Наградите - като театъра, театъра - като наградите | webcafe.bg
Webcafe

Падането на ИКАР

Делян Илиев
29.03.2010, 18:17 (обновена 30.03.2010, 14:04)
Мария Сапунджиева

Снимка: © БГНЕС

Мария Сапунджиева взе тазгодишната награда ИКАР за главна женска роля

Според мита, за да избяга от остров Крит и цар Минос, гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал, издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил.

Като че ли в последните години театралните награди ИКАР, гордо връчвани от Съюза на артистите в България, са тръгнали по стъпките на кръстника си. От година на година опитите за "монументално събитие", "пик на българското творчество", "бляскава церемония" и "грандиозен шоу-спектакъл" (все цитати на председателя на САБ около церемониите през тази и миналата година) категорично остават на ниво "всяка жаба да си знае гьола".

ИКАР-ите вече са доста подценявана и по-скоро присмешлива награда. Пределната предсказуемост както на номинирани, така и на наградени театрали прави събитието меко казано не-интересно. Въпрос на време е то да се превърне в някакво редово слабо представление, което обаче се играе само веднъж в годината.

Причините за този срив най-вероятно са много и комплексни, но ще си позволя да изредя няколко, които според мен са най-важни. Първо. слабият ни театрален афиш е абсолютен факт и който не е съгласен, че качествените, не-обслужващи публиката и дърпащи културата на балкано-ашлашкия ни дух нагоре представления са по-скоро изключения, или почти не се интересува от театър, или има роднина по тези институции, или е просто не особено интелигентен. Слаба ракия - слаба забава, както казваше дядо ми.

Второ - абсолютно непонятният за мен стремеж на организаторите, сценаристите, режисьорите и, предполагам, най-вече на председателя на всяка цена да се правим на оригинални, церемонията да е със страхотна, видите ли, концепция и т.н.... Това води до страхотна пошлотия в крайния резултат; даже вече и не разсмива, а по-скоро отблъсква хората. Българинът, или поне интелигентният българин, вече достатъчно е обръгнал, за да се отвращава от всякаква показна претенциозност, каквато лъха от наградите ИКАР.

И трето - присъствието на почти едни и същи имена сред номинираните и наградените всяка година. И, моля ви, ако сега си мислите - "ами те едни и същи правят добри неща", уверявам ви, това не е така. Просто комисията може да си вдигне задните части и да гледа по повече от 10-11 представления за цял сезон. Също може да излезе и извън София. Нивото на провинциалните ни театри не е впечатляващо, но има находки, ако човек ги потърси.

Въобще, желанието на САБ (който съюз, впрочем, някой знае ли с какво точно се занимава, освен с ИКАР-ите?!) да полее суетата на жалкия ни театрален "елит", както сами се наричат някой режисьори и актьори, става вече повече от нелепо. Върхът на наглостта беше на тазгодишните награди, когато пред Народния театър имаше червен килим, до който номинираните бяха докарани със скъпи автомобили... Без коментар.

Oще: икар  награди  театър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

2 r_p_mc | 29.03.201022:02

втф ?! това са пълни глупости
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 29.03.201021:59

Първо. слабият ни театрален афиш е абсолютен факт и който не е съгласен, че качествените, не-обслужващи публиката и дърпащи културата на балкано-ашлашкия ни дух нагоре представления са по-скоро изключения, или почти не се интересува от театър, или има роднина по тези институции, или е просто не особено интелигентен
   

оценка

+0 -0