Apple, Dell и HP разследват фабрика в Тайван заради самоубийства | webcafe.bg
Webcafe

Apple, Dell и HP разследват компания в Тайван заради самоубийства

Webcafe.bg , По FT
27.05.2010, 17:14 (обновена 28.05.2010, 15:03)
Foxconn factory

Снимка: © BGNES

Компанията от Тайван Foxconn е доставчик на водещите технологични фирми в света и най-вероятно те ще си затворят очите за случващите се във фабриките й самоубийства

Apple, Dell и Hewlett-Packard оповестиха вчера, че разследват условията на работа в тайванската компания Foxconn след серия от самоубийства в основната фабрика производителя на електронни устройства, разположена в южен Китай.

Десет от работниците на Foxconn от фабриката в Шенжен, в която са заети и живеят в близост около 300 000 души, са починали след падания от сгради от началото на тази година, като последната жертва беше от вчера. Полицията е потвърдила за седем от случаите, че са самоубийство. Двама от останалите работници са направили опит да се самоубият, скачайки от сгради, но са оцелели.

Самоубийствата принудиха иначе придържащата се към строга секретност тайванска фирма, която произвежда продукти от типа на смартфони и цифрови камери по поръчка от много от най-големите световни технологични компании, да стане по-открита по въпроса за работните практики в нея.

Apple, един от основните клиенти на Foxconn, обявиха, че техен екип подготвя независима оценка на стъпките, които тайванската компания предприема, за да "се справи с тези трагични събития", и ще продължи инспектирането на производствените мощности, където се изработват продуктите им.

Hewlett-Packard на свой ред заявиха, че "разследват практиките на Foxconn, които може да са свързани с тези трагични събития". Dell пък съобщиха, че очакват доставчиците им да се придържат към същите високи стандарти, които американската фирма има в своите фабрики - и налага тези стандарти чрез разнообразни средства.

Коментарите се появиха точно в момента, когато Тери Гу - основател и председател на борда на фирмата-майка на Foxconn, Hon Hai, допусна медиите на оглед в фабриката на компанията в Шенжен, в опит да разсее опасенията за самоубийствата. Последното се случи буквално часове след обиколката на медиите из производствените халета.

Във вторник стана известно, че Foxconn са заставили работниците да подпишат декларации, според които се съгласяват да не искат нищо повече от правна компенсация от фирмата за евентуални травми, които не са причинени от работодателя, включително при опити за самоубийство.

Мениджър във Foxconn съобщи, че фирмата е платила на семействата на загиналите работници известна сума като "изразяване на съболезнования", но мениджърите са притеснени, че практиката насърчава самоубийства по подобие на досегашните.

Гу заяви, че оттегля договора, ограничаващ отговорността на фирмата в подобни случаи, тъй като смята, че формулировките в него са неприемливи.

Анализатори коментират, че Foxconn не е особено вероятно да изгуби договори за производства в резултат на инцидентите.

Apple използват само един доставчик за всеки от продуктите си. "Други фирми никога не са правили това и би отнело твърде много време, за да развият производството, така че къде биха могли да се дянат Apple?", коментира един от анализаторите.

Активистите за адекватни условия на труд заплашиха с кампания на бойкот срещу iPhone, заради смъртта на работниците във фабриката. Но други клиенти на Foxconn изглежда са подложени на по-малък публичен натиск, тъй като марките им не са толкова емблематични.

Корейската фирма Samsung обяви, че е сред по-малките клиенти на продукти на Foxconn, но следи отблизо ситуацията. LG Electronics също разкриха, че засега са прибягвали към Foxconn при аутсорсинг само на ограничен брой устройства от най-нисък клас, предназначени за пазарите в развиващите се страни.

Oще: apple  dell  foxconn  hewlett-packard  компания  работници  разследване  самоубийства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.