... Миришеш на младост | webcafe.bg
Webcafe

... Миришеш на младост

Webcafe.bg
21.06.2012, 13:14 (обновена 22.06.2012, 10:17)

Автор видео: Падре Еленин

Какво видя София на 20 юни? Унижените и оскърбените (по асоциация с романа на Достоевски, правилно се сещате).

Унижените

По обяд на жълтите павета се изсипаха хора от десетина общини - чиновници, горски (въпреки днешното изявление на министър Найденов, че забранил на служителите си да протестират в работно време), наети по програмите за временна заетост... Част от тях знаеха защо са там, другата - не, трети казаха да питаме организаторите. Ама и на кой му пука, един ден кяриш без работа, малко разходка до София, сладолед, купен на "Шишман" и така.

Унижените. Хората, които идват от малкия град и се връщат пак там. В малкия град има други правила, които определя местният феодален кръг. Не можеш да започнеш работа - и не можеш да останеш на работа, ако не му се подчиняваш. Кръгозорът е тесничък, хоризонтът - нисък. Не мислиш за излизане, освен да излазиш на четири крака.

Това е положението. Скачаш според тоягата, която те удря...

Оскърбените

Привечер по столичните булеварди тръгнаха другите. Оскърбените от властта, която си мисли, че всичко й е позволено - дори да подари горите на който си го е поръчал. Законно.

Преди години щеше да подари цял един природен парк Странджа. Какво от това, че властта беше друга?Властта винаги е един и същи механизъм. Само фасадната организация се сменя.

Сега пак ще подарява планини. А оскърбените от тази наглост ще се опитат да попречат. Все още не са минали в групата на унижените, където вярата, че ОТ ТЕБ ЗАВИСИ, е смазана - с нея и желанието да излезеш срещу статуквото, каквото и да е то. Изобщо да изразиш несъгласие със силните на деня и да го извикаш, не да го прошепнеш...

Може би в редиците на оскърбените са вървели и деца, чиито родители са от първата група - на унижените. Значи желанието да го направиш е двойно по-голямо - и заради тяхното мълчание.

"Ние не приемаме, което е прието,

дръжте ни, дръжте ни, падаме в небето..." (Из "Любовни булеварди на Стефан Цанев)

*Филмът за протеста дължим на окото и камерата на Падре Еленин.

 

Oще: витоша  еколози  протести  събиране  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

19 Meteora | 23.06.201223:06

Ми ние - с АТВ-тата, да мрем ли!?
Вие ли ще ни давате въжетата за бесене или от профсъюзите ще ни ги раздават срещу подпис!?

П.С.: Гайда имам в багажника на АТВ-то! Като видя едно харно ширине, спирам и засвирвам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

18 Von Bl | 22.06.201221:23

Боби и Крив Макарон; И по дъртите, не се даваме май? Пък и при нас, свободата не беше даденост,няма да спорим. Надявам се на пълен успех....Ако /надебелеят/ нещата, и ние ще се включим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

17 Bobby_gBG | 22.06.201212:41

Мен лично, единствено ме изненадва, че една много тясна възрастова група от хора е дейна и поема тежеста на събитията. Предимно хора около 30. Както съм и аз. Явно сме големи късметлии, че сме се родили твърде рано, за да бъдем погълнати от комунистическата машина, и твърде късно, за да ни обезличи прехода. Радвам се и аз съм част от тези събития, които ще преодпределят развитието на нашето общесто за напред.
----------------------------------------
ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

16 Крив Макарон | 22.06.201200:29

Ние не сме оскърбени, а възмутени. От няколко години върви атаката срещу Витоша. От начало проблемите бяха в сферата на екологията. После станаха лични, докато не уволниха Тома Белев. Сега проблемите са законодателни. И това предизвика гражданско недоволство на хиляди.
От начало на протести, заради закона за горите отидоха 30-40 човека. Изглеждаше несериозно. После почна да става ясно, че това не е проблем с екологията, а е институционален проблем. Обслужват се частни интереси, в нарушение на европейски директиви и националните преоритети за опазване и развитие на защитените територии.
Медиите от своя страна умишлено скриват гражданаските мотиви на протестиращите. Маскират протестите като "екологични". Това е измама. Протестите са срещу "законното" безвластие и мутренския елит, застанал начело на държавата.
Мен лично, единствено ме изненадва, че една много тясна възрастова група от хора е дейна и поема тежеста на събитията. Предимно хора около 30. Както съм и аз. Явно сме големи късметлии, че сме се родили твърде рано, за да бъдем погълнати от комунистическата машина, и твърде късно, за да ни обезличи прехода. Радвам се и аз съм част от тези събития, които ще преодпределят развитието на нашето общесто за напред.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

15 Von Bl | 21.06.201217:49

Боби, май и Макалистър също го цитираше дословно/закона/ ама в,коя тема...утрепай ме, не се сещам. Не е необходимо да го четеш със запетаите, този закон...няма смисъл. Цялата работа е за ликвидирането на, най стария ски курорт у нас; Витоша. Виждам много хора не знаят, аджеба за какво става дума? Без да съм еколог, го казвам без притеснение; Витоша е последната/ барикада / пред наглеците и им бърка в очите от край време. Просто и ясно; Много близо е до София, Става за каране, кара се до средата април. Съоръженията са някои много статри, но има и запазени с много ресурс в тях визирам горното лале, което е работило много малко, кабинката също си става? Развитието на Витоша не е необходимо да бъде толкова пространствено и едрогабаритно, тези мега проекти са химера, демек неизпълними и това е целта. Горе може с подмяна на 1 лифт/романски/ 3 влека/спас,иван, ч.връх/ ремонт на заека...всичко да е ок, пък ако някой въстанови конярника и учебния плац на Тинтява? Нещата стават наистина европейски...има десетки зарязани хижи и станции, какъв е проблема да се ремонтират? Но при това положение закъсва Банско? Не няма толкова писти, но е близо до София, точно това го няма никъде, ама съвсем. Аз лично така го виждам и разбирам. Извинения за Моргана...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

14 Mile Manolov | 21.06.201217:48

fata morgana | 21.06.201216:24
населението по планините е съставено от скромни, отзивчиви и гостоприемни хора
--------------------------

мне е верно... говеда сме си фром секаде! ма за дома сме си добри muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

13 Bobby_gBG | 21.06.201217:07

8 Von Bl | 21.06.201215:39

Нани Огг, го постна целия закон с подробности, няма да се повтаряме...Иначе цялата работа тук, е конкретно за Витоша. Витоша пречи, на един човек...и то много.
-------------------
А в коя тема точно може ли да кажеш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

12 fata morgana | 21.06.201216:24

Вон, около 1200 м надморска височина, сега го проверих в Гугъл!
Не бия отбой. Просто помниш ли ‘91 и ’ 97 година едни други всенародни протести?
Официално и Арабската пролет тръгна от фейсбук.
Виж обикаляла съм много по разни планински язовири и съм забелязала, че населението по планините е съставено от скромни, отзивчиви и гостоприемни хора.
В Пловдив има комбинат за цветни метали, който замърсяваше Горно-тракийската низина и беше причина за много болести. Решиха да го затворят по тази причина. Но жителите на село Куклен въстанаха, че ще останат без работа. Можеш да си представиш колко силно ги намразихме пловдивчани тогава. В момента цялото производство на КЦМ се преустройва: срива се всичко из основи и се прави наново екологосъобразно, филтри, всичко – това е директива на Евросъюза. Това противоречие винаги съществува. Но като цяло в посока екология се работи много – вече не се прави нито едно депо за отпадъци в България, без да се сложи изолиращ екран, който да попречи на проникването на замърсени води в подземните, върху големите насипища от руда се слагат покрития, с трева отгоре, така, че да не се запрашава въздуха. Работи се много в тази насока.
Аз съм съгласна с вас – срещу олигархията трябва да се рита.
Това, което откровено не разбирам, е дали, ако тези, които защитавате удържат победа, ще има някакво развитие в планинския туризъм или ще се чака още 10-15 години, през които ще се надяваме някой по-съвестен да се заеме с това.
И другото, което леко ме гложди е дали всичките тези протести не са в интерес на „по-съвестния” , който евентуално ще дойде.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

11 lele male | 21.06.201216:07

Вон, не бъди гаден де! Коментара към Моргана визирам. Не си такъв човек, но се дразниш в момента, защото това ти е болна тема.
И аз още не мога да взема страна. И преди... още през зимата казах, че истината е някъде по средата... а и доколкото разбрах, май вече са стигнали до някакво споразумение. Но това, което ме радва най-много от цялата история е, че управляващите се стреснаха и си спомниха, че ни има... все пак!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 21.06.201215:41

боби, от друга страна, черноморието е бетонирано абсолютно незаконно, едва постфактум са пореправяни закони, така че наште ора да си озаконят бараките... а те са си верно бараки.
   

оценка

+0 -0