Последният нинджа | webcafe.bg
Webcafe

Последният нинджа

Webcafe.bg, по BBC Magazine
23.11.2012, 16:29 (обновена 27.11.2012, 11:29)
Нинджа

Те не са просто наемни убийци

Ерата на шогуните и самураите отдавна си отиде, но в Япония все още се крие един, може би двама, живи нинджи. Мистериозни специалисти по шпионажа и тихите мокри поръчки, нинджите предават мрачните си умения от баща на син.

Те винаги са били мистерия. Наемани са от знатни самураи, за да шпионират, саботират и убиват. Тъмното им облекло оставя единствено очите непокрити.

Мълчаливи и тънещи в сенките, нинджите разполагат с цял арсенал от оръжия, започвайки от шурикен (метални островърхи звезди и шипове) и фукия (тясна тръбичка за изстрелване на отровни стрели). Известни са с уменията си да боравят с меч, с бързината и ловкостта си.

Повечето от мисиите им били секретни, така че за тях се пазят много малко официални документи. Филмовата индустрия опитва с въображение да вдигне булото на екзотичните нинджи, придавайки им нечовешки качества.

„Това е невъзможно, защото колкото и да третират, нинджите са хора", казва Джиничи Каваками, последният японски майстор - нинджа, който иначе е 63-годишен инженер.

Все пак, вярно е, че те са се обучавали да прекосяват водни пространства в изправено положение - с дървени дъски на ходилата си и бамбуков прът за оттласкване.

Семейството на Каваками, който е неговият 21-ви ръководител, се нарича Бан и е сред 53 фамилии, които съставят клана на нинджите Кога (Кока), един от няколкото в страната на изгряващото слънце.

Каваками бил посветен в бойното изкуство „нинджицу" на 6-годишна възраст. „Мислих си, че това бе просто игра", спомня си той, когато учителят му го повикал за първи път.

„Дори се чудих дали не ме обучава да бъда крадец, защото ме учеше как да се промъквам тихо", допълва Каваками. Стигнало се до смесване на лекарства и самоделни експлозиви.

„Все още мога да смесвам билки, така че да правя отрова, която не е задължително да убива хора, но може да ги накара да си мислят, че имат заразна болест", твърди той.

Когато станал на 18 години, Каваками наследил древните стивъци на клана. Другият известен клан на нинджи се нарича Ига.

Техният принос в историята съвсем не е маловажен - нинджите на двата клана работили за шогуна Иеясу Токугава, който обединил Япония след векове граждански войни през 1600 година, когато спечелил битката при Секигахара.

Това е едно от най-известните кръвопролития в историята на страната, в което участват 160 000 самураи.

Нинджите не са били просто убийци, както някои хора вярват заради филмите, допълва Каваками. Тези сурови войни са имали работа, както всички останали - някои са били фермери, други - амбулантни търговци. Така са прикривали шпионската си дейност.

84-годишният Маасаки Хацуми също може да бъде носител на титлата „Последният нинджа на Япония". Той твърди, че е лидер на друг клан на нинджи - Тогакуре, и е основал международна фондация за бойни изкуства „Буджинкан".

„В чужбина имаме военен и полицейски персонал", твърди Хацуми, докато тече тренировъчният процес в базата му в град Нода, префектура Чиба.

Малкият град не е място, където се очаква да се видят много чужденци. Но размерът на тамошното дождо (зала за обучение) е колкото 48 татами (терен за състезания по джудо). Там е пълно с хора, които следят всяко движение на Хацуми.

Сред последователите на възрастния японец е и британецът Пол Харпър, който всяка година посещава лагера поне за няколко седмици. Хацуми е бил съветник по бойните изкуства за редица филми, включително и за Джеймс Бонд.

И Каваками, и Хацуми са категорични в едно - няма да посочат свой наследник.

„Сега имаме оръжия, интернет и много добра медицина, така че изкуството на нинджите няма място в съвремието", казва Каваками. Вместо да обучи следващият майстор на нинджите, той решава да преподава историята на тези мистериозни бойци в университета „Мие".

Наследник няма да избира и Хацуми, въпреки многобройните му ученици.

„Наследникът на клана трябва да бъде избран от съдбата. Такъв човек не съществува", казва той.
Все пак, мълчаливите нинджи няма да бъдат забравени. Посетители от цял свят посреща музеят в град Ига, където специално обучена група показва трикове от изкуството на тайни господари на смъртта. Едночасовото им представление е шумно и вълнуващо.

Мистерията си е отишла - дори преди последният нинджа да си е отишъл.

Oще: джиничи каваками  нинджи  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

6 Гриша Димов | 27.11.201200:15

Сега е ерата на парламентарните нинджи- едните люспят другите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 25.11.201211:02

Тия тръбиии-гониха ме едни песове из складовете на Топливо-Варна,дека ги крадяхме.Пък като намажеш върха на фунийката,направена от страница на Некерман или Жената Днес с лак за нокти-ставаше за многократно използване.Ако я намериш.И топлийки слагахме.Пък със скобник,бях станал като снайперист.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 25.11.201202:33

и фукия (тясна тръбичка за изстрелване на отровни стрели).

е от къде сме го взели ние па играехме на фунийки с алуминиеви тръби дълги по един метър
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

3 Von Bl | 24.11.201221:07

Третира по стивъци, все пак Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 24.11.201219:33

рев
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 24.11.201216:50

Смее се бг башбилюкбашията ,също е нинджа! жълта при това.....
не знам цвета от тиква ли е ,или от говна Смее се
   

оценка

+3 -1