ВСС, Винаги Слушкащ Съвет | webcafe.bg
Webcafe

ВСС, Винаги Слушкащ Съвет

Ясна Николаева
12.11.2012, 20:47 (обновена 07.01.2013, 23:17)
За един нов-новеничък ВСС*

Снимка: © Parlament.bg

ВСС като по поръчка

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) закръгли първия си месец. На пръв поглед времето може да изглежда малко. Всъщност обаче се оказа напълно достатъчно за кадровиците да натворят куп "чудеса".

Последните две - от четвъртък, 8 ноември, показаха ясно, че този съвет няма да е по-различeн от предишния, че макар и в него да се чува глас на опозиция, той се пренебрегва тотално, и че ГЕРБ могат да разчитат не само на 11-те от членовете, пратени в съвета от парламента, но и на стабилна част от магистратската квота. ВСС като по поръчка. С три думи - Винаги слушкащ съвет.

Първо - удобните правила за удобния главен прокурор

ВСС направи показателни промени в начина, по който ще се гласува за главен прокурор. Направи го като по предварително зададен сценарий, така че да обслужи кандидатът на ГЕРБ за главен прокурор - шефът на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Усещането се засили и защото никой от проводниците на промените не успя да обясни с разумни и разбираеми аргументи какво ги налага.

Гласуването няма да е с бюлетини, както винаги досега, а с електронната система на съвета. И вместо да се гласува за кандидатите по азбучен ред (както впрочем те се изслушват), ще става по реда на постъпването на номинациите. Едва дочакали края на заседанието, 7 души от ВСС се изстреляха към деловодството на съвета, за да гарантират първенството на Цацаров.

Това са Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Магдалена Лазарова, Галя Георгиева, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Соня Найденова. От тях единствено Кожарев и Георгиева са от магистратската квота в съвета, останалите петима са от парламентарната.

Всъщност, можеха направо да запишат - за избран се приема кандидатът, чиято номинация бъде внесена първа.

За втори кандидат засега се спряга зам.-главният прокурор Галина Тонева. Нейната номинация, макар и още да не е направена формално, се подкрепя отвътре от прокуратурата, както и от реформаторски настроеното малцинство във ВСС.

Тонева обаче има шанс най-много да блокира кандидатурата на Цацаров (за избор са нужни поне 17 от 25 гласа във ВСС), но не и да спечели срещу него. Ако няма избор на първи тур, процедурата ще стартира отначало и е възможно да се появят нови играчи.

Проблемът с електронния вот е, че няма как за всички кандидати да се гласува едновременно. И така въздържалите се при първото натискане на бутоните имат време да преценят как тактически да изиграят гласа си, ако има второ натискане. А ако се гласува с бюлетини, там силите трябва да са предварително разпределени.

Винаги остава и съмнението, че при електронното гласуване има възможност за манипулации. Затова и в неделя, 11 ноември, от "Движение България на гражданите" поискаха да се направи експертиза на системата за електронно гласуване, преди да бъде ползвана при избора на главен прокурор, за да се види възможно ли е тя да бъде пробита. И поискаха процедурата по избор на главен прокурор да спре.

Второ - беззъбата декларация на джайнистите от съвета

След часове бурни дебати ВСС прие безлична декларация, с която уж трябваше да защити независимостта на магистратите от нападките на представителите на изпълнителната власт.

Конкретен повод да бъде поискано подобно становище стана поредното изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНР, в което той отново критикува съдии заради оправдателни присъди, които не са влезли в сила.

Мнозинството в съвета обаче се посмя да се опълчи словесно на силовия вицепремиер и даде да се разбере, че всички клетви да защитава независимостта на съдебната власт са били имитация.

Приетото становище може да бъде открито в протокола от заседанието на ВСС от 8 ноември. "Този текст не дава ефективна защита. Той е общ и не съдържа оценка. Не задаваме стандарти, не показваме ясна позиция", възмути се Калин Калпакчиев, един от малкото опозиционери във ВСС.

"Такава декларация не ни прави чест. Ако няма конкретика, по-добре е да не я приемаме. И при осъдителни и при оправдателни присъди изказвания на вътрешния министър, може да накара подсъдимите да търсят правосъдие извън страната. Това не е лично, а нещо, което трябва да направим, ако живеем в правова държава", включи се и Румен Георгиев.

Галина Карагьозова също настоя името на Цветанов да остане. "Текстът не ме удовлетворява, той е беззъб. Да не изпадаме в ролята на джайнист, който има звънчета на краката и кърпа на устата, сакън по пътя си да не настъпи или лапне някое насекомо", разпали се тя.

Техните аргументи обаче не трогнаха мнозинството, което очевидно не желае конфронтация с Цветанов и ГЕРБ и ще бъде поредният марионетен съдебен съвет.

Кой е Цацаров

Шефът на Окръжния съд в Пловдив достатъчно често пред последните години си заслужаваше "кънграчулейшънс" от управляващите. Както вътрешният министър Цветан Цветанов, така и премиерът Бойко Борисов винаги са се изказвали ласкаво за него и са го давали за пример. А те рядко дават положителни оценки на съдиите.

"Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България", твърди Цветанов. За разлика от юридическите корифеи на ГЕРБ Цацаров не е завършил право в школата на МВР в Симеоново или в някой изнесен в провинцията правен факултет, а в Софийския университет.

Съдиите в Пловдив са известни с това, че не обичат оправдателните присъди. А за съда, оглавяван от Цацаров, обаче се говори, че е първенец като причина за осъдителни решения срещу България в Страсбург. Един от вносителите на предложението за Цацаров - Ясен Тодоров, говореше за високото мнение на прокурорите за Цацаров.

Цацаров бе съдията, който нареди ареста на пловдивчанина Максим Савов, чието дело стана пример за калпаво правосъдие. Младежът бе осъден без никакви доказателства на една инстанция (апропо съдията, чел осъдителната присъда - Стоян Тонев, в момента е зам.- председател на Специализирания наказателен съд).

В имотната си декларация за 2012 г. Цацаров е вписал два влога - от 12 163 лв. и от 21 368 евро с произход - заплати и наеми. Съпругата му Меглена Ангелова - Цацарова, която е нотариус в Пловдив, също има два влога - 55 720 лв. и 83 066 евро, спестени от работата й и от наеми. В същото време г-жа Цацарова има и заем от 211 257 лв. Годишният й доход е 207 534 лв. от нотариалната дейност и още 10 562 лв. от наеми. Толкова от наеми има и кандидатът за главен прокурор.

През 2010 г. съдията предвидливо си е купил апартамент в София от 59 кв. метра. За него и гараж е платил 83 000 лева. В същото време е продал апартамент в Пловдив на почти същата стойност - 84 101 лева.

След всички врътки, които ВСС направи в полза на Цацаров, върху него винаги ще тегне сянката на съменението. Че е удобният избор, който да гарантира спокойствието на ГЕРБ за следващите 7 години, дори да не са на власт. Управляващите обаче не трябва да забравят как постъпи главният прокурор Никола Филчев с издигналите го от СДС, когато те паднаха от власт.

А след скандалния избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд, предизвикал заплахите на ЕК с извънреден доклад, сериозните съмнения за нагласения избор на Цацаров може да прелеят чашата на търпението на Брюксел. Колкото до доверието на обществото, то отдавна е изгубено.

Oще: всс  герб  избор  пловдив  прокурор  сотир цацаров  съдия  цветан цветанов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

4 YOLE | 15.11.201208:18

Много слабичко, другарко авторке. Само некви факти,много съмнения и много пяна. Рев на дете, лишено от чужда играчка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 15.11.201202:32

Повтарям се, но тук му е баш мястото - ами ако изведнъж се дестабилизира "стабилния" съдия и главен прокурор стане поредното ченге? Това случи ли се, е време да се замислим какво всъщност става и толкова ли са тъпи някои министри или само са се правели на такива, докато реорганизират страната върху раменете на система останал 23 години в сянка, под която там може да се е случило какво ли не.За съжаление съдията говори по начин, който поне на мен ми намирисва на сериозни връзки с властта и ние може да бъдем лишени от поличбата, защото макар и не от техните среди той да се окаже достатъчно близък, за да не бъде използван като поредния пример за това колко лоши и порочни са всички, които не са завършили в Симеоново.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 13.11.201215:08

Че какво пък направи предишния главен прокурор, че да е толкова важен? Освен да се показва по телевизията ден през ден и да говори, неказвайки нищо, нямам други спомени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.11.201210:44

ама кви са фейсове тия дето са накацали по пейките на снимката... пуашим се muhihihihi
   

оценка

+0 -0