Не е лесно, но е възможно | webcafe.bg
Webcafe

Родителство за разведени

Webcafe.bg , По Independent
07.06.2011, 17:53 (обновена 08.06.2011, 12:57)
Двама, мъж и жена

Снимка: © Георги Анастасов

Щастието на децата е по-важно от емоциите на разведените родители.

Отглеждането на щастливи деца не е толкова просто, колкото изглежда - особено за разведените или разделените родители. Сътрудничеството в тази дейност с бившата половинка може да изтрие и последния здрав разум от главата ви. Когато това стане, понякога забравяте, че нуждите на децата са най-важният приоритет.

Но не е задължително винаги да водим битки. Не е нужно деца и родители да стават жертви на развода - те дори могат да процъфтяват след него.

Ето десетте съвета на британската специалистка по разводите Кристина Макгий.

1. Стойте далеч от съда

Уреждането на новия живот на разведените родители не е работа на съда. Ако се наложи, той може да издаде разпореждане, но така може да нанесе тежки емоционални травми на някой член от семейството.

Затова родителите ще трябва да се споразумеят в интерес на децата, а не да се опитват да наместят поколението си в собствените си планове. Така ще създадат по-здравословна атмосфера. Ако ви се поиска да заведете дело за попечителство, спрете, помислете, успокойте се и може да се разберете с бившата си половинка и без намесата на съдия.

2. Дръжте децата информирани

И най-малките промени за родителите се струват огромни на децата. Дори когато не им съобщават какво се случва, те усещат напрежението и ако не им се обяснят причините за него, много е вероятно да решат, че те са виновни.

Децата трябва да знаят как ще им се отрази разводът, така ще им спестите ненужна болка и разочарование.

3. Живейте предвидимо

Разводът е огромно сътресение за децата и те ще се нагласят по-добре към новия си живот, ако знаят какво да очакват. Ако се наложи да сменят училището, не им го казвайте сутринта преди да ги закарате на новото място. Говорете дълго преди това, дайте им време да свикнат с новината.

Ако родителите подготвят правилно и отдалече децата си за промените, те ще се справят без проблем с новите адреси, новите партньори на родителите си, та дори и с ново братче и сестриче.

4. Създайте уют

Съдебните термини, свързани с развода - посещения, попечителство, издръжка и т.н. - плашат децата. Никое от тях не иска да се чувства на гости или като бреме. Най-добре е и в домовете на двамата родителите те да си имат собствено пространство, където да се чувстват като у дома си.

5. Възстановете усещането за семейство

При раздялата на родителите си децата често се тревожат, че повече няма да имат семейство. Затова трябва да се запазят всички ритуали и традиции, които дават усещането за семейственост.

Обядвайте заедно през уикендите, празнувайте Коледа и Нова година, както винаги сте го правили. Децата не бива да усещат, че нещо се променило в ежедневието им.

6. Погледнете промените през очите на детето

Един от най-големите поводи за раздори между разделените родителите са парите. Обикновено на бащите им се струва, че плащат прекалено голяма издръжка, а на майките - че не им дават достатъчно.

Но пък децата ценят много повече времето, което прекарват с родителите си, отколкото парите. Ако не забравяте това, можете да избегнат доста агресивни и враждебни ситуации.

7. Общувайте с бившата си половинка

Това може да е доста голямо предизвикателство след раздялата. Но си представете каква свобода на действие може да получи един тийнейджър, ако родителите му не си говорят.

Най-лошото време за общуване между бившите партьори е мигът на предаването на детето от единия на другия. От някогашна щастлива двойка, която отглежда дете, те трябва да се превърнат в бизнес партньори с общ проект. И най-добре да извадят емоциите помежду си от уравнението.

8. Не говорете лошо за другия родител

Децата разглеждат сами себе си буквално като "наполовина мама и наполовина тате". Голяма част от самочувствието им идва от родителите, затова и когато те се критикуват помежду си, на практика критикуват децата си.

Трябва да си промените перспективата. Преди да кажете нещо лошо против бившата си половинка, си напомнете, че не говорите за бившия или бившата, а за бащата или майката на децата си.

9. Отстъпвайте

Родителите често спорят за възпитанието на децата, а когато са разделени, тези спорове могат да станат ужасно разгорещени. Откажете се от контрола над действията на бившата си половинка.

Дори само единият да се научи да отстъпва, детето ще бъде разтоварено от много голямо напрежение. Щастието на детето е много по-важно от правото на родителя да е гневен или да докаже правотата си.

10. Грижете се за себе си

Независимо дали сте с партньор или сами, ще сте по-пълноценни родители, ако се грижите добре за себе си. Децата копират родителите си. Ако майката или бащата са стресирани и позволят на раздялата да ги погълне, децата им нямат шанс.

Ако се запуснат и ходят като призраци, ако спрат да се радват на живота, плачат и мрънкат постоянно, това ще направи децата им изключително нещастни.

Oще: деца  развод  родители  семейство  съвети 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

4 sake | 08.06.201112:54

Бракът и разводът са си чиста формалност.Хората се събират,обичат се,сексуално се привличат,мечтаят за общ дом,деца,семейство и всичко е любов,но когато всичко това се случи,красивата приказка свършва,по ред причини,стрес,депресия,криза на възрастта и т.н.,неминуемо настъпва момента на отчуждение.Връзката е изчерпана,липсва "опорна точка",раздялата е неизбежна.Съдебното решение е също формално,стандартно,попечителство,издръжка,режим на свиждане,ала-бала...
Съпрузите ,ако са нормални хора се споразумяват в интерес на децата и запазват добри взаимоотношения,това е. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

3 kakao | 08.06.201112:38

Това са неща, ясни за всеки нормален човек. Но често емоциите възпрепятстват разумното мислене и поведение. Още повече, че е изключително трудно и двамата родители (особено изоставения) да спазват добрия тон, дори и в името на децата. За съжаление разводите доста често са грозна работа, тъй като в повечето случаи инициаторът е на единия и не стават по взаимно съгласие.
А пък и добре знаем, че отстрани е много лесно да се дават съвети... Но дори и да си минал през това, не е гаранция, че можеш да посъветваш адекватно някой, който наглед е в същата ситуация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 08.06.201112:19

Свидетел съм как много хора се ожениха и имат деца не от любов и не за друго, а защото "така трябва" на тази възраст.
Съответно май идват времена и когато хората се развеждат не за друго, а защото "така трябва" на тази възраст.
Тоест, както брака, така и развода 2 години по-късно, вече се превръща почти в норма и задължение....поправете ме ако бъркам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 08.06.201110:07

Според мен пък е много важно да се бяга от заучени реплики като "Това е голямо сътресение", "Много ще е трудно" и подобни. Ако не се гледа на развода като на трагедия, всичко минава далеч по-лесно и с по-малко последствия.
   

оценка

+0 -0