Фантазия Евразия | webcafe.bg
Webcafe

Фантазия Евразия

Webcafe.bg
15.05.2014, 18:06 (обновена 19.05.2014, 08:33)
евразийски съюз

ЕАС е следващата стъпка след Евразийската икономическа общност, която съществува от 2000 година

Европа или Евразия? Въпреки че България отдавна е направила своя избор, този въпрос започна да се промъква в контекста на кризата в Украйна.

По последни данни 22 на 100 от българите предпочитат да са част именно от Евразийския съюз, пред ЕС. Разликата в имената е само една буква - ЕС и ЕАС, но фактическите различия са огромни.

Евразийският съюз е източният геополитически проект на Путин. Той цели създаването на конфереация с общи интереси. Като цяло идеята е обединението да обхване държавите, в които Русия поне формално загуби влиянието си след разпадането на СССР. Така тези страни ще бъдат свързани от общо външнополитическо, икономическо, военно, митническо, хуманитарно и културно пространство - алтернатива на Запада.

Цялостната рамка на проекта се стреми да обхване изцяло Европа и Азия, а сред най-разпалените поддръжници на идеята са президентите на Русия и Казахстан. Основният идеолог на проекта, Александър Дугин, е обект на по-голямо внимание отвсякога. Той е създател и на Международното евразийско движение, което има последователи в  29 страни. Трите му базови политически идеи - необходимостта от колонизиране на Украйна, упадъкът на Европейския съюз и желателността на алтернативен евразийски проект от Лисабон до Владивосток - вече са практически официално заявени.

В края на месеца предстои Евразийският съюз да бъде официално учреден от три държави - Русия, Беларус и Казахстан. Докато държавите от ЕС са сложна смесица от култури и национални характеристики, то държавите в Евразийския са близки както исторически, така и политически. Белорусия е една от 15-те съветски републики до 1991 г., когато обявява независимост от Русия. Оттогава обаче двете държави не са прекъсвали топлата си връзка. Подобна е ситуацията и с Казахстан.

Трите държави заедно заемат 15% от световната суша и са обитавани от над 170 млн. души. Общите им добиви на природен газ и нефт (22.1 млрд. куб. метра и 15 млн. тона годишно) са на първо място на планетата. Потенциални членове на съюза за още Киргизстан и Армения.

ЕАС е следващата стъпка след Евразийската икономическа общност, която съществува от 2000 година. Международната икономическа организация, която се занимава с с формирането на общи външни митнически граници и изграждането на общ пазар. В нея членуват Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, а наблюдатели са Украйна, Молдова и Армения.

Организацията предвижда общи външни митнически граници, единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други въведения, който да направят възможно функционирането на общ пазар. Предвижда се и създаването на наднационална централна банка - такава е и фунцкията на Европейската централна банка, но докато Европейският съюз има за валута евро, Евразийският планира да въведе алтъна („злато" от турски).

Амбицията на Кремъл е икономическата общност в нейна орбита да еволюира до политически съюз. Западни анализатори правят паралел с бившия Съветът за икономическа взаимопомощ по време на Студената война.

Сред целите на Евразийския съюз обаче е и присъединяването на Украйна. В сложната политическа ситуация, в която държавата се намира в момента, със сигурност част от ЕАС ще бъдат полуостров Крим и вероятно двете източноукраински области Луганск и Донецк, които обявиха независимост и също като Крим поискаха присъединяване към Руската федерация.

Още през есента на миналата година експертът по международни отношения и енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова, предположи, че концепцията за Евразийски съюз е актуална, но по-скоро като политическа визия и елемент от геостратегическите цели на Русия и Казахстан. Но ако тогава проф. Дюлгерова не предвиждаше реално осъществяване на идеята за ЕАС, то явно ситуацията в Украйна забърза тези процеси.

Евразийският проект се очаква да бъде официално учреден от трите държави, като основната му цел е да създаде блок за свободна търговия между тях, каквато съществува в страните от Европейския съюз и съответно, да унищожи Европейския съюз с подкрепата на европейската крайна десница.

Евразийската интеграция и столицата на традиционните ценности

Докато европейската интеграция започва от тезата, че националсоциализмът и сталинизмът са били отрицателни примери, евразийската интеграция започва от по-изкуствената и постмодерна теза, че историята е съчетание от полезни идеи, пише в статия в New Republic Тимъти Снайдер. Докато европейската интеграция предполага либерална демокрация, евразийската идеология изрично я отхвърля.

"Путин иска да превърне Русия в световната столица на традиционните ценности", казва Маша Гесен, автор на остро критична биография на Путин, активистка за правата на гейовете и лесбийките и автор на блог в сайта на "Ню Йорк таймс".

Путин сега се представя като лидер и на крайната десница в Европа, а лидерите на крайнодесните партии в Европа декларират предаността си към него. Не е изключение нито партията на британеца Найджъл Фараж, нито българската „Атака", която дори започна предизборната си кампания в Русия.

Привържениците на Евразийския съюз в България за момента са малцинство, но са много активни - чрез протести, говорене с езика на Студената война. Именно те се очертават като избирателите с най-висока степен на мобилизация за предстоящите Европейски избори на 25 май, предричат от Алфа Рисърч.

Oще: беларус  евразийски съюз  европа  европейски съюз  киев  международни отношения  митнически съюз  политика  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

12 kovatz | 17.05.201423:38

Изглежда Путин иска да възстанови СССР.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

11 iwan_petrow7 | 17.05.201408:53

БТВ, нищо неестествено няма в едно такова поведение на споменатите "сили", така се държи всяка империя, "силите" ни най малко не правят изключение от това правило ;))
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

10 iwan_petrow7 | 17.05.201408:47

До Прокопи

"да унищожи Европейския съюз ....."
-------------------------------------------------

Между другото , съвсем очевидно е , че има такива сили, които се стремят да унищожат/маргинализират ЕС, при това процеса далеч не е в начална фаза, НО ... тези сили нито се намират на изток, нито граничат по суша с ЕС, както се нескопосно се опитва да ни втълпи афффтУраа ;)))
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

9 Прокопи | 17.05.201408:33

"Общите им добиви на природен газ и нефт (22.1 млрд. куб. метра и 15 млн. тона годишно)" - това не е вярно!

"да унищожи Европейския съюз" - а на това не вярва дори и авторът сътворил тази невероятна статия.

Общо взето - материалче под, което да се вихрят симчо и Оня.

П.С. Абе Оня що не го трият?!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 26.06.2013, 01:37

8 Виктори | 17.05.201401:14

До Янаки
Това твоето мирише на световна революция. Идеалният свят е Горе и то ако си праведен и попаднеш в Рая. А нашият свят е по-добър и по-лош. Дефинициите са сложни. Най-добре е да направиш една статистика от заминаващите на терминал 2. Да, не трябва да се мълчи тук, в България. Но да оплюваш цяла Европа заедно със САЩ е непосилна и безсмислена задача.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 16.05.201422:29

>има и по-лошо

ОК, но ако казваш, че там е "по-лошо", защо пропагандираш да се насочваме към държави като Русия, Венецуела, КНДР, вместо точно обратното?
Все пак - е или не е по-лошо?
Ако е по-лошо, звучи логично да страним от такива държави.
Ако не е по-лошо, не е ясно защо сам не си се насочил към тях.
Избери си позиция и си я устоявай кохерентно.
Другото е демагогия.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

6 янаки | 16.05.201411:13

Един досаден форумен „умник” не се умори да препоръчва на всеки, който не одобрява политиката на ЕС, на НАТО, на САЩ......., да го праща да живее в Северна Корея, Конго, Русия и къде ли не. Един вид, има и по-лошо, затова си трайте и търпете! Тактика на комунистите от времето на социализма. Трудно живем, но само война да няма. И казано с подтекст. „Ако не ви харесва, има концлагери за недоволните!”

Това че съм „за” за пазарната икономика, не означава, че съм длъжен да приемам като неизбежно и като проява на тази пазарна икономика и корупцията, и мафиите, и лицемерието и двойните стандарти на Западния свят. Това че на Изток живеят по-зле от нас, защо трябва да ме кара да се примирявам с безобразията на хората, които и управляват и страната ни и света, като си повтарям: ВИЖ КАК ЖИВЕЯТ СЕВЕРНО КОРЕЙЦИТЕ, НИГЕРИЙЦИТЕ, РУСНАЦИТЕ, АРАБИТЕ, ПАЛЕСТИНЦИТЕ И СЕ ПРИМИРЯВАЙ С ТОВА, КОЕТО ТИ ПРЕДЛАГАТ, ЧЕ ИМА И ПО-ЛОШО?
   

оценка

+12 -3

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

5 Borracho | 16.05.201411:11

Оня Дето Го Трият

Ей "европеец", никъде не съм написал че искам нещата да са ми безп0латни. Недей така мазно да се опитваш да ми изкривиш думите. Ти докато пишеш 24/7 тука, аз тая пролет изкарах 1 месец в Южна Америка и тея неща с вкусните пържолки и органичното домати не си ги говоря ей така, а щото съм видял и опитал тва онова. Пък ти си приказвай за кошмара ти Северна Корея и купчината ти дежурни, заучени глупости дето ги ръсиш под всяка статия. Определено надмина Деовин по досада и натрапване Усмивка
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 26.06.2013, 01:37

4 Виктори | 16.05.201403:10

А бе, Борачо, какви пържоли, какви домати. Половината са мюсюлмани и не ядат свинско, а другата половина е на водка с кисели краставици. Стой си на село, гледай си прасето, сади си еко-домати и не чакай нишо свястно от Путин.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 15.05.201421:55

Борачо

Ми що не идеш в Африка бе, пич. Там гарантират на всеки екологично чисти банани. Кво повече ти трябва?
Не мога да разбера що всички седите в тая лоша Европа и ЕС, а се оплаквате не разбирам
Как па един не отиде при безплатните банани или в в С.Корея дето няма Международен валутен фонд.....то и храна няма, ама...
   

оценка

+7 -9