Реалността на един абитуриентски бал | webcafe.bg
Webcafe

Такъв ни е абитуриентският бал

Нора Л.
05.10.2012, 17:41 (обновена 08.10.2012, 08:06)
бал

Организацията на перфектния бал? Няма такава

"Нека вземем решение като възрастни, зрели хора." 
По закон трябва да чукнеш определена възраст, за да те зачитат за "възрастен, зрял човек". За да имат решенията ти някакво значение за обществото - за да имаш ти някакво значение.

Ние уж сме такива. Повториха ни го достатъчно пъти, за да му повярваме - за да си повярваме. Но не това е темата, а баловете. Абитуриентските. Мечтата на тийнейджъра. Повод, след старателно зализване на перчемчето, да представиш гарджето на родата.

Нямам достатъчна цифричка в ЕГН-то, за да започна да обсъждам "вкуса на днешното поколение", разврата по баловете и чалга-културата, пред която всеки абитуриент ще, не ще, се пречупва. За добро или лошо, аз съм днешното поколение. Аз съм човекът, който не слуша чалга, но ще направи всичко по силите си да се забавлява на абитуриентската си вечер - пък била и тя в Син Сити.

И стигаме до същинската тема - Организацията.
С главна буква, понеже Организацията се превръща в малък Ад - за ученици, родители, учители и прочие. За Организацията на перфектния бал. За традицията, която НЕ МОЖЕ да бъде нарушена и за онези, които искат да я нарушат, само защото е традиция.

Уча в елитна столична гимназия. Коя - няма да кажа. Не защото ме е страх, че някой ще се разпознае, а защото историята не е инцидент, не е отличителна характеристика, а реалността на баловете.

До началото на седмицата не бяхме от гимназиите с право на избор що се отнася до мястото на Свещения Бал. Няколко дни по-късно се появи втора оферта. На пръв поглед - също толкова "изгодна", колкото първата (най-малкото, не виждам как екзалтирани, ентусиазирани и най-вече, алкохолно стимулирани, момичета и момчета ще успеят да изядат храна за 200 лева в рамките на 4 часа).

Подобни условия, подобни цени. Подобни предложения - всяко със своите недостатъци и предимства. Решението се взима на база на впечатления от втора или трета ръка. "Миналият випуск бяха еди-къде си, супер яко са си изкарали ..." , "Ааа, ама пък баща ми завел един колега и било мега бедното ...".

Уловихте картинката.
За отрицателно време интернет пространството, както и пространството пред самата гимназия се превърнаха в бойно поле. Хора се хвърлиха да защитават избора си, все едно избираме не хотел, от който ще видим 50 мл твърдо и малко кристални полилеи, ами гласуваме дали да проведем повторен геноцид над...

Няколко дни по-късно картинката е плашеща.
Деца - "възрастни, зрели хора" - се дърлят като циганки на Женския пазар (представете си 200 човека, крещящи, тропащи с крак, пищящи, налитащи на бой и използващи цветущ език, от който всеки каруцар ще пламне в цикламено).

Правят се анкети, вотове, смятат се гласове, обвиняваме се в корупция, в истерия, в параноя, в подмолни цели, в сметкаджийство, поставяме си всевъзможни диагнози, които биха впечатлили и психиатър със солидна практика зад гърба си.

Нервни кризи, истерии. Плач, обиди, викове, злоба.
"Тая па, ебати селянката ..."
"Ние сме елитна гимназия, да го еба, 'сички елитни гимназии се знае къде ходят ..."
"Абе тая, за да е толко' навита за тая оферта, сто процента има няква изгода ..."

Какво правят учителите в такава ситуация?
Защитават едната страна. "Аз съм била в хотел А, там масата е богата/обстановката е разкошна/там сме всяка година, проверено е." Може и така да е. И петте човека в класа, които по една или друга причина предпочитат непроверения ресторант, са обстреляни от злобни, самодоволни, изпълнени с жлъчна ненавист погледи.

Това не е история с щастлив край. (Честно казано, обстановката малко ми напомня за "Повелителя на мухите").
За момента това не е история с край изобщо.
Както и да приключи, който и ресторант да бъде избран за Свещеното Събитие, випуск 2013 е разделен на две. Две половини, които се нападат с животинска злоба, две половини, всяка от които изкарва кирливата риза на "противника", две половини, нахъсвани една срещу друга. Хора, на които толкова им е писнало от скандалите, че вече им е все едно къде ще ходят - пък било и то в кварталната градинка.

И за какво?
За разликата между менюто, където пъстървата е с плънка от гъби и другото, където плънката е ориз.

Oще: абитуриентски бал  випуск  поколение  ресторант  събитие  хотел  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

24 lele male | 23.10.201216:27

Кифлите се наложиха... започнаха проблемите с директорката.... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

23 lele male | 12.10.201216:39

Катя,
Не знам дали си ходила на абитуиентски бал и имаш някакъв спомен?
Яла ли си на абитуриентската си. Аз лично - не. Каквото хапнах на изпращането си - туй то беше... Заведението според мен няма никакво значение! Всички знаят, че ще са танци, веселби и пиене... Дали ще се напият в Биад или Син Сити - не е ли все едно?
И въпросът не е толкова до парите /въпреки, че за доста хора точно в този момент, фолън, 60 лв. са от значение/, а просто защото на 5 госпожици не им се ходи в Шератон, а в Кемпински...
А знаейки каква им е директорката, повярвай ми Катя, 5 години може да са отишли напразно, заради един тъп спор...
Плюс това на синът ми му е през оная работа, къде ще се напие... Да се скубят кифлите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

22 fALLEN | 12.10.201200:41

само на мене ли парите никога не са ми правели впечатление, и още не ми правят? какво са 60 лв. разлика за абитуриентска вечер?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 14:01

21 Катя | 12.10.201200:20

Е браво lele male, много добре възпитаваш момчето - да си траят, че да не им се стъжни, че директорката взимала процент...
И после ВИЕ РОДИТЕЛИТЕ им казвате да се махат от тая скапана държава.
А КОЙ Я ПРАВИ ТАКАВА???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

20 lele male | 08.10.201211:20

Смее се Смее се Смее се
Знам коя е "елитната" гимназия... Първа английска... /съгласна съм, че не трябва да излиза от твоята уста... Намига /
Това, което казах на сина си, казвам и на теб е следното:
Директорката Ви взема процент от въпросното заведение. За да Ви мине спокойно последната година в гимназията т.е. за да не Ви се стъжни живота, съобразете се с това, което е решила директорката... нищо, че разликата в цената на кувертите е 60 лв. /а това си е бутилка "Джак Даниелс" от където и да го погледнеш/...
Така или иначе ще се натряскате и нищо няма да помните... muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

19 fALLEN | 07.10.201218:34

не са ли младите прекалено млади, че да се интересуват вече от такива битовизми като "една салата повече", плънката ква е и т.н. разбирам да беше за алкохол, а то... Усмивка навремето изобщо не ми дремеше къде сме, дори до самия ден не знаех, къде сме, верно че аз малко в другата крайност. за мен хорат абеха, и все още, са по-важни. но явно, като нямаш хора, които са ти важни, около тебе, започваш да се взираш в менюто.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

18 pixie | 07.10.201217:57

@Thea

Що пък да са виновни учителките? Те не могат за всичко да са виновни, колкото и да е лесно да ги обвиняват. Те, бъдещите хабитуриенти, собствените си родители не слушат, че да послушат учителките си, за да могат да са виновни. Много е лесно да обвинявате. Такива като вас, дето за всичко учителите са ви виновни, трябва само една седмица да ги пратят в училище да опитат от професията и ще запеят друга песен. На кофти родителите обикновено учителите са им виновни и за възпитанието на децата им. Ето ви тема за размисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2012, 19:06

17 Mariya Nikolova | 06.10.201219:09

Тъжно, но много вярно.... Преди 12 години един ресторант бе избран пред друг, защото предлагаше една салата в повече... Явно нещата не са се променили за толкова години... Тъжно!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

16 Voin | 06.10.201217:37

"...пред която всеки абитуриент ще, не ще, се пречупва..."
Ъъъ... Аз защо не се пречупих кога правехме бал да го уеба... И как, аджеба, ще си прекараш добре в Син Сити, ако твърдо отричаш подобен начин на живот...плужеци...

"Нервни кризи, истерии. Плач, обиди, викове, злоба.
"Тая па, ебати селянката ..."
"Ние сме елитна гимназия, да го еба, 'сички елитни гимназии се знае къде ходят ..."
"Абе тая, за да е толко' навита за тая оферта, сто процента има няква изгода ...""
Ебах ва умрялата елитна гимназия, честно. След като плужеци като вас са елита...

"Две половини, които се нападат с животинска злоба, две половини, всяка от които изкарва кирливата риза на "противника", две половини, нахъсвани една срещу друга."
И ние бяхме разделени донякъде от вкусовете си /музикални и прочие/, ама пък винаги задружен клас...Ама не гледахме вип брадър и други подобни мозъчни полюции.../Не че те са основните виновни за състоянието на гореописаните.../

Дракон при нас се наложи мнението да сме в Слънчев бряг - официалната вечеря, 3 нощувки /4 дни/ със включена закуска и платихме по 180 лева, ама беше преди 10тина години мисля. Другият вриант беше седмица в Гърция /без официална вечеря обаче/ за 230 лева, но повечето не искаха, а на нас /4ма предпочитащи Гърцията/ не ни се щеше да се цепим от групата. Както казах- бяхме задружни, въпреки различията си, така че стигнахме до компромис и си изкарахме добре.

"Аз защо си мисля, че това, че наглостта на хотелите в БГ да искат по 200 лева за куверт е "сериозен въпрос"? Остави изобщо "несериозния" въпрос с детската агресия. "
Лера тая наглост на хотелиерите е говорена и ще се говори още, но тук тя не е засегната като тема, а спомената мимоходом. Нищо общо.
Да не споменаваме въпроса с детската агресия. Както каза Реалист- детските есета- в детските сайтове. В това няма нищо сериозно.

"...браво на момичето за смелостта да има такама позиция..."
Каква и е позицията майна? Не трая чалга и блаблабла, ама и в Син Сити ще ида... Наистина хубава позиция. Наведена.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

15 Реалист | 06.10.201216:40

@Лера
Не смятам да ти отговарям до безкрай, няма смисъл да спамя темата, то на кафето това му е целта.
Нека повторя само: нито злобея, нито нищо, НО НА ТОВА мястото му не е ТУК! Лично мнение, никой не е длъжен да се съобразява. Освен това - заветните 200 лева, за които всички говорят: авторката ги споменава, но така или иначе не е това основния проблем, фокуса е другаде. Както и да е, приятно спорене, ако не ви е достатъчно: може да намерите още в титнпроблем.нет и подобните му....
   

оценка

+0 -0