Хаос в делото срещу Оскар Писториус | webcafe.bg
Webcafe

Хаос в делото срещу Оскар Писториус

Webcafe.bg, по Daily Telegraph
03.03.2014, 16:14 (обновена 05.03.2014, 11:31)

1 от 3 снимки Назад Напред

оскар писториус

Оскар Писториус пледира невинен за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп

С началото на делото срещу Оскар Писториус - параолимпиецът, обвинен за предумишлено убийство на приятелката му Рива Стийнкамп, стана ясно, че процесът ще е преди всичко "бойно поле" на елитни криминалисти. Битка на експерти, които ще се борят да убедят съда във вината и съответно - невинността му.

Оскар Писториус пледира, че е невинен за убийството на Стийнкамп, както и по другите две обвинения, за които е изправен пред съда - за незаконно притежание и използване на оръжия.

Голяма част от сензационното дело срещу параолимпийския шампион във върховния съд в Претория се предава на живо и се анализира постоянно по 24-часовите новинарски канали, след като съдията предостави безпрецедентен достъп на медиите, тъй като държи да докаже на всички, които се съмняват в обективността на съда, че хората с пари и "знаменитостите" не могат да избегнат правосъдието.

Богатството на Писториус обаче със сигурност му е купило поне едно нещо

Параолимпиецът разполага с елитен екип от криминалисти, специалисти по балистика и юридически експерти, които се борят срещу хвърлянето му в затвора заради фаталните събития в ранните часове на 14 февруари миналата година, когато по негови думи е станал "ужасен инцидент".

Екипът му включва патолог, разследвал зловещата и подозрителна смърт на конкурент на президента на Зимбабве Робърт Мугабе, както и американска фирма за криминологична анимация, наречена Evidence Room. Тя бива описвана от коментаторите като "Pixar в бизнеса с процеси за убийство" заради способността й да прави ефектни видео-пресъздавания на основни събития.

Без живи свидетели какво точно се е случило, очакванията на професор Стивън Тюсън, експерт по криминално право в университета "Уитс", са между криминолозите и експертите от двата екипа да има ожесточена борба.

"Обвинението ще разчита изцяло на криминологични улики, събрани на местопрестъплението, за да оспорва правдоподобността на версията на Писториус за обстоятелствата около стрелбата срещу Стийнкамп," казва той.

"Свидетелства като кръв, дупки от куршуми, пълнители за огнестрелно оръжие, пръски кръв, изпратени и получени кратки текстови съобщения - и времето на изпращането им, както и от чий телефон са били изпратени те", изрежда професорът.

Всичко зависи единствено от тълкуването на откритите уликите

"Обвинението ще се опита да твърди, че от гледна точка на обективните криминологични улики, Писториус говори безсмислици. Защитата ще се опитва да докаже, че има версия от единствения свидетел на случилото се - самият Писториус - и криминологичните улики подкрепят неговата теза. С други думи, делото зависи почти изцяло от качеството на показанията на експертите", прогнозира Тюсън.

Държавното обвинение трябва да докаже, че 27-годишният Писториус е знаел, че Стийнкамп е била в тоалетната, когато е стрелял през заключената врата. Дори съдията да не приеме, че той наистина е имал намерение да убие приятелката си, обвинителите трябва да докажат, че със сигурност атлетът е имал намерението да убие евентуалния крадец, който е смятал, че се намира вътре.

Четвърт век зад решетките

Доказаната вина в който и да е от двата случая на умишлено убийство ще доведе до доживотна присъда с минимален срок на излежаване от 25 години.

Ако обаче съдията приеме, че Писториус не е имал намерение да убие евентуалния крадец, а е използвал неоправдано ниво на сила, за да го спре, той би могъл да бъде признат за виновен по по-лекото обвинение за "виновно убийство", при което максималната присъда е 15 години зад решетките. Тогава обвиняемият би могъл напълно да избегне престоя в затвора и да получи условна присъда.

Криминологът д-р Дейвид Клацов, работил по някои от най-прочутите дела в Южна Африка, коментира, че според него Писториус вече е представил "убедително описание на случай на виновно убийство" в искането си да бъде освободен под гаранция, но обвинителите са решили "да вдигнат залозите" с обвинение за умишлено убийство.

"Законите ни са много ясни за това кога може да бъде убит човек, нахлул във вашия имот. За да имате законовото право да стреляте, трябва вашият живот или животът на някой друг да е изложен на непосредствена опасност," казва той.

Писториус твърди, че е действал изцяло "при самоотбрана"

В емоционално изявление по време на изслушване в съда на молбата за освобождаване под гаранция дни след инцидента, Писториус призна, че е убил приятелката си, с която са били заедно от три месеца в дома си в Претория. Той обаче я смятал за нахлул вътре чужд човек - и е действал в стремежа да защити и двамата от крадец.

Клацов изтъква, че Писториус бързо е стрелял четири пъти с пушка срещу затворената врата, без да знае какво е нивото на заплаха зад нея. Според него уликите показват, че атлетът е стоял близо до вратата, а не на разстояние, което според него означава намерение за агресия, а не за самоотбрана.

"Фактът, че той е стрелял четири пъти, без да е в непосредствена опасност, ще му създаде сериозни проблеми по време на делото," коментира той.

Семейството на Писториус смята, че той би трябвало да бъде оправдан веднага, изтъквайки повишената му уязвимост като инвалид - и оправдания му страх от рекордно високите нива на грабежи и престъпност в Южна Африка.

Екипът му от защитници възнамерява да се опре на балистични тестове, за да покаже, че той не е губил време, за да постави протезите си, преди да стреля, което според тях означава, че той е действал в пристъп на паника и действията му не са били планирани.

Търси се дори съдействието на Apple за намиране на допълнителни улики в телефона на Писториус

И двете страни са категорични, че проведените около момента на стрелбата телефонни разговори също играят основна роля - като те би трябвало да изяснят дали е имало конфликт между двамата преди смъртта на Стийнкамп, а също така и какви усилия е положил Писториус, за да потърси помощ след стрелбата.

Преди дни водещият разследващ по делото замина за САЩ, за да потърси помощ от централата на Apple в Купъртино за разблокиране на защитения с парола iPhone на Писториус, който се проверява за допълнителни улики.

Част от уликите може да са компрометирани от разследващите

Защитата на Писториус има още един основен инструмент в арсенала си - вероятността криминологичните доказателства да са компрометирани от полицейски грешки след началото на разследването.

Бившият водещ разследващ случая на Писториус - Хилтън Бота, призна по време на изслушването на молбата за освобождаване под гаранция, че се е разхождал иц местопрестъплението без предпазно покритие на обувките на краката, както и че полицията не е успяла да извади единия от изстреляните куршуми, а вратата на тоалетната е свалена от пантите, преди екипът защитници на Писториус да може да я проучи на местопрестъплението.

"Полицията ни е направо виртуоз в съсипването на места, на които е извършено престъпление," казва Клацов. "И в случая на местопрестъплението много неща са били направени не както трябва."

Ако експертите на Писториус успеят да докажат, че полицията сериозно е навредила на неприкосновеността на местопрестъплението, цялото дело може да бъде прекратено.

Oще: оскар писториус  параолимпиец  рива стийнкамп  убийство  юар 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.