Нужни са публични регистри за дълговете на гражданите | webcafe.bg
Webcafe

Нужни са публични регистри за дълговете на гражданите

Цветана Георгиева
21.09.2012, 11:16 (обновена 25.09.2012, 11:58)
Емил Радев

Емил Радев, депутат от ГЕРБ: След време ще се мисли за въвеждане на процедура на потребителски фалит

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев предложи интересно решение, с което вечните длъжници ще останат в историята - 10-годишна абсолютна давност за физически лица. Ако законопроекта за промени в Закона за задълженията и договорите бъде приет от парламента, ще отпаднат дългове на физически лица от 2003 г. - от сметки за парно, ток, вода, телефони, лизингови договори до необслужени потребителски кредити.

Не става дума за амнистия, а за ново начало за хора, които продължават да имат задължения и очевидно няма как да ги покрият, обясни Радев, който е юрист по професия, пред Webcafe.bg.

Това е по-лекият и бърз вариант за решение на проблема с несъстоятелността на гражданите, който по никакъв начин не е уреден в българското законодателство, смята той. Факт - нямаме закон за граждански фалит. В случай че нещо се случи с нас, дълговете остават да тежат на наследниците.

Идеята, която временно ще попълни този пропуск, е срещнала одобрението на негови колеги от парламентарната група, както и на правосъдния министър Диана Ковачева. Становището на Министерството на финансите тепърва предстои, когато поправката бъде внесена през октомври.

Какво Ви мотивира да предложите такава поправка в Закона за задълженията и договорите?

Става дума за въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност. Тук говорим само за физически лица - граждани, които не се занимават с търговска дейност, и техните задължения.

Изпълнителните дела срещу тях могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част от имуществото си и е в обективна невъзможност да изплати своите дългове.

Дава се втори шанс на такива хора да започнат от нулата, на чисто и да градят своята семейна икономика. Говорим за много съдби.

В нашето законодателство има добре уредена процедура за фалит на търговци и фирми. Веднага има обявяване на неплатежоспособност в електронния Търговски регистър, всеки може да направи такава справка.

Но, когато стане въпрос за физическите лица, ситуацията е съвсем различна и всички тези неща липсват. Не е уредена по никакъв начин т.нар. процедура по потребителски фалит - когато едно физическо лице не може да погаси своите задължения, но няма как да обяви фалит.

Най-малкото - нямаме нужните публични регистри, така че е редно да дадем някаква възможност на хората със стари задължения да започнат наново. Това е по-лекият и бърз вариант. Иначе оставяме да има вечни длъжници.

В момента съществува само един регистър - т. нар. кредитен регистър към БНБ, който се ползва само от банките и финансовите институции, като той се отнася само за банковите кредити.

Значи следващата стъпка е въвеждане на процедурата по потребителски фалит?

Да, след време ще се мисли, но трябва да има публични регистри. Нямаме регистър, в който да се видят задълженията към топлофикации, електроразпределителни дружества (ЕРП), мобилни оператори, трети лица и т.н.

Това е много чувствителна информация, която трябва да бъде защитена.

В повечето европейски държави има въведен регламент за потребителски фалит. Това е по-сложна процедура, която изисква солидни доходи от длъжника. В Германия, например, се назначават синдици на длъжника, които получават заплата и насочват минимум половината от дохода му към кредиторите.

Когато един длъжник не си е плащал парното от дълги години, е много малко вероятно някога да го плати изобщо. Със сигурност компаниите няма да одобрят предложението Ви, макар че истината е, че и те са "отписали" дългове отпреди 10 години?

Така е. Статистиката показва, че много малко от кредиторите успяват да съберат каквото и да е част от своите вземания след седмата година. Когато става дума за Столичната топлофикация, ЕРП, банките - те имат възможност да извадят изпълнителен лист и много бързо да преследват задлъжнелите към тях. Нормативната база им дава тази възможност, разполагат с целия инструментариум.

Дори да се стигне до съдебни дела - те обикновено са за под 50 000 лева, казусите не са толкова сложни и приключват по-бързо - до няколко години. Тези дружества функционират и без да е нужно да завеждат съдебни дела срещу свои длъжници.

Отдавна тези дружества прехвърлят задълженията на фирми за вземания, които тормозят гражданите, бих казал - на ръба на закона.

Когато говорим за публични задължения - данъци, такси, глоби - държавата отдавна е въвела 10-годишна давност.

Колко души ще бъдат засегнати от промяната?

Сами при частните съдебни изпълнители имаме над 400 000 дела. Предполагам, че в държавното изпълнение има още толкова. Сигурно доста от тях биха попаднали в тази 10-годишна давност. Планираме законът да влезе в сила от 2013 г., като вероятно ще дадем известно отлагане.

Имаме случаи на изпълнителни дела, които продължават по 15, дори по 17 години. През цялото това време текат лихви, начисляват се съдебни такси, които в повечето случаи многократно започнат да превишават главницата. Машината се върти, гражданинът ще се окаже със застопорена заплата, а след това наследниците му ще отговарят.

Как ще се преценява тази "обективна невъзможност" за покриване на задълженията?

Не, няма да се преценява.

Не е ли това дискриминация спрямо редовните и стриктни платци?

Не, защото за 10 години кредиторът е направил всичко възможно, за да събере своите вземания. Това е един доста дълъг срок. Ако за 10 години кредиторът не е намерил повече имущество в длъжника, той надали ще успее някога да го направи.

Ниска финансова и инвестиционна култура ли стои зад изтеглените на килограм кредити? Теглят се заеми, които няма как да бъдат изплатени.

Такива бяха времената. Не бяхме в условията на икономическа криза. Голяма част от кредитите преди 2008 г. бяха теглени от физическите лица предимно за жилища - или малки потребителски кредити. Много малко са случаите, в които банката не може да си възстанови парите.

Не говорим за големите кредити, които създадоха кредитните милионери, защото те са взети от търговци и са наистина огромни. Аз съм вносител и на поправки в Търговския закон, който да ограничат измамите с несъстоятелност, от които потърпевши са основно банките.

Предложението Ви е сравнявано с данъчна амнистия. Като успокоение на гражданите, че може и да не плащат, защото след 10 години дълговете им ще бъдат опростени.

Не съветвам физическите лица да спрат плащанията. Кредиторите имат прекалено дълго време, за да си вземат дължимото. Ако тези лица имат имущество, те със сигурност ще го загубят. Така че това не е механизъм за защита на гражданите, които умишлено не искат да плащат.

Oще: герб  давност  депутат  емил радев  задължения  ззд  промяна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 21.09.201223:27

10 годишна давност за дълговете на обикновените граждани е абсолютно безсмислена и въобще не може даже и приблизително да замени закон за гражданския фалит - просто въобще не върши същата работа. Зада прехвърлянето на дългове на наследници и сега има решения - евентуалния наследник може да се откаже от цялото наследство - ако дълговете са по-големи от евентуалните ползи, а има и някакъв начин за приемане по опис /не знам точните подробности/.
Този закон е единствено приложим на практика май само за тези с големите кредити и най-вероятно в техен интерес се и предлага. И за да не се създаде нормален закон за гражданския фалит, който наистина може и трябва да реши, правилно и спаведливо много проблеми свързани с неплатими задължения на обикновените граждани.
   

оценка

+0 -0