Сексиране - кой убива невинните патета? | webcafe.bg
Webcafe

Сексиране - кой убива невинните патета?

Д-р Мирела Тошкова
07.11.2018, 13:09 (обновена 09.11.2018, 12:18)
пилета

Снимка: © Unsplash

Ако в една къща все е мръсно и се въдят зарази, кой е виновен за това?

В последните дни ефирът се запълва с изказванията на бизнесмени за милост към новоизлюпените им патета. Невинните пухкави създания са се излюпили в заразените с птичи грип ферми на крупните бизнесмени.

Не толкова състоятелните им работници пък са изкарани на улицата да протестират с по-малко грижа за патетата, повече за работните си места. И макар това да е напълно нормално да предизвиква съчувствие у гражданите, удобно се пропуска да се обясни цялата картина.

Каква е тя и защо се стига до там да се играе този театър, па макар и под знака на спасяването на тези „невинни душици"?

Колкото и да недоволстват от мерките на ветеринарните власти, самите жалващи се признават, че в част от фермите за патици има птичи грип. И това е факт вече от няколко години. За това обаче са обвинявани ветеринарните власти, които, според протестиращите, следва да им прочистят фермите, но не и да спрат дейността им.

Вероятно по същата тази причина се очаква и люпилните да продължават да работят на пълен капацитет, а ако патетата не могат да се настанят във ферма, пак Агенцията по храните следва да ги евтаназира и да ги плати. Услужливо се пропуска фактът, че това плащане става с парите на данъкоплатците, някои от които никога няма да имат на трапезата си скъпия патешки дроб.

Никой от протестиращите не пожела да коментира ангажимента на самите ферми за решаването на проблема - все пак грипът се поддържа в техните стопанства вече трета година, което логично води до извода, че мерките за биологична сигурност там не се спазват стриктно. Ако в една къща все е мръсно и се въдят зарази, кой е виновен за това?

Ветеринарните власти успокоиха гражданите, че настоящият птичи грип не е опасен за хората.

Какво ще стане обаче със следващия щам на грипа, който може и да засегне хора? Може ли да се очаква, че тогава браншът ще подходи по-отговорно и няма да продължи да укрива заболяването?

И все пак за патетата... Птицевъдната индустрия е такава, че птиците от женски пол се отглеждат по-лесно и по-евтино от мъжките, и носят по-голяма печалба, защото имат повече тлъстинки. Бизнесмените с люпилни, а и техните работници, знаят много добре, че е невъзможно пола на птицата да се определи по яйцето.

Затова птиците се разделят по пол след излюпването. Има си и термин на процеса - сексиране. Тогава се отделят и птиците, които са се излюпили с различни дефекти. Какво става с ненужните? Ами просто се евтаназират от работниците в люпилните!

И не се търсят ветеринарните власти да свършат това. По тази причина твърдението, че новоизлюпените патета в ситуация с птичи грип страдат заради мерките за контрол, защото на бизнеса не е позволено да евтаназира, е просто удобна неистина.

Не че не може - бизнесът може да извърши това, дори е задължен да не допуска излишно страдание на отглежданите животни, а и го прави по технологични съображения за част от птиците.

Когато обаче има зараза, в случая птичи грип, който може да плъзне навсякъде, бизнесът вече не иска да намали броя на новоизлюпените птици, няма никакво намерение да ги евтаназира сам, просто защото очаква всяка евтаназирана от властите птица да бъде заплатена.

Така за крупните фермери наличието на опасно заболяване не е проблем - дори и тогава, той ще има гарантирана печалба - не от реализация на пазара, а от компенсации. За тях, естествено, не за протестиращите работници.

Oще: бабх  ветеринари  пилета  птицеферма  птицеферми  птичи грип 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.