Реформаторски кон или Троянски блок | webcafe.bg
Webcafe

Реформаторски кон или Троянски блок

Стоян Радев, режисьор и член на Гражданския съвет на РБ
15.09.2014, 08:05 (обновена 21.09.2014, 15:38)
реформаторски блок

Нека започнем с два цитата.

Радан Кънев (04.08.2014 - денят, в който подаде оставка като говорител на РБ): "Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, РБ ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя."

Радан Кънев (14.09.2014 - денят, в който оттегли председателската си кандидатура на бойкотирания от СДС и ДБГ съюзен конгрес): "Не личните амбиции са важни, а победата на изборите".

Какво излиза? Излиза, че, когато Радан Кънев подаде оставка като говорител на РБ с мотиви, споменати в първия цитат, той не е бил воден от сериозни причини и намерения, а от някакви маловажни лични амбиции, споменати във втория цитат.

Да, ама не. Обратното е.

Той го знае много добре, знаят го много добре и всички наоколо, които следят процесите малко по-внимателно.

Точно с подаването на оставката и декларирането на очевадните проблеми в блока Радан Кънев загърби личното, защото рискува да погуби собствената си кариера в името на истината за една организация, която не може да си позволи да подведе българските граждани. Точно с открито заявената председателска кандидатура той направи нова рискована, но ползотворна за блока крачка, защото всеки знае, че лидерството не е персонален каприз, а истинска необходимост в провеждането на всяка политическа борба.

Лидерството е жертва и отговорност, от която не можеш да избягаш.

Виж, отказът от мотивите и от председателската кандидатура със сигурност могат да се нарекат лично спасяване в перспективата на един много нисък, но достатъчен за влизане в парламента резултат. Грубо казано, майната й на истината за вътрешно разпадналия се блок, няма да се боря за неговия интегритет, ще си трая, защото така се става депутат, другото е вятър... Ура, другари реформатори!

Пиша тези редове, не за да дискредитирам Радан Кънев - както казах, той сам е напълно наясно със случилото се, няма да се изненада, ако чуе тази позиция, още по-малко, когато я чуе от мен.

Но уточнението кое е победа на личното и кое на общото е важно, защото смятам, че сгрешената героизация стои в основата на повсеместния български провал.

Докато за нас герой е не този, който казва истината, колкото и тежка за понасяне да е тя, а този, който симулира жертва в името на общата кауза, няма да има истинско правосъдие, няма да има санкции за злоупотребите с власт, няма да има здрава принципна база, върху която да се строи стабилно.

Ще останем в блатото от лъжи, в които най-важната грижа е някой да не пострада, понеже не е красиво. Що за нахалство е да искаш виновните да бъдат наказани, кой си ти, с какво си по-различен и т.н. Я си прибери егото и се слей с масата, дръж се колегиално, спаси КТБ, трай си за Южен поток, покрий Бирата, гласувай за Пеевски, спри да клатиш и без това продънената коалиция и стига си се пъчил... Ужас.

В този ред на мисли, ако конгресът на РБ се беше състоял и изборът на председател се беше случил, то българският избирател щеше да знае поне това, че едно усилие в посока на яснота, принципност и отговорност се е увенчало с успех. Може на пръв поглед усилието да изглежда индивидуално, но в него има много повече мисъл за общото, отколкото в розовия газ, изпускан от неясни за публиката източници, който щедро разтягат и панаирджийските транспаранти на единството, макар че и слепите виждат, че единство няма никакво.

Как така единство няма никакво?

Защо? Нали говориха от трибуната, откриха си кампанията, усмихваха се един на друг?

Нека зарежем шегите. Ако в учредителното споразумение на коалицията пише, че трябва да има съюзен конгрес не по-късно от средата на месец септември, ако на 6-ти август председателите потвърдят това изискване с официална декларация, родена от непременната нужда за структурни промени и действително обединение, то как така две от партиите - СДС и ДБГ - се отмятат от решението със съобщение до медиите тогава, когато до началото на конгреса остават часове!?

Така ли общуват партньори!? В ръцете на това партньорство ли да поверим кардиналните реформи в държавното устройство!? Ако това са партньори, то на тях не им трябват врагове. Те са достатъчно злонамерени един към друг.

Работата е там, че мотивите за оставката на Радан Кънев като говорител бяха и остават истина. Ето ги отново: "Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, РБ ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент." Да, така е. И лошото е, че от оставката до днес нищо не се е променило. Блокът не работи в съгласие. Знаят го лидерите на партиите, знае го всеки от членовете на Гражданския съвет. Вече със сигурност го знае и голяма част от аудиторията.

И боя се, че проблемът не е в персоналните конфликти между Радан Кънев, Божидар Лукарски, Меглена Кунева и т.н. След постъпката на СДС и ДБГ в деня преди конгреса стана ясно, че последните са в ръцете на порочно задкулисие - същото като онова, срещу което гражданите недоволстват от началото на прехода, а през последната година ефективно протестират.

Избирателите трябва да си дават сметка за това.

Когато бях поканен в Гражданския съвет на блока, причината да приема беше възможността да правя прозрачно за публиката неговото функциониране. И тази моя роля беше приветствана от партийните апарати в началото. После слугите на задкулисието, започнаха да наричат хората от Гражданския съвет, които говорят открито, рекетьори, защото извивали ръцете на апаратчиците, като ги заплашвали с огласяване на техните машинации...

Все едно, аз и много от членовете не сме се отказали от първоначално отредената ни задача.

Но какво става оттук нататък?

Собствено моят избор се състои в това да критикувам Радан Кънев за отстъплението и да продължавам да подкрепям заявените в оставката му мотиви и цели. Само чрез тяхното конкретно осъществяване РБ ще може да извърши същинската работа, за която е призван. Критикувам него, защото в това има смисъл - той може да продължи и това да бъде за общо добро. Споменатото задкулисие не би трябвало да бъде критикувано - то просто трябва да бъде посочено и неутрализирано веднъж завинаги.

С преференцията отстраняването на задкулисието буквално попада в ръцете на всеки гражданин. И, ако Радан Кънев не е подкрепен от своите коалиционни партньори и е принуден да прави морални лупинги, влизайки в противоречие със себе си, то симпатизантите на РБ могат подкрепят не него лично, а позицията му, могат да се преборят за нея, защото тя няма за цел да го направи велик, а доведе до действително положителен обществен резултат.

В известна Шекспирова пиеса известен герой, изпаднал в гранична ситуация, е готов да замени кралството си за един кон... Ситуацията в страната ни е гранична. Аз също бих избрал един силен реформаторски кон пред сплотената користна група, спотаяваща се в троянския блок, готова да влезе с измама в управлението и да се включи с нови сили в грабежите.

Oще: божидар лукарски  дбг  задкулисие  меглена кунева  радан кънев  реформаторски блок  сдс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

5 impact | 15.09.201421:44

Накратко, агитация за интелигенти: "Ако не ни харесвате, гласувайте за нас." Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 15.09.201421:31

Мисля, че и в двата случая Радан е прав, макар и да изглежда, че си противоречи.
Съгласен съм с авторовата оценка за първия случай, но виждам оттеглянето на кандидатурата му за председател в друга светлина. Просто видя, че не може да се справи с личните амбиции на другите "председатели" /по-специално на "председателките"/, макар че той определено е човека, който заслужава и трябва да заеме мястото на председател на Блока. И ако той в случая е готов да жертва личната си позиция в името на воденето на правилна, достойна и коректна политика, то това съвсем не са готови да направят "колегите" му, които показаха, че заради личните си амбиции, заради завистта си ако ще, са готови да разкъсат този и без това крехък съюз.
Единственото, което мога да кажа е - браво на Радан. Ако още известно време се окаже способен да показва, че може да води последователна и ясна политика и заедно с това да поставя краткосрочните си лични амбиции на втори план в името на преследването на по-сериозни цели, за следващите избори ДСБ няма да има нужда от партньори за Парламента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 15.09.201420:56

Абе кво ни занимавате с РБ състоящ се от 3-4 партий, които са поставили каруцата пред коня и се карат кой да изяде трохите власт, които се очертава да получат на предстоящите избори.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.09.2014, 20:00

2 Kiko Kikov.1474339060 | 15.09.201420:01

Гласувам за РБ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.11.2011, 12:39

1 Мариана Димитрова | 15.09.201419:21

Напълно сте прав г-н Радев, но за този висок политически морал, който изисквате не само Вие, трябва да се появи благословен лидер.
   

оценка

+1 -0