Щамовете са устойчиви на антибиотици, рискът за глобална епидемия е малък | webcafe.bg
Webcafe

Европа губи борбата със супербактериите

Webcafe.bg , По BBC
11.04.2011, 15:50 (обновена 13.04.2011, 11:18)
Индия, беднотия

Снимка: © Getty Images

В Индия 650 милиона души нямат достъп до тоалетни с течаща вода...

Устойчивите на антибиотици инфекции са достигнали безпрецедентни нива и вече надвишават способността на хората да се борят с тях чрез съществуващите лекарства, предупреждават европейски здравни експерти.

Всяка година в ЕС над 25 000 души умират от бактериални инфекции, които са в състояние да надхитрят дори най-новите антибиотици. Според Световната здравна организация ситуацията е станала критична. Спешно е необходима обединена стратегия за създаване на нови лекарствени средства, заявяват от организацията.

Ако отивате в Индия и Пакистан за операция, внимавайте за суперзараза

Без съгласувани усилия в тази насока хората може да се наложи да се справят с "кошмарния сценарий" на световно разпространение на нелечими инфекции, предупреждава СЗО. Един от примерите за такова заболяване е супербактерията "Ню Делхи" (NDM-1), наскоро открит при британски пациенти.

Те са донесли инфекцията в Обединеното кралство при завръщането си от страни като Индия и Пакистан, които са посещавали за медицинско лечение и козметична хирургия.

Супербактериите се оказват резистентни дори на беталактамазни антибиотици - което е притеснително за експертите, тъй като те са едни от най-силните фармацевтични оръжия на човечеството; такива антибиотици се използват при борба с трудни за лечение инфекции, устойчиви на други лекарства.

Изследователите от университета в Кардиф, открили суперщама през август миналата година, сега твърдят, че бактерии с тази нова генетична устойчивост на антибиотици са замърсили източниците на питейна вода в Делхи, което означава, че евентуално милиони хора са потенциални преносители на заразата.

Супербактерията присъства в питейната вода и канализацията в Ню Делхи

Тимъти Уолш и екипът му са събрали между септември и октомври 2010 г. 171 проби от филтрационна вода и 50 образци от обществено достъпни източника на чешмяна вода - от места в радиус от 12 км от централната част на Ню Делхи. Генът NDM-1 е бил открит в два от 50-те източници на питейна вода и в 51 от 171-те образци на филтрационни води.

По-притеснителното е, че генът се е разпространил в бактерии, които причиняват дизентерия и холера, които лесно могат да бъдат предадени от човек на човек чрез замърсена от канализацията питейна вода. "Орално-фекалното предаване на бактерии е разпространен проблем по цял свят, но потенциалният му риск варира според стандартите за санитарна хигиена.

В Индия този тип предаване на зарази представлява изключително сериозен проблем... 650 милиона от жителите на страната нямат достъп до тоалетни с течаща вода, а още повече вероятно нямат въобще достъп до чиста вода," предупреждават учените в статията си, публикувана в изданието "Lancet Infectious Diseases".

СЗО координира общи усилия за разработка на нови лекарства срещу щама

Учените призовават за спешни мерки от здравните власти по цял свят, за да се намерят начини да се преодолее резистентността на новите щамове и да се предотврати глобалното им разпространение.

Регионалният директор на СЗО за Европа Жужана Джакаб заяви: "Антибиотиците са много ценно откритие, но ние ги приемаме за даденост, употребяваме ги прекомерно и по неподходящи начини: вече съществуват бактерии, които не са податливи на каквито и да е лекарства.

Като се има предвид растежът на пътешествията и търговията в Европа и по света, хората би трябвало да са наясно, че докато всички страни не преодолеят този проблем, никоя държава сама по себе си не би могла да бъде в безопасност."

Британската Агенция за защита на общественото здраве обяви, че следи отблизо разпространението на NDM-1. "Първият случай на бактериална инфекция с подобна устойчивост бе идентифициран през януари 2008 г. Следенето на тази резистентност започна през 2009 г., след идентифицирането на още идентични случаи," съобщават от агенцията. До момента броят на заразените с HDM-1 в Обединеното кралство е около 70 души.

За туристите в Азия опасността е малка, освен ако се оперират там

Агенцията все пак твърди, че рискът от заразяване за пътешествениците в Азия, които не са подложени на медицинско лечение, е минимален. "Ако граждани на ЕС заминават за хирургически процедури в чужбина, те би трябвало да проверят дали в клиниката са налице подходящи мерки за контрол на инфекциите," допълват британските здравни власти.

Oще: антибиотици  бактерии  великобритания  вода  зараза  индия  инфекции  канализация  пакистан  резистентност  сзо  холера  щам 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

3 Непиещ | 12.04.201111:16

Знаете ли как се борят по света с тези инфекции. Човекът влиза в болница и там се лекува като чумав* докато или го излекуват, или докато умре. Познайте как е у нас? Изчакват си пациентите дните на пътеката и си заминават да сеят резистентни щамове навред!? Касата плаща до 720 лева за застрашаваща живота инфекция, а понякога антибиотика струва 4000 лв. Защо нищо не се пише за българския принос в разпространяването и селектирането на резистентни щамове? Защото е свързано с компетентността на министър , шеф на НЗОК и съответен "консултант" /който между другото взема 9000 лв. , за да "изработи пътеката" , или да препише старата/. Само за протокола: по смисъла на закона лекарската некомпетентност е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Това важи само с едно изключение: ако лекари гласуват в народното събрание /нарочно го пиша с малка буква/ или лекари чиновници взимат управленски решения.
*Под ЧУМАВ се има предвид , че пациентът е изолиран от околния свят и достъпът до него е строго ограничен с всички предпазни мерки за пациента, персонала и обществото. За съжаление скъпо, но единственото доказано ефикасно. Иначе, ако можете да си позволите да се лекувате с антибиотици за 4 бона, няма за какво да се тревожите.
Извинявам се за дългия коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2010, 12:36

2 minuvach | 11.04.201118:32

The Walking Dead

Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 11.04.201116:31

Шампионата по крикет без мангалите ще е скучноват ^^
   

оценка

+0 -0