Ройтерс: Най-бедната страна - членка на ЕС има най-ниска продуктивност на труда и някои чужди компании се притесняват от вноса на работници с необходимите умения | webcafe.bg
Webcafe

Лошото образование в БГ руши икономиката

Webcafe.bg , По Ройтерс
21.09.2010, 10:00 (обновена 22.09.2010, 13:12)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието в училищата и университетите и твърди, че учебните програми са остарели и дипломантите са неподготвени за нуждите на работодателите, пише в анализ на агенция Ройтерс за образователната система в България.

България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика.

Внос на работници с умения?

Най-бедната страна членка на ЕС има и най-ниска продуктивност на труда и някои чужди компании се притесняват от цената на вноса на работници с необходимите умения, която може да надхвърли ползата от ниските данъци и цената на труда.

Десноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да превърне образованието в един от своите приоритети, но повече от година по-късно малко, ако въобще нещо, е действително направено и вниманието в дебата е строго насочено към съкращаване на разходите.

"Ако усилията на правителството не са насочени към секторите на образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да настигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

София харчи около 4% от брутния вътрешен продукт за образование - 18% под средното за ЕС. Рецесията затрудни финансирането, най-драстично за университетски изследвания и развитие, където субсидиите са намалели със 70% до момента за 2010 г. в сравнение с предходната година.

Българските резултати по PISA (Програма за международно оценяване на студенти) са спаднали значително. Балканската страна не само е далеч зад по-развитите страни, но резултатите й са сред най-ниските в сравнение с тези на съседките й.

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието в училищата и университетите и твърди, че учебните програми са остарели и дипломантите са неподготвени за нуждите на работодателите. 

"Има хора, които учат информатика и роботика, но никога не им е показван робот", каза Мария Темелкова от българския клон на фирмата за набиране на персонал "Менпауър". Трудно се намират и кадри с познания по чужди езици, необходими за центрове за аутсорсинг, каквито избуяха напоследък.

Студентите не говорят свободно чужди езици

Преподаването е насочено върху теорията, така че дори завършилите университет, които четат чужди езици, не могат да говорят свободно на тях.

България се нуждае спешно от чужди инвестиции, за да съживи поразената си от рецесията икономика, която се сви с 5% през 2009 г. Недостатъчно образованата работна сила е петият най-проблемен фактор за правенето на бизнес, сочи Световният икономически форум - доста по-висока позиция в сравнение със съседните Румъния и Сърбия, които са изправени пред много от същите икономически проблеми. Корупцията, достъпът до финансиране, ширещата се бюрокрация и липсата на инфраструктура са други големи проблеми.

"За да има квалифицирана работна сила, България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено способностите на учениците, които завършват средно образование", казва Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието от Световната банка.

Избират се професии - за просперитет

Младите хора избягват работническите професии откакто комунизмът си отиде преди 20 години и студентите се нахвърлят на специалности като бизнес администрация, икономика и социални науки, смятани за предпоставка за висши управленчески позиции - и следователно за просперитет.

Така страната се оказва с недостиг на точно онзи вид работна сила, от който тя има нужда, за да извлече полза от ниската й цена. През 2009 г. имаше над 16 000 души с университетска диплома по икономика и бизнес администрация в сравнение с 6365 с диплома за технически науки.

"През комунизма бе ясно, че няма нищо лошо в това да си стругар", казва Борислав Стефанов, директор на държавна инвестиционна агенция. "Сега всички искат да са шефове."

Няма съревнование между университетите

Съревнованието между университетите -  основният стимул за по-добро качество, изчезна, защото институциите търсят по-големи държавни субсидии, изчислявани на база на броя студенти. Министърът на образованието Сергей Игнатов каза, че остарялата университетска система се нуждае от "разтърсваща академична реформа".

Министерството планира да въведе рейтингова система, която да послужи за база за разпределяне на средствата. Проектът, иницииран от предишното правителство, се очаква да бъде готов през октомври.

Според анализатори повечето пари няма да помогнат, освен ако не се разпределят в съответствие с качеството на обучението, което университетите предоставят, а за това са нужни строги механизми за оценка.

"Ние сме на важен кръстопът, където трябва да решим от какво се нуждаем - образование или качествено образование", каза професор Иван Илчев, ректор на Софийския университет. "Страните, които успяха да просперират, са без съмнение страни, които са извели на преден план образованието", добави Илчев.

Oще: бизнес  качество  компании  образование  правителство  сергей игнатов  студенти  университети 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

2 lk | 22.09.201020:59

Браво Уанн - точно така е - колкото си по-тъп, толкова по -добре! Да, не е лошо да си работник, но къде са ония .мениджъри. ? Нима са осигурили на стругаря отпуска, баня с плочки - да се изкъпе след смяна, нормален стол да се нахрани, да го попитат от време на време какво мисли за работата си, как е семейството му ... и такива ,дребни, неща. То до си МЕНИДЖЪР е и това. И така работника ще бъде стимулиран да работи и да мисли, а сега го третират като предмет и той също я кара на ,ден да мине друг да дойде, Добре е да се дадат повече правомощия и свобода на учителите - те в най-голямата си част са честни и морални хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 16:05

1 yann | 21.09.201016:50

На крива ракета - космоса и виновен.
От 20г. реформират това, което изобщо нямаше нужда от реформа. Доказано като едно от най-добрите в света, средното образование нямаше нужда от тези простотии. Но глупав народ лесно се управлява. И започнаха едни реформи-и-и...
Та ето - сега учат 12-и, че и 13-и клас!?! Защо бе?
Дъщеря ми по литература учи приказки за циганите и банго васий - бай Васил уж..
По математика учиха за ъгъл, преди да са учили какво е лъч - дефиницията на ъгъл е "два лъча с общо начало".
...
Мога да говоря за простотиите доста дълго време, но това което най-много ме дразни е законния рекет, който упражнява министерство на образованието над нашите деца с цените на учебните помагала и учебниците. Пример: учебник по испански език за 5-и клас - 39лв!!!!!
Ако си спомням добре, трите тома по английски език на Валери Петров струваха по-малко. А ако ги прочетеш - няма да имаш проблеми с английския!
Защо министерството на образованието одобрява толкова много видове учебници? И какво им е на онези от преди 10.11.1989, като махнем история и литература? Да не би 2+2 да е станало 5? Или има нова химия? Нова физика?
Какво ни става бе хора? Защо търпим този рекет?
децата ни не са прости - прости са програмите по които учат. Прости са даскалите им, в по-голямата им част, щото свестни за малко пари не бачкат.
Та на министъра ще кажа - искаш ли всичко да е наред - връщаш програмата от соца,като преработите само историята и литературата. Отнемаш лиценза на половината новоизлюпени ВУЗ-ове в странта. По-този начин ще увеличиш конкуренцията за място в останалите. Какво е това сега - местата във ВУЗ-овете в БГ са повече от завършващите средно образование?!?
Даскалите да минат истинска акредитация и за знания и за педагогика.
Точка!
   

оценка

+0 -0