"Веганите ме наричат убийца и изнасилвачка" | webcafe.bg
Webcafe

"Веганите ме наричат убийца и изнасилвачка"

Webcafe, по Би Би Си
29.01.2018, 11:52 (обновена 31.01.2018, 16:33)
алисън уо, веган

Снимка: © YouTube

За Алисън различни животни имат различно предназначение

Веганството набира все повече и повече почитатели, но в същото време става обект и на все по-разгорещени спорове. За мнозина загрижеността за хуманно отношение към животните прераства в редица активни кампании и демонстрации срещу месопреработвателната индустрия. Не стигат ли обаче тези активисти твърде далеч в действията и думите си?

За Алисън Уо, начинаещ фермер в Нортъмбърленд, Североизточна Англия, границата отдавна е прекрачена.

Пред Би Би Си тя описва живота си, който се е превърнал в истински ужас, откакто фермата е попаднала в полезрението на веганите. Алисън е наричана с какви ли не имена, включително "убийца" и "изнасилвач", което със сигурност не може да се определи като приемливо. Уо е получавала дори и смъртни заплахи. Допълва, че нейни колеги също се страхуват за живота си.

Ситуацията е доста иронична, при положение, че заплахите идват от хора, които се кълнат в своята хуманност и загриженост за животните, а в същото време казват "Надявам се ти и семейството ти да умрете в някоя дупка заради това, което правите!".

Това са същите тези демонстранти, които нападат щандовете за месо в супермаркетите, драскат графити с груби и цинични думи и не изглеждат никак безобидни, след като десетки други не могат да заспят от притеснение дали селското им стопанство няма да пострада през нощта. Въпреки това тези активистки групи определят себе си като мирно настроени. Правят бдения около животинските ферми и си поставят за цел да превърнат целия свят във вегански като споделят в социалните мрежи как всъщност са третирани селскостопанските животни.

Същите тези активисти са звезди за последователите си в интернет и са в състояние да дебнат с часове потеглянето на камиони с добитък, за да могат да уловят страданията на животните.

Съвременните технологии като смартфоните с качествени камери допълнително ги улесняват в това да набират публичност и да показват на широката аудитория откъде и как идва храната им. Най-голямото им желание е човекът да почувства по-силна връзка с животните, след което да спре да ги наранява. С тази цел други групи активисти стоят покрай щандовете за месо със снимки на заклани животни и звуци от клане.

Случва се техни последователи да нахлуват на територията на ферми и кланици, след което е много трудно да бъдат изведени от чуждата собственост, защото се съпротивляват и спорят със собствениците и работниците.

Веганското общество определя веганството като най-бързо разрастващото се лайфстайл движение на съвременния свят и твърди, че търсенето на вегетарианска и веганска храна се е увеличило с над десет пъти само за изминалата 2017-а година.

Те са убедени, че не вършат никакви незаконни дейности, а само предоставят информация, подкрепена с доказателства, по въпросите, свързани с веганството.

Искат да разберат какво спира хората от това да минат на диета изцяло без животински продукти. Същевременно им помагат с информация как най-лесно могат да извършат тази промяна.

Но някои вегани стигат доста по-далеч и започват да обвиняват фермерите, които от поколения отглеждат селскостопански животни, че са убийци, защото колят заради месото, или че са изнасилвачи, защото взимат млякото от кравите. Това е довело до главоболия за не един и двама работници, защото случаите на проникване в собствеността от страна на активисти зачестяват.

Алисън Уо също е обезпокоена, защото категорично отрича твърдението, че фермерите експлоатират животните си.

Още повече, че тя и колегите й полагат изключителни грижи за обитателите на фермата и се гордеят с работата си. Според Алисън веганите просто не разбират, че различните животни имат различно предназначение за човека. Има такива, които служат за компания на хората, и такива, които са добитък, като разделителната линия между тях е ясна.

Мнозина обаче възразяват спрямо твърдението, че западните общества ги е грижа за животните. Те смятат, че никой нормален човек не може да твърди, че обича животните, докато си купува тарелка с пилешки гърди от супермаркета. Категорични са - всичко това е плод на едно болно общество, което предпочита да яде мърша. Въпреки подобен род изказвания повечето вегани отричат да са екстремисти.

Алисън обаче е на друго мнение и казва, че фермерите в Европа няма да останат безучастни срещу психическите и физически атаки. Тя допълва, че хората ще продължат да ядат месо и да защитават индустрията, докато могат.

Oще: веган  вегани  кланица  месо  месопреработвателна индустрия  селскостопански животни  селскостопанство  ферма  фермери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

3 ММ | 31.01.201818:26

Баси яката мацка. Да си мечтае човек да бъде изнасилен от нея...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

2 бай Йух | 30.01.201810:41

Бреееей, тая фермерка много красива бе, че и млада, а вече ферма върти. Оправна мома. А за тези сбъркани същества веганите какво да кажа - чисти терористи. Да питат Бог защо е създал човека всеяден, а не тревопасен като кравите. на бира
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 29.01.201822:03

Третия пол бил опасен?Тия са опасни.И убийства може да почнат.
   

оценка

+1 -0