За пионките в ръцете на политици, занимаващи се професионално с провокации | webcafe.bg
Webcafe

Пионките на политици, занимаващи се професионално с провокации

Елена Кодинова
25.05.2011, 09:16 (обновена 26.05.2011, 07:33)
Волен Сидеров  на митинг на Атака

Снимка: © Sofia photo agency

Каква беше изненадата ми, когато на 20 май малко след боя пред джамията срещу Централни хали в центъра на София видях Спаска Митровска на телевизионния екран току зад гърба на лидера на "Атака" Волен Сидеров да скандира с пълно гърло "Тука е България!"

Спомняте ли си Спаска Митрова - македонската гражданка с българско самосъзнание, която преди няколко години преживя тежък развод? Дори покрай него полежа в затвора и обвини омразата на македонските власти към българщината за това. Заяви, че не й дават да вижда детето си, арестуват я и й присъждат издръжка, която да плаща на бившия си мъж, само защото се смята за наша сънародничка. Цялата ни държава й помагаше - политици от най-висшите етажи се застъпиха за нея. Нацията й съчувстваше от сърце.

Каква беше изненадата ми, когато на 20 май малко след боя пред джамията срещу Централни хали в центъра на София я видях на телевизионния екран току зад гърба на лидера на "Атака" Волен Сидеров да скандира с пълно гърло "Тука е България!" Минути преди това се бе разиграла една от най-грозните сцени през последните 20 години от българската история. Толкова нерви, агресия и първичност съм виждала само в събития непосредствено след 10 ноември 1989 г.

Привърженици на "Атака" тероризираха около час с обидни подвиквания мюсюлмани, които се бяха събрали за петъчна молитва. Накрая няколко от тях се сбиха, проля се кръв. Спаска е участвала в това събитие на страната на провокаторите, дошли да припомнят на граждани на нейната нова държава, че не им дават да изповядват свободно религията си. Да речем, че съм се объркала и това момиче на кадъра не е Спаска, а просто много прилича на нея. Дори и така да е, тя продължава да е в екипа на организаторите на това срамно събитие - работи като сътрудник на евродепутата Димитър Стоянов.

Спонтанно ми се прииска да напиша писмо на тази млада жена и то би звучало така:

Мила Спаске!

Кой, ако не ти от личен опит знае какво е да не ти позволяват в душата и сърцето си да бъдеш такъв, какъвто се чувстваш? Ти ни каза, че македонските власти и съпругът ти те тероризират и те ограбват от изконните ти права на родител само защото си българка. И ние ти повярвахме и те подкрепихме най-искрено. Но ако наистина се чувстваш българка, трябва да знаеш, че нашият народ е толерантен и неагресивен. Обикновените хора у нас са добри и се разбират със съседите си от всякакви вероизповедания, народности и раси. Затова трябва да ти е ясно, мила Спаске, че така, както подкрепихме теб, по същия начин ще защитим и нашите съграждани, които се чувстват мюсюлмани и искат да се молят в петък. Докато твоите нови работодатели - а вероятно и ти самата - викахте пред джамията в София "Тука е България!", ти сети ли се как на теб ти казваха, че тука е Македония и за българи няма място? Това не ти ли помогна да изпиташ поне малко емпатия към дошлите в храма, които завариха там озверяла тълпа, опитваща се да ги изгони от града им, от страната им? Както теб те прогониха от твоя град и твоята страна? Защо ти, която си страдала заради самосъзнанието си - както ни каза - сега искаш други хора да страдат заради религията си?

Обикновените българи сме добри и толерантни хора, но политиците ни понякога се възползват от това, за да си прокарват собствени каузи и да печелят лични облаги. Манипулират привържениците си грозно и нехуманно. Понякога го правят по поръчка, за пари или постове. Защо прие да станеш пионка в играта на хора, които се занимават професионално с провокации? Знаеш ли, че ти си им важна само за да си правят партиен PR с теб, изобщо не ги интересуваш като личност. Защо не поиска да повярваш на нас, обикновените хора, които ти съчувствахме в бедата, без да се опитваме да те ползваме за нищо? Или поне повярвай ни сега, когато ти казваме, че българите не само не искаме да притесняваме мюсюлманите да се молят както си искат, ами дори се срамуваме от изстъпленията пред софийската джамия на Волен Сидеров и компания.

Не ми се иска, Спаске, да се превръщаш в илюстрация на онзи известен от психологията феномен жертвата да се превръща в насилник. Може би точно защото си изпатила, си решила, че агресията ще ти помогне да контролираш живота си, който преди ти се е изплъзвал. И затова си повярвала на хора, които основно викат, обиждат, създават безредици и мразят всички различни от тях.

Мила Спаске, кой, ако не ти от личен опит, знаеш на какви подлости са способни същества, които се наричат мъже, а всъщност са страхливци? Помниш ли как бившият ти съпруг се наложи силово над теб? Защо прие да работиш за едни други такива мъжленца? Нали видя, че тези, които най-много надъхваха привържениците си пред джамията на 20 май, останаха без драскотина, а камъкът в лицето го отнесе една от жените им? Че бяха събрали баби и невръстни момиченца на място, където - както те самите твърдят - са знаели, че ще има провокации? Същите тези херои размахват оръжие по пътищата, обиждат в нетрезво състояние жени по самолетите. Това не са истинските силни мъже, които искаш да видиш в живота си. Жените им са по мъже от тях.

Щом се чувстваш българка, мила Спаске, да те попитам: кой, ако не българите, знаят най-добре от личен опит какво значи да им забраняват да си изповядват религията? Затова сме станали толерантни към различните, защото народът ни е страдал, и то дълго, векове наред. Това е записано в историческата ни памет. Но истинската мъдрост на обикновените българи повелява добросъседство и уважение към всички етноси и религии. През Втората световна война тя спаси от депортация евреите ни. Тя ни помогна по време на възродителния процес през 80-те години на миналия век да застанем на страната на българските турци. Тогава пак политици ги прогониха от родните им домове, обикновените хора никога не са били такива мръсници и се срамуваха от случващото се, както се срамуват и днес от това, което стана пред софийската джамия.

Сега пак политици се опитват да ни скарат помежду ни, за да си оплетат предизборната кошница, но ние няма да се поддадем на тази провокация. Вече двайсет и втора година не им се връзваме на акъла, а те доста глупости изговориха. И каква според теб е разликата, между комунистическите диктатори, които сменят имената на гражданите си, и кресльовците от "Атака", които се дразнят, когато видят мюсюлмани да се молят?

Как би нарекла хората, които в кроткия отруден мюсюлманин непрекъснато виждат Осама? Каква е разликата между тях и тези, които те арестуваха и ти взеха детето, защото се чувстваш наша сънародница? Защо едните да са добри, а другите - лоши, след като вършат едно и също? Като работиш за тези хора и участваш в провокациите им, ти все едно работиш за враговете си от Македония. Защото те всички членуват в една обща партия - онази на омразата и кръвопролитията - и са си по някакъв особен начин братя.

Та затова, мило момиче, не се занимавай с мъжленца, които на протести се крият зад полите на жените си. Нали точно от такива си изпати в личния си живот? Ако наистина се чувстваш българка, не върви след лъжепатриотите, а стани мъдра и скептична като всички нас, обикновените българи.

Аз имам приятелка туркиня, която почита повече от мен Ботев и Левски. Не мога да вдигна ръка и да крещя обиди към българските мюсюлмани, както направиха атакистите, защото винаги ще си представям нейното лице. Ще виждам нейните сълзи и обида, когато й смениха името през 80-те години. И няма да позволя и сега никой да посяга на правото й да се чувства каквато си поиска. Тези хора пред джамията на 20 май изпитваха същото, каквото ти почувства, когато те арестуваха и ти взеха детето. Не помагай на тези, които ги карат да страдат.

Segabg.com

Oще: атака  джамия  етнически мир  религия  самосъзнание  спаска митровска  толерантност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

82 Ex Fenerium | 27.05.201113:36

а4и,вече се отказвам да ти обяснвам каквото и да било,нямам чак толкова голямо търпение.Но бих ти задал един въпрос.Какво мислиш за окупацията на Тибет от китаиците,и продължаващото им изтребване и асимилиране?Китаиците по добри ли са от мюсулманите?Навсякаде има дебили подобни на Борис,който е писал под мене.И сред християните,и сред мюсулманите,и сред евреите...Казах ти вече,много е лесно да намериш кусури.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

81 boris | 27.05.201113:27

" Косовският сценарии" ще ви го докарат турците и помаците, а не Акака, Батака или Размазака. Този който не разбира това е дебил, а не "фашизоидите" И престанете най после с глупостите ви относно това кай какъв бил. Когато някой ми вреди и вреди на страната ми, аз го мразя- И пет пари не давам, дали той е "свестен човек", "несвестен човек" или вредителството му е продиктувано от мизерия или исторически несполуки или нещо подобно. Циганите са мой врагове защото крадат и превръщат местата в които живеят във воняща кочина. Пет пари не давам защо правят това - това си е техен проблем. Турците и помаците са мой врагаве защото превръщат част от България от моя в тяхна си земя. Пет пари не давам, че имали право да имат колкото си искат деца, че били работливи и, че живеели благочестив живот - това си е тяхно право и техен проблем. Мое право си е да се защитавам. Мой врагове са политиците защото си затварят очите пред проблеми изключително важни за оцеляването на страната ми - пет пари не давам дали го правят от тъпота, от алчност или защото ги е страх от международното положение. И мой врагове са всички българи със справедлива позиция - сякаш са някакви безполови, безнародни, безпаметни същества, които не са тук на земята а гледат от звездите и не ги засяга света. Това е моето виждане за нещата. Смятам, че всеки успял народ е такъв защото винаги първо си гледа неговият интерес, без значение дали това е справедлив за другите или не. нас никога никой не ни е питал дали нещо е справедливо за нас или не.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

80 A4i | 27.05.201110:29

Ex Fenerium , как би обяснил изстъпленията и кървавите атентати на ислямистите в Индия. Хорицата там - хиндуисти и будисти, са значително по-близо от тебе до Нирвана и въпреки това стават жертва на агресивни ислямисти, които ги избиват с хиляди. Всяка година гледаме кървища в Мумбай със стотици убити. Няма ли Нирвана да ги защити. Тези хора на мравката път правят. С какво са заслужили гнева на ислямистите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 00:15

79 Четвъртък | 26.05.201122:32

Направо събота.
Усмивка
Искам да кажа че дали аз ви смятам за ужасни хора и вие какво смятате за мен не е толкова важно.
Важното е всички да имаме право да си изказваме мненията.

Такива като тоя със оригиналния ник обаче се опитват да лепят етикети на всяко мнение и проява които не им харесват и съответно да ги забраняват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

78 Ex Fenerium | 26.05.201122:25

Петък,няма да крия че съм далеч от нирвана.Ако искаш да кажеш че ние сме ужасни хора,добре.На мен взе да ми писва вече,да обяснвам очевидното.Имате мозъци в главите хора.Исус го е казал много просто и разбирамео "не прави на другите,това което не искаш да ти правят на теб" Толкова е просто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 00:15

77 Четвъртък | 26.05.201122:11

Ex Fenerium

Тоест единствената разлика между вас е че си по-възпитан.
Иначе сте едни и същи.


v guza
Мнозинството във България все още е от българи,колкото и да е неприятно на такива като теб.

Не те карам да си мълчиш,за теб може да е нормално да запушваш устите на хората ,но според мен всеки има право на мнение,както всеки има право на протест.
Без значение дали някои се чувства засегнат от мнението или протеста.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

76 v guza | 26.05.201119:51

Четвъртък, кой е българин и кой не е, няма да определяш ти. Етикетите си ги лепите сами с действията и думите си. И когато заплашвате с тях мира в моята родна страна, няма да си мълча. И както лесно ще разбереш ако попрочетеш реакциите на нормалните граждани след свинщината, която немощното ви фюрерче сътвори, не само аз, а мнозинството няма да си трае пред опитите ви да съсипете страната ни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

75 Ex Fenerium | 26.05.201119:49

Имах впредвид "v guza".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

74 Ex Fenerium | 26.05.201119:48

Тоя под мене долу горе е казал това което, на мен доброто ми възпитание не позволи Усмивка
Добре че са останали и трезвомислещи сред вас.Мир и сполука на всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

73 My Majesty | 26.05.201119:47

Еленчето Кодинова все повече предизвиква съжаление. Това, което пише, даже вече не е скандално- посрествено е. Отегчен
   

оценка

+0 -0