Кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите? | webcafe.bg
Webcafe

Кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите?

Биволъ и Е-вестник , Биволъ
06.01.2012, 14:27 (обновена 08.01.2012, 09:51)
Ски в Боровец

Снимка: © Bg.snow-forecast.com

Остатъци от Мултигруп на Илия Павлов чрез фирма, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн (подобна на офшорна зона), и косвено същата Първа инвестиционна банка владеят Боровец

Кого конкретно облагодетелстват поправките в Закона за горите? Кой седи зад фирмите, владеещи зимните курорти? Едно проучване на bivol.bg и e-vestnik.bg се опитва да извади на светло кои са собствениците, които ще се облажат.

Поправките в Закона за горите, приети от правителството в навечерието на Нова година (които скоро ще бъдат гласувани в парламента, без съмнение под строй), дават възможност на собствениците на ски курорти да строят в държавни гори ски съоръжения и др., без да се променя предназначението на земята, тоест и без да плащат такси за това. Това цели "облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти" по думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Според изчисления на еколози обаче тези поправки спестяват около 50 млн. лева само на "Витоша ски".

Промените в закона, предизвикани от "Витоша ски", означават да се спестят големи разходи за изключване на терени от държавния горски фонд на инвеститорите, а държавата да се лиши от приход от около 60 млн. лв. от такива такси в следващите 1-2 години, твърди съпредседателят на партия Зелените Андрей Ковачев. Партията, която обединява неправителствени организации, обяви, че ще изпрати сигнал до ЕК за потенциална нерегламентирана държавна помощ към стопаните на ски курортите.

Проверката на bivol.bg и e-vestnik.bg за собствениците в най-големите ни ски курорти показа, че всички те преплитат интересите на фирми и лица, стъпили "в най-тъмните сфери на престъпния свят" според израза използван от американския посланик Джон Байърли в анализ за българската банкова система (виж тук).

Накратко - кой какво владее?

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, чрез своята Първа инвестиционна банка и чрез свързани с нея офшорни дружества, владеят ски курортите на Витоша и Банско. В офшорните дружества не се знае още кой е собственик.

Остатъци от Мултигруп на Илия Павлов чрез фирма, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн (подобна на офшорна зона), и косвено същата Първа инвестиционна банка владеят Боровец.

Цветелина Бориславова владее Пампорово. Но "Пампорово" АД има големи кредити от Инвестбанк на Петя Славова и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Христо Ковачки владее съоръженията на връх Мальовица.

"Главболгарстрой" седи зад проекта за ски курорт под връх Ком в Стара планина.

Всички тези собственици ще бъдат облагодетелствани от поправките в Закона за горите.

Изглежда само малкият ски курорт Чепеларе остава извън тази отбрана компания. (За Добринище, и проектите под връх Перелик в Родопите и Супер Боровец ще проверяваме допълнително)

Въпросът е обаче, че и зад видимите собственици е възможно да стоят други лица.

Какво е важно да се знае за стопанисването на зимните курорти? Лифтовете и съоръженията на ски пистите са главният инструмент за собственост на курорта. Никой не идва на зимен курорт, без да се качи на лифта. Дневните карти носят големи печалби, плащат дори хора, които не се отседнали на хотел в Боровец, Банско или Пампорово.

По-скъпо от нощувки

Ето цените на дневните карти, които са по-високи от нощувка в някои хотели:

Боровец - 55 лева за възрастен, 33 лева за деца.

Банско - 55 лева за възрастни, 50-36 лева деца, ученици, студенти

Пампорово - 50 лева възрастни, 30 лева - деца

Цените за 6 дни за трите курорта са съответно 286, 311 и 264 лева за възрастни.

Цените се монополно, рекетьорски високи за българските условия, по-високи дори от някои западноевропейски зимни курорти. Оказва се, че българските ски курорти са завзети от тесен кръг лица, които доживот ще рекетират с цените си за лифтове и влекове. Освен това в Банско, Пампорово, Боровец и на Витоша няма място за повече строителство на ски писти и лифтове, а въпреки това собствениците се стремят да ги разширят.

Например затварянето на лифтовете от "Витоша ски" тази зима, което мотивира поправките в закона, насочи хора към Банско и Боровец, което излиза на сметка за собствениците, зад които, повече или по-малко, седи една и съща банка - Първа инвестиционна.

Заедно с това шефът на банката Цеко Минев е шеф и на Федерацията по ски, която ще получи от държавата 4 млн. лева за организиране на 4 старта на Световната купа по ски в Банско.

В пълен синхрон

В синхрон със собствеността на лифтовете са хотелите. На Банско например повечето хотели са строени с кредити от Първа инвестиционна банка. Броят легла расте стремглаво. За да разшири инфраструктурата фирма "Юлен" навлезе със строителство на ски съоръжения на повече площ, от тази, за която има концесия (надхвърля с 67 хектара площта на концесията). Вместо да прекрати концесията или да глоби фирмата, миналата година правителството предприе стъпки да узакони нарушенията (виж тук).

Дори много от онези хотели в Банско, които не са собственост на фирми, свързани с Първа инвестиционна, са в дълг към нея и вече са практически нейна собственост заради непогасени кредити към банката.

Витоша

Собственикът на съоръженията "Витоша ски" АД принадлежи на "Еллора Мениджмънт Лимитед" (Ellora Management Limited) от Виржинските острови. Офшорката владее 67% от акциите. Другият акционер с 33% е "Алеко спорт 99" EАД, но той е собственост на същата тази Еллора. Офшорката е регистрирана на адрес Трайдънт тръст къмпани, Пощенска кутия 146, Роуд таун, Тортола, Британски виржински острови.

(Забележка: Сладкото на офшорните фирми не са само ниските данъци, а възможността да се прикрива собственикът. Това е особено подходящо за българския мутрокапитализъм. Регистрацията на такава фирма се прави от упълномощен адвокат или счетоводител, който в повечето случаи е лице - директор или пълномощник - на фирмата, който пък от своя страна упълномощава някого в България, а реалният собственик остава скрит).

Основен акционер в "Еллора" е лицето Стела Георгиу (Stella Georgui), притежаваща 50 000 акции по 1 долар всяка. Виржинската офшорка е регистрирана от кипърски агент: счетоводната къща от Никозия G. Papadopoulos & Co.

Тук е важно да се знае, че през 2007 г. Столичната общинската агенция за приватизация допусна "Витоша ски" АД да придобие кабинковия лифт "Симеоново - Алеко" и седалковия лифт "Бай Кръстьо", след като вече притежаваше въжените линии "Витошко лале".

Пак "Витоша ски" вече притежаваше и лифта "Романски", и влекове, чрез своята фирма "Алеко спорт 99". Тоест, столичните приватизатори харизаха в ръцете на един и същ собственик всички съоръжения на Витоша, с изключение на малки влекове към Златните мостове, извън големи курорт.

Това е социално безотговорно и затворените съоръжения на Витоша тази зима го доказаха. Общината е свързана с Първа инвестиционна и с други проекти. Например с парите на Първа инвестиционна на Цеко Минев е приватизирано "Кремиковци", от името на фирма "Надин", фалирала заради дългове към същата банка. А за "Кремиковци" общината при кмета Борисов обяви големи проекти, които главният архитект и кметицата от ГЕРБ ще продължат.

Столична община крие договора

Столична община отказва да покаже договора с "Витоша ски", като се мотивира с конфиденциалност и опазване интересите на инвеститора.

През 2007 г. Столичната общинска агенция за приватизация е допуснала на търга за кабинковия лифт и "Бай Кръстьо" да участват свързани лица - кандидатствали са и "Алеко спорт 99" и "Витоша ски", което е нарушение. От друга страна, има всички основания да се подозира, че собствениците на "Витоша ски" и на "Юлен", което владее "Банско", са едни и същи лица.

И при този пълен монопол в последните години, в официалните си отчети "Витоша ски" АД декларира финансови загуби.

Банско

Всички съоръжения в курорта (кабинкови лифтове, влекове и др.) са на фирмата "Юлен" АД. Две офшорки - "Маренго Трейдинг Лимитид" от Кипър и "Т.А.К сървисис лимитид" от Виржинските острови държат съответно 42% и 23% от акциите на фирмата.

Адресът на "Т.А.К сървисис лимитид" е идентичен с този на собственика на "Витоша ски" АД.

И двете фирми са представлявани в България от Христо Канев Канев. Директор и на двете офшорки е Ления Пападополу, чийто подпис стои под пълномощните на Канев.

Връзката с Първа инвестиционна банка

Дребна подробност е, че цялото предприятие "Витоша ски" е заложено срещу кредит от 2,612 млн. евро в Първа Инвестиционна Банка (ПИБ).

По-интересно е, че сред големите акционери на ПИБ (с по 10.695 млн. акции) фигурират две офшорки: Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultants Limited.

И двете са регистрирани на същия адрес като собственика на "Витоша ски" - "Еллора", и собственика на Юлен - "Т.А.К": Пощенска кутия 146, Роуд таун, Виржински острови.

Директор на акционера в ПИБ Rafaela Consultants Limited е същата Стела Георгиу, която е и собственик на офшорката "Еллора", владееща "Витоша ски". Разбира се, тя е само официално лице.

Директор на Domenico Ventures Limited е лицето Мария Пападополу. В България е упълномощен като представител Тони Живков Иванов.

Още една офшорка: Legnano Enterprises Limited притежава голям пакет акции в ПИБ (8,450 млн). Директор на регистрираната в Никозия, Кипър фирма е Ления Пападополу - същата Ления Пападополу, която е директор на двете офшорки, владеещи "Юлен" АД.

Обобщено:

1. Стела Георгиу е директор и собственик на офшорката владееща "Витоша ски" и директор на офшорка, владееща 10.695 млн акции в ПИБ.

2. Ления Пападополу е директор на двете офшорки, владеещи "Юлен" АД и директор на офшорката, притежаваща 8.45 млн акции в ПИБ.

3. Две офшорки, имащи по 10.695 млн акции в ПИБ са регистрирани на същия адрес като офшорката, притежаваща "Витоша ски" и една от офшорките съсобственик на "Юлен" АД.

И двете директорки са официални лица, зад които не се знае кой се крие, но очевидната пресечна точка е Първа инвестиционна банка.

Законът в услуга на олигархо-мафиотски структури

Начинът, по който бяха предложени и одобрени поредните поправки в Закона за горите, издават гузното бързане на управляващите и опитите подготвяният погром над българската природа да остане скрит от обществеността.

Промените бяха публикувани за обществени консултации на сайта на Правителството на 21 декември, с изричното пояснение, че до 30 декември тече срокът за мнения, становища и обсъждания от обществени организации, специалисти и граждани. Най-неочаквано обаче, без никакво обяснение в процедурата на обсъждане, МС гласува единодушно лобистките поправки, без да спази собствения си обявен срок!

Циничният спрямо обществото подход попречи да бъдат внесени и изобщо разгледани сериозните аргументи срещу измененията. Най-зловещите последствия останаха скрити. Някои от тях трябва да бъдат широко оповестени, за да се разбере какви са дългосрочните цели на това правителство и чии интереси обслужва то, нанасяйки непоправими щети не само на останалата природа в България, но и на (и без това) сриналия се имидж на страната ни като европейска демокрация.

Едно от най-тежките последствия от новия закон ще бъде учредяването на вещни права при продажбата на държавни гори без търг, при нарушаване на всякакви правила на конкуренцията и европейски норми.

Законът обвързва правата на ползване на горски територии с наличието на лифтове и влекове в тях, независимо дали тези лифтове и влекове са законно построени, или не! В този смисъл въпросният закон, освен че развързва ръцете на олигархо-мафиотските структури да приватизират абсолютно безконтролно горите ни, но и поощрява всякакви минали или бъдещи незаконни действия по масово изсичане на гори, с цел строежи на подемни съоръжения и ски писти. Такива са налице и бяха извършени по времето на Тройната коалиция.

Заканата на министър-председателя преди няколко месеца, че "трябва да се промени законът", за да се узаконят беззаконията със задна дата на "Юлен" в Национален парк "Пирин", придобиха вече реални измерения. Това засяга и незаконно построените лифтове в Национален парк Рила. Освен това се отваря врата за промяна предназначението на горски имоти без приемането на Общ устройствен план.

Премахват се и съществуващите гаранционни правила за добив и износ на дървесина от България. Последното е грубо нарушение на няколко европейски регламента за законен добив на дървесина и търговията с нея, с цел недопускане на бракониерска сеч. Защо се прави всичко това и кой би се облагодетелствал от ударната урбанизация и бетониране на българските гори, заедно с широкото "разрешаване" на бракониерските сечи и износ на дървен материал!?

Прогнозите за бъдещи масови пожарища в Националните ни паркове и местата, планирани за урбанизиране, са предсказуемо бедствие от тази "Кутия на Пандора", която сегашните управляващи отварят съвсем съзнателно.

Сегашните промени, очевадно обслужващи интересите на кликата на новите "феодали" на българските планински курорти и територии, бяха предшествани от предишни промени в Закона за горите и Закона за лова, които очертават съвсем ясно как една шепа хора са решили тихомълком просто да завладеят, унищожат, продадат и застроят българските гори и планини неусетно, но безвъзвратно.

Лобитата около близкия до властта Цеко Минев и депутата Емил Димитров (народен представител от ГЕРБ, известен с лобизма за отлагане на забраната за тютюнопушене - бел. на Webcafe.bg) целенасочено прокарват промени в законите, които им гарантират да сложат ръка дългосрочно на природните ресурси на страната.

Създаването на частните ловни полета и предстоящата колосална смяна на собствеността на общонационалните ни гори, ще доведе до лишаването на обществото от един от последните неразграбени ресурси, до трайно съсипване на природните ни богатства за корпоративни интереси на шепа мутро-олигарси, както и до сериозна опасност от санкции срещу България, по отношение на спазването на няколко конвенции на ЕС за опазване на природната среда.

За да се избегне бъдеща съпротива срещу вредните действия, Изпълнителната агенция по горите е предвидила внезапно определяне на конкурс за избор на няколко директори в Национални и природни паркове. Разбира се, с предизвестен край, с цел назначаване на "удобни" и "послушни" на властта и "инвеститорите" служители.

Най-голямата пречка, която трябва да бъде отстранена по този префинен начин е директорът на НП "Витоша" и Председател на Асоциацията на природните паркове в България Тома Белев. Един от най-големите специалисти-еколози, с огромен международен авторитет, Белев традиционно е най-заклетият противник срещу погромите в планината. До голяма степен може да се каже, че именно благодарение на Белев, все пак у нас най-тежките поражения срещу природата не успяха, както например огромният скандал със закриването на ПП "Странджа" преди няколко години.

Независимо че Белев е директор на ПП Витоша от 15 г. насам, сега той трябва да се яви за мястото си на конкурс обявен от Агенцията и предизвестено да го загуби, за да освободи "Витоша ски" от проблеми по осъществяването на стратегията им по застрояване на парка.

Момчетата на Бойко Борисов не си поплюват никак и с организиран от няколко страни тоталитарен подход твърдо са решили веднъж завинаги да видят сметката на останалата ни незасегната до днес природна прелест, като я превърнат в своя частна собственост и търговски продукт.

Oще: банско  витоша  витоша ски  гори  еколози  закон за горите  курорти  лифтове  мирослав найденов  мултигруп  офшорка  пампорово  пиб  поправки  приватизация  ски  столична община  такса  тома белев  туризъм  христо ковачки  цеко минев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

21 lele male | 11.01.201215:42

Отегчен Фира, мерси!
@Мастия, хубава статия! И много точен цитат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

20 Лайнол Мастията | 11.01.201213:41

"Целта на качествените курорти е всеки турист да си тръгва с убеждението, че преживяването му е струвало поне толкова, колкото е платил."

Цитат от тук:
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=61861
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2011, 11:30

19 ФИРА | 11.01.201211:33

Lele male - браво, моето момиче, схванала си нещата абсолютно точно (по темата) Много добре се справяш въпреки, че не си анализатор на проблема, овации!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 22:57

18 Gannicus | 11.01.201201:04

Браво теди! Само така! Не трябва да се позволява на политически партии да опропастят протеста. Витоша е белия дроб на София! Колко незаконни сгради ще "поникнат", ей тъй междо другото, може само да се гадае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

17 tedi | 10.01.201219:37

Представете си какво ще стане на купола на Витоша като влезе в сила тоя план:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/09/1356883_vitosha_bez_ski_ad/?sp=1#storystart
"Проектът на компанията "Витоша ски" за специализиран подробен устройствен план за нов ски център предвижда трасетата за пистите да се увеличат от 45 на 125 ха, а за лифтовете - от 14 на 27 ха. Всички съоръжения трябва да бъдат подновени, някои ще променят трасетата си, други ще бъдат удължени. Дължината на пистите от 11 ще стане близо 20 хил. м."
Всички лифове бракуват, годно-негодно няма значение, качват строителните машиои горе в планината, правят нови просеки, и... това е. Имаше парк около Черни връх - няма парк. Честито. Можем да се простим с място, доставяло радост на десетки хиляди хора от 115 години насам.

http://forthenature.org/actions/286
ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!
11 януари 2012 г. от 11.30 до 13.00 ч. пред Народното събрание в София

За да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии.
... Облагодетелствани от нея ще бъдат тези, които получиха на безценица държавни гори чрез заменки в нашите планини, както и неизвестните собственици на офшорните компании, които планират застрояване на най-стария парк на Балканите – Витоша.
Елате с музика и артистични послания, шум, ски и бордове!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

16 lele male | 10.01.201212:02

А казват, че злобата била присъща на жените... Тъжна работа! Объркан Но какво се учудвам!? Една умна жена има милиони врагове - всички мъже, които са по-глупави от нея...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 22:57

15 Gannicus | 09.01.201219:34

@ lele male По повод на новия ти аватар мога да кажа че определено се вижда че си травестит (ако наистина си ти на снимката), което обяснява и удоволствието ти от всякакво анално проникване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 22:57

14 Gannicus | 09.01.201219:30

леле мале тук не става дума за никакви канчета, тенджери и друга кухненска посуда. Тук става дума за очевадно и нагло намесване на определени фирми в българското законодателство. Това изглежда е вече масова практика щом никой не обръща внимание и не предприема никакви действия за спирането на това безобразно"купуване" на поправки в закони. По този начин само се толерира подобна корупционна практика и тези злоупотреби ще стават все по очевидни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

13 lele male | 09.01.201210:07

Първо – не става въпрос за поголовна сеч, а за подмяна на съоръженията и разширяване и удължаване на пистите, както и за учредяване на правото на строеж в полза на „Витоша ски”. /Ако бъркам – моля да ме поправите. Все пак не съм анализатор на проблема./

Второ - Промяната в закона за горите касае точно „правото на строеж”. Ако едно право на строеж е учредено за 10-20 или 30 години, след като изтече този период, тези права се погасяват, вече инвеститорът няма права върху земята, тя е си е държавна и ако иска да продължи този срок, трябва да започне нова процедура и да заплати още веднъж такава цена. Така че напротив, държавата печели, защото не губи собствеността, а остава държавна, в същото време получава същите средства за учредяването на право на строеж.

Трето - @ 11 Gannicus – леле мале ми смени си снимката с някоя друга в надупена поза и чакай да дойде някой да те оправи. Точно ние можем да променим много, но и с тоя овчи начин на мислене.
---------------------------------------------------------------------------
Относно този въпрос и специално, заради теб си сменям аватара. Отдавна съм се надупила и всичко, което влиза е добре дошло... Мисленето ми може да е „овчо”, но поне мисля за стадото!!!
Нямам нищо против това някой да печели и е нормално да печели - нали това е идеята да направиш фирма и да инвестираш! Типично по български гледаме в канчето на другия и викаме „Не е важно дали аз съм добре, въпросът е на Вуте/Нане/Гошо/Иван/Пенка да му е зле!”
За какво бездействие ми говориш???
Да, определено децата ни масово бездействат и затлъстяват!!!
Снощи чух по телевизията, че в Сребърна са построили или решили да правят писта /не разбрах добре/, а на Витоша пистите не работят. Чшшш алоу!!!!
На теб Сребърна ти е близо така, че не се бъркай в проблемите на София!

Малко хора са запознати със структурата на офшорните компании, а това са фирми, с проста структура /като нашето ЕООД и ООД/, на които реално правната им форма разрешава прикриването реалните собственици на дяловете в тях. Ако физически или юридически лица са решили да крият данъци или перат пари, спокойно могат да го вършат и с „обикновени” дружества.

Не е нормално, при такава природна даденост като Витоша, 1/7 от България т.е. София, да ходи да кара ски/сноуборд в Банско, Боровец или Пампорово... Защо бездействахте, когато строяха Банско, а? Някой да мрънка, че приходите там отиват пак в нечий „офшорен” джоб!?

П.С. pueblo - Искам да бъде готино да караш ски на Витоша!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 08.01.201222:30

@Gannicus нещата могат да се променят едва когато хората стигнат до някакво разбирателство. Когато всички кажат ДА или всички кажат НЕ. Тогава нещата могат да тръгнат в някаква посока. Защото за сега аз виждам едно абсолютно разногласие. Прекалено дълго сме били на принципа "разделяй и владей" и затова в момента хората се дърпат и не могат да се обединят.
   

оценка

+0 -0