Европейска забрана на порното? | webcafe.bg
Webcafe

Европейска забрана на порното?

Webcafe.bg, по Huffington Post
08.03.2013, 17:17 (обновена 10.03.2013, 23:15)
порно

Снимка: © Getty Images

Забраната на порното онлайн ще доведе до нелегална порно индустрия

Европа е континентът, който е осигурил на света голите гърди на трета страница на вестниците и нудистките плажове, но тези снимки изглежда вече са на път да бъдат забранени в медиите - и дори в Интернет, ако Европейския парламент гласува скандална резолюция следващата седмица.

Ако съдим само по заглавието му, надали би се намерил някой, който да се възпротиви на резолюцията за "елиминиране на половите стереотипи в ЕС", внесена по повод Международния ден на жената.

Предложението е внесено от холандския евродепутат Картика Лиотард (само да кажем, че Холандия има закон от 1968 г., който насърчава голотата на обществените места с изключение на обществени пътища или ситуации, които дразнят околните), като препоръчва "забрана на всички форми на порнография в медиите," като включително се споменава "цифровата област."

Също така предложението включва идея за създаване на регулаторни агенции, които да разполагат с "правомощия да налагат ефективни санкции на компании и лица, насърчаващи сексуализирането на момичетата."

Вероятността за гласуване на всеобхватна забрана в рамките на ЕС на порното без съмнение е скромна

Реално ще са необходими многобройни доклади и гласувания, преди идеята да се превърне в нещо подобно на закон. Но общите формулировки в предложението вече притесниха мнозина, тъй като понятието "медии" в текста на проекта не е дефинирано.

Мнозина смятат, че забраната на порнографските изображения в медиите би имала положителен ефект в борбата срещу сексизма. Джаки Хънт, директор на организацията Equality Now в Лондон, коментира пред Huffington Post: "Медиите имат привилегировано място в съвременното общество.

Като организация Equality Now насърчава всякакви мерки, които се стремят да изградят осигуряващо равни права и демократично общество, където жените и момичетата не се налага да преживяват предразсъдъци и да се боят от физическа или психологическа злоупотреба."

Кристиан Енгстрьом, шведски евродепутат от Пиратската партия, обаче обобщава сериозни критики към предложението

В блога си евродепутатът заявява следното: "Както винаги, дяволът е в детайлите. До известна степен, точният смисъл на това предложение за забрана на порнографията е неясен, тъй като нито резолюцията от 1997, нито текстът, по който ще се гласува следващата седмица, съдържа някаква дефиниция какво се има предвид под "в медиите".

"Списанията и кабелните телевизии без съмнение се смятат за "медии" от повечето хора, но какво става с Интернет? Без ясна дефиниция на "медии" в която и да е от двете резолюции, отговорът не е очевиден от прочитането на двата текста", казва Енгстрьом.

"Това очевидно е пореден опит да бъдат заставени Интернет доставчиците да провеждат политика на контрол какво гражданите могат да правят в Интернет, не по законодателен път, а чрез "саморегулация".

Това е нещо, на което сме ставали свидетели и преди, в много различни предложения, и което е една от големите заплахи срещу свободата на информацията в нашето общество.

И въпреки че напълно съм съгласен, че елиминирането на остарелите полови стереотипи в ЕС е достойна цел, със сигурност ще гласувам срещу тази резолюция следващата седмица."

Гласуването на предложението не е юридически обвързващо за страните-членки, ако бъде одобрено, но би могло да стане част от бъдещо законодателство

Въпросът вече предизвиква осезаемо напрежение онлайн. Енгстрьом съобщава, че е получил стотици имейли по темата, както и доста от колегите му в европарламента.

Същевременно обаче той разкрива, че впоследствие техническата система на Европарламента е започнала да блокира такива писма.

"ИТ отделът на Европарламента вече блокира доставката на имейли по този въпрос, след като няколко от членовете на парламента са се оплакали, че получават "спам" по темата от граждани.

Според мен това е позор - каква демократична легитимност би могъл да има Европарламентът, ако приема мнението от гражданите по актуален въпрос като спам? Председателят на Европейският парламент ще получи оплакване за тази недемократична практика."

Оказва се обаче, че дори организации за безопасността на Интернет заявяват, че не биха подкрепили подобно предложение. Джон Кар, секретар на британската организация Children's Charities' Coalition on Internet Safety, коментира, че "макар да е разбираема тревогата на хората за порното, което децата биха могли да видят онлайн - и това е нещо добро, не можем да си представим как подобно предложение би получило подкрепа; то е твърде нелиберално и твърде непрактично."

Исландия вече се превръща в ролеви модел за забраната на порнографията онлайн

През февруари исландски политик внесе предложение за забрана на Интернет порнографията, което бързо бе разкритикувано от защитниците на свободата на словото. Напомняме, че порнографията в печатни издания и стриптийз клубовете вече са забранени в Исландия.

Миналата седмица международна група от борци за защита на свободата на словото, активисти и представители на академичните среди разпространи отворено писмо до министъра на вътрешните работи на Исландия Огмундур Йонасон, което порицава предложението за забраната на порнографията онлайн.

"Исландия е либерална демократична държава, която не бива да се превръща в образец за подражание в областта на Интернет цензурата," гласи писмото.

То предупреждава, че блокирането на порнографското съдържание онлайн "може да създаде търсене за нелегална порно индустрия, нерегулирана и почти гарантирано свързана с други незаконни дейности."

Oще: граждани  европарламент  забрана  интернет  медии  общество  порно  резолюция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

19 NannyOgg | 11.03.201320:04

Не е забрана на порнографията крайната цел, по-скоро пак се протягат ръчици за контрол върху нета, този път под привидно благовидна цел и с благонравни намерения. И не е ясно за какво се борите в коментарите по-надолу, европейците отдавна сме ги изпреварили, порнографията у нас е определена като престъпна, какво още да се забрани ...

Наказателен кодекс
чл. 159 (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който разпространява чрез интернет или по друг подобен начин порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

18 Fedar | 11.03.201319:40

Преди немалко време, руските комунисти искаха да изнасят комунистическа революция по света. В по-нови времена, ислямските фундаменталисти искаха да изнасят джихад по света. Сега дойде времето на скандинавските феминацисти да изнасят феминацизъм из Европа и света.

На русолявите и бледи хомоси и недо*бани грозни лелки-лесбийки не им стига да инкриминират опитите на мъжете да свалят жени (http://www.tennis-x.com/xblog/2009-10-21/2531.php), ами вече искат да направят подсъдно и последното мъжко удоволствие. Следващата стъпка ще е закон за принудителна кастрация на всичко хетеросексуално мъжко, за да се задоволят най-накрая бляновете на дъртите скандинавски лесбоси да нямат конкуренция от фалоси.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

17 скучко | 11.03.201316:53

Бесен ДаВигоначукам тъпи, двулични, лицемерни европейски скопаци ниедни! Воайори и чикиджии недоклатени! muhihihihi България! ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

16 delight | 11.03.201314:12

Дянков не искал да вдигаме доходите със заеми, Европа забранява порното. Даже завалията дядо Николай не можа да си продаде часовника, че да плати тока за месеца. Тръгваме по горите да строим родови селища, щот’ скапания живот е обсебен от тъмните сили. Сеем си по едно кедрово дърво и ще щракаме с пръсти.

Взеха да ми се подреждат логично днешните теми в кафето
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

15 lele male | 11.03.201311:44

Определено е най-добре да си останем клозета на Европа! Глей кви ги вършат тез евроидоти в "кухнята" muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 11.03.201311:02

В порно филмите мъжете също са голи, нас защо ни пренебрегват така?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 11.03.201304:53

ако голо тяло се потопи във вана... телефона почва да звъни!
теорема на Бел muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 11.03.201300:21

Хари ти къде се разхождаш, из зоологическата градина ли? Смее се
Но поне хубавото е, че не изневеряваш на жена си (да бе вервам ти). Те и доматите са много вкусни с колците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

11 post deluvian | 10.03.201308:37

ако забранят порното, хората пак ще трябва да правят секс с хора, вместо с компютри, а това има купища гадни странични ефекти - забременявания, болести, ревности, скандали и проблеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

10 Гриша Димов | 10.03.201307:16

Приятели споделят, че не е правилно да се гледа порно, предразполагало към пасивност в крайна сметка. Идвало момент и не ставало за издигане на самолета.Живото порно по плажовете пък е още по-жестоко: леле, какви баби с увиснали се печат по пясъка ...ужасна гледка.
   

оценка

+0 -0