До нивото на можене - и отвъд него | webcafe.bg
Webcafe

До нивото на можене - и отвъд него

Драго Симеонов
10.10.2011, 11:55 (обновена 06.02.2015, 19:40)
Избори 2011

Изборите винаги са били вид повишение, при това масово - нивото на некомпетентност го изпитваме на гърба си по-късно

Откакто научихме за "Принципа на Питър", с други очи гледаме на родната политика, щом се зададат избори. Качествата на кандидатите вече изобщо не ни вълнуват; големият въпрос е кой от тях пръв ще достигне нивото си на некомпетентост, като надвие останалите.

И това не ни дава мира, понеже се налага активно да участваме в провала на някого, а се притесняваме да му го причиним. Виждате ли, "Принципът на Питър" е изключително умна книга с автор д-р Лоурънс Джонстън Питър от Университета в Южна Калифорния. Издадена е още през 1969 г. и поставя основата на съвременната наука за йерархията. Основният извод в нея е, че всички биват повишавани до момента, в който достигнат "нивото си на некомпетентост".

Или иначе казано - в една система всичко, което работи добре, се използва за все по-прогресивни предизвикателства, докато се провали. Д-р Питър дава и изключително любопитни примери. Да вземем например учителката (за Бога, тук дори не се опитваме да правим алюзия с конкретни лица), която е отличен педагог и бива издигана в службата, докато не седне на директорския стол.

Там тя обаче не върши работа, просто защото се изисква съвсем различен набор от качества в сравнение с нейната подготовка. Така тази изключително успешна в работата си дама достига нивото си на некомпетентст. Или друг случай - този с военния, който се справя чудесно с армейските си задължения, попада в полезрението на началството и скоро получава висш дипломатически пост (нищо не се споменава за вицепрезидентство в детайли). Там той вече е безличен и некомпетентен.

И още един пример - последен. Той е с актьора, който става политик, дори министър. Докато сцената е мястото на неговия успех, кабинетът го превръща в ходещ провал. Според Принципа на Питър в момента, в който човек е достигнал върховата си компетентност, всяко следващо повишение го прави напълно негоден.

Изборите винаги са били вид повишение, при това масово. Нещо повече - насърчава се активността, с която хората изваждат определени индивиди от средата, в която са се реализирали успешно и съвсем целенасочено ги докарват до нивото им на некомпетентност.

Така от един добър министър може да стане посредствен президент, от великолепен юрист - ужасно вице или от талантлив футболист - трагичен кмет. Теоретично, разбира се...

Големият парадокс в йерархологията е, че когато някой се повишава, той не трябва да е достигнал максималния си капацитет на предишния пост, за да може да се развие на следващия. Така се оказва, че най-добрият кандидат не е по-успелият, а по-нереализираният.

Това гласи и теорията на господата Плучино, Раписарда и Гарофало, които след серия социални тестове откриха, че най-добрият механизъм за ефикасно повишение е то да става на напълно случаен принцип. Сега разбирате ли защо изборите доста ни притесняват напоследък.

Защото от нас се изисква да повишим някого до нивото му на некомпетентост, докато - ако решим да подходим научно и да гласуваме за по-неподготвения, това би противоречало на здравия разум. Страшна главоблъсканица.

Добре поне, че родната политика дава възможност за израстване на куп случайни хора. Слава богу, в това ни е надеждата.

Oще: избори  йерархология  кандидати  книга  компетентност  ниво  пост  принципът на питър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 19:27

7 Славена | 16.10.201101:27

дуел
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

6 Josephin | 14.10.201117:32

мда, статията е добра ДА! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

5 tytyrytka | 11.10.201116:58

благодаря ти Драго, че ни просвети, къв е принципа на Питър, има доста истина в казаното и цитираното от теб, теоретично и де факто, донякъде..

в същност проблема е, когато се стигне до върха, че там няма място за повече от един, много проветриво място е и отгоре ти грее само слънцето, т.е. светлина те облива, че си вече забележим за всеки.

нищо ново не е казал този питър, ако той и ти, Драго, бяхте прочели "Приказка за стълбата" от Смирненски, особено в началото текста: Посвещава се на всички, които ще кажат: "Това не се отнася до мене!"

Е, сега нека пак се изчете статията, ама на мястото на Питър, се сложи- Христо Смирненнски, достигнал до "голата истина" за властта още през 20-те години на м.в.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

4 Miss Ivano | 11.10.201111:05

Драго много ми харесва като го чета, пък и на вид Усмивка.
Написаното е много свежо, незлобливо и доста добро.
С една дума: Ай лайк ит!

Весел ден! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.11.2010, 13:22

3 Sulio Pulev | 11.10.201101:20

Абе тоя Драго някой не го ли би скоро? Що продължава да пише? Да го п бият пак? А не му ли е ясно, че този принцип се отнася ОСНОВНО за него и такива като него дето сеправят на журналисти, ама вече и роднините им не могат да ги траят?
Ало пишман набедените журналисти "Преди да видиш сламката в чуждото око виж гредата в своето" !!!
Що не коментирате и този библейски принцип? Че се отнася най вече за пасмината самонарекла се български "журналисти".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

2 Gastaroll | 10.10.201117:18

Тази книга я знам и съм я чел, но за съжаление е съвсем неприложима в българската широбаджанащина..., така че Питър да ходи да се гръмне .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 10.10.201115:11

Много добро текстче, Браво!
Мое ли обаче такова нещо, не знаех за тоя Принцип на Питър досега Отегчен
А колко верен се оказа!
Веднага си намерих книжката.... пиши, пиши
   

оценка

+0 -0