.05.201112:50

колкото до балтов той си бе яко нагазил в нарко ла*ната.
когато в страна като бгкочината жалят за убит пласьор на други места такива като мицд00f ги освидетелстват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

39 antiwebcafe | 10.05.201112:35

мицов както винаги е основно глупав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

38 Скапаняк | 09.05.201120:20

"Аз знам само едно.
Когато кютекът стане основна част от мисленето и народопсихологията...
Когато чалгата измести фолклора... А мятането на салфетки - нормалното изразяване на радост... Тогава работата ни е спукана."
--------------------------
Аз знам само едно. Когато комунистите хитро ни ограбиха и нашата бедност стане основна част от мисленето и народопсихологията... Когато българският некомунист висшист бърка в кофите за смен да се нахрани... А децата и внуците на партийните секретари и мутрите се замерват с пачки... Тогава работата ни е спукана. Впрочем, тя се спука още през 1944 г. И в същото време русофилският ни народ напълно заслужи съдбата си и Господ му го напомня на големите християнски празници с траурни знамена... Да, всеки получава това, което му се полага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

37 джон арт | 09.05.201117:24

такеши не е прав, не се възхищавайте толкова, а помислете защо няма австрийски, немски, италиански и т.н. венци мицов! защо? ами защото тези неща там ги отразяват медиите. ЗАЩОТО СА ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!! докато това тук е ежедневие, нали? НАЛИ??? нашите медии се нахвърлят по най-лешоядски начин върху такива "новини", (кавичките са, защото тук вече новина е, ако не е станало нещо такова) и ги дъвчат от първа до намкояси страница ден-два, след което търсят друга мърша. но ако не беше венци мицов - коя медия би направила обобщението? дали е случайно, как ви се струва? освен едностъпковото "мислене" на "журналистите" има и политика на медията, която просто не го позволява. а критикарите в този форум са просто невежи. и не забравяйте, че чалгата* наистина е виновна за всичко, не рокът!
--------------------------
*чалга - термин, обхващащ всичката простащина, с която ни облъчват!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 10:51

36 Kiril Varbanov | 09.05.201117:14

А, ебаси, къде някой написа Европа ? Мани, недейте с лошо. Всъщност, лошото е, че не ми дават да си взема пистолет законно ... зер не е ли опасно на улицата ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

35 Dimitar Stamboliyski | 09.05.201116:21

Хаха, Венци,

честито пробуждане!!!

В края на месеца отивам на трип до Албания, ей така, да добия
идея от първа ръка, да пия от извора, дет се вика... Да видя, какво се
случва с тия, дето ни бяха отправна точка, накъде не трябва да вървим...
И ме хваща страх!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

34 thaddeus | 09.05.201114:23

@Ван,
Българския народ НИКОГА не е бил номадски народ. Историята не познава номадски народ с монолитно каменно строителство. Велика България е била осеяна с крепости от монолитни камнни блокове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2011, 10:57

33 Ван | 09.05.201113:03

Воин , кое ти е омръзнало по-точно ? Нали не се връщаш ? Нали си отвратен от хората ? Нали не си принуден да търпиш този "отврат" ?
Не казвам , че България е рай . Тя точно такава каквато си я направим . Много други са се справили по-добре от нас. Факт. Да хвана пътя натам ли ? Не . Предпочитам да живея и умра там където съм роден . През 681 сме спрели да бъдем номади . От тогава има България
А за да има България трябва останат българи в нея .
Това, че сме нацията с най-отварителните хора дето се избиват по цигаверните не ми го пробутвайте . По-добре си стойте там където сте избягали и ни оставете да се оправяме, както можем .
Може би, щяхме да сме по-добър народ ,ако освен слабостите си знаем и силните страни .
   

оценка

+0 -0