Това е война, глупако! | webcafe.bg
Webcafe

Това е война, глупако!

Гари Каспаров пред сп. Time
04.09.2014, 16:40 (обновена 06.09.2014, 14:37)
гари каспаров

"Езикът на страха, демонстриран от Берлин и Вашингтон, е толкова позорен, колкото и черно-бялата пропаганда на Путиновия режим, и дори още по-опасен", пише великият шахматист

Докато руските войски и бронирани коли напредваха в Източна Украйна, украинското правителство моли за помощ свободния свят и се надяваше, че ще я защити като "една от своите". Междувременно лидерите му се затрудняват да намерят правилната терминология, за да се освободят от моралната отговорност да осигурят тази защита.

Кървавата Путинова инвазия в суверенна европейска държава вместо нашествие, подобно на Крим - помните ли Крим? - е "неоспорвано навлизане", а не аншлус. Граждански авиолайнер бе взривен във въздуха - помните ли полет MH17? - с над 100 все още неидентифицирани жертви, а шокът и гневът вече преминаха във възпитани дискусии дали това да се разследва като престъпление, военно престъпление или нито едно от двете.

Този език на страха, демонстриран от Берлин и Вашингтон, сега е толкова позорен, колкото и черно-бялата пропаганда от режима на Путин, и дори още по-опасен. Разпръскваният от Москва пушек за прикритие надали е необходим, предвид толкова охотно затваряне на очите от всички страни. Лъжите на Путин са очевидни и очаквани.

Европейските лидери и Белият дом са дори още по-склонни от Кремъл да се преструват, че този конфликт е локален и поради това не изисква нищо повече от мъгляви обещания от безопасна дистанция. Както Джордж Оруел бе писал в есето си от 1946 за езика, точно преди да започне работа върху романа си "1984" (което надали е случайно съвпадение): "Ако мисълта руши езика, езикът също може да руши мисълта." Западната реторика на помирение създава самовъзпроизвеждащ се цикъл на психическа и морална разруха.

Изричането на истината сега означава да се признаят много месеци лъжи, точно както бяха необходими години на западните лидери, за да признаят най-накрая, че Путин не принадлежи към клуба "Г-7" на индустриализираните демокрации...

Украинският президент Петро Порошенко се срещна с американския президент Барак Обама във Вашингтон, но последвалото изявление на Обама не показва признаци той да е склонен да признае реалността. Общите пожелания за "мобилизиране на международната общност" бяха достатъчно лоши преди 6 месеца. Да ги чуваме да се повтарят, докато украинските градове попадат в ръцете на руските войски, изглежда като подигравка. Ако легитимността е това, към което се стреми Обама, то Русия очевидно е в нарушение на почти всеки параграф на Резолюция 3314 на ООН от 1974 г., "дефиниция за агресия".

Може би Порошенко трябваше да избере подобно на Обама неформално облекло, но да сложи тениска с надпис: "Това е война, глупако!".

Няма време да бъде учен давещият се да плува

САЩ, Канада и дори Европа реагираха на Путиновата агресия, факт, но винаги с няколко хода изоставане, винаги след като сдържащият потенциал на всяко действие беше отминал.

Силните санкции и ясната демонстрация на подкрепа за териториалната цялост на Украйна щяха да имат реално въздействие, когато Путин навлезе в Крим през февруари-март. Знак, че ще има реални последици би предизвикал разкол в неговия елит, докато той обмисляше шансовете да изгуби притежаваните от него ценни активи в Ню Йорк и Лондон.

После през април и май доставката на отбранителни оръжия за Украйна би изпреварила сега протичащата инвазия, или поне би я оскъпила осезаемо, правейки руската общественост фактор в процеса на вземане на решения от Кремъл много по-рано. Тези, които призоваваха за такава помощ по това време, бяха наричани "войнолюбци", а политиците отново търсеха диалог с Путин.

И все пак войната се случи, независимо от всичко, както винаги става, когато насилникът е изправен пред слабост

Като един от първите, използвали аналогията, няма как да не усещам иронията колко бързо се премина от скандално към клиширано да бъде сравняван Путин с Хитлер, за добро и за лошо. Със сигурност арогантността и езикът на Путин ни напомнят все повече за тези на Хитлер, както и до каква степен той бе възнаграден за тях. За което можем да благодарим на изобилието от Чембърлейновци в коридорите на властта сега - и тоталното отсъствие на Чърчиловци.

Докато нещата се случват лесно и Путин върви от победа към победа без съпротива, той получава все повече подкрепа. Той превзе Крим почти без изстрелването дори и на един куршум. Той заля източна Украйна с агенти и оръжие, докато Европа се колебаеше. Олигарсите, които биха притиснали Путин в началото на украинската му авантюра, сега са военнопрестъпници, без шансове за изход от това положение.

И точките за натиск са много по-труднодостъпни

Руските военни командири, тези, които са на бойното поле, не са идиоти. Те знаят, че НАТО наблюдава и би могло да ги унищожи на мига. Те разчитат на аурата на непобедимост на Путин, която нараства с всеки изминал ден, докато Западът отказва да осигури военна подкрепа на Украйна.

Тези командири трябва да разберат, че са изправени пред многократно превъзхождаща ги сила, че животът им е изложен на огромна опасност, че те могат и неизбежно ще бъдат заловени и наказани. Но за да се отправи убедителна такава заплаха, е необходима незабавна военна помощ - може би дори войници на бойното поле, които всички освен Путин изглеждат склонни да избягват като вариант. Отказът да бъде оказана въоръжена помощ на Украйна сега ще е поредната зелена светлина за Путин.

Както винаги става, когато се налага да спираш диктатори, с всяко забавяне цената се повишава

Западните лидери възразяваха срещу потенциалните негативни ефекти от действия в Украйна на всяка крачка, само за да бъдат изправени пред доказания исторически факт, че реалната цена на бездействието винаги е по-висока. Сега единствените останали варианти са рисковани и трудни, но все пак трябва да бъдат използвани. Най-добрият аргумент за действие и за спиране на Путин сега е брутално прост: утре това ще бъде още по-трудно.

Oще: владимир путин  гари каспаров  европа  европейски съюз  оон  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

72 Conspirator | 07.09.201420:44

VK,уважавам твоята информираност,но как може да ми обясниш обединението на Германия,подчертавам-обединението,като прецедент.Направено е в ПЪЛНО съгласие със международното право при формат 2 плюс четири.Бившата ФРГ,бившата ГДР и четирите Велики сили разделили Германия след Втората Световна война.Любопитното е,че това се е случило въпреки категоричното нежелание на Великобритания в лицето на Маргарет Тачър,а Франсоа Митеран казва,че Европа не е дорасла за подобна стъпка.
Що се отнася за НАТО не мога да коментирам ''говори се'',''предполага се"и пр.Горбачов прави компромиса като се отказва от условието Германия да напусне НАТО и обезсилва позицията на САЩ,които дават предварително съгласие за обединението,но при условие,че Германия ще остане член на НАТО.
Предполагам си наясно,че прецедент в международното право възниква,когато една от заинтересованите страни не е удовлетворена или извадена от сметките.В договора за Германия отсъства състав за нарушаване на Международното право.
''Онзи''договор,който е суспендирала Русия е... ''Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ)''.На 14 юни 2007 г.И не се явява повод за разширяване на НАТО,а реакция на двете разширявания на НАТО от 1999 и 2004 година.
Явно третирането на Русия като малка регионална сила/Обама/се извършва без съобразяването и съгласието на Русия.Това развитие на събитията е само по себе си прецедент с всички произтичащи от това последствия.
Това което продължава да ме смайва е,че демокрацията не може да съществува без ВРАГ.Чак ми стана мъчно за Холивуд,когато поради липса на съществен такъв,започнаха да дъвчат Северна Корея.
Сега вече съм спокоен.Новият им Рамбо ще покосява хиляди ''терористи''в Донецка и Луганска област и ще освобождава Крим.Бизнесът си е бизнес.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

71 VK | 07.09.201419:55

Между другото, за това "неразширяване на НАТО на изток" се заговаря след 2007-2008, когато Русия суспендира един друг договор.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

70 VK | 07.09.201419:46

Договор "Две плюс четири"
Именно за тези преговори се говори, че е прието това "определяне на граници на НАТО", но също така и че такива ограничения там не са приемани.
Следва края на студената война и края на СССР.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

69 Conspirator | 07.09.201417:59

VK .Преведи линк за ''другото'' споразумение покрай обединяването на Германия.Любопитен съм,защото сам казваш в друг коментар,че няма такова/писано и подписано/споразумение за разширяването на НАТО и ревизия на европейските граници.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

68 VK | 07.09.201417:42

Conspirator,

Напротив, има друго споразумение и е свързано с обединението на Германия. По твоята логика тогава също е нарушено споразумението от Хелзинки? Да, ама не!
И точно тия нови договорености позволяват и разширяването на НАТО .Пак са свързани с ракети и ядрено оръжие.
Дори Русия имаше споразумения за сътрудничество с НАТО и свои представители там. Една от санкциите заради кризата в Украйна е именно прекратяването на практическото сътрудничество с Русия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

67 Conspirator | 07.09.201417:00

VK,споразумението от 1994 г. за предаване на ядреното оръжие на Украйна към юридическият наследник на СССР-Русия е факт,който никой не може да оспори.Факт е,че Русия като гарант на териториалната цялост на Украйна се явява неоспорим нарушител на споразумението,но....
През 1975 година в столицата на Финландия-Хелзинки се провежда международна конференция.Остава в историята с три ключови документа.
Helsinki Final Act
Helsinki Accords
Helsinki Declaration
Свикано е по настояване на тогавашният Варшавски договор.Подписано е от 35 държави/33 европейски плюс Канада и САЩ/
Цитирам дословно частта,касаеща европейските граници.
''В международно-правовата област: затвърждаване на политическите и териториални резултати от Втората световна война и изложение на принципите на взаимоотношения между държавите-участнички, включително нерушимост на границите, териториална цялостност на държавите, ненамеса във вътрешните работи на другите държави;''
Споразумението за Украйна от 1994 година е на БАЗАТА на Helsinki Final Act,поради простата причина,че друго споразумение,касаещо границите на Европа няма.
В тази връзка,от юридическа гледна точка, отделянето на Косово/1999 г./ от Сърбия е пряка ревизия и създаване на прецедент на Европейските договорености/.Коментарите ''за'' и ''против''този акт не променят същността му водеща до анулиране на Helsinki Accords.
Присъединяването на Крим към Русия е нарушение на тези договорености,но не е прецедент.Такъв вече съществува и дори успя да обяви държавна независимост.
Що се отнася до ядреното оръжие на Украйна,мисля,че ще се опитат да го възстановят под някаква форма базирайки се на споразумението от 1994 година.Прекалено лесно и прибързано принудиха Порошенко да подпише с Източна Украйна.Под шапката на фокусника ще изскочи заек.Въпросът е дали Заю Баю няма де е с ядрени ушенца.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

66 Шрайка | 07.09.201416:20

"За какво бяха изборите през май? Има европейски парламент и наши представители там. Точно за това са там, да показват и устояват нашата позиция."

А ти да чу, някой някъде по време на кампанията да дебатира европейската политика? Да се обсъжда на наш терен примерно ТПТИ? Да се обсъжда каква трябва да бъде политиката на ЕС по този или онзи въпрос? Някой да излезе с някаква позиция, та да знам че като гласувам за него, той ще подкрепя в Европейския парламент, това или онова? Щото аз не. Джавкаха се на вътрешнополитически теми и то на махленско ниво. Единственото свързано с ЕС в тези дебати, беше как да харчим европейските помощи. И на кого му ги спрели и на кого пуснали.

Относно анархията, не за това призовавам, ясно ти е. Призовавам за това да бъдат допускани различни мнения, да им се дава правото да съществуват, да бъдат обсъждани, пък като не са достатъчно популярни и не се наложат, ще спазваме каквото приеме болшинството. Вместо това - тотална и безогледна манипулация от медиите, откровени лъжи, представяни като чиста монета, прилагане на двойни стандарти, йезуитщина. Това ли са европейските ценности? Аз лично смятам, че не! Но ги виждам, Виждам ги и в нашата и в европейската политика. Виждам как г-жа Сталинка, беше тикана къде ли не, в кой ли не ресор. Тя за всичко ли е компетентна? Или просто търсим удобен пост за "наш" човек? Така беше едно време, в социализЪма, не би трябвало така да е и в ЕС. Обаче Е! Или трябва да напусна България, за да мога го кажа?

"Казвам, че хората в Русия достатъчно добре познават нещата...". Как реши, че Каспаров е хораТА? Как разбра, че неговото мнение е всеобщото мнение? И не беше ли ти тоя, дето преди малко ми обясняваше "Който не му изнася - да напусне!". Хайде се изясни, моля те, със себе си! И не прилагай двойни стандарти (макар и това вече да става официална политика)
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

65 VK | 07.09.201415:01

63 Conspirator
"...Владо не прави генерални заключения и манипулации,както се опитваш да правиш ти,а просто добросъвестно излага НЕ-манипулирани исторически факти..."

Напротив, точно това прави! Много удобно споменава споразумения между Русия и НАТО, че НАТО няма да се разширява на изток. Спорно е дали е имало такова.
А и не става дума за НАТО, а за кандидатстване на Украйна е ЕС.
Русия граничи с НАТО и не е имало проблем досега - Латвия, Естония.

В същото време се пропуска едно споразумение от 1994 г.:
"През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядреният си арсенал, останал й в наследство от СССР и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз - Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

Какво значи териториална цялост? Тогава чий беше Крим и защо не беше тема на обсъждане?
Какво значи суверенитет? Потърси значението на тази дума и ми отговори дали е спазен.
Русия нарушава това споразумение, в което тя е гарант!

Ако това не е манипулативно представяне на исторически факти , какво точно е?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

64 VK | 07.09.201414:43

Шрайка
"Как трябва да се изгражда според теб позицията на ЕС? Като ни спуснат от някъде (от къде?) опорни точки? Или би трябвало да се гради от държавите членки, сиреч И от нас?"

А как се изгражда тази позиция според теб? За какво бяха изборите през май? Има европейски парламент и наши представители там. Точно за това са там, да показват и устояват нашата позиция. А демокрацията не е анархия, където всеки прави каквото му харесва ! След като има позиция на ЕС , то всички членове са се съгласили с нея и са длъжни да я спазват. Който не му изнася - да напусне! Но то и това е целта на цялата кампания, водена от хора като вас, защитници на Путин и неговата политика.

"А за удивлението ти, относно наличието на критики на руснаци към руската политика, какво да ти кажа? Отново прилагаш блоково мислене. И отново правиш логическа грешка, наричаща се "Композиционна заблуда". Щом някой от "тях" мисли като "нас", значи ние сме прави и всички трябва да мислят по същия начин! Прочети мнението ми отново и го приложи и към руснаците."

Много те бива да изопачаваш нещата. Казвам, че хората в Русия достатъчно добре познават нещата и едва ли пишман патриоти като вас са по-наясно от тях, кое е правилно и кое не. Все пак се отнася за тяхната страна, нали!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

63 Conspirator | 07.09.201414:05

Фрида,явно подценяваш нивото на коментиращите в ''Кафето''.Владо не прави генерални заключения и манипулации,както се опитваш да правиш ти,а просто добросъвестно излага НЕ-манипулирани исторически факти.Не трябва да забравяш,че ние българите вече минахме през голямата болшевишка мелница и все нещо сме разбрали и научили.Другарката Дина Мухина от Херсон-Украйна направи и невъзможното да отроди българите в Македония.Същата,по случайност се пада и майка на нашата ''гордост'' Сергей Дмитриевич Станишев,който по стар Коминтерновски обичай беше изпратен на задгранична работа,след като се констатира,че в България каквото можеше да се прецака-беше прецакано и сме на прага на революционни събития.
Владо е прав за статута на земите в днешна Украйна.Русия е правила абсолютно същото,каквото е правила и Австро Унгария.Буферни земи с добре въоръжено население срещу противостоящи империи.В Австро Унгария тази роля е изпълнявана от Сръбска Крайна.Един голям пояс от добре въоръжени православни,които са охранявали католическата империя.Тези сърби,които днес живеят в частта на Босна и са нарекли територията си Србска Крайна са аналог на украинското казачество.
Да прехвърлиш вината за липсата на вода и електричество в Крим на руснаците е свръх наглост.Имате едно ваше момче в Днепропетровск-Беня Коломойски,който в момента търси копчето за кислород,за да спре достъпа му до Крим.Нали се сещаш...мечтата за Украинска Калифорния умира последна,но да не отваряме кутията на Пандора.
Фрида,сравнението ти на ИДИЛ-Ислямския халифат с тези,които носят георгиевски ленти е наистина уникално.Христоматиен пример за ''Крадеца вика-дръжте крадеца.''2012 година,когато небезизвестният сенатор Джон Маккейн Трети беше направил седянка с тогава съвсем неизвестният Ал Багдади/в същата тази Сирия,която е изхвърлена от новините/и след това се правеше на луд,че не знаел с кой се е снимал.След това самите ислямисти публикуваха снимки на задушевният диалог между Ал Багдади и Маккейн.Оказва се,че не е знаел и с кой разговаря.Виж,ако министър Лавров беше на раздумка с Ал Багдади това е друго нещо ама НЕ.Спирам до тук и пак казвам.НЕ подценявай българите!
   

оценка

+3 -0