Патриотични игри с марка ultras | webcafe.bg
Webcafe

Футболни фенове за политическа употреба

Екип на Webcafe.bg
22.02.2014, 22:27 (обновена 25.02.2014, 15:34)
фенове

Снимка: www.fanface.bg Накъде Ваташка и Дучето водят армията фенове?

Наричат ги най-хомогенната, макар и сравнително малка молекула на обществото - винаги готови за реакция и бърза мобилизация за каквато и да е кауза. Те са в постоянен контакт, действат рамо до рамо и не хранят особен респект към органите на реда. Ядрата на футболните агитки са чудесна бойна група, способна да атакува бързо и ефективно.

Наричат себе си ultra.

Ultra значи краен, готов на крайности. В тяхната терминология добавят и "солидарен, част от групата и верен на идеята". Този, който седи зад емблемата и знамето, без въпроси и съмнения.

Свързва се с клубна принадлежност, която разделя групите в общността. Но когато не става дума за футбол, ultra може да бъде много силно оръжие в ръцете на лидер с идеи, амбиции и ... политическа поръчка.

Това е армия

От година и половина насам Елена Ваташка оглавява Сдружението на българските футболни привърженици. Там са представители на фенклубовете на най-популярните отбори у нас - ЦСКА, Левски, Ботев, Локомотив (Пд), Берое... Армията вече е организирана. Регистрирана и узаконена.

Дали имат политически амбиции все още не е ясно. Но е очевидно друго, че следят политическия дневен ред и някак по презумпция покрай футболната любов идва националистическото действие. Както те си го разбират - от паметника Левски, до Катуница и обратно.

Зад Сдружението на българските футболни привърженици за момента седят стотици късоподстригани и добре сложени момчета, които крещят националистически лозунги. Говори се за "предаване на интересите на България", искат се арести за елита на ДПС и намеса на ДАНС.

Такава армия не означава само сила на улицата. Има и друга гледна точка - зад Ваташка, Дучето и Гугутката седят хиляди потенциални гласоподаватели - все сърцати момчета, които могат да бъдат побутнати - неволно или нарочно - в една или друга посока, ако се създаде стимул и ситуация.

И Дучето, и тарторите на "синята" агитка не криеха контактите си с Бойко Борисов в дълги периоди, в които правителството на ГЕРБ сериозно се намеси във футбола, търсейки спонсори и "решавайки проблеми" на футболните клубове със замах.

Публична тайна е, че ВМРО получи сериозно съдействие от Дучето и фенклубове на Левски на последните парламентарни избори. Да имаш зад себе си такива момчета е оръжие, включително и при такъв тип преговори. Можеш да предложиш доста гласове анблок - с всички условности на подобна "сделка".

Така е станало през 2013-а, твърдят информации (разбира се, неофициални), въпреки че и това не помогна на "воеводите" без чета, които сега са на път да се превърнат в чета на проектополитика Бареков.

Тази игра обаче не доказва със сигурност, че надигащата се активност на новото футболно сдружение обслужва определени интереси. Да се търси политическа поръчка в действията на запалянковците е прибързана хипотеза, защото националистическата карта може да се хвърля на масата и без ръката да е форсирана от задкулисна игра.

Това често се случва в общество, потънало в отчаяние и безидейност. То се оглежда за лидер и силна ръка, която да последва в битката с "тях" - върхушката, довела нещата дотук. Или с „тях" - различните.

Една жена в най-мъжкия свят

Ваташка изглежда достатъчно амбициозна, опитна и с онзи особен пламък в очите, за да поведе движението на феновете. Очевидно е уважавана в средите на ултрасите, за да бъде техен лидер, а нейната яростна защита на патриотизма минава през котвички като „смазан народ", „потурчване", „антидържавна дейност" и други.

Подготвена с познаване на законите и нормите, тя участва в 8-месечното писане на „мажоритарния" и „написан от народа" нов Изборен кодекс под егидата на Мая Манолова, който в крайна сметка не доведе до никакви съществени промени в изборните правила.

Също толкова противоречива е историята на ultra движенията у нас и политическата им активност. Още през 90-те години около "Кравай" стотици футболни фенове носеха символи на националсоциализъм, по-късно имаха за сборен пункт централата на БНРП. Те бяха на първа линия при събитията от януари 1997-а и януари 2007-а. Все по-организирани и смели.

В седмиците на мащабни протести през 2013-а футболните фенове бяха мащабно представени и в двата лагера. Без съмнение - като наемни бойни единици.

Части от тях атакуваха парламента, централите на БСП и ДПС, в летните вечери. Крачеха начело на хилядните протести срещу правителството. Други отряди пазеха сградата на "Атака", както се разбра тогава - срещу 30-40 лева дневна надница.

Да напипаш границата между стотиците или хиляди, излизащи по улиците с българско знаме от чисто патриотични подбуди, и онези, които получават пари за това, не е лесно. Вероятно винаги има микс и от двете.

Рано е да се прецени накъде отива движението на Ваташка, Дучето и Гугутката. Засега това са отряди от фенове, които се събират по улици и площади. Имаше инциденти и арести, заговори се за провокации. Но не и за политическо кукловодство. Само за национализъм и радикализъм. Оценката обаче е далеч от крайна.

Oще: агитки  атака  вмро  дпс  елена ваташка  национализъм  политика  ултрас  футбол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.