Безопасно ли е секциото | webcafe.bg
Webcafe

Безопасно ли е секциото

Златина ДимитроваWebcafe.bg
19.05.2015, 16:33 (обновена 22.05.2015, 17:42)
раждане

Снимка: © Getty Images

В 3 до 6 раждания на всеки 100 000 има смърт на родилки, като в по-голямата част от случаите става дума именно за състояние на белодробна тромбоемболия, което трудно може да се предотврати или предскаже

Раждането и смъртта могат и да вървят ръка за ръка, когато става дума за литература или философия, но когато съвпаднат в реалността, шокът е неописуем.

Преди дни 29-годишна жена почина след раждане със секцио в частна клиника в София. Клиниката „Д-р Щерев" е избрана предварително, след препоръки от познати. Бременността преминава гладко, без оплаквания и проблеми. Преслава Първанова влиза за операция на 14 май. Раждането протича без усложнения и при спазване на всички медицински стандарти, според обясненията на болницата. На следващия ден жената внезапно колабира. Екипът на болницата реагира незабавно и пристъпва към реанимиране на пациентката.

Информация за инцидента до медиите е подадена от клиниката с обяснение за причините за смъртта на 29-годишната Преслава Първанова. Близките на починалата не обвиняват болницата за нищо, искат просто да разберат какво се е случило.

Според болницата смъртта е настъпила по „непредотвратими за съвременната медицина причини". Те подчертават, че пациентката е приела предишния ден лекарство за разреждане на кръвта и през бременността е била подложена на стандартната за такова раждане терапия с аспирин протект и хранителни добавки, като от болницата не уточняват какви са те.

Като причина за смъртта се посочва масивна белодробна тромбоемболия.

Какво представлява тази диагноза?

На пресконференцията след инцидента това състояние е определено като основна причина за внезапна смърт при родилките в развитие страни, разполагащи с добре оборудвани отделения и опитни екипи. Самото състояние се определя като кошмара на всеки лекар, защото дори и да се реагира бързо, няма гаранции, че пациентът ще бъде спасен.

Това, което води до белодробна тромбоемболия, е дълбоко-венозната тромбоза. Тя може да се предизвика след залежаване, разширени вени, травми, счупвания на крайници, обезводняване и др. Образуват се тромби във венозната система, най-често на краката.

Висок рисков фактор за появата й са операции в малкия таз, каквото е цезаровото сечение. За да се избегне, пациентите се третират с хепарин за разреждане на кръвта, взимат се и други мерки. Всеки, който ляга на операционната маса, получава профилактика (физична или медикаментозна) за дълбоко-венозна тромбоза.

Във висок процент от случаите това води до белодробна тромбоемболия (над 60 на 100 от случаите).

Това е най-сериозното усложнение, което може да възникне.

То се получава при откъсване на тромб. Тогава той тръгва към белите дробове. В част от случаите това не е смъртоносно и може да се улови навреме - ако тромбът е малък и запуши по-дистален съд, има шанс пациента да оцелее при адекватна диагностика и поведение. Когато обаче случаят не е такъв и откъсналият се тромб е по-голям, се получава масирана белодробна тромбоемболия - запушва се „магистрален" белодробен съд и лекарите са с вързани ръце. Те не могат да направят нищо, за да спасят пациента.

Белодробната тромбоемболия е и основата причина за смърт при родилки в развитие държави. Рискът от появата й при секцио е значително по-висок.

Рискът при секцио

Според доцент Атанас Щерев в България ражданията със секцио са около 26 на 100 от всички раждания. Изследвания обаче дават значително по-висок процент - малко над 40% към края на 2014 година. Ако се съди по данните от последните години, всяка година броят на жените, пожелали да родят със секцио, нараства с по 2-3 процента. През 2012 година ражданията със секцио са били 36%, през 2013 - 38.4%, а през 2014 - 41%.

За много майки този вариант изглежда по-безопасен, по-щадящ и за майката, и за бебето.

Медицинската техника и оборудване са се усъвършенствали до степен, в която коремната операция, каквато е секциото, да изглежда безопасна. Ясна е продължителността на операцията, затова е предпочитана и от лекарите, които могат да преценят за какво време ще приключи раждането, вместо да стоят дълги часове след края на работния ден, докато бебето се роди по естествен път.

Въпреки това обаче при оперативната намеса се увеличава опасността от майчина смъртност. В 3 до 6 раждания на всеки 100 000 има смърт на родилки, като в по-голямата част от случаите става дума именно за състояние на белодробна тромбоемболия, което трудно може да се предотврати или предскаже.

Акушер-гинеколозите в България от години сигнализират за проблема с увеличения брой на раждания чрез цезарово сечение. През последните пет години се предлагат различни идеи, свързани с финансова бариера - според някои специалисти трябва цената на секциото да се увеличи до толкова, че ако е по-желание, а не по спешност, да достигне до 5 000 лева. Такава идея опитаха да прокарат през 2012 година от Асоциацията на акушер-гинеколозите. Според други - точно обратното. Трябва цените на двата вида раждане да се уеднаквят, за да няма изкушение от финансов стимул за болницата при оперативно раждане.

В България формално секциото не може да се случва по желание, без обективни медицински причини, които да го изискват, но обикновено документите се оформят така, че да има мотив за извършването му - най-често тесен таз или късогледство. Т.е. Независимо, че реално не е позволен изборът на секцио по желание, реално всяка жена може да го избере, дори без да се налага подобна операция.

Така или иначе - важно е родилките наистина да бъдат наясно какви са опасностите и на база рисковете да преценят как е по-добре да родят - естествено или със секцио. Защото ако не са наясно с рисковете, не могат да преценят и дали изборът, който правят не предопределя бъдещето им.

За случая в „Д-р Щерев" все още се чака официалното становище на Съдебна медицина, което да потвърди или отхвърли причината за смъртта на 29-годишната жена, посочена от болницата.

Oще: бебе  бебета  белодробна тромбоемболия  бременност  д-р щерев  масивна белодробна тромбоемболия  раждане  родилка  секцио  смърт на родилка  тромбоемболия  цезарово сечение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

8 alecsander | 23.05.201514:08

Изследвания в областта на психичните заболявания, проведени през 80-те години на миналия век показаха, че причина за незаразните заболявания при човека е инфекциозно заболяване, развиващо се в мозъка - http://fb.me/2DqvWzFv9. Заболяването е масово разпространено и обикновено протича в лека, хронична форма. Основната доза инфекциозни причинители се получават в момента на раждането поради охлузвания на неокосмените участъци на лицето. Причинителят прониква по оголените лицеви нерви и достигайки мозъка предизвиква десетки нарушения на неговите контролни, регулиращи и изпълнителски функции. Така се появяват раковите, психичните, неврологичните, ендокрините и пр. заболявания. При секцио това инфектиране се свежда до минимум – http://fb.me/1yhOmN5Am. Що се отнася до появата на венозни тромби при секцио, те имат връзка основно с професионалните умения на хирурга и способността за бързи, адекватни реакции на неговия екип.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

7 Виктория Пенелопова 07 | 20.05.201519:14

Показанията/противопоказанията за дадена оперативна намеса са основни и относителни. В последните могат да фигурират почти всички отделни случаи. Всеки човек е уникален и поради тази причина и нуждите му от лечение са такива. А това, дали АГ-специалистите "алармират" е много относително. Питам се, обаче, кой лекар има шанс срещу "желанията" на пациента, които, напоследък станаха водещи в редица клиники? На кого му се иска да стане обект на "черен списък" или на поредна жалба? Само се питам. Объркан
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 17:05

6 fleur | 20.05.201517:33

Лош късмет е имала жената и семейството и. При тези масови операции пак не е голям броят на фаталните усложнения. Проблемът с безмисленото секцио обаче стои. Не е вярно, че акушер гинеколозите алармират. На тях им е изгодно да оперират.
Подготвеното и осъзнато естествено раждане е преживяване за майката, несравнимо с нищо друго. Да се замислят бъдещите майки, да се подготвят, да посещават училища за бременни, да правят упражнения, да дишат. Нека операцията да е само тогава, когато няма избор.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

5 rare case | 20.05.201516:53

Всичко на този свят е относително опасно и относително безопасно. Това важи с най-голяма сила за медицината. Това, че оперативните техники и апаратурата напредват всеки ден, разбира се, намалява риска. Това, че медицинският екип съвестно и по протокол си върши работата, също. Не съм съгласна, че информираното съгласие е "бошлаф". Неговият смисъл е с разбираеми думи да се опишат манипулациите, ползата и рисковете от тях. То трябва да се чете внимателно, преди да се подпише. За съжаление, повечето пациенти черпят информация от форуми, а не директно от лекаря, на когото поверяват живота си.
Има ситуации, като тази в клиниката на доц. Щерев, която ни напомнят, какъв тънък конец е човешкият живот и колко много още медицината има да открива.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 20.05.201515:34

спирам се само на неоспорими факти:
1. съществува обективен риск, точно колкото каза д-р щерев,
2. съществуват абсолютни и относителни показания за секцио, преценката им е работа на екипа, формално по желание не може,
3. съществува разлика в заплащането в частните клиники при раждане с и без секцио,
4. съществува дълбоко незнание у пациентите и техните близки, т. е. информираното съгласие е пълен бошлаф и това не е по вина на конкретните лекари.
никого не обвинявам, но стоя зад написаното. Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

3 mima | 20.05.201514:22

А има и случаи, в които решава астроложката. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 10:47

2 valerianski | 20.05.201514:19

Не съм специалист. Ами май има случаи в които е задължително от гледна точка здравето на майката и бебето, има случаи на както си избереш, но най-лошото е че има и "модни" решения( за да не им се развали фигурата, формата на ...... и други)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 20.05.201513:37

Не съм специалист.Въпрос.Кой определя НЕОБХОДИМОСТТА от секцио–лекаря или родилката.И тук е въпроса за отговорността.
   

оценка

+2 -2