Къде е "Бронзовата къща"? | webcafe.bg
Webcafe

Къде е "Бронзовата къща"?

Webcafe
07.06.2018, 16:46 (обновена 07.06.2018, 20:04)
Бронзовата къща

Така трябваше да изглежда площад "Батемберг" по първоначален проект. "Бронзовата къща" обаче все още не е построена, а площадката на мястото на Мавзолея е заградена.

Недовършеният проект за инсталация "Бронзовата къща" на Пламен Деяноф, която трябваше да се издигне на мястото на Мавзолея в София, се превърна в повод за питане до кмета Йорданка Фандъкова от страна на общинския съветник Венцислав Мицов.

"С решението, което Столичен общински съвет взе на заседанието си от 09.11.2017 година бе подкрепен доклад за поставяне на временна художествена инсталация „Бронзовата къща" на пл. „Княз Александър I" за периода януари-декември 2018 г (вх.№ СОА17-ДИ10-79/4/31.10.2017 г.). Днес (към датата на питането - 07.06.2018 година) „Бронзова къща" няма. Вместо това бе направен опит за сглобяване на част от сегментите на творбата, но след това те бяха разглобени и прибрани", пише той.

Изграждането на скулптурата започна в началото на месец май, като Йорданка Фандъкова посети обекта заедно с австрийския президент Александър ван дер Белен.

Мицов посочва, че лично е подкрепил с гласа си в СОС идеята за построяването на "Бронзовата къща" и се "чувства подведен" от неосъществяването на проекта.

"Каква е ситуацията с монтажа на сегментите на инсталацията? Защо не бе спазен срокът на приетия от СОС доклад, а именно - „в периода на председателството на България и Австрия"?... Колко пари са похарчени до момента за площадката на пл. „Княз Александър I" и подготвителната дейност за монтажа на „Бронзовата къща"?", пита той в писмото си до кмета на София.

Мицов цитира и изказване на Пламен Деяноф, в което авторът на инсталацията споменава възможността "Бронзовата къща" да се установи за постоянно в центъра на града - въпреки решението за временна постройка.

"Не само, че гласувах ЗА но и бях категоричен, че това е страхотна идея. Сега се чувствам не само взел "неинформирано" решение, но и подвел колегите си. Ще чакам с интерес отговорите на администрацията на Столична община", пише още Мицов в профила си във Facebook.

Oще: бронзовата къща  инсталация  йорданка фандъкова  пламен деяноф  пл. „княз александър i"  площад батемберг  сос  софия  столична община 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.