Капитализмът се изчерпва | webcafe.bg
Webcafe

Капитализмът се изчерпва

Webcafe.bg
10.07.2014, 21:01 (обновена 11.01.2017, 09:50)

1 от 3 снимки Назад Напред

капитализъм

Не се очертава светло бъдеще за световната икономика

Един от плюсовете на глобалния елит е, че поне той знае какво се случва наистина.

Ние, заблудените маси, трябва да чакаме с десетилетия, за да открием, например, кои са педофилите по високите етажи на властта, кои банки обслужват мафията или са се разорили.

Елитът би трябвало да има информация в реално време - за да може да прави точни прогнози на тази база.

Но миналата седмица разбрахме, че това е станало почти невъзможно. Тогава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разпространи прогнозите си за световната икономика до 2060 г.

Според тях, първо, растежът ще се забави до около 2/3 от сегашните темпове. Второ, неравенството ще нарасне в огромна степен. И трето - има голям риск климатичните промени допълнително да влошат още повече ситуацията.

Въпреки всичко, светът ще бъде 4 пъти по-богат, по-производителен, по-глобализиран и по-високообразован, казва ОИСР.

Ако се затруднявате да осмислите двете половини на тази прогноза, не се бойте - същия проблем имат и някои от най-добрите икономисти в света

Световният растеж ще се забави до 2.7%, по данни на международния тинк-танк, защото се изчерпва ефектът на наваксването, който засили растежа в развиващите се страни (в това число чрез ръст на населението, образование и урбанизация).

Близкото до стагнацията положение в развитите икономики означава, че през следващите 50 години дългосрочният среден растеж няма да надвишава 3%, което е доста ниска прогноза.

Увеличеното търсене на висококвалифицирани работници и автоматизацията на повечето функции, извършвани от средната работна ръка, означава, че неравенството ще нарасне с 30% като обща прогноза.

Към 2060 г. в страни като Швеция неравенството ще е достигнало нивата, наблюдавани в момента в САЩ: предградията на Стокхолм ще наподобяват в социален аспект градчето Гари, Индиана - станало нарицателно за изкуствено създаден индустриален център, превърнал се в призрачен град заради масовата емиграция на безработните жители след кризата.

Всичко това е допълнено от климатичните промени, които заплашват да унищожат крайбрежните земи и земеделието през първата половина на 21 век, с което ще смъкнат около 2,5% от световния БВП. Този срив може да достигне 6% в Югоизточна Азия.

Най-мрачната част от доклада на ОИСР, обаче, не са описанията на дългосрочните прогнози, а промените, които анализаторите приемат за сигурни.

След това идва и проблемът с миграцията

За да проработи главният сценарий на тази прогноза, експертите очакват, че Европа и САЩ ще погълнат 50 млн. имигранти до 2060 г., а останалата част от развитите държави трябва да приемат още 30 млн. души. Ако това не се случи, работната сила и данъчната база ще се свият толкова страховито, че държавите може да фалират.

Основният риск, който моделира ОИСР, е че развиващите се страни напредват толкова бързо, че хората спират да мигрират. По-очевидният риск обаче е друг - за него дойде сигнал от Франция с 27% за Националния фронт на Марин льо Пен и от Калифорния с бурните протести срещу имигрантите - населението на развитите държави да не иска да приеме външни хора. Това обаче изобщо не стои като вариант за бъдещето.

Сега се опитайте да си представите света по прогнозния сценарий: Лос Анджелис и Детройт изглеждат като Манила - мизерни бедняшки квартали до строго охранявани небостъргачи; британският трудов пазар - смесица от светлокожи пенсионери и новопристигнали млади емигранти; работните места, носещи средни доходи, са почти напълно изчезнали.

Родените през 2014 г. по това време ще са или 45-годишни адвокати, или 45-годишни бармани. Няма да има много междинни варианти.

Капитализмът ще е в четвъртото си десетилетие на стагнация и ако дотогава не сме направили нищо по въпроса с въглеродните емисии, ефектите от климатичните промени ще са станали съвсем сериозни.

ОИСР има ясно послание за света: за богатите страни най-доброто на капитализма вече е приключило.

За по-бедните - които в момента изживяват блясъка и омаята на индустриализацията - нещата ще приключат към 2060 г. Ако искате по-висок растеж, заявява ОИСР, той ще за сметка на още по-голямо неравенство. И обратно. Дори за да се постигне скромен среден глобален растеж с темпове от 3%, човешкият ресурс трябва да стане "по-гъвкав", а икономиката - по-глобализирана.

Мароканските имигранти, катерещи се по огражденията на испанския град Мелила, всъщност трябва да бъдат приветствани с отворени обятия, масово, с темпове около 2-3 милиона годишно в развития свят, непрекъснато през следващите 50 години. И това трябва да се постигне, без да се разпадне глобалният световен ред.

А, има и един данъчен проблем.

Докладът посочва, че заради поляризацията между високи и ниски доходи, ще се наложи да преминем - както съветва и Томас Пикети - към данъчно облагане на богатите. Проблемът тук, както изтъква ОИСР, е че собствеността на активите - без значение дали са състезателни коне с титли в състезания и родословие, тайна банкова сметка или авторското право върху логото на някой бранд - изглежда непроследима, защото те се намират в юрисдикции, посветили се на избягването на данъчното облагане на богатите.

Предписанията на ОИСР - повече глобализация, повече приватизация, повече икономии, повече миграция и данък върху богатствата (ако има как да бъде приложен успешно). Но не всички ще спечелят.

Окончателният извод от доклада е, че рано или късно ще се появи алтернативна програма "още от същото".

Защото населението, въоръжено със смартфони и с будно съзнание за човешките си права, просто няма да приеме бъдеще на голямо неравенство и нисък растеж.

Oще: бедност  данъци  икономика  имигранти  имиграция  капитализъм  климатични промени  оиср  прогноза  революция  ръст 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

55 iwan_petrow7 | 24.09.201516:58

nubu, lo60 ... tova e ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

54 hidden_in_the_shadows | 21.07.201412:20

Абсолютно измислени са. Те нямат език, културата им е силно измислена.
В Швейцария се говори Френски в Женева, Немски в Цюрих и Италянски в частта до Италия
Главните офиси на всички компании са там, или в Люксембург, или в Ирландия и няколко в Холандия.
Мениджмънта работещ в тея офиси са или немци или французи или англичани или други, като процента на местните от Швейцария, Люксембург е по 10.
А руснаците си тестват оръжияте не в украйна а в един от становете, не се сещам кой, все тая де...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

53 Оня Дето Го Трият | 15.07.201408:36

Колко мъка има по тоя свят, Боже....

Двама олигофрена озлобени към света седят и ти обясняват, че Швейцария и Люксембург били исмислени държави където Германия и Франция да си крият парите. Цели държави си построили за тая цел разбираш ли Шокиран

Сигурно тогава и Украина е измислена държава за да може Русия да си пробва оръжията.
Или пък България е измислена държава, където Турция да си държи християнското малцинство сигурно

Гюлеметов, а не е ли Русе измислен град, където да си държим идиотите ние тогава? луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

52 The Seeker | 15.07.201400:03

Връзката Каптиализъм/околна среда/ресурси добре е илюстрирана в това клипче:
http://vbox7.com/play:b1cce346

Относно Капитализма - как да просъществува, като се крепи на икономиките на страни, някои от които са въздух под налягане - предполагам много хора не знаят как се печатат парите в Щатите (има доста инфо в нета) и как се създават пари от нищо в цифров вид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

51 Божидар Гюлмезов | 14.07.201418:58

Голям плюс за hidden_in_the_shadows

Малко по малко заспалниците в ЕС се усещат - не заради друго, ама парите почнаха да свършват, и на паразитиращите държавки ще им бъде резнат дохода. Като искат пари - да бачкат, стига са паразитирали на чужд гръб!

Критичната маса се трупа, и нетърпимостта към паразити рано или късно ще доара нещата на мястото им!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

50 hidden_in_the_shadows | 13.07.201409:53

Швейцария и Люксембург. Тези измислени държави, за да може Германците и Французите да си крият паричките на сигурно ги ненавиждам. Пълна порнография е две държави да се издържат само и единствено от това, че са сложили нисък % данъци и никаква регулация, за да може богаташите от съседните страни да крият откраднатото от собствените си общества. Една смешна аграрна държава, пълна със селяндури гледащи крави се превърна в най-богатата страна на континента. Хайде да помислим КОЙ, КОЙ, КОЙ реално плаща за това? Швейцария е това - страна пълна със шибани селяци гледащи крави преди години - сега е рай. Е от къде идват тия пари? От кравите ли ? Май не.. Всеки един европеец плаща и е плащат като поп (коствено), за да може в Швейцария сега МРЗ да е 2 000 €.
Време е да се сложи край на тези държавни образования - паразити.
Естествено няма да се случи сега, нито пък ще е в близките 5-10 години, но обществото се усеща как седят нещата и кой всъщност плаща сметката => тази порнография няма да продължи дълго.
С откраднатото Швейцарците си направиха технологии, производство, имат фармацевтични гиганти, символ са за качество - време е да си запретнат ръкавите и да си изкарват паричките с честен труд, не чрез източване на останалата част от континента! И това не само мое мнение, напоследък все повече и повече хора го споделят. Ще се натрупа критичната маса и ситуацията ще се промени.

Сега просто не е честно - на всяка една верига headquarters да се намира в женева или цюрих, и паричките изкарани от всяка друга държава /платени от други граждани/ да отиват там и там да бъдат таксувани (с швейцарски данък) и след това скрити във всевъзможни банкови трезори.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

49 Оня Дето Го Трият | 12.07.201423:35

Абе така като ви чета всички лоши неща в обществото се пишат на сметката на капитализма - роби, умирал от глад някой, работел за жълти стотинки....

После като броим резултатите обаче - всички плюсове се пишат на кой ли не, само не и на капитализма.

Китай примерно бил дръпнал много, ама било капитализъм и работниците получавали стотинки. Като броим колко е дръпнал напред обаче Китай го пишем като социалистически (а докато беше социалистически верно мряха от глад).

Е така няма как да се разберем просто ако всеки тълкува нещата както си иска.
Факт че че дори в Америка няма баш капитализъм. Прекалено много СОЦ-влияния има. Тя тая криза точно от там дойде - не може хем капитализъм, хем соц.
Нататък е ясно - лошото го пишем на капитализма, доброто на соца и сме готови
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

48 boris | 12.07.201422:53

И през робовладелският строй хората са били водени от личната изгода. И капитализма може да бъде пометен от друг строй в който хората пак ще се водят от личната изгода. Само че с друга мярка. И в един капитализъм има много сфери в които на някой би му било по изгодно да използва труда на роби, вместо на свободни работници. Защо такова нещо няма в развитият свят? Защото хората се изоставили личната си изгода ли? Пак ви казвам, че влагате много широк смисъл в думата "капитализъм". Аре че почва мача
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

47 veselavesela | 12.07.201422:40

В Сащ отдавна няма капитализъм. Има ново доста странно название на съществуващата икономика-социален капитализъм. 60% работят за да може 40% да лежат на гърба на държавата. Измислени колежчета създават измислени професии. Що е то помощник фармацевт? Някой , който при всяко мое запитване търчи да пита единственият в аптеката истински фармацевт завършил университет. Не мога да не направя сравнение с двете момичета отворили аптека в близост до дома ми в София. Толкова много информация и знания, че дори не ми се налага да ходя на лекар, изключая необходимостта от рецепта понякога. И тези момичета са толкова отчаяни от спъващата ги бюрокрация, че се чудят как да се махнат от страната. Жалко!
Един пример за "глупава" професия, а те са стотици. Ако ги изметат държавата ще изправи плещи. Алчните монополи изнесоха производствата си в развиващи се страни и лишиха обикновеният американец от редица занаяти, за да печелят. Не може да се унищожават професии, които създават реален БВП и да се заместват с измислени, само за да има заетост.
Раздутият административен апарат, както и в България е голям проблем.
Капитализъм виждам в Китай по-скоро. Хората работят за стотинки, а приходите се концентрират в китайски олигарси. Развиващата се икономика и висок на пръв поглед стандарт не помагат на обикновенният китаец. Той мизерства. Там по комунистически са само връзките при назначения ...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

46 Оня Дето Го Трият | 12.07.201421:43

Смит

Ами измисли нещо тогава авангардно и ни го подари да го ползваме
Май много си се увлякъл по ония сълзливи истории дето някой открил нещо гениално е така, щото му било хоби.
Вервай ми Джобс направи Айфоня за да изкара пари от него, а не щото му беше хоби да маже с пръст по екрана. Ако Гюлеметов му беше казал, че ще му прибере 90% от печалбата, света щеше да види средния пръст на Джобс вместо иновации.

И ако Айфона ти се вижда ненужна вещ, замени го с иновации в сърдечната хирургия тогава
   

оценка

+2 -1