WikiLeaks разкри как американското посолство е следяло под око развитието на ГМО проектите у нас | webcafe.bg
Webcafe

WikiLeaks разкри проба-проба с ГМО

Webcafe.bg
29.08.2011, 16:57 (обновена 29.08.2011, 17:17)
гмо, пазар

В защита на ГМО продуктите американският посланик Джеймс Уорлик дори написа статия във в. "Сега" малко след като пое мандата си у нас - при това без да спомене нито един път думата ГМО

Законодателството за генетично модифицираните организми в България е било внимателно следено и привържениците на ГМО са активно подкрепяни и финансирани от посолството на САЩ. Това показва нова серия дипломатически документи, разсекретени от WikiLeaks и цитирани от партньорската им медия в България Биволъ.

Основна пречка пред либерализирането на ГМО-законодателството в България е бил предишният председател на Българската академия на науките (БАН) акад. Иван Юхновски, пише в грама от лятото на 2006 г. шарже д'аферът на американското посолство в София Алекс Караянис.

Според дипломата шефът на БАН е взел дейно участие в кампанията срещу либерализирането на закона за генетично модифицираните организми, приет през 2005 г., по време на кабинета на НДСВ-ДПС.

Законът налагаше пълни рестрикции върху лабораторните опити и производството на трансгенни версии на традиционни български култури като пшеницата, зеленчуците, маслодайната роза, лозата и др.

При обсъждането на поправки в закона през 2006 г. Юхновски изпратил на дискусиите "експерти, които знаят твърде малко за науката за ГМО", които да критикуват законопроекта, е разказал пред посолството шефът на агробиологичния институт на БАН Атанас Атанасов.

Тогава привържениците на либерализацията на ГМО - Националната селскостопанска академия, Държавната комисия по биологична безопасност, селскостопански университети и научни институти, с покрепата на зам.-министъра на земеделието в правителството на тройната коалиция Светла Бъчварова, изпратили писмо до Европейската комисия (ЕК) с питане дали българският закон е в съответствие със законодателството на ЕС.

Според Атанасов при присъединяването на България към ЕС държавата е можела да бъде санкционирана заради изричните забрани, които не съвпадат с европейската политика.

Посолството в София има добре дефинирана стратегия, подкрепена от бихотехнологичната индустрия на САЩ и важни местни доверители - пише през януари 2009 г. посланик Нанси Макълдауни до Държавния департамент в некласифицирана грама.

През 2010 г. американското лоби има реален шанс да успее, защото либерализирането на ГМО става цел на правителството на Бойко Борисов. Изправено пред съпротивата на граждански организации, правителството реши с измененията в закона да предложи тактически мораториум от 5 години.

Целта на този тактически мораториум (според документите) е да предизвика ЕС да го разкритикува като противоречащ на еврозаконодателството, така че под заплахата от санкции да бъде приет нужния законопроект - тази хитрост разкрил министър Найденов пред посланик Джеймс Уорлик.

В началото на 2010 г., когато бяха най-бурните дискусии по законопроекта, Уорлик е писал до Вашингтон следното: "Проектозакон, който би съгласувал настоящия режим на ограничения за биотехнологиите със законодателството на ЕС беше заграбен от групи, които са против ГМО.

В резултат и като тактически отговор, правителството предлага допълнение към законопроекта - 5-годишен мораториум върху освобождаването на ГМО в околната среда или за селскостопански цели.

Правителството очаква, че след приемането на новото законодателство ЕК ще погледне на мораториума като забавяне в прилагането на закона и на България ще й се наложи да или да го отмени, или да се сблъска със санкции, нещо което това правителство, отчаяно от липсата на пари, много би искало да избегне". Уорлик отбелязъл, че тази стратегия е "ходене по тънко въже", тъй като общественото мнение е спечелено от анти-ГМО реториката.

Ако Найденов е прав и ЕС в крайна сметка принуди България да вдигне предложения мораториум, правителството ще има извинението от което се нуждае, за да либерализира биотехнологичен режим в страната, заключил посланикът.

Впоследствие обаче се случи тъкмо обратното - в началото на юли т.г. Европейският парламент призна правото на всяка държава сама да определя ГМО-регламентите си.

Oще: wikileaks  бан  гмо  законодателство  иван юхновски  правителство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.03.2011, 22:19

7 rapidfire | 31.08.201109:48

Много щастлив
АААА сега ми стана ясно защо погнаха БАН!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 15:50

6 Anonymous | 30.08.201119:40

ГМО е легално в България именно заради престъпниците спрямо народа от ГЕРБ! Прочетете закона ако не вярвате... абе информирайте се... сигурно 80% от храната по супермаркетите е ГМО.. дори колбасите имат я соя я картофено пюре.... друг е въпроса защо някой ще си купи "луканка" със захар, декстроза, млечен протеин, картофено пюре и т.н. неща различни от месо и подправки... Медийната пропаганда е много силна! Осъзнавайте се докато все още сте здрави, защото храната е отровна и ....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

5 Nikolai Martinov | 30.08.201117:38

Впоследствие обаче се случи тъкмо обратното - в началото на юли т.г. Европейският парламент призна правото на всяка държава сама да определя ГМО-регламентите си.

==

за което браво на герб

забавили са достатъчно докато се отърват и днес няма ГМО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

4 Ицо | 30.08.201114:43

Engineer - ами как на кой е нужно - на биотехнологичната индустрия на САЩ е нужно да няма пречки за ГМО в България и където и да било.
Щом и европейската комисия се е предала ... сещайте се за какви пари става дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 30.08.201110:51

Engineer, ти не искаш палмово олио, но кой ти е казал, че не го ядеш?! Както и една камара други неща, произведени от ГМ продукти?
Както си мислим, че тук няма такива продукти, така и някой ни се смее на наивността! Понеже нашите безскрупулни политици биха отровили дори бъдещето на децата си, за да изкарат още някой лев! Бесен

Помисли си само за фуражите, голяма част от които са вносни... Знаеш за царевицата, която се използва за производство на няколко десетки продукта...
Отдавна ядем тези неща, и то без наше знание и съгласие! Само че на тези, от които зависи това, изобщо не им пука...

И все пак можем да се надяваме, че поне няма да е официално разрешено в България да се сеят ГМО-култури - ако се стигне и до това, това окончателно ще заради земята! След което вече нищо не може да ни помогне!

Но с политици като тези от сегашното Барабойково правителство, а предишното - на Дедо, може да се очаква всичко!!!
Това не са българи, за тях само задокеанските и личните интереси са важни!
Дано най-накрая хората да разберат за кого НЕ трябва да се гласува!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 30.08.201102:06

остана и за слушането в нет-а да напишат ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 18:40

1 Engineer | 29.08.201121:36

Не разбирам от гени и ГМО, но си задавам въпроса кому е нужно разрешение да се допускат и разпространяват в България?
На мен зеленчуците, плодовете и месото винаги са ми харесвали такива каквито са. На някой от българите трябва ли му да яде бял патладжан или кафява чушка?
Не съм чул реколтата в България да е такава, че населението да умира от глад...така че колко зърно от декар ще добият в повече някои - не ме интересува.
Искам аз и моите деца да сме здрави и да се храним така както са се хранели нашите родители, не искам палмово олио и фастъчено масло....нека ги ядат в САЩ-там са им свикнали
   

оценка

+0 -0