Папата, който е германец, се опитва да избяга от темата за извращенията | webcafe.bg
Webcafe

Папата глух за хомоскандала в Германия

Аспарух Калянджиев , по материали от Time
16.03.2010, 16:56 (обновена 18.03.2010, 16:11)
Папа Бенедикт

Папа Бенедикт XVI запазва мълчание по случая, определен като една от най-страшните кризи в католическата църква в Германия

През април 2005 г., Германия ликуваше, когато немец бе избран за папа. Но в последната седмица немската католическа църква е изправена пред потоп от критики от политици и медии, както и от вярващите - и голяма част от гнева е точно към немеца, който сега е върховен понтифик.

На 15 март "Зюддойче Цайтунг" изстреля заглавието "Бенедикт XVI запазва мълчание" във водеща новина, в която се описваше как папата отказва да коментира по време на публична молитва във Ватикана разрастващия се скандал със сексуални злоупотреби от свещеници в родната му Германия. "Скандалът със сексуалните злоупотреби беше истински кошмар," казва Алоис Глюк, председател на немската организация на миряните Central Committee of German Catholics. "Това е една от най-страшните кризи, които сме виждали в католическата църква в Германия."

Католическата църква е в самоотбрана в Германия от януари, когато станаха известни поне 50 случая на сексуална злоупотреба от 70-те и 80-те годинив йезуитската гимназия Canisius College в Берлин - с двама свещеници, назовани като предполагаеми извършители. Всъщност това беше катализаторът на събитията: до седмици дузини жертви излязоха с обвинения в други католически училища и институции.

С до 200 твърдения за злоупотреби, 22 от 27-те римокатолически диоцези в Германия са засегнати от скандала. Дори известният хор в Регенсбург, Бавария, който в продължение на 30 години е ръководен от брата на папата Георг Рацингер, беше въвлечен в скандала, след като бивши хористи описаха "система от садистични наказания и сексуална похот."

(Вече пенсионираният Георг Рацингер казва, че не е знаел за описваните инциденти на сексуални злоупотреби.)

Самият Бенедикт е свързван с последните обвинения. В началото на 80-те години свещеник, подозиран за такива злоупотреби, е бил прехвърлен в бившия архидиоцез на сегашния папа в Мюнхен - и този случай повдига допълнителни неудобни въпроси за това как църквата се справя с твърденията за подобни прегрешения.

Миналия петък архидиоцезът на Мюнхен и Фрайзинг потвърди в изявление, че "са били допуснати сериозни грешки през 80-те години", след като свещенослужителят, известен като "отец Х.", е бил преместен от Есен в Мюнхен и му е било позволено да продължи работата си като свещеник. Според "Зюддойче Цайтунг" отец Х. е бил преместен от Есен, след като се твърди, че е принудил 11-годишно момче да прави с него орален секс.

Висшите санове на църквата в Мюнхен казват, че папата, който под светското си име Йозеф Рацингер е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г., е участвал във взимането на решението свещеникът да получи приют в архидиоцеза, за да бъде подложен на лечение.

Но от архидиоцеза настояват, че решението отецът да бъде върнат на работа като свещеник е било взето от тогавашния заместник на архиепископ Рацингер - главния наместник Герхард Грубер, който заяви, че поема пълната отговорност за решението си. Отец Х. е бил осъден през 1986 г. за сексуални злоупотреби с непълнолетни, като е получил условна присъда и глоба. Въпреки присъдата, предвиждаща затвор, свещеникът скандално е продължил да изпълнява задълженията си на пастор.

Тази неделя някои от членовете на конгрегацията в Бавария, където е работил въпросният свещеник, напуснаха демонстративно църковната служба в знак на протест, възмутени след съобщенията за историята на злоупотреби.

В понеделник архидиоцезът на Мюнхен и Фрайзинг оповести, че отец Х. е бил лишен веднага от свещенически права (дотогава той е проповядвал пред туристи в баварския град Бад Тьолз), тъй като е нарушил условията, при които му е било разрешено да работи - изрична забрана да контактува с млади хора. Ръководителите на църквата в Мюнхен казаха, че не е имало нови съобщения за сексуални злоупотреби, свързани със свещеника. Игуменът на диоцеза Йозеф Обермайер подаде оставка в понеделник.

На Велики петък през 2005 г., когато Рацингер бе избран за папа, той излезе с решителен призив за реформа в църквата, заявявайки "Колко неприличие има в църквата и дори сред тези... които служат на паството", което масово се възприе като намек за скандалите със сексуални злоупотреби, засегнали позициите на църквата в Северна Америка и други части на света.

Репутацията на църквата в Германия определено понесе удари от ежедневните редовни нови обвинения. Проучване, публикувано от TNS Emnid Institute в неделя, 14 март, оповести, че 71% от германците смятат, че скандалът със сексуалните злоупотреби е засегнал сериозно позициите на католическата църква.

От Ватикана излязоха с резки изявления през уикенда, твърдейки, че има сговор за опетняването на имиджа на папата. Шефът на немската католическа църква - архиепископ Роберт Золиш, е имал частна аудиенция при папата в петък и го е осведомил за ситуацията в Германия.

"С голям шок, силен интерес и дълбока тъга Светият отец изслуша моите вести," съобщава Золиш пред медиите. По негови думи папата е насърчил немските епископи да продължат с "решителност и смелост" разследването на твърденията за злоупотреби, и е добавил, че предводителите на църквата в Германия ще увеличат превантивните мерки в училищата и местните общности и ще преразгледат настоящите правила за действие към свещеници, заподозрени в злоупотреби. Целта според него е "да се разкрие истината и да има честно изясняване" на инцидентите, дори ако те са се състояли преди години.

Предстои да стане ясно дали това ще бъде достатъчно, за да преодолее неудовлетворението на католиците, които смятат, че църквата проявява повече старание в защитата на обвинените свещеници, отколкото в утехата на предполагаемите им жертви.

Католици казват, че църквата трябва да осигури повече телефонни "горещи линии", така че жертвите на злоупотреба да могат лесно да съобщават за случаи - и е необходимо да бъде по-активна в справянето с прегрешилите свещеници. "В миналото приоритет на църквата беше да защитава самата себе си - и това насърчаваше култура на потайност и игнориране," казва народният водач на католическо движение Глюк. "Сега приоритетът би трябвало да бъде грижата за жертвите и промяна в някои от структурите на църквата."

Oще: ватикана  папа  хомосексуализъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.