Корупцията обрича румънските деца | webcafe.bg
Webcafe

Корупцията обрича румънските деца

Webcafe.bg, по Independent
02.04.2012, 17:23 (обновена 06.04.2012, 18:00)
Лекар, хирург

Няма болница, в която нещата да стават без плик с "неофициално заплащане"

Д-р Каталин Кирстовеану ръководи отделение по кардиология с първокласна апаратура в педиатрична болница в Букурещ. Но нито едно дете не е било лекувано в нея от повече от година и половина след откриването й. Причината? Медицинският персонал, от който той има нужда за оборудването, очаква подкупи.

Така че д-р Кирстовеану е тръгнал на самостоятелен кръстоносен поход, за да спаси бебетата, които идват при него за лечение. Той ги превозва до Западна Европа с бюджетни полети, така че да бъдат лекувани там от лекари, които не искат пликове с банкноти, подадени под масата.

Точно това е сторил той за бебе на 13 дни, нуждаещо се от сърдечна операция

Кирстовеану събира малък сак, пъха апаратура за спешно обдишване в слинга и хваща евтин полет до Италия, където лекари го очакват за операцията. И тя преминава успешно. Два дни по-късно обаче бебето на не повече от месец, което Кирстовеану превозва до същата клиника в Италия - цялото окичено с тръбички - умира, преди да може да му бъде направена операция на лимфома. "Много се опасявах, че няма да успеем," коментира той. "Но в Румъния тя така или иначе щеше да си умре."

Лекарят води уморителна и като цяло самотна битка срещу културата на корупция, дълбоко враснала се в родната му Румъния. Лекарите искат подкупи дори за спасяването на животи на бебета - и е наложително да пъхнеш някоя банкнота в джобчето на сестрата, за да ти сменят чаршафите.

Това е една от причините, поради които детската смъртност в страната е повече от два пъти по-висока от средната в ЕС, като средно едно на всеки 100 деца не доживява до първия си рожден ден. "Честно казано, това е толкова дълбоко вкоренено в нашата система и култура, че е крайно трудно да бъде елиминирано," коментира румънският министър на здравеопазването Ладислау Ритли.

Няма болница, в която нещата да стават без плик

Пациентите в Румъния редовно обсъждат "курсовете на фондовата борса" за подкупи. Хирурзите могат да получат стотици и дори хиляди евро в аванс за операция, докато анестезиолозите получават около 1/3 от тази сума - в зависимост от това колко може да си позволи пациентът.

Сестрите получават някое и друго евро от пациентите за всяко прилагане на инжекция или поставяне на система. Получаването на официално разрешение за операция в чужбина може да струва стотици, дори хиляди евро, ако се обърнете към "неправилния" лекар. И макар че държавата не изглежда склонна да прави каквото и да е, в крайна сметка плаща доста.

В отделението на Кирстовеану в болница "Мария Кюри" операцията би струвала 2000-3000 евро без подкупите. Румънската здравна каса обаче плаща десет пъти повече за същата операция в Италия - цяло състояние в страна, където средната месечна заплата е около 350 евро след данъчно облагане.

Подкупите в Румъния са били средно 750 000 евро на ден през 2005 г., съобщава доклад на Световната банка; по-скорошни статистики не са достъпни. Културата на подкупи - или "неофициални плащания", както често биват наричани - е общоприета, но гневът сред населението се надига. Един от дарителите за болница "Мария Кюри" - компанията Procter&Gamble, на няколко пъти е посещавал болницата и здравното министерство, за да провери кога отделението все пак ще започне да работи.

Държавата е абдикирала от лекарските подкупи

Трагичната съдба на румънските деца не е нещо ново. В сбъркан стремеж да увеличи тогавашното 23-милионно население на Румъния, диктаторът Николае Чаушеску забранява контрола на раждаемостта и абортите, което води до изоставянето на хиляди бебета в сиропиталища в страховити условия, които светът вижда след екзекуцията на Чаушеску през 1989 г.

Почти четвърт век по-късно, проблемите на страната отново се виждат през погледа на децата и безпомощните родители, оплетени в мрежа на масова корупция. За тези, чиито деца умират скоро след раждането, скръбта се засилва, когато те не получават свидетелство за раждане, нито дори виждат бебетата си живи.

Анжела Василе, чиято дъщеря Кристина е живяла само един ден, вижда бебето си едва след смъртта му, поставено на метална маса. След това Василе е поставена в отделение с кърмещи майки, което не помага твърде за облекчаването на мъката й.

Румънската актриса и певица Бианка Брад проговори публично за мъката да изгубиш детето си при раждане, наричайки ситуацията "престъпна". Брад е основала асоциацията "Ема", която помага на скърбящи родители, като им предлага подкрепа и някаква психологическа помощ.

Никой специалист не иска да работи там, където няма подкупи

Официално новото отделение по кардиохирургия, което ръководи д-р Кирстовеану, не функционира заради незапълнен щат от медицински персонал. Истинската причина обаче изглежда е фактът, че Кирстовеану е забранил на екипа си да взема подкупи. Което означава, че високотехнологичната апаратура стои неизползвана, защото квалифицираните експерти не си правят труда да кандидатстват за работа, тъй като знаят, че не могат да вземат пари под масата.

Политиката на нулева толерантност към корупцията води до крайно изтощителен работен график за Кирстовеану, който се налага да превозва почти непрекъснато бебета в чужбина за операции - и да се грижи за тях по време на полета. По време на двучасовия полет с починалото бебе, Кирстовеану оправя системите, дава й успокоителни и ръчно й вдишва кислород, за да поддържа живота й. И в по-малко от 24-те часа престой в Букурещ - преди връщането от пътуването с Каталин, и заминаването с малкото момиче, той успява да вземе и смяна в клиниката.

Много от изгубилите илюзиите си лекари са напуснали страната, която отделя само 4% от БВП за здравеопазване - около два пъти по-малко от дяла от БВП, предвиден в страните от Западна Европа. Миналата година около 2800 румънски лекари - обезкуражени от остарялата и корумпирана система на здравеопазване и ниските заплати - са предпочели да работят в Западна Европа, констатират от Румънската лекарска асоциация.

"В идеалния случай бихме имали прилични заплати и никой не би се изкушавал да приема неофициално заплащане," казва здравният министър Ладислау Ритли. "И населението би било просветено и убедено, че това не е единственият начин да получи нормална здравна грижа."

Oще: деца  здравеопазване  румъния 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 04.04.201201:38

цигани..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

1 nakadetaka | 03.04.201208:34

Ако не беше плосък и жалък, би бил смешен този опит, след статията със същата снимка за нашето здравеопазване да се пусне новинка, която да ни покаже, че видиш ли НЕ САМО У НАС Е ТАКА!
   

оценка

+2 -0