Око за око, паста за зъби | webcafe.bg
Webcafe

Око за око, паста за зъби

Gastaroll
26.04.2011, 11:32 (обновена 25.11.2016, 15:52)
Зъболекарски инструменти

Стоматологията за едни е здраве, а за други - само бизнес като всеки друг

Спомням си детските си години, когато гледах анимационни филмчета. Имаше едно много мило, на което не си спомням името. Спомням си само, че ни учеше как да си мием зъбите по три пъти на ден и да използваме конци за зъби. А аз най-много обичах да ям сладолед, докато гледам филмчето и после да се сърдя на родителите си, че ме карат да си мия зъбите.

Оттогава минаха доста години и вече мия зъби по три пъти на ден и ходя редовно на зъболекар, но това чак когато се наложи да платя добре, за да имам здрави зъби и красива усмивка.

Зъболекарите, както се разбира от самото им наименование, са лекари, също както хирурзите, педиатрите и т.н. За да получи човек диплома по дентална медицина (стоматология), са необходими пет години здраво учене, много средства и не на последно място много упорство.

От няколко седмици в българският печат четем за някакви тексаски зъболекари, които лекуват безплатно, слагат импланти на възрастни хора и въобще правят толкова много "добрини", че нашият синод трябва непременно да ги канонизира и обяви за светци.

От другата страна на ринга е БЗС (Български Зъболекарски Съюз) и тяхната реакция срещу безплатните лечения на тези американски зъболекари в едно отдалечено село в България.

Фактите

Надявам се, всички сме съгласни със становището на БЗС, че практикуването на стоматология без призната в ЕС диплома е незаконна практика. Подобни процедури могат да бъдат сравнени с незаконен аборт например.

Британският дентален съюз (GDC - General Dental Counsil) например също обявява практикуването без диплома за криминално престъпление по силата на местните закони.

Без значение с какви намерения са дошли тези американски зъболекари, те са извършили престъпление и ако България имаше работещ съд и прокуратура, трябваше да има и резултати след като БЗС сигнализираха за този случай.

Подобна е ситуацията и в самите САЩ, където само американски дипломи се признават автоматично, а чуждите дипломи се признават едва след приравняване. Без необходимите разрешения практикуването на стоматология в САЩ е незаконно и е федерално престъпление.

Реакциите

Стоматологията е бизнес както всеки друг бизнес и оцеляването в среда като България не е никак лесно. Всички материали са скъпи, защото качествената стоматология изисква качествени, скъпи материали.

От всичко казано и писано по темата с БЗС и статиите по вестниците най-много ме учуди реакцията на пишещите по форумите, които веднага анатемосаха БЗС и прегърнаха идеята на незаконно практикуващите зъболекари в село Селча.

Според статистика на БЗС "80% от 6-годишните български деца имат по 4-5 кариеса на млечните зъби, а 14-годишните са с по 8 кариеса. Всеки четвърти тийнеджър на 18 години е с поне един изваден зъб. 53% от българите не посещават редовно зъболекар. 8% не си мият зъбите изобщо. 38% си мият зъбите само веднъж дневно, сочи проучване от 2008 г върху 2300 българи, съобщи д-р Донка Забуртова, главен секретар на БЗС.

Моля някой да ми обясни как е възможно 80% от 6-годишните деца да имат по 4-5 кариеса, ако родителите следят за тяхната орална хигиена?

Като се катурне каруцата

Държави като Швеция, Дания, Норвегия залагат изключително много на профилактика и превенция в стоматологичното лечение. В тези държави кореновите лечения са изключителна рядкост, защото добрата орална хигиена и честото посещение при зъболекар не позволяват развитието на кариеси. Влагането на Флуор (да не се бърка с хлор) в питейната вода също предпазва от кариеси.

В България помощ от зъболекар търсят само тези, които са с болка, което обикновенно означава, че пациентът е закъснял и е необходимо значително по-сложно, съответно скъпо лечение. Честа практика у нас е пациентът да не се върне при зъболекаря след първото посещение, когато вече няма болка, което е чиста форма на безотговорност към собственото здраве.

Абсурдно е да мрънкаме колко скъпо е зъболечението и вместо да се стремим да запазим здрави зъбите си, за да нямаме нужда от скъпи процедури, просто да не ходим на зъболекар. А когато болката все пак ни принуди, да обвиняваме зъболекаря в алчност. Такова поведение обяснява състоянието на нашето здравеопазване, което въпреки всичко е на доста добро ниво.

Отношението ни към тези, които ни лекуват е абсурдно, а не тяхната "алчност", защото в страните, на които искаме да приличаме, лекарите са едни от богатите хора. Всеки от нас може да си позволи да си плати преглед на всеки шест месеца. За тези, които нямат пари, моят съвет е да спрат цигарите, че и без друго водят до парадонтоза.

Как ще ги стигнем?

Нека сега разкажа накратко как е в САЩ - там, откъдето идват зъболекарите, дето вършат "добрини" в село Селча.

От неколкогодишния ми престой в САЩ научих, че наистина няма безплатен обяд. Медицинската помощ е изцяло платена като дори повикването на линейка струва $600. Да, точно така, българино! Преглед в спешното струва $250, вадене на зъб е около $150, кореново лечение може да бъде и $2000 и ако някои лечения се покриват от частната застраховка, която струва около $100 на месец, то денталната помощ е изцяло платена.

Всеки, който иска да бъде зъболекар в САЩ, трябва да си приготви по $40 000 на година, за да следва. След това да се яви на защита на знанията и чак тогава има право да практикува.

Понеже стоматологията там е изцяло частна, е необходимо да си купиш оборудван кабинет. За разлика от България, където началният капитал за всеки по-голям бизнес обикновенно идва от заможни роднини (разбирай средства, придобити от престъпни действия), в Америка началният капитал идва от банки под формата на кредит.

Какво се случва, ако бизнесът не проработи, всички можем да си представим.

Заключение

Прави чест на БЗС, че изпълнява по устав своите задължения като следи за спазването на правилата у нас.

Нека, когато става въпрос за нещо нередно, първо да гледаме обществения интерес преди личния, защото няколко ненужно поставени импланта и няколко извадени зъба от хора без лиценз да практикуват могат само да нанесат вреда.

Жалко е да наблюдаваме как висококвалифицирани кадри напускат страната, защото не виждат бъдеще за професията в България. Както в много други случаи, вина за случващото се имаме само ние. И ако в крайна сметка рядко се умира от зъб, то нека не забравяме, че отношението ни към тези, които ни лекуват, е също толкова убийствено колкото самите болести.

Бел.ред.: Готови сме да публикуваме и други мнения по темата.

Oще: здравеопазване  зъболекари  паста за зъби  профилактика  стоматология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2011, 12:58

25 Alexander Todorov | 05.05.201116:12

Хубаво е да видиш тук същата измет, която плюе по лекари и зъболекари. Това са същите хора, които псуваха учителите, че протестирали. Същите хора, които плюят полицаите, че са корумпирани. Същите, които са с маски и се бият по мачовете. Боклуците са едни и същи. И миризмата е еднаква. И освен в омразата и простотията, няма друго място, където да се чувстват значими по някакъв начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 20:24

24 sten | 01.05.201115:14

3 год. и имам 18 год. опит в една трудна професия, която не е за всеки, нали? С което стигаме до:
4. Българските зъболекари - за и против
Обичам си професията. Мястото ми е там, до пациента, всеки случай е различен и уникален, дори и най-тривиалната пломба трябва да се планира прецизно. Моята професия е комбинация от интелектуален и физически труд, т.е. трябва да имаш и ум, и ръчичка. Работим на микроскопично работно поле, често 2-3 квадратни милиметра, аерозолният облак е с диаметър 2
метра от наконечника, работната поза е неудобна и неергономична... Нямам колега, който да не се оплаква от болежки, причинени от работата, включително и аз. Въпреки всичките несгоди се опитваме да поддържаме едно наистина европейско ниво, учим се и прилагаме нови методи и
материали. Много рядко някой го разбира и оценява. Но бихте могли да ни улесните малко.
Ключовата дума е профилактика. Ходете на профилактични прегледи и ще откриете, че спестявате и пари, и болка. На всеки нов пациент изнасям една лекция с демонстрация как трябва да поддържа зъбна хигиена. Много малко хора обаче изпълняват заръките ми. В резултат лекувам усложнения.
"За или против" е излишен въпрос.
Ние не можем без вас и вие не можете без нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 20:24

23 sten | 01.05.201115:10

Две статии и стотина коментарии... Ако теглим чертата темите се оказват повече:
1. Благотворителната американска акция - за и против
2. Липсата на адекватни специализирани грижи за хората в селските райони
3. Скъпите стоматологични услуги в България
4. Българските зъболекари - за и против

1. Благотворителната американска акция - за и против
Нямам нищо против благотворителните акции. Щом някой е решил да помогне - браво! Не съм

бил там, не знам какво е било направено, с какви средства и методи, нито с какъв резултат.

Въпросите, които имам са професионални, и отговорът тряба да дойде от професионалисти. Не

само от председателя на БЗС (когото не харесвам и не съм му адвокат), а и от контролните

органи като Община Девин, РЦЗ и ХЕИ. Те обаче си мълчат. Ако аз реша да практикувам на друго

място (благотворително или не) трябва да се регистрирам в тези служби плюс НАП, РК на БЗС,

Противопожарна Служба, Комисия по трудова медицина, Комисия по защита на личните данни и т.

н. като зъболекар и отделно от това като лечебно заведение. Бюрократщината е ОГРОМНА и е

редно да се намали, особено когато се отнася за хуманни цели. Обаче контрол трябва да има.

Може да ми е неприятно, когато инспекторите от ХЕИ искат сертификати за всички дезинфектанти

и проверяват стриктно дати за годност, и стерилизационният дневник на автоклава, и ми вземат

посявки от ръцете, оборудването и инструментариума. Но по-неприятно ще ми е ако допусна да

плъзне някой хепатит или нещо по-лошо. Историята на медицината е писана с кръв, буквално, и

правилата трябва да се спазват от всички.
Повдигна се въпросът защо тази благотворителност не се извършва от български зъболекари.

Не мога да отговарям за всички, мога да отговоря единствено за себе си: не мога да си го

позволя - финансово и технически. Забелязах обаче, че никой от коментиращите и обвиняващите

не се похвали с подобна хуманитарна дейност или намерения, независимо от професионалната

сфера.
2. Липсата на адекватни специализирани грижи за хората в селските райони
Много наболял въпрос и не от сега. И между другото - не само у нас. Обаче в някои страни

са решили въпроса как да съберат доктор и пациент. Помня времето, когато в Пловдивските

Хирургии имаше хеликоптерна площадка, с медицински хеликоптер и подготвен персонал на

дежурство - точно заради родопския район, не знам дали съществува още. Помня също мобилните

зъболекарски кабинети - автобус, фабрично оборудван като стоматологичен кабинет и

зъботехническо място. Обикаляха по график определен район и така всеки месец. Съмнявам се да

ги има. Въпросът защо има малко/никакви зъболекари в отдалечените райони има тривиален

отговор - пари. И не става въпрос за "тривиалната" зъболекарска алчност, а за

най-долнопробна възвръщаемост на вложените средства. Няма как да купуваш скъпи оборудване,

материали и консимативи, а да не можеш да си ги изплатиш. Докато държавата не започне да

дотира такива кабинети положението няма да се промени. Пак да изпреваря въпрос - не, няма да

се преместя в някое село. Роден съм в голям град и живея в голям град. Тук са синът ми и

болната ми майка, тук са приятелите ми, и интересите ми. Тук мога да работя нещата, които

съм специализирал, не в някое родопско село. Ако на някой му трябва тесен специалист ще

дойде при него, обратното е невъзможно и така е по цял свят, не само в Родопите.
3. Скъпите стоматологични услуги в България
Те всъщност са доста евтини, скъпи са за обикновените българи. От друга страна са на

много високо ниво, колкото и нескромно да звучи. Имам впечатления от работата на

чуждестранни колеги и трябва да кажа, че няма от какво да се срамуваме. Всичко, което се

купува като материали и консумативи е с надпис "made in ...",български са само памукът и

лигнинът. Някой беше повдигнал въпросът за картел на цените при зъболекарите. Ако има такъв

картел са забравили да ме поканят. От години в гилдията се дискутира въпросът за дефинирани

минимални цени с цел да се предотврати дъмпингът от страна на нелоялни колеги и нищо не се

решава. Картел между вносителите на зъболекарски материали съм сигурен, че има. Цените на

същите материали в съседни Гърция и Румъния (и двете членки на ЕС) са по-ниски понякога до

40%. И след като не можем да прескочим до Солун или Букурещ (с изключение на колегите, които

са на близичко) ни остава да преглътнем солените цени, и да оценяваме труда си значително

по-ниско отколкото заслужаваме. Моят ментор казваше: "Зъболекарската работа може да бъде

бърза, евтина, или ... качествена!" Качеството обаче струва пари.
"...Защото ми взимате по 20 лв. само за да си отворя устата и да ми кажете какво ми е."
Цитата е от статията на Елена Кодинова "За няколко зъба повече". Преди време един техник ми

взе 20 лв. само, за да ми "диагностицира" бойлера, миналата година друг каза диагноза на

пералнята за 40 лв. В момента прегледът при мен е 10 лв. И е малко странно, че все още се

намират хора, които да напишат в статия такъв въпрос или да станат от стола и да попитат:

"Дължа ли ви нещо?". Ами да, уважаеми пациенти, дължите ми нещо! За скъпа (дори и втора

ръка) машина, която има нужда от поддръжка (техник) и резервни части, за автоклав, в който

да стерилизирам инструментите по стандартите на ЕС (и който още изплащам!), за

дезинфектантите за повърхности, машина, дребен и едър инструментариум, за същия този

инструментариум, който освен че е купен трябва да се допълва и подменя, за ток, вода,

телефон, които плащам на промишлени цени, за климатик, защото не искате да се изпотявате

допълнително, за заплата на медицинска сестра плюс осигуровки, за наем на помещение, който

ми вдигат периодично, а аз няма как да си вдигна машината на гръб и да се махна, за

счетоводител и други бумажни услуги... И най-вече за това, че съм учил 6 год., специализирал

   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2011, 23:31

22 KYPBAPE solutions | 28.04.201122:01

Попадала си ти. Виж си първо кривите, жълти, изпопадали зъби и тогава се обаждай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

21 Manuela Gerenova | 27.04.201120:02

Курваре, попадали сме. И?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

20 Архангел | 27.04.201119:58

1.Всеки има право на достойно заплащане на труда си-българските зъболекари са прави, че не може да се падне под определен минимум и не са длъжни да работят благотворително.
2.Практикуване без разрешение е закононарушене

НО:

3.лицето/лицата които са оказвали стоматологична помощ във въпросният регион срещу заплащане ли са я оказвали?ако не-тогава води ли се това практикуване според закона?Ако аз превържа пръста на баба Пена комшийката (безплатно разбира се) това нелегална практика ли е?А ако съм селската баячка и билкарка?

4.Адекватно заплащане искат всички-и учители и лекари и миньори и шофьори, комбайнери, фризьори.Но май май се удава само на някои професии да получат такова.Другите какво?Духат?Не трябва ли всички да си поделят тежестта от неработещото ни общество и икономика, а не някои да бъдат освободени от такова задължение?
5.Аз лично познавам всякакви стоматолози-и добри и не чак дотам;познавам и алчни , познавам и такива които търсят начин да ми вземат по-малко
6.Америка е световно известен пример как НЕ трябва да се прави здравеопазване.Много е говорено по въпроса.На последните президентски избори това също беше една от основните теми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2011, 23:31

19 KYPBAPE solutions | 27.04.201118:52

Абе, някой попадал ли е на свестен български зъболекар. Аз съм останал с впечатлението, е всички зъболекари у нас са некомпетентни изроди. Евалата на тия американски пичове, а отрепки като авторчето на тоя пасквил и МТ моментално си ги слагам на оная работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

18 Rodrigo Diaz de Vivar | 27.04.201118:05

@MT

"глупави романтични представи за благотворителност, храброст, чест и тн"

Милена ... света от векове се възхищава на хората, имащи подобни "глупави романтични представи за благотворителност, храброст, чест и тн".
Нещо повече. Светът се е променял към по-хубав, благодарение на тях, а не на дребнавите, цинични разсъждения, които се лутат конкретно във вашето съзнание.
Не знам къде сте получили възпитанието си, но родителите ви очевидно е трябвало да увеличат обхвата тематиката на книжките, които сте чела.
По-нататък е можело да поправите този пропуск, но очевидно ви е липсвало желание. Или потенциал. Или и двете.
Така че ... не ни заливайте с помията от вашия мозък.
Не бих искал децата ми да четат, че "благотворителност", "храброст" и "чест" са "глупави романтични представи".
Самия факт, че употребявате тези думи заедно, показва пустотата в част от тялото ви. И в буквалния и в преносния смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

17 strawsPulledAtRandom | 27.04.201118:04

"За пореден път искам да кажа, че ако някой не е доволен от здравеопазването в България, може да се лекува в чужбина или където намери за удачно. "
-------------
Не е така. Ти вече си заплатил за това със задължителните си здравни осигуровки. Все едно да си купиш развалено месо от магазина и после като поискаш да ти го сменят с прясно, да ти кажат "Ти си свободен и можеш да отидеш в която искаш друга месарница, за да си купиш прясно. Но няма да ти върна парите". Дори примерът ми е недостатъчно изразителен, защото говорим за здраве, не за обикновени продукти.
Доста е грозно да ми се покриват две пломби, но не какваи да е, а амалгама (?!?). Защо нямам лимит, до който да мога да изразходвам парите за каквото реша? Отговор - защото така няма да останат неизразходвани пари, от тези, които покрива касата, които да и останат като "чиста печалба" за офиси, коли, заплати на вредни бюрократи. Ебаси системата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2011, 00:20

16 Zdravko Dimitrov | 27.04.201117:54

Аз чета този сайт редовно и вече втора седмица тази тема се дъвче упорито.Подозирам това е защото обществения интерес е много изострен по отношение на ''белите престилки''.Не разбирам обаче какво толкова се е случило за да продължават коментарите -от една страна регулационна организация БЗС ,която е с абсолютно всички правомощия да взема отношение по въпросите с нелицензирано практикуване на зъболечение се е намесила спирайки въпросната инициатива-какво тук подлежи на коментар.От друга-кой да излекува зъбите на жителите на Селча,морално ли е човек ,който иска да помогне да бъде спиран,ако и да е нелицензиран.Отговор всеки може да си даде за себе си и за двата въпроса.Това което ме предизвика да напиша своя отговор са коментарите и под двете статии. От една страна коментарите от зъболекарите,защитаващи решението на БЗС при това знаейки отлично колко бездействен,инертен,скъп(минимална работна заплата на година) и НЕзащитаващ техните интереси е въпросният съюз-нима наистина смятате че спирането на един чужденец,пребиваващ за 2 седмици ще реши проблем с нерегламентирани практики,не би ли помогнало повече създаване на критерии за добра практика и следене за спазването им-като добро начало е изваждането на някои кабинети от мазетата и таваните и искане стерилизацията да се провежда с автоклав,което не се случва вече 20 години.От друга страна-коментарите на незъболекарите-каква ''алчна,богата и нагла сган'' са зъбарите.На вас ще кажа -спете спокойно -богати са 5 % от зъболекарите,останалите са среда-оправят се добре без излишества и има и долна част-които не с оправят добре и тя никак не е малко.Моралът на зъболекарите е точно копие на морала на всички други-зависи от средата.
И последно -аз напуснах Бг по собствено желание преди няколко години,живея в Англия,работя като зъболекар,основния проблем в живота ми като емигрант срещам в епизодичната носталгия и искам да благодаря на всички вас че лекувате тази лека форма на меланхолия ,припомняйки ми why I left in the first place.
   

оценка

+0 -0