Пускаш ФБР да слухти, иначе – глоба | webcafe.bg
Webcafe

Пускаш ФБР да слухти, иначе – глоба

Webcafe.bg, по The Week
09.05.2013, 16:32 (обновена 10.05.2013, 15:09)
Компютър, лични данни

Вкарването на "задни вратички" в комуникационните системи ще улесни правителството, но и хакерите

Белият дом е на ръба да подкрепи драстични промени в законодателството за подслушване, като с тях правителството ще придобие още по-големи възможности за събиране на лична информация в Интернет. Участници в дискусиите по текстовете разказаха пред New York Times, че се предвиждат тежки глоби за Интернет компаниите, които не сътрудничат на властите.

ФБР от три години иска подобни законови промени, като обяснява тяхната необходимост с технологичните промени по света.

През 2010 г. Федералното бюро за разследване предложи текстове, според които всяка Интернет компания, която предлага комуникация между потребителите (напр. Skype и Facebook) ще трябва да преработи своята услуга по начин, който да позволява преглед на съобщенията и предаването на цялата кореспонденция на правителството. Телекомуникационните компании като AT&T от години имат такова законово задължение.

Не е точно рекет, ама...

Стратегията на ФБР сега е различна. Вместо да се задължават всички компании да оставят „задна вратичка" в услугите си, акцентът в новото предложение са тежките глоби при отказ от сътрудничество. Според официални представители, разликата е в това, че стартъпите и малките компании по този начин няма да бъдат задължавани да правят преработки на платформите си - поне не и преди да са попаднали в полезрението на властите.

Идеята на ФБР е всеки, отказал сътрудничество, да плаща глоба, която започва от 25 000 долара дневно. Всяка компания ще има 30 дни да отговори на запитването за потребителска информация, като през това време ще може да обсъди с властите техническите аспекти на достъпа до данните.

Добре за правителството, добре за хакерите

Според критиците, законовите промени ще застрашат конфиденциалната комуникация. Те смятат, че големият размер на санкцията ще накара повечето компании да компрометират сигурността на своите платформи още преди властите да са се обърнали специално към тях. Поставените вече „задни вратички" могат да бъдат използвани от хакери.

„Правителството трябва да прави всичко по силите си, за да повишава сигурността на комуникационните ни мрежи, а не да ги надупчва с възможности за прехват на информацията, които след това да се ползват от хакери и чуждестранни правителства", коментира Крис Сагоян от Американския съюз за граждански права.

Официалната позиция от ФБР е, че всяко искане за потребителска информация ще е след съдебно решение, но конфиденциални документи показват, че службата не счита минаването през съдия за твърде нужно. „Ако съчетаем това високомерно отношение към конституционно гарантираните ни прави с нарасналите възможности за подслушване, получаваме истински проблем", коментира Андрю Лионард от Salon.

Oще: глоба  закон  интернет  следене  фбр 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 12.05.201307:41

А с компании, които не са американски ко стта /както Skype преди да ги купи MS/? Ми ако откажат да дават данни на ФБР и тях ли ще ги глобяват? По американския закон или по законите на техните страни? Ами ако откажат да плащат?
Американците пак ли са се объркали, че света е Америка? Усмивка
Като не искаш да те подслушва ФБР не ползваш софтуер на американски компании. Ползваш китайски. И нека ФБР да накара китайците да му предадат данни. Е там пак знаеш, че може да те слушат, ама те слушат други и тях ги вълнуват други неща.
Или ползваш софтуер с отворен код, който си компилираш сам и знаеш има ли или няма интерфейси за подслушване, а ако се гласува такъв закон ще се появи и софтуера - с отворен код и с директна връзка. Кого ще глобяват тогава?
"Арабските терористи" като разберат, че може да ги слушат по Skype, ще си платят на някой да им напише друг софтуер - ФБР няма и да разбере какво и как си говорят...
Само милиционери ще си врат гагите в живота на обикновените хора, ще създават огромни масиви от абсолютно непотребна информация /и пак няма да могат да записват даже и нищожна част от целия трафик/, а после тази записана информация трябва и да се анализира - колкото повече - толкова по-трудно, т.е. ще похарчат огромни пари и няма да постигнат нищо по посока на противодействие срещу тероризма, само ще създадат условия за изтичане на нечия конфиденциална информация...
...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2012, 22:58

2 Ингве | 11.05.201323:13

Ето защо са инсценирали последния "Теракт".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 11.05.201315:07

Аз бих го казал съвсем ясно и категорично - една СЛУЖБА почне ли да иска промени в начина на живот и работа на хората, на които служи значи, че вече не е на СЛУЖБА роду, а на ВЛАСТ върху хората. Въпрос на избор, но и последствията трябва да бъдат мотив за избора, в случая на Американците, но както виждаме тенденцията става световна. Всичко се трупа - сила и оръжие се ползват от власти, за които не гласуваш директно за все повече неща - от това как слушаш музика до това какво говориш, човек е редно да се запита не превърща ли така полицията в по-важна от другите членове на обществото си - всичките от лекари, през учени и инженери, през бачкатори и фермери та чак до съдии, администрация и дори президенти? Дали риска от терористичен акт заслужава гарантираните негативи на силната власт върху индивида, дали жертвите на няколко бомби ще са повече от жертвите на липсата на свобода? Човек трябва да се пита иначе се държи като ПОДАНИК на ЧУЖДА ВЛАСТ.
   

оценка

+1 -0