Просто не искам да живея в България? | webcafe.bg
Webcafe

Просто не искам да живея в България?

Webcafe.bg 18.05.2011, 08:49 (обновена 18.05.2011, 17:58)
Национален флаг

Снимка: © Стоян Георгиев

За четири години миграционният потенциал е скочил с 3% - от 18 на 22%

Искате ли да напуснете България?

да  
не  

Защо напускате България?

Поради икономически причини  
Не мога да се реализирам професионално  
Влюбих се  
Просто не искам да живея в България  
Не напускам  

Голяма част от българите "просто не искат да живеят в България". Тази тенденция установява изследване на българската диаспора в Западна Европа, извършено от учени от Института за икономически изследвания на БАН и УНСС, съобщи БНР.

То съпоставя данните от април 2011 г. с нагласите от 2007 г. Според тях след приемането на България в ЕС желанието за преселване в чужбина е нараснало над три пъти, а нагласите са за трайно установяване.

На въпроса "Защо заминавате?" сега 200 000 души са заявили, че просто не желаят повече да живеят в България. През 2007-а така са отговорили 19.1% от анкетираните, докато сега вече са стигнали 27.1% сега.

За четири години миграционният потенциал е скочил с 3% - от 18 на 22%.

А сметките на Цветан Цветанов са други...

Само преди две седмици вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви: "Очаква се в близко бъдеще българите, емигрирали от страната преди 1989 г. и в началото на годините на прехода, да се завърнат в родината си".

България има написана дори поредна стратегия за целта: Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2011-2020).

Убеден съм, че на българите, които изпитват носталгия от това, че са напуснали родината си, ще им се даде възможност да се върнат и да работят тук, каза тогава Цветанов на форум в "Шератон". Той даде пример с Испания, където - след членството в ЕС, се "възвърнали" близо два милиона испанци.

Предвижда се създаването на Национален съвет за миграционна политика, който ще бъде ръководен от министъра на вътрешните работи и ще се събира два пъти годишно. Членовете на съвета няма да получават допълнителни възнаграждения, нито ще се отваря допълнителен щат за секретариат, а ще се използват свободните щатни бройки...

Oще: българия  емигрант  ес 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

169 sake | 24.05.201113:02

А бе Миле,он си е диагноза-Д-р Бойко Стефанов. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

168 Mile Manolov | 24.05.201110:34

Бойко изтрещял си на макс. Оно у бантустана сите превъртехте ама на тебе ти личи много Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

167 King | 24.05.201109:00

Абе англо-саксонската сган защо си създават някакви измислени идеали за красота и после искат целия свят да се съобразява с тях? Това точно е ебахти грубото, нефелно, надрусано прасе!!
Защо трябва да го харесваме, някой има ли представа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

166 Бойко Стефанов | 24.05.201108:52

"Помни своя род и език"
История славяно-българска
от Паисий Хилендарски
........
"За славянските учители

Св. Кирил и Методий, българска иконаПотребно е накратко да споменем за свети Кирил и Методий в кое време съставили буквите и книгите на славянски език.

Кирил и Методий живели във времето на цар Михаил Иконоборец. Родили се в град Солун от баща по име Лъв, високопоставен, богат и добродетелен човек. Свети Методий станал славянски или български войвода и научил славянски език. След десет години оставил военната служба и приел монашески чин. Свети Кирил бил по-млад Методиев брат, после учил философия в Цариград заедно с малкия цар Михаил, Теофилов син, и бил отличен и славен философ в Цариград. По съвета на своя брат Методий оставил света, приел и той монашески чин и водил свет живот.

Във времето, когато в България царувал Муртагон, Методий дошъл в Търново, понеже тогава цар Муртагон поискал иконописец да му изпише дворците. Методий познавал това дело. Повече дошъл за това, за да може да научи и привлече българите към християнската вяра. Когато цар Муртагон му заповядал да нарисува в онзи дворец животни, птици и картини на лов, свети Методий изобразил пришествието Христово много умело и страшно. Когато видял тая картина, царят се изплашил и изпаднал в чуство на умиление. Тогава Методий улучил удобно време, говорил на царя, поучавал го да приеме християнската вяра и обърнал Муртагона към нея. Изпратил до царица Теодора и дошъл от Цариград епископ, изпратен от царицата, и кръстил цар Муртагона, нарекли му име Михаил. И многоброен български народ се покръстил в това време, понеже Методий им говорел и ги учел на български език. След това, убедени от царицата и от други българи, Методий и Кирил възприели епископски сан да идат и учат българите и останалите славяни на християнска вяра и ги нарекли български апостоли.

Свети Кирил постил 40 дни, съставил 38 букви и съчинил писмо на славянски език. Най-напред написали евангелието на Йоана "В началото бе словото" и го показали на царя и на другите, и на патриарх Йгнатий. И те много похвалили това и им казали да учат българите и славяните на техния език и да превеждат от гръцките книги на славянски. И те отишли в Охрид при архиепис коп Климент. Той бил родом българи, но четял на гръцки. И там се събрали петима философи от българския род, знаели елинските премъдрости и писанието. Климент, Сава, Наум, Еразъм, Ангелария - това се всичките свети пет учители, изкусни и премъдри. Така събирали избрани и прави думи от българите, от сърбите, от русите, от московите, от словените, от леховете. Много време събирали думи от тия народи, докато съставили псалтира, евангелието и други книги. Предали го първо на българите и книгите били наречени български, както и досега гърците знаят това. Целият народ и четиримата патриарси, Ерусалим, Синая, Света гора - всички говорят българска или воргарска книга, а не сербска или словенска.

Но свети Кирил и Методий по-късно били поставени за епископи на славяните в Морава, не сръбската Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам най-напред са излезли българите, а ония, които са останали там, се наричат славени. Там няколко време Кирил и Методий епископствували и учели тия славени на християнка вяра. И така по-късно поради тоя народ нарекли писмото и книгите словенски. И така, който народ и да чете тия книги, те изобщо се наричат словенски. Но гърците, понеже знаели отначало, казват и досега български книги, а не иначе. Така от целия славянски род най-напред българите получили славянски букви, книги и свето кръщение.

При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват в кое време българският крал свети Тривелия приел кръщението със своя български народ - в 703 година, малко нещо след шестия вселенски събор. Българите държали благочестието 50 години. Като нямали книги на своя език, четели и писали на латински и гръцки. Не били здраво затвърдени във вярата, затова българските царе пак се върнали към езичеството, но не целият народ. В град Охрид им бил назначен на петия събот самостоятелен архиепископ, защото цар Юстиниан бил родом от Охрид. Първо наричали Охрид Дардания. На Петия вселенски събор цар Юстиниан помолил светите отци и поставил самостоятелен архиепископ - никой патриарх да не му заповяда. И оградил Охрид с крепост, но в това време българите превзели от гърците град Охрид и поставили там царската столица. В Охрид светият крал Тривелия приел светото кръщение.

И докле имали царския престол в Охрид при архиепископа, живеели в благочестие, а когато пренесли царския престол в Загорие, в Търново, българските царе отстъпили от благочестието и били езичници 92 години. После в 845 г. Муртагон, или Михаил, а не Болгарис, както пише Барон, приел светото кръщение с целия български народ. От ония времена и досега българският народ неотстъпно живее в благочестива вяра.

Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски. След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра. За сърбите няма никак писано нито в латинските, нито в гръцките летописи в кое време римляните ги покръстили, но в 1130 г. сръбският жупан Неманя приел светото кръщение, но не целият сръбски народ, а малко народ. По-късно свети Сава архиепископ, Неманиев син, в 1190 г. обърнал целия сръбски народ към православната вяра. Така и сърбите 345 години
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

165 Бойко Стефанов | 24.05.201107:33

Аз съм Бръмбарче

Аз съм бръмбарче, отричам
ваште мазнини червени
Бръмбар днес да се наричам
мъртва отврат е за мене

Аз съм бръмбарче сЛободно
в край съборен аз вирея
Всичко бръмбарско, изродно
мразя, плача и тъпея

Аз съм бръмбарче и гасна
в мрак безлики, в стадно бреме
Син съм на земя прекрасна
стрък от дивашко семе

(мрачна и вярна съвременна парафраза - БС)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 21:50

164 Tihomir Zhekov | 22.05.201121:40

Аз се "разведох" с България преди 8 години...и няма шанс май да се съберем отново...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

163 Бойко Стефанов | 21.05.201109:02

Фактически, само този разговор, дори без никакви допълнителни статистики, е в състояние да прогони почти сто процента всеки (разбира се говоря за съзнателните и чувствителните хора, не за мазолести темерути), който понечи да прочете написаното. За всеки такъв не остава надежда за съществуване в тази гнойна българска среда. Няма човечност и честност, о която желаещият интеграция да опре гръб и да започне своя диалог с и в обществото.

Отлично ми е ясно, точно кои и точно как ще ми отвърнат тук коментиращите хора. Но едно е сигурно, българинът е обезчувствил съзнанието си откъм нормалност и живее в постоянна, отново натъртвам на това, социопатична и психопатична среда.

Няма човек от тук, за когото да не мога да докажа веднага, че той е изгубил чувството си за самосъхранение и че разчита на корпоративна защита.

Всеки дипломиран психолог би ви казал на секундата, че това са първите два най-сигурни признака на психопата - той е изгубил себе си. Дали ще се хвали, че братовчед му е министър, че има 18,5 сантиметра пишка, дали че кучето му яде уличните кучета на закуска, че пичката на някоя си била тясна или че и плащали само в апартаменти, няма абсолютно никаква разлика.

Това не са лични постижения и не оправдават живота на личността, само един цивилизован примитивизъм, който отговаря на психопатия. Състоянието на извратеното съзнание.

Категорично съзнателно заявявам, че поне по форумите в българския интернет ефир, присъства една маса от категорично психопати и социопати, почти пълни 100% от абсолютно всички. Толкова отчайващо малко психо и социо нормалност има в обществената неткомуникация, че ако Гогол беше жив, всеки ден по 3 пъти щеше да се самоубива наново от непоносимостта на плътното обкръжение от напълно, безнадежно мъртви души.

България е жестоко болна. Тя се намира исторически в нивото на помешчичешка Русия - един от най-гнусните периоди на световната история, в който всяка цивилизация се превръща в примитивизъм и непоносимостта се нагнетява до физическа болка и смърт.

Не зная как тези хора тук ще се излекуват от своята психопатия и ще се откажат от корпоративния протекционизъм и ще възвърнат здравия инстинкта за самосъхранение, който определя психическото здраве на всяко живо същество от мухата до човека.

Ако бях реалист, а не позитивист, бих казал, че само едно изхвърляне на цялата маса заедно с болестта й би могло да спаси историята от пореден многогодишен исторически абсурд. Но това е геноцид, а аз зная, че геноцидът поражда само историческа злоба и носи смърт след хиляди години.

Нещо трябва да се случи, преди да се случи най-лошото. Дали българинът ще съумее да разтърси и отръска глава от собствения си абсурд и да прогледне поне за един кратък миг, че е попаднал в собствения си нелеп капан. Или ще трябва бой, осакатяване, мъчения, робство, за да се събуди инстинктът към самосъхранение и болният психопат да стане здрав социократ от собствената си мъка, болка, сакатлък и жертва?

Само бъдещето ще покаже.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

162 Бойко Стефанов | 21.05.201108:42

Прочетох последните коментари, последните 15-тина става въпрос, да не ме вземе някой за трибунален обвинител или нещо такова. И се опитвам да разбера, да детайлизирам, кое му е куцото и винаги недоразумителното на нашият вечен един и същ български разговор.

И разбрах и го формулирах.

Тук никой не се изказва в комуникационна връзка. Никой не споделя свои постижения, неудачи (много съществено), не споделя своя опит. Всеки стои зад някакъв напълно измислен и старателно прикриван под строга недосегаемост образ и не комуникира с никого.

Което има в разговора, уж разговор де, то разговор няма фактически, е едни безкрайни, но важното напълно безпочвени хвалби. В които ясно прозира извратената (и другаде го казах, социопатична и психопатична) наслада, че мсеки е излъгал всички, и въпреки че им говори, те са излъгани от него, защото той, човечето, не се разкрива... И само се хвали с разни абсолютно несъществени за света и много съществени за безплодието на България неща.

Например мъжете винаги стигат до дължината на пишката, до парите в джоба, до какви връзки имат "където трябва". А жените винаги стигат до гърдите си, пъчат се и се хвалят че ги искат отвсякъде или че имат позната в НОИ, която може да разгроми всеки противоречащ.

Ще рече - никой тук не се представя със своето лично човешко достойнство. Което задължително е въпрос на възпитание, интелигентност но и ум, което ще рече действителна потенция за труд, за съзидание, за полезност, за интеграция в обществото. Напълно пренебрегнати БАЗОВИ УСТОИ на общественото съжителство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

161 Mile Manolov | 20.05.201116:39

Псенцата са 1:1 със собственика си. А ако някое ме хване за панталона или налети на моя пес летенето ще му е най-малкия проблем. Мисля даже ще предпочете да лети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

160 Dimitar Stamboliyski | 20.05.201114:50

Хаха, Дари, ако животинчето ти прояви невротизма да ме клъвне по панталона, бих го уредил да прелети некой етаж Намига
При цялата си любов към животните, хубаво е да се знае, че сабачките доста копират от нравите и поведението на собствениците си!
   

оценка

+0 -0