Гърция, страна под окупация | webcafe.bg
Webcafe

Гърция, страна под окупация

Webcafe.bg , По в. "Етнос"/БТА
03.01.2011, 15:17 (обновена 04.01.2011, 09:25)
протест в Гърция

През 2011-а гръцкият народ ще се съпротивлява още по-ефикасно на политиката на правителството, пише в статия във вестник "Етнос"

Никога през последния половин век и повече не са били толкова мрачни перспективите за Новата година, колкото са сега. 2010-а бе кошмарна, ад се очаква да се окаже и 2011-а за милиони гърци.

Изпълнено с надежди за по-добри дни започна управлението на страната от премиера Георгиос Папандреу. Държавата обаче се изпълни с руини - стопански и социални. Заплати и пенсии бяха ограбени. Трудови права от един век бяха ликвидирани. Социалната държава се срива. Гърция бе унизена и съсипана в международен план. Страната загуби националния си суверенитет и сега финансово се управлява от чужди деспоти.

Меморандумът за заемите - върховен закон

Меморандумът, подписан от кабинета Папандреу с ЕС и МВФ (за финансово подпомагане в размер на над 110 млрд. евро за три години - бел.р.), върна политически страната във времето на американското господство от 50-те години - що се отнася до това, че съдбата на гръцкия народ се определя от чуждите суверени. Те решават. Правителството просто изпълнява заповедите им, при това с усърдие и отдаденост. Страната ни вече няма конституция и закони. Меморандумът за заемите вече се е превърнал във върховен закон.

"Страна под окупация", определят днешна Гърция не само засегнатите работещи и пенсионери, но и свещениците от Светия синод на църквата. "Гърция като че ли вече не е свободна, а се управлява всъщност от кредиторите й. С други думи заявяваме, че сме окупирана страна и изпълняваме заповеди на суверенните ни кредитори", бе написано на листовки, разпространявани в храмовете.

Тази година ще е по-зле

Ситуацията през 2011 г. ще се влоши в сравнение с 2010 г. Единодушни в тази оценка са гръцки и чужди анализатори. Косвено това се признава даже и от правителството. Прогнозата произтича от факта, че кабинетът Папандреу води последователно една крайно неолиберална политика. Тя е пропита от логиката, че колкото повече гърци обедняват, толкова повече чуждестранни инвеститори ще купуват предприятия, услуги, сгради и земя в страната, както това става в Китай, където заплатите са от 60 до 200 евро! Целта на Папандреу е "китаизация" на Гърция при спазване на съответните пропорции.

Държавата стои начело на набезите за ограбване на доходите на гърците, за намаляване на заплатите, оглавява усилията за свиване на жизнения стандарт чрез неспирни повишения на цените на държавните услуги. Тя вдига цената на тока за бедните, а за богатите я сваля!

Увеличава с 80 на сто билетите на влаковете и с 30 до 50 на сто на градския транспорт, а орязва маршрути и разписания, прави все по-трудно придвижването и живота на икономически по-слабите. Правителството се готви да махне даже и даваните безплатно учебници!

И надеждата е на бесилото

Безгранична е ножицата на водената от Папандреу политика, която слага на бесилото дори и надеждата. Народът обаче ще оцелее макар и с тежки загуби. И народът не само ще оцелее, но ще започне още по-ефикасно да се съпротивлява на политиката на правителството. Колкото и безмилостна да е тази политика на Папандреу през 2011 г., със сигурност ще има съпротива. И тази съпротива ще е много по-решителна отколкото през 2010 г.

Неизбежните конфликти през Новата година ще възпламенят необратими политически процеси. Но в каква посока ще са те никой не е в състояние да предвиди още от сега. Това ще се види от мащабите и напрежението на протестите срещу правителствената политика в Гърция, а също от тлеещите сблъсъци между отделни държави, както и от непредсказуемите социални взривове в Европа.

Предстои една трудна година, през която Гърция и Европа е изключено да бъдат същите. Въпреки сегашния мрак обаче, ние искаме да се надяваме, че тя ще е по-добра.

Oще: 2011  георгиос папандреу  гърци  гърция  ес  заеми  кредитори  мвф  народ  политика  съдба 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

32 LaForce | 07.01.201116:42

Не, че не си впечатлен отче, направо кометара ми предизвика в теб нещо средно между съжаление и желани да ме обидиш, нали. Е нека ти кажа, че това е реакция програмирана в теб... по същия начин би реагирал ако бях използвал думите "световна конспираця" например.
Баланс не може да има, цялата система е грешна, каквато и регулация да се измисли, същността на монетарната система превръща рано или късно всяка икономика в монопол и то частен - по правило включваш в себе си с монопол върху правата. Няма да привеждам доказателства както ти не си го направил за твоите твърдения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

31 ot4eto | 06.01.201114:47

LeForce, не съм впечатлен. Всъщност пишете такива нелепици, че не знам от къде да започна. За да не ви депресирам и излагам пред хората, ще кажа къде са допирните ни точки. Едвам докосващи се допирни точки.

Именно по-трудното намиране на баланс между парична маса и стойност. Твърде абстрактни и бързи станаха финансовите опции и капиталовите пазари. Това силно увеличи електронните пари, което от своя страна води до ниска ликвидност. Да не говорим за възможните спекулации. Със стари похвати не може да се борим с това положение и все още теоретиците не са намерили верните решения според мен. Това е една много дебела тема и в момента се води сериозна дискусия.

Ще засегна и друг свързан с това проблем. Противоречието между неолибералната монетарна политика и чисто геологическите ограничения на планетата на която живеем. Отново много дебела тема, не за форум.Въпроса е, трябва ли панически да махаме ръце и да търчим в кръг или трябва спокойно да помислим какво не е наред?

Иначе винаги ще има хора LeForce, които ще опяват колко сме глупави и истерично ще крещят че не виждаме как светът свършва и прочее. Както се казва кучетата си лаят кервана си върви. Кризите са врме за реформи и преосмисляне. Няма нищо страшно в промяната. Не изпадайте в крайности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

30 LaForce | 06.01.201110:26

@ot4et и другите икономисти. И Аз съм икономист и мога да ви кажа, че вие господа сте просто едни образовани глупци. Защото приемате на готово неща противоречащи на логиката на живота.
Парите в момента, по същество, не са обвързани по какъвто и да е начин със "стойността", парите не се "изкарват" с работа - те се раздават от банките !и по специално от МВФ в момента в България!, парите "измислени" по този начин генерират дълг който е невъзможно да бъде върнат по никакъв начин! (за всяка банкнота банката, която я е напечатала иска да си върне банкнота и малко, но това е невъзможно защото просто няма от къде да дойде това малко(нали само банката печата банкноти) - отнася се и за не напечатаните пари.... между другото нали знаете че "банкнота" означава "бележка на банката"???!!!), и не на последно място - парите НЕ МОГАТ да се мултиплицират тоест финансовите институции няма как да произведат "стойност", но те го правят - като "превъртиме" едни пари през банката и стават повече.... това по същество е генериране на допълнителен дълг - не свързан с каквато и да е материална стойност.....
Събудете се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

29 LaForce | 06.01.201109:50

Няма оправия. Докато съществува финансовата система, народите по земята ще бъдат въвеждани в дългове, които няма как да платят освен с живота или земята си! Или ще я премахнем или ще ни зароби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

28 emo13 | 05.01.201122:03

на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

27 Pavur Pezev | 05.01.201121:45

Емо,'полит- икономия' е много опасно словосъчетние,сега ще ти скокнат няколко човека,да те обвинят че си комуняга.Майтапа настрана,ама всички разбраха,че 'полит-икономическата 'обстановка,не е толкова тривиална,колкото искат неолибералите,да си мислим че е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

26 emo13 | 05.01.201120:57

Павур, Аржентинаи Уругвай са хубави държави. Там отиват да се учат всички хирурзи, защото има много материал да се тестват новите теории, а и никой не задава въпроси - кой дошъл и защо не си е тръгнал след операцията. В Хонг Конг през 1997-ма година влезе армията със зелените униформи и петолъчките - оттогава е просто Китай - с "200 долара средна заплата". Не исках да се меся в спора ви с атеиста, но бях длъжен да щрихирам полит-икономическата обстановка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

25 ot4eto | 05.01.201117:54

Сега ти дочетох коментара, със сигурност не е към мен, към някой друг явно се обръщаш. Извинявам се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

24 ot4eto | 05.01.201117:53

Paul Pezev, към кого се обръщаш би ли се уточнил, защото аз съм атеист, но не си видях името на аватара та не знам. Към когото и да е, дишай дълбоко, нещо си се изнервил. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

23 Pavur Pezev | 05.01.201113:57

Атеистчето,дишай,че ще получиш някой апоплекс.Я вземи обясни,че ний сме хора прости-що,аджеба след 60 години развит неолиберален-капитализъм в Америка национализират банки,искаха да правят рИформи в здравеопазването,ама не се прие,щото било много 'соц',и дружествата нямало да могат да цуцат,щели да обеднеят с некой и друг милиард.Я кажи,като приеха преждевременно гърчолята в еврозоната и им отвориха пазара и ги принудиха да си продават зарзавата на безценица,заради пренасищането на пазара с пластмасови домати,ЕС ги гледа как затъват и не ги натисна да предприемат мерки,да намалят вътрешния дълг.Я кажи,що САЩ имат няколко трилиона вътрешен дълг и защо китайците се оказаха в края на 2008 с най-голям валутен резерв,след срива на финансовите институции?Защо финансите се крепят не на реални икономически резултати,а на базата на бъдещи,имагинерни печалби от чужд нефт,чуждо злато и чужди диаманти.Извади си тиквата от евро-атлантическия задник,избърши си очичките от Гьобелсовата,демократично-консуматорска говняна мъгла и се огледай.Много хора,се преориентираха от любимата ти Америка,към Хонг Конг,Уругвай и Аржентина.
   

оценка

+0 -0